open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/10048/19

Номер провадження2/711/668/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 лютого 2020 року Придніпровський районний суд міста Черкаси у складі:

головуючий суддя: Казидуб О. Г.

за участю секретаря: Зайцевій О. І.

представника позивача: Шварьової І. Є.

відповідача: ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Обєднання співвласників багатоквартирного будинку «Гагаріна 49» до ОСОБА_1 про стягнення боргу, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Гагаріна 49» (м. Черкаси, вул. Гагаріна, 49) звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про стягнення боргу, мотивуючи його тим, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_2 , в якому утворено обєднання співвласників багатоквартирного будинку «Гагаріна 49». ОСББ «Гагаріна 49» зареєстровано у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань 12.12.2016, номер запису 10261020000017153.

Відповідно до п. 2.1 Статуту ОСББ, метою даного об`єднання є забезпечення і захист прав його співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Відповідно до п. 3.2 розділу 3 Статуту ОСББ «Гагаріна 49», вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Згідно пп. 7 п. 3.4 цього ж розділу Статуту до виключної компетенції загальних зборів співвласників належить визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників. Пунком 4.7 розділу 4 Статуту визначено, що рішення загальних зборів, прийняте відповідно до цього Статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Пунктом 3.6 цього ж розділу Статуту ОСББ «Гагаріна 49» визначено, що керівництво поточною діяльністю об`єднання здійснює його правління. Правління має право приймати рішення з усіх питань діяльності об`єднання за винятком тих, які належать до виключної компетенції загальних зборів. Правління є виконавчим органом об`єднання та підзвітне загальним зборам.

Пунктами 6.5,6.6 розділу 6 Статуту ОСББ «Гагаріна 49» визначено, що сплата встановлених загальними зборами об`єднання внесків і платежів, утому числі відрахувань до резервного, ремонтного фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об`єднання, є обов`язковою для всіх співвласників.

Порядок сплати. Перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та Статуту.

Пунктом 8.3 розділу 8 Статуту ОСББ «Гагаріна 49» визначено, що співвласник зобов`язаний, зокрема, виконувати обов`язки , передбачені статутом обєднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; виконувати передбачені Статутом об`єднання обов`язки перед об`єднанням.

Пунктом 9.2 розділу 9 Статуту визначено, що рішенням загальних зборів співвласників може ініціюватися звернення до суду щодо встановлення матеріального відшкодування збитків, завданих об`єднанню співвласниками, спричинених порушеннями Статуту та рішень статутних органів.

ОСББ «Гагаріна 49» здійснює господарче забезпечення своєї діяльності власними силами (шляхом самозабезпечення), виступає колективним замовником частини комунальних послуг для спільного їх споживання мешканцями багатоквартирного будинку, самостійно здійснює утримання та обслуговування будинку та прибудинкової території, здійснює ремонт приміщень та іншого майна, що перебуває у спільній власності, шляхом укладення відповідних господарських договорів із юридичними та фізичними особами.

Рішеннями загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку, де утворено ОСББ «Гагаріна 49», у 2017 році приймалися рішення про проведення капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку, встановлювалися розміри цільових внесків співвласників для фінансування робіт з проведення капітального ремонту та порядок їх сплати співвласниками.

Так, рішенням загальних зборів ОСББ «Гагаріна 49» від 08.01.2017 (протокол № 4 від 08.01.2017) прийняте рішення про визначення розміру цільового внеску співвласників на встановлення ІТП на будинок до лічильника в розмірі 3-хкімнатна квартира -500,00грн., 2-х кімнатна квартира - 400,00 грн., 1-кімнатна квартира -300грн.

Також, рішенням загальних зборів ОСББ «Гагаріна 49» від 14.12.2017 (протокол № 13 від 28.12.2017) прийняте рішення про сплату співвласниками цільового внеску для виконання капітального ремонту - утеплення фасадів будинку, встановлення дверей на дах, проведення гідроізоляції покрівель лоджій 10 поверху, для не утеплення квартир з розрахунку середньої площі для 3-хкімнатних квартир 66кв.м., для 2-хкімнатних квартир -52 кв.м., 1-кімнатних квартир - 35 кв.м. в розмірі 130,00грн. за 1 кв.м. Цільові внески здійснити до 31.12.2018 року.

Крім цього, рішеннями загальних зборів ОСББ «Гагаріна 49» приймалися рішення щодо забезпечення виконання співвласниками будинку своїх обов`язків. Так рішенням загальних зборів від 04.03.2018 (протокол № 19 від 19.03.2018), доручено правлінню провести заходи зі стягнення зі співвласників заборгованості з оплати внесків на утримання будинку та цільового внеску, в тому числі за необхідності звертатися до суду з позовними заявами до співвласників, що мають заборгованість перед ОСББ; рішенням загальних зборів від 17.02.2019 (протокол № 24 від 03.03.2019) доручено правлінню направити досудові вимоги та звернутися до суду з позовними заявами до співвласників, що мають заборгованість перед ОСББ за утримання будинку та цільового внеску на капітальний ремонт.

Відповідач ОСОБА_1 є співвласником багатоквартирного будинку АДРЕСА_3 , оскільки є власником трьохкімнатної квартири № 93 загальною площею 66,0 кв.м. в даному будинку відповідно до договору обміну, посвідченого приватним нотаріусом Фіщук В. Я. 18.01.2002 № 277.

Відповідач відповідно до рішення загальних зборів ОСББ «Гагаріна 49» від 08.01.2017 (протокол № 4 від 08.01.2017) повинен був сплатити позивачу цільовий внесок на встановлення ІТП на будинок до лічильника в розмірі 50,00 грн., з яких він сплатив 300 грн., і станом на день складання цієї позовної заяви має заборгованість зі сплати даного цільового внеску в розмірі 200 грн.

Також відповідач відповідно до рішення загальних зборів ОСББ «Гагаріна 49» від 14.12.2017 (протокол № 13 від 28.12.2017) був зобов`язаний до 31.12.2018 сплатити позивачу цільовий внесок на утеплення фасадів будинку, встановлення дверей на дах, проведення гідроізоляції покрівель лоджій в розмірі 8580грн., однак, не здійснив оплати та має заборгованість зі сплати цього цільового внеску в розмірі 8580 грн. Загальний борг ОСОБА_1 зі сплати цільових внесків на капітальний ремонт будинку перед « АДРЕСА_3 » станом на день складання цієї позовної заяви складає 8780 грн.

Позивач вказує, що направляв ОСОБА_1 рахунок на сплату цільових внесків на капітальний ремонт будинку та вимоги про сплату боргу, що виник внаслідок невиконання обов`язків співвласника, передбачених ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» та Статутом ОСББ «Гагаріна 49», правлінням об`єднання пропонувалося відповідачу укласти договір про реструктуризацію боргу. Однак відповідач зазначені рахунок на оплату цільових внесків та вимоги про сплату боргу в поштовому відділенні за місцем проживання не отримав.

Своєю відмовою виконувати обов`язки співвласників з оплати встановлених загальними зборами об`єднання цільових внесків на капітальний ремонт будинку відповідач порушив законні інтереси позивача, встановлені ЗУ «Про ОСББ» та Статутом ОСББ «Гагаріна 49», зокрема, такі як діяльність об`єднання з належного утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та Статутом.

Просять суд стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСББ борг з оплати цільових внесків на капітальний ремонт будинку в сумі 8780,00грн. та судовий збір в розмірі 1921 грн.

15 січня 2020 року ухвалою суду відкрито спрощене позовне провадження у справі, призначено судове засідання.

10 лютого 2020 року позивач через канцелярію суду надав заяву про збільшення позовних вимог, в якій просить стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСББ «Гагаріна 49» борг з оплати цільових внесків на капітальний ремонт будинку з урахуванням інфляційних втрат та 3% річних в сумі 9213грн.72 коп. ; стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСББ «Гагаріна 49» судовий збір в сумі 1921 грн.

Представник позивача за дорученням Шварьова І. Є. в судовому засіданні збільшенні позовні підтримала в повному обсязі та просила задоволити.

Відповідач ОСОБА_1 в судовому засіданні зазначив, що він не ухиляється від сплати та надав суду відзив, в якому зазначив, що позов визнає частково, а саме в частині стягнення боргу за модернізацію системи освітлення будинку, заміна вікон та дверей загального користування та встановлення ІТП в розмірі 200грн. Борг в розмірі 8580 грн. не визнає, оскільки відсутній детальний розрахунок цієї суми. Вона охоплює вартість за утеплення фасаду і цоколю, заміну дверей в місцях загального користування, утеплення покрівлі. Своєї згоди на утеплення фасаду саме своєї квартири він згоди не давав, та не бажав щоб фасад квартири, що є його приватною власністю, утеплювати. Своє позицію він зазначав та заперечував на загальних зборах. Щодо своєї участі в ремонті місць загального користування він не заперечував та погоджується сплатити кошти саме за роботи, які стосуються місць загального користування. Просить в частині стягнення боргу за утеплення фасаду в розмірі 8580грн. на користь позивача відмовити.

Суд, заслухавши думку учасників процесу, вивчивши та дослідивши письмові матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Відповідач ОСОБА_1 є співвласником багатоквартирного будинку АДРЕСА_3 , оскільки є власником трьохкімнатної квартири № 93 загальною площею 66,0 кв.м. в даному будинку відповідно до договору обміну, посвідченого приватним нотаріусом Фіщук В. Я. 18.01.2002 № 277.

ОСББ «Гагаріна 49» зареєстровано у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань 12.12.2016, номер запису 10261020000017153.

Відповідно до п. 2.1 Статуту ОСББ, метою даного об`єднання є забезпечення і захист прав його співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Відповідно до п. 3.2 розділу 3 Статуту ОСББ «Гагаріна 49», вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Згідно пп. 7 п. 3.4 цього ж розділу Статуту до виключної компетенції загальних зборів співвласників належить визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників. Пунком 4.7 розділу 4 Статуту визначено, що рішення загальних зборів, прийняте відповідно до цього Статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Пунктом 3.6 цього ж розділу Статуту ОСББ «Гагаріна 49» визначено, що керівництво поточною діяльністю об`єднання здійснює його правління. Правління має право приймати рішення з усіх питань діяльності об`єднання за винятком тих, які належать до виключної компетенції загальних зборів. Правління є виконавчим органом об`єднання та підзвітне загальним зборам.

Пунктами 6.5,6.6 розділу 6 Статуту ОСББ «Гагаріна 49» визначено, що сплата встановлених загальними зборами об`єднання внесків і платежів, утому числі відрахувань до резервного, ремонтного фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об`єднання, є обов`язковою для всіх співвласників.

Порядок сплати. Перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та Статуту.

Пунктом 8.3 розділу 8 Статуту ОСББ «Гагаріна 49» визначено, що співвласник зобов`язаний, зокрема, виконувати обов`язки , передбачені статутом обєднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; виконувати передбачені Статутом об`єднання обов`язки перед об`єднанням.

Пунктом 9.2 розділу 9 Статуту визначено, що рішенням загальних зборів співвласників може ініціюватися звернення до суду щодо встановлення матеріального відшкодування збитків, завданих об`єднанню співвласниками, спричинених порушеннями Статуту та рішень статутних органів.

ОСББ «Гагаріна 49» здійснює господарче забезпечення своєї діяльності власними силами (шляхом самозабезпечення), виступає колективним замовником частини комунальних послуг для спільного їх споживання мешканцями багатоквартирного будинку, самостійно здійснює утримання та обслуговування будинку та прибудинкової території, здійснює ремонт приміщень та іншого майна, що перебуває у спільній власності, шляхом укладення відповідних господарських договорів із юридичними та фізичними особами.

Рішеннями загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку, де утворено ОСББ «Гагаріна 49», у 2017 році приймалися рішення про проведення капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку, встановлювалися розміри цільових внесків співвласників для фінансування робіт з проведення капітального ремонту та порядок їх сплати співвласниками.

Так, рішенням загальних зборів ОСББ «Гагаріна 49» від 08.01.2017 (протокол № 4 від 08.01.2017) прийняте рішення про визначення розміру цільового внеску співвласників на встановлення ІТП на будинок до лічильника в розмірі 3-хкімнатна квартира -500,00грн., 2-х кімнатна квартира - 400,00 грн., 1-кімнатна квартира -300грн.

Також, рішенням загальних зборів ОСББ «Гагаріна 49» від 14.12.2017 (протокол № 13 від 28.12.2017) прийняте рішення про сплату співвласниками цільового внеску для виконання капітального ремонту - утеплення фасадів будинку, встановлення дверей на дах, проведення гідроізоляції покрівель лоджій 10 поверху, для не утеплення квартир з розрахунку середньої площі для 3-хкімнатних квартир 66кв.м., для 2-хкімнатних квартир -52 кв.м., 1-кімнатних квартир - 35 кв.м. в розмірі 130,00грн. за 1 кв.м. Цільові внески здійснити до 31.12.2018 року.

Крім цього, рішеннями загальних зборів ОСББ «Гагаріна 49» приймалися рішення щодо забезпечення виконання співвласниками будинку своїх обов`язків. Так рішенням загальних зборів від 04.03.2018 (протокол № 19 від 19.03.2018), доручено правлінню провести заходи зі стягнення зі співвласників заборгованості з оплати внесків на утримання будинку та цільового внеску, в тому числі за необхідності звертатися до суду з позовними заявами до співвласників, що мають заборгованість перед ОСББ; рішенням загальних зборів від 17.02.2019 (протокол № 24 від 03.03.2019) доручено правлінню направити досудові вимоги та звернутися до суду з позовними заявами до співвласників, що мають заборгованість перед ОСББ за утримання будинку та цільового внеску на капітальний ремонт.

Відповідач відповідно до рішення загальних зборів ОСББ «Гагаріна 49» від 08.01.2017 (протокол № 4 від 08.01.2017) повинен був сплатити позивачу цільовий внесок на встановлення ІТП на будинок до лічильника в розмірі 50,00 грн., з яких він сплатив 300 грн., і станом на день складання цієї позовної заяви має заборгованість зі сплати даного цільового внеску в розмірі 200 грн.

Також відповідач відповідно до рішення загальних зборів ОСББ «Гагаріна 49» від 14.12.2017 (протокол № 13 від 28.12.2017) був зобов`язаний до 31.12.2018 сплатити позивачу цільовий внесок на утеплення фасадів будинку, встановлення дверей на дах, проведення гідроізоляції покрівель лоджій в розмірі 8580грн., однак, не здійснив оплати та має заборгованість зі сплати цього цільового внеску в розмірі 8580 грн. Загальний розмір цільового внеску відповідача ОСОБА_1 складає 8580,00 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 22 ЗУ «Про обєднання співвласників багатоквартирного будинку» визначено, що для забезпечення утримання та експуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів , обєднання за рішенням загальних зборів має право: задовольняти зазначені потреби самостіно шляхом самозабезпечення; визначати управителя, виконавців окремих житлов0-комунальних послуг, з якими усі співвласники укладають відповідні договори; виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг.

Ч. 3 ст. 23 ЗУ «Про обєднання співвласників багатоквартирного будинку» визначено, що внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом обєднання та/або рішенням загальних зборів.

П. 6 ч. 1 ст. 1 ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатокварному будинку» визначено, що спільне майно багатоквартирного будинку - це приміщення загального користування ( у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче -огороджквальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території. А також правап на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартинрний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія.

В судовому засіданні встановлено, що загальний розмір ццільового внеску відповідача згідно вказаного вище рішення загальних зборів ОСББ «Гагаріна 49» складає 8780,00грн.

Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботи, надати послугу, сплатити гроші) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Положеннями ст.ст. 526, 530 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Як зазначено у ст. 610 ЦК України, - порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Відповідно до положень ст. 611 ЦК України, - у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки встановлені договором або законом.

Згідно ч.2 ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивачем надано розрахунок інфляційних втрат в сумі 347,49 гривень та трьох процентів річних в сумі 286,23 гривень у зв`язку із простроченням відповідачем оплати комунальних послуг.

Судом встановлено, що представником позивачабуло допущено описку в підрахунку загальної суми боргу, оскільки 8780грн.00 коп. +347 грн.49 коп.+286грн.23 коп. =9413 грн.72 коп.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи в межах заявлених вимог, а тому, до стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСББ «Гагаріна 49» підлягає борг з оплати цільових внесків на капітальний ремонт будинку в сумі 9213грн.72 коп. (в межах позовних вимог).

Крім того, відповідно до ст. 141 ЦПК України та Закону України «Про судовий збір», суд вважає за необхідне стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача судовий збір в розмірі 1921 грн. 00 коп.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 64, 66, 67, 68, 156, 162 ЖК України, ст.ст. 11, 15, 16, 264, 267, 360, 382, 509, 525, 526, 530, 610, 611, 625 ЦК України, ст. ст. 4, 11, 12, 13, 81, 89, 137, 141, 263-266, 273, 280-284 ЦПК України, Законом України «Про житлово-комунальні послуги», суд, -

ВИРІШИВ :

Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Гагаріна 49» до ОСОБА_1 про стягнення боргу - задовольнити .

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП АДРЕСА_5 )на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Гагаріна 49» (код ЄДРПОУ 41023218,18021, м.Черкаси, вул..Гагаріна ,49) борг з оплати цільових внесків на капітальний ремонт будинку з урахуванням інфляційних втрат та 3% річних в сумі 9213грн.72коп.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП АДРЕСА_5 ) на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Гагаріна 49» (код ЄДРПОУ 41023218, 18021, м.Черкаси,вул..Гагаріна , 49 судовий збір в сумі 1921грн.

Рішення може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду протягом 30 днів . Апеляційна скарга подається безпосередньо до апеляційної інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або в разі розгляду справи (вирішення справи) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 28 лютого 2020 року (з врахуванням вихідних днів)

Головуючий:

О. Г. Казидуб

Джерело: ЄДРСР 88096195
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку