open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

____________________________________________________________________

Справа № 676/1045/19

Провадження № 22-ц/4820/536/20

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2020 року м. Хмельницький

Хмельницький апеляційний суд у складі

колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Янчук Т.О. (суддя-доповідач),

Купельського А.В., Ярмолюка О.І.,

секретаря: Шевчук Ю.Г.,

учасники справи: представник апелянта Кудла І.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скаргою Кам`янець-Подільської міської ради на рішення Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 06 грудня 2019 року (суддя Вдовичинський А.В.) за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Кам`янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка», Кам`янець-Подільської міської ради, третя особа Комунальне некомерційне підприємство «Лікувальний діагностично-консультативний центр» Кам`янець-Подільської міської ради, про зобов`язання працевлаштувати на роботу,

в с т а н о в и в :

У лютому 2019 року ОСОБА_1 звернулась до суду з уточненим в подальшому позовом до Комунального підприємства «Кам`янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка», Кам`янець-Подільської міської ради, третя особа Комунальне некомерційне підприємство «Лікувальний діагностично-консультативний центр» Кам`янець-Подільської міської ради, про зобов`язання працевлаштувати на роботу.

Позов мотивувала тим, що вона з 21 жовтня 2016 року працювала на посаді медсестри фізіотерапевтичного кабінету КП «Кам`янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка». Наказом №93А від 16 серпня 2018 року їй надана відпустка по догляду за дитиною до шестирічного віку з 20 серпня 2018 року по ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішенням сесії Кам`янець-Подільської міської ради від 06 липня 2018 року №28/57 припинено діяльність КП «Кам`янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка» шляхом його ліквідації та утворено ліквідаційну комісію.

Наказом голови ліквідаційної комісії №80 від 01 листопада 2018 року ОСОБА_1 звільнена з займаної посади у зв`язку з ліквідацією підприємства на підставі п.1 ст.40 КЗпП України.

Позивач вказувала, що вона має статус одинокої матері, сама утримує та виховує двох дітей віком до чотирнадцяти років, одна дитина має статус дитини з інвалідністю. Крім того, на час звільнення вона перебувала у відпустці по догляду за дитиною до досягнення шестирічного віку. Про всі ці обставини було відомо роботодавцю, однак її звільнення відбулося з порушенням норм трудового законодавства, оскільки її повинні були працевлаштувати на іншу роботу в обов`язковому порядку.

Крім того вказувала, що оскільки власником КП «Кам`янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка» є Кам`янець-Подільська міська рада, яка прийняла рішення про ліквідацію комунального підприємства, то саме вона повинна працевлаштувати найманого працівника, оскільки це сфера її діяльності.

Посилаючись на наведене ОСОБА_1 просила зобов`язати Кам`янець-Подільську міську раду та Комунальне підприємство «Кам`янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка» працевлаштувати її на роботу.

Рішенням Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області 06 грудня 2019 року позов задоволено.

Зобов`язано Комунальне підприємство «Кам`янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка» та Кам`янець-Подільську міську раду працевлаштувати ОСОБА_1 . Вирішено питання судового збору.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що вимоги позову є обґрунтованими, оскільки при звільненні позивача з роботи, роботодавець зобов`язаний був працевлаштувати ОСОБА_1 відповідно до вимог ч.3 ст.184 КЗпП України у зв`язку з тим, що вона є одинокою матір`ю, має на утриманні двох малолітніх дітей, одна з яких має статус дитини з інвалідністю.

В апеляційній скарзі Кам`янець-Подільська міська рада посилаючись на порушення судом першої інстанції норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права просить скасувати оскаржуване рішення та ухвалити нове рішення, яким відмовити у задоволенні позову.

Апеляційну скаргу мотивовано тим, що суд першої інстанції не з`ясував які саме зміни в організації виробництва і праці відбулися у КП «Кам`янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка» та не взяв до уваги, що відповідно до рішення Кам`янець-Подільської міської ради за №28/57 від 06.07.2018 року припинено юридичну особу КП «Кам`янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка» при цьому наявність правонаступництва судом не встановлена.

Вказував, що обов`язок працевлаштування зазначеної категорії жінок, згідно статті 184 КЗпП України може бути покладено на власника підприємства лише у випадку реорганізації юридичної особи, коли її права та обов`язки переходять до іншої особи внаслідок правонаступництва. В даному випадку обов`язок щодо працевлаштування ОСОБА_1 покладається на державну службу зайнятості, при цьому ліквідаційна комісія вживала додаткові заходи щодо працевлаштування позивача.

Крім того, вважає необґрунтованими доводи позивача щодо її працевлаштування апелянтом, оскільки вона в трудових відносинах з Кам`янець-Подільською міською радою не перебувала, а чинним законодавством не передбачена субсидіарна відповідальність територіальної громади за зобов`язання створеного нею комунального підприємства.

Відзиву на апеляційну скаргу не надходило.

В судовому засіданні представник Кам`янець-Подільської міської ради підтримала доводи апеляційної скарги, просила її задовольнити.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення судової повістки. Від позивача надійшла заява про розгляд справи без її участі.

Третя особа в судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином.

Заслухавши доповідача, пояснення представника апелянта, дослідивши матеріали справи, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до вимог п.3,4 ч.1 ст.376 ЦПК України підставою для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни судового рішення є невідповідність висновків суду обставинам справи, порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права.

Згідно ч.1 ст.367 ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Судом встановлено, що 27 липня 2004 року позивач була прийнята в Кам`янець-Подільську міську стоматологічну поліклініку на посаду зубного техніка в ортопедичне відділення. Наказом № 7 від 18 березня 2013 року вона була переведена на посаду медсестри терапевтичного кабінету в терапевтичне відділення. Наказом від 21 жовтня 2016 року № 32 від 20.10.2016 р. ОСОБА_1 була звільнена з роботи по переводу зідно п.5 ст. 36 КЗпП України.

Відповідно до наказу № 1 від 21.10.2016р. ОСОБА_1 прийнята по переводу на роботу в КП «Кам`янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка» на посаду медсестри фізіотерапевтичного кабінету.

Рішенням сесії Кам`янець-Подільської міської ради від 06 липня 2018 року № 28/57 припинено діяльність комунального підприємства «Кам`янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка» шляхом його ліквідації і утворено ліквідаційну комісію.

Згідно довідки голови ліквідаційної комісії КП «Кам`янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка» № 5 від 12 березня 2019 року позивач з 15 жовтня 2015 року по 19 серпня 2018 року знаходилась у декретній відпустці по догляду за дитиною до трьох років (наказ № 27 від 16.10.2015 р.)

Наказом голови ліквідаційної комісії № 93а від 16 серпня 2018 року ОСОБА_1 надана відпустка по догляду за дитиною до шести років з 20 серпня 2018 року по ІНФОРМАЦІЯ_1.

Згідно із наказом голови ліквідаційної комісії № 80 від 01 листопада 2018 року працівників комунального підприємства «Кам`янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка» згідно зі списком (додаток) звільнено з 09.11.2018 року у зв`язку з ліквідацією підприємства, п.1 ст.40 КЗпП України (додаток №1 до наказу, в тому числі і медсестру фізкабінету ОСОБА_1 )

Як вбачається із матеріалів справі рішенням Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 02 жовтня 2018 року розірвано шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . Позивачка має двох малолітніх дітей - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Данні про батька ОСОБА_3 , 2007 року народження, згідно з витягу з державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження, записано відповідно до ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України, за вказівкою матері.

Відповідно до медичного висновку №29 про дитину інваліда віком до 18 років від 14.04.2017р. ОСОБА_3 , у зв`язку з захворюванням відповідно розділу 1 пункту 1 підпункту 1.15 має статус дитини з інвалідністю.

Згідно з диплом про освіту серії ТЕ НОМЕР_1 ОСОБА_1 у 2004 році закінчила медичний коледж за спеціальністю «Стоматологія ортопедична» і здобула кваліфікацію зубного техніка. У 2013 році ОСОБА_1 закінчила курси підвищення кваліфікації за напрямом фізіотерапія.

З матеріалів справи вбачається, що ліквідаційна комісія вживала заходи для пошуку робочих місць для окремих категорій працівників, що підтверджується листом міської поліклініки №1 від 06.11.2018 року №923/01-13, листом Кам`янець-Подільської міської лікарні №1 від 07.11.2018 року №01-09/1511.

Листом від 02.10.2018 року №1810/01-10 голова ліквідаційної комісії повідомив Кам`янець-Подільський міський центр зайнятості про ліквідацію комунального підприємства та витребувано інформацію щодо наявності робочих місць для окремих категорій працівників, звільнення яких допускається лише з наступним працевлаштуванням.

Зі змісту відповіді Кам`янець-Подільського міського центру зайнятості від 06.11.2018 року №21-05/1385, вбачається що вакансії про вільні робочі місця станом на 06.11.2018 року відсутні.

Відповідно до частини другої статті 81 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) юридична особа публічного права створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 110 ЦК України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв`язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Частиною п`ятою статті 111 ЦК України визначено, що ліквідаційна комісія (ліквідатор) вживає заходів щодо закриття відокремлених підрозділів юридичної особи (філій, представництв) та відповідно до законодавства про працю здійснює звільнення працівників юридичної особи, що припиняється.

У пункті 1 частини першої статті 40 КЗпП України зазначено, що трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадку, зокрема, змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

Відповідно до частини третьої статті 184 КЗпП України звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років - частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов`язковим працевлаштуванням.

Отже частиною третьою статті 184 КЗпП України встановлено гарантії для окремих категорій працівників, а саме: заборонено звільнення, зокрема, жінок, які мають дітей віком до трьох років, та передбачено обов`язкове їх працевлаштування у випадках звільнення за ініціативою власника при повній ліквідації підприємства, установи, організації.

Ліквідацією юридичної особи є спосіб припинення суб`єкта господарювання при якому припиняються всі його права, а зобов`язання мають бути виконані повністю в межах ліквідаційної процедури (стаття 111 ЦК України). Під реорганізацією юридичної особи розуміють припинення юридичної особи з переходом прав та обов`язків до іншої особи (правонаступника) в порядку загального правонаступництва (стаття 104 ЦК України). При цьому, згідно з частиною четвертою статті 36 КЗпП України у разі реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується.

Таким чином, обов`язок працевлаштування зазначеної у статті 184 КЗпП України категорії жінок може бути покладено на власника підприємства, установи, організації лише у випадку реорганізації юридичної особи, коли права та обов`язки юридичної особи переходять до іншої особи внаслідок правонаступництва.

Порядок вивільнення працівників унормовано у статті 49-2 КЗпП України. У цьому порядку при відсутності роботи за відповідною професією чи спеціальністю на підприємстві на якому відбувається вивільнення працівників, а саме така обставина настає внаслідок припинення ( ліквідації) підприємства, установи, організації та відкриття ліквідаційної процедури, власник або уповноважена ним особа, в даному випадку ліквідаційна комісія, доводить до відома державної служби зайнятості про наступне вивільнення працівників із зазначенням професії, спеціальності, кваліфікації та розміру оплати праці. Саме державна служба зайнятості в силу частини четвертої наведеної статті вчиняє дії по працевлаштуванню вивільненого працівника.

Згідно з частиною першою статті 22 Закону України "Про зайнятість населення" основними завданнями центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, його територіальних органів є: реалізація державної політики у сфері зайнятості населення та трудової міграції; сприяння громадянам у підборі підходящої роботи; надання роботодавцям послуг з добору працівників; участь в організації проведення громадських та інших робіт тимчасового характеру; сприяння громадянам в організації підприємницької діяльності, зокрема шляхом надання індивідуальних та групових консультацій; організація підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації безробітних з урахуванням поточної та перспективної потреб ринку праці; проведення професійної орієнтації населення тощо.

Частиною третьою статті 50 Закону України "Про зайнятість населення" визначено, що роботодавці зобов`язані своєчасно та в повному обсязі подавати територіальним органам центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, інформацію про заплановане масове вивільнення працівників у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання за два місяці до вивільнення.

Тобто, державна служба зайнятості інформує працівників про роботу в тій самій чи іншій місцевості за їх професіями, спеціальностями, кваліфікаціями, а в разі їх відсутності - здійснює підбір іншої роботи з урахуванням індивідуальних побажань і суспільних потреб. У разі необхідності особу може бути направлено, за її згодою, на професійну перепідготовку або підвищення кваліфікації відповідно до законодавства.

Як вбачається із матеріалів, рішенням Кам`янець-Подільської міської ради 7 скликання п`ятдесят сьомої сесії №28/57 від 06.07.2018 року припинено юридичну особу публічного права комунальне підприємство «Кам`янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка» шляхом ліквідації.

Наявність правонаступництва після ліквідації комунального підприємства «Кам`янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка» не встановлена, а тому можливість запропонувати позивачу робоче місце у відповідача була відсутня.

Звільнення позивачки з посади медсестри фізіотерапевтичного кабінету КП «Кам`янець-Подільська стоматологічна поліклініка» відбулося у зв`язку з ліквідацією даного підприємства в порядку визначеному ст..ст. 40,49-2 КЗпП україни, а тому вжиття роботодавцем заходів для працевлаштування працівника на іншому підприємстві чи після розірвання з працівником трудового договору у відповідності до вимог частини другої статті 40, частини третьої статті 49-2 КЗпП України, не є обов`язком роботодавця.

Як вбачається із єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, дата запису 28.12.2019 року номер 16761110009004499, припинено юридичну особу без правонаступництва КП «Кам`янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка».

Щодо позовних вимог до співвідповідача Кам`янець-Подільської міської ради, то остання не є роботодавцем позивача. ОСОБА_1 в трудових відносинах з Кам`янець-Подільською міською радою не перебувала, тому вимоги щодо працевлаштування позивача Кам`янець - Подільською міською радою є безпідставними.

Суд першої інстанції вищевказаних обставин та норм чинного законодавства, що регулюють спірні правовідносини не врахував, помилково дійшов до висновку про задоволення позову, у зв`язку з чим рішення суду підлягає скасуванню з ухваленням нового рішення про відмову у задоволенні позовних вимог до Кам`янець-Подільської міської ради.

В частині позовних вимог до Комунального підприємства «Кам`янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка» відповідно до частин 1,3 ст.377 ЦПК України підлягає закриттю провадження у зв`язку з припиненням підприємства.

Керуючись ст.ст. 374, 376, 377, 382, 384, 389, 390 ЦПК України, апеляційний суд,-

п о с т а н о в и в:

Апеляційну скаргу Кам`янець-Подільської міської ради задовольнити частково.

Рішення Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 06 грудня 2019 року скасувати та ухвалити нове.

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Кам`янець-Подільської міської ради, третя особа Комунальне некомерційне підприємство «Лікувальний діагностично-консультативний центр» Кам`янець-Подільської міської ради, про зобов`язання працевлаштувати на роботу відмовити.

У частині позовних вимог ОСОБА_1 до комунального підприємства «Кам`янець-Подільська міська стоматологічна поліклініка» провадження закрити.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, проте може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 10 березня 2020 року.

Судді: Т.О. Янчук

А.В. Купельський

О.І. Ярмолюк

Джерело: ЄДРСР 88100199
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку