open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа № 1.380.2019.006433

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 березня 2020 року

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого-судді Костецького Н.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом управління Державної казначейської служби України у Старосамбірському районі Львівської області до Старосамбірської державної нотаріальної контори про зобов'язання зняти обтяження, -

в с т а н о в и в :

управління Державної казначейської служби України у Старосамбірському районі Львівської області звернулось до Львівського окружного адміністративного суду із позовом до Старосамбірської державної нотаріальної контори, у якому просить суд зобов'язати державного нотаріуса Старосамбірської державної нотаріальної контори зняти обтяження, що зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, підставою виникнення якого є договір застави (іпотеки) від 22.04.1999.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.10.2003 № 599-р відділенню Державного казначейства у Старосамбірському районі Львівської області надана в оперативне управління будівля що знаходиться за адресою вул. Л. Галицького, 101, м. Старий Самбір, Львівської області, яка належала АК агропромисловий банк «Україна», та проведено реєстрацію права на нерухоме майно. Відділення Державного казначейства у Старосамбірському районі Львівської області 21 грудня 2011 року перейменовано в Управління Державної казначейської служби України у Старосамбірському районі Львівської області. Це в свою чергу обумовило переоформлення права власності на будівлю, в якій знаходиться Управління Державної казначейської служби України у Старосамбірському районі Львівської області за адресою вул. Л.Галицького, 101, м. Старий Самбір Львівської області. При подачі документів на переоформлення права власності на будівлю стало відомо, що на будівлю, в якій знаходиться Управління Державної казначейської служби України у Старосамбірському районі Львівської накладено обтяження. Старосамбірською державною нотаріальною конторою 16.11.2006 за № 4063437 зареєстровано заборону відчуження нерухомого майна на будівлю за адресою вул. Л.Галицького, 101, м. Старий Самбір, Львівської області. Підставою обтяження вказано договір застави транспортного засобу посвідченого 22.04.1999 року Старосамбірською державною нотаріальною конторою, власник майна - акціонерного комерційного агропромислового банку «Україна». Проте, договір застави від 22.04.1999 року припинився у зв'язку із ліквідацією юридичної особи - сторони вказаного договору застави акціонерного комерційного агропромислового банку «Україна».

Ухвалою суду від 27.12.2020 відкрито провадження в адміністративній справі та запропоновано відповідачу у п'ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали подати відзив на позовну заяву.

Проте, представник відповідача відзив на позовну заяву не подав, про відкриття провадження повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення.

На адресу суду представник відповідача скерував заяву від 15.01.2020 (вх. № 2247), відповідно до якої просить розгляд справи проводити без участі представника відповідача.

Представник позивача в судове засідання не прибув, подав до суду заяву від 28.01.2020 (вх. 4543), відповідно до якого просить розгляд справи проводити без участі представника позивача.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, подав до суду заяви від 06.02.2020 (вх. 6460), від 25.02.2020 (вх. 10454), згідно з яких просить розгляд справи проводити без участі представника відповідача.

Відповідно до ч. 9 ст. 205 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Оскільки немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд перейшов до розгляду справи в письмове провадження.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі факти, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для вирішення спору по суті, суд встановив такі обставини та надав їм правову оцінку.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.10.2003 № 599-р "Про використання викупленого майна Акціонерного комерційного агропромислового банку "Україна" передано об'єкти цілісного майнового банківського комплексу Акціонерний комерційний агропромисловий банк "Україна" викупленого Кабінетом Міністрів України, до сфери управління державних органів.

Згідно з витягом про право власності на нерухоме майно від 16.02.2004 № 2839582, на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.10.2003 № 599-р "Про використання викупленого майна Акціонерного комерційного агропромислового банку "Україна" нежитлову будівлю, за адресою вул. Л. Галицького, 101, м. Старий Самбір, Старосамбірський район, Львівська область, за реєстраційним номером 4735579 передано в оперативне управління відділенню Державного казначейства у Старосамбірському районі Львівської області.

Уравління Державної казначейської служби України у Старосамбірському районі Львівської області звернулось із запитом до державного реєстратора прав на нерухоме майно Шостак Д.В. про надання інформації з Державного реєстру прав на нерухоме майно щодо суб'єкта, що розташований за адресою: вул. Л. Галицького, 101, м. Старий Самбір, Львівської області.

Відповідно до рішення щодо отримання інформації з Державного реєстру прав на нерухоме майно за результатом розгляду запиту встановлено, що в Реєстрі прав власності на нерухоме майно та у Єдиному реєстрі заборон і відчужень об'єктів нерухомого майна встановлено наявність запису про право власності за номером 4735579 та обтяження за реєстраційним номером 4063437.

Згідно з інформаційною довідкою з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна за адресою: вул. Л. Галицького, 101, м. Старий Самбір, Львівської області, встановлено наявність обтяження за реєстраційним номером 4063437, зареєстроване 16.11.2006 реєстратором Старосамбірської державної нотаріальної контори на підставі договору застави транспортного засобу, акціонерного комерційного агропромислового банку "Україна", б/н, від 22.04.1999

Відповідно до листа Департаменту реорганізації та припинення діяльності банків Національного банку України від 16.04.2009 року № 44-012/4506, рішенням Комісії Національного банку України з питань нагляду та регулювання діяльності банків від 13.04.2009 року № 167 Акціонерний комерційний агропромисловий банк "Україна" виключено з Державного реєстру банків у зв'язку з завершенням ліквідаційної процедури банку.

Відповідно до вимог ст.28 Закону України "Про заставу", застава припиняється, зокрема, з припиненням забезпеченого заставою зобов'язання; в разі примусового продажу заставленого майна.

За вимогами п.п. 1, 3 ст.593 Цивільного кодексу України, право застави припиняється у разі припинення зобов'язання, забезпеченого заставою; реалізації предмета застави.

Частиною 2 ст. 593 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі припинення права застави на нерухоме майно, до державного реєстру вносяться відповідні дані.

Підставою зняття нотаріусом заборони відчуження майна визначено, згідно п. 5 гл. 15 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства Юстиції України № 296/5 від 22.02.2012 року, зокрема, одержання повідомлення про припинення договору застави (іпотеки).

Суд проаналізувавши матеріали справи, дійшов висновку про те, що договір застави від 22.04.1999 року припинився у зв'язку з викупом Кабінетом Міністрів України в Акціонерного комерційного агропромислового банку "Україна" нерухомога майна за адресою: вул. Л. Галицького, 101, м. Старий Самбір, Львівської області.

Оскільки обтяження, що зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за № 4063437, підставою виникнення якого є договір застави (іпотеки) від 22.04.1999, не знято, суд вважає за необхідне суд зобов'язати державного нотаріуса Старосамбірської державної нотаріальної контори зняти обтяження, що зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, підставою виникнення якого є договір застави (іпотеки) від 22.04.1999.

Враховуючи вищевикладені фактичні обставини справи та норми законодавства України, суд прийшов до висновку про те, що позовні вимоги є підставними та підлягають задоволенню.

Частиною 1 ст. 77 КАС України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Частиною 2 ст. 77 КАС України передбачено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Згідно зі ст. 90 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 139 КАС України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Згідно з п. 7 ч. 1 ст. 4 КАС України, суб'єкт владних повноважень - орган державної влади (у тому числі без статусу юридичної особи), орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг.

Таким чином, управління Державної казначейської служби України у Старосамбірському районі Львівської області не є суб'єкт владних повноважень в розумінні п. 7 ч. 1 ст. 4 КАС України, оскільки в даному випадку не здійсненювало публічно-владних управлінські функції на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг.

Відтак, сплачений позивачем судовий збір підлягає стягненню з відповідача,за рахунок бюджетних асигнувань, суб'єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі.

Керуючись статтями 242 - 246, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Зобов'язати державного нотаріуса Старосамбірської державної нотаріальної контори зняти обтяження, що зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за № 4063437, підставою виникнення якого є договір застави (іпотеки) від 22.04.1999.

3. Судовий збір в розмірі 1921,00 грн стягнути на користь управління Державної казначейської служби України у Старосамбірському районі Львівської області (вул. Л. Галицького, 101, м. Старий Самбір, Львівська область, 82000, код ЄДРПОУ 36766006) за рахунок бюджетних асигнувань Старосамбірської державної нотаріальної контори (вул. Л. Галицького, 88, м. Старий Самбір, Львівська область, 82000, код ЄДРПОУ 02885534).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту судового рішення до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Повний текст судового рішення складено 10.03.2020.

Суддя Костецький Н.В.

Джерело: ЄДРСР 88077918
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку