open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа №621/1412/19

Пр. №1-в/621/53/20

Ухвала

Іменем України

12 березня 2020 року м. Зміїв

Суддя Зміївського районного суду Харківської області ОСОБА_1 , розглянувши матеріали кримінального провадження №12019220300000325 за клопотанням засудженого ОСОБА_2 ,

в с т а н о в и в:

06 березня 2020 року ОСОБА_2 , звернувся до суду з клопотанням в якому просив: 1) надати йому можливість ознайомитись з матеріала кримінального провадження; 2) направити йому копію вироку суду від 24.07.2019 року; 3) роз`яснити можливість поновлення строку для подачі апеляційної скарги; 4) вирішити питання про залучення захисника у кримінальному провадженні.

Ознайомившись з доводами заяви ОСОБА_2 , матеріалами кримінального провадження, дійшов наступного.

Вироком Зміївського районного суду Харківської області від 24.07.2019 року ОСОБА_2 , визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 185 Кримінального кодексу України та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 2 (два) роки. Остаточне покарання призначено на підставі частини 4 статті 70 К України у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки. (а.с.61)

Копія вироку була вручена обвинуваченому 24.07.2019 року. (а.с.63)

Вказаний вирок в апеляційному порядку оскаржений не був, набрав законної сили 28.08.2019 року, відповідно до розпорядження суду про виконання вироку, що набрав законної сили. (а.с.70)

Із матеріалів справи вбачається, що відносно ОСОБА_2 , у провадженні Ленінського районного суду м. Харкова перебуває кримінальне провадження за частиною 2 статті 185 Кримінального кодексу України. Засуджений перебуває в умовах ДУ «Харківський слідчий ізолятор». (а.с. 86)

Частиною 2 статті 43 КПК України встановлено, що засудженим у кримінальному провадженні є обвинувачений, обвинувальний вирок щодо якого набрав законної сили.

Відповідно до частини 3 статті 43 КПК України, засуджений має права обвинуваченого, передбачені статтею 42 цього Кодексу, в обсязі, необхідному для його захисту на відповідній стадії судового провадження.

Отже, процесуальний статус обвинуваченого є базовим для процесуального статусу засудженого у подальших стадіях судового провадження, які пов`язані із переглядом судових рішень, тобто, в порядку статті 42 КПК України, засуджений має право ознайомлюватися з матеріалами кримінального провадження.

Крім того, правовий статус засудженого зберігається за ним і при виконанні судових рішень (розділ 8 КПК України).

Підпунктом «с» пункту 3 статті 6 та пункту 1 статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка, відповідно до вимог частини 1 статті 9 Конституції України, ратифікована Законом від 17.07.1997 року «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів №2,4,7 та 11 Конвенції» і є частиною національного законодавства України, передбачено право кожного, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, в тому числі захищати себе, а також право особи на отримання інформації.

З метою реалізації засудженим ОСОБА_2 , своїх процесуальних прав щодо ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, слід забезпечити йому можливість ознайомитися із матеріалами кримінальної справи №621/1412/19 в приміщенні Зміївського районного суду Харківської області.

Отже, клопотання засудженого ОСОБА_2 , в частині ознайомлення з матеріалами кримінального провадження підлягає задоволенню.

Разом з тим, клопотання про забезпечення йому захисника при ознайомленні з матеріалами кримінального провадження задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.

Частинами 1, 2 статті 20 КПК України встановлено, що підозрюваний, обвинувачений, виправданий, засуджений має право на захист, яке полягає у наданні йому можливості надати усні або письмові пояснення з приводу підозри чи обвинувачення, право збирати і подавати докази, брати особисту участь у кримінальному провадженні, користуватися правовою допомогою захисника, а також реалізовувати інші процесуальні права, передбачені цим Кодексом. Слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд зобов`язані роз`яснити підозрюваному, обвинуваченому його права та забезпечити право на кваліфіковану правову допомогу з боку обраного ним або призначеного захисника.

Статтею 48 КПК України встановлено, що захисник може у будь-який момент бути залученим підозрюваним, обвинуваченим, їх законними представниками, а також іншими особами за проханням чи згодою підозрюваного, обвинуваченого до участі у кримінальному провадженні. Слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд зобов`язані надати затриманій особі чи особі, яка тримається під вартою, допомогу у встановленні зв`язку із захисником або особами, які можуть запросити захисника, а також надати можливість використати засоби зв`язку для запрошення захисника. Слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд зобов`язані утримуватися від надання рекомендацій щодо залучення конкретного захисника. Захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням у випадках та в порядку, визначених статтями 49 та 53 цього Кодексу.

Статтею 49 КПК України встановлено, що слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов`язані забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у випадках, якщо: 1) відповідно до вимог статті 52 цього Кодексу участь захисника є обов`язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника; 2) підозрюваний, обвинувачений заявив клопотання про залучення захисника, але за відсутністю коштів чи з інших об`єктивних причин не може його залучити самостійно; 3) слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд вирішить, що обставини кримінального провадження вимагають участі захисника, а підозрюваний, обвинувачений не залучив його. Захисник може бути залучений слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом в інших випадках, передбачених законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги. У випадках, передбачених частиною першою цієї статті, слідчий, прокурор виносить постанову, а слідчий суддя та суд постановляє ухвалу, якою доручає відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правової допомоги, призначити адвоката для здійснення захисту за призначенням та забезпечити його прибуття у зазначені у постанові (ухвалі) час і місце для участі у кримінальному провадженні. Постанова (ухвала) про доручення призначити адвоката негайно направляється відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правової допомоги, і є обов`язковою для негайного виконання. Невиконання, неналежне або несвоєчасне виконання постанови (ухвали) про доручення призначити адвоката тягнуть відповідальність, встановлену законом.

ОСОБА_2 , є засудженим вироком від 24.07.2019 року, який набрав законної сили у зв`язку із чим, відповідно до вимог статтей 48, 49 КПК України захисник має бути залучений ОСОБА_2 , самостійно, за його вибором, в тому числі, за рахунок надання йому безоплатної правової допомоги, оскільки відсутні підстави для призначення захисника судом за статтями 49, 52 КПК України.

При цьому, суд вважає за необхідне роз`яснити засудженому, що, відповідно до частини 2 статті 7 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг: 1) надання правової інформації; 2) надання консультацій і роз`яснень з правових питань; 3) складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); 4) надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Пунктом 5 частини 1 статті 9 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» встановлено, що суб`єктом надання безоплатної первинної правової допомоги в Україні є, в тому числі, центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Статтею 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» встановлено, що безоплатна вторинна правова допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг: 1) захист; 2) здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; 3) складення документів процесуального характеру.

Пунктом 7 частини 1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» встановлено, що суб`єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу є, в тому числі, особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі, - на всі види правових послуг, передбачені частиною другою статті 13 цього Закону.

Статтею 15 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» встановлено, що суб`єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги в Україні є: 1) центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги; 2) адвокати, включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Пунктами 1, 2 частини 1 статті 17 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» встановлено, що центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: 1) приймає рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги або про відмову в наданні безоплатної вторинної правової допомоги; 2) забезпечує складення процесуальних документів за зверненням суб`єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу.

У зв`язку із наведеним засудженому ОСОБА_2 , для надання йому безоплатної вторинної правової допомоги слід звернутися із відповідною письмовою заявою до Регіонального центруз наданнябезоплатної вторинноїправової допомогиу Луганськійта Харківськійобластях (61022, м. Харків, Майдан Свободи (Держпром) 5,6 підїзд 3 поверх).

В частині клопотання про надання копії вироку суду від 24.07.2019 року, звертаючи увагу на факт вручення засудженому копію вироку одразу після його проголошення, слід повторно направити ОСОБА_2 , копію вироку суду.

Порядок судового провадження з перегляду судових рішень регламентований розділом V, Главою 31 КПК України, а тому питання щодо поновлення строку на апеляційне оскарження вирішується безпосередньо апеляційний судом.

Керуючись ст.43 КПК України,

у х в а л и в:

Клопотання засудженого ОСОБА_2 , задовольнити частково.

Забезпечити можливість ознайомлення ОСОБА_2 , засудженого вироком Зміївського районного суду Харківської області від 24.07.2019 року року за частиною 2 статті 185 КК України з матеріалами кримінального провадження №12019220300000325, шляхом його доставки до Зміївського районного суду Харківської області.

Направити ОСОБА_2 копію вироку Зміївського районного суду від 24.07.2019 року.

В частині клопотання засудженого про призначення захисника для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження - відмовити.

Роз`яснити засудженому ОСОБА_2 право звернення із письмовою заявою для надання йому безоплатної вторинної правової допомоги до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській таХарківській областях (61022, м. Харків, Майдан Свободи (Держпром) 5,6 підїзд 3 поверх).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Згідно з частини 5 статті 532 КПК України, ухвали суду, які не можуть бути оскаржені, набирають законної сили з моменту їх оголошення.

Копію ухвали надіслати для відома та виконання засудженому ОСОБА_2 , Державній установі «Харківський слідчий ізолятор».

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 88165631
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку