open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ПОВЕРНЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ

05 березня 2020 року 18 год. 10 хв.

Справа № 280/1505/20 м.Запоріжжя

Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Артоуз О.О., перевіривши матеріали адміністративного позову Приазовської районної в Запорізькій області організації Політичної партії «Європейська Солідарність» (72401, Запорізька область, смт.Приазовське, вул. Пушкіна, 3), поданого адвокатом адвокатського об`єднання «Юрлюкссервіс» Лишенком Сергієм Сергійовичем (69035, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 155/79) до Приазовської районної виборчої комісії Запорізької області (72401, Запорізька область, Приазовський район, смт Приазовське, вул. Леніна, 5) про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

05 березня 2020 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Приазовської районної в Запорізькій області організації Політичної партії «Європейська Солідарність» (далі - позивач), поданого адвокатом адвокатського об`єднання «Юрлюкссервіс» Лишенком Сергієм Сергійовичем до Приазовської районної виборчої комісії Запорізької області (далі – відповідач), в якому позивач просить суд: визнати бездіяльність відповідача щодо не прийняття подань на кандидатур до складу дільничних виборчих комісій – протиправною та зобов`язання вчинити певні дії, а саме: прийняти подання на кандидатур до складу дільничних виборчих комісій від Приазовської районної в Запорізькій області організації Політичної партії «Європейська Солідарність».

Ухвалою судді від 05.03.2020 позовну заяву залишено без руху, позивачу надано строк до 05.03.2020 до 16 год. 30 хв. для усунення недоліків.

Розглянувши подані матеріали суд зазначає наступне.

Залишаючи позовну заяву без руху суддя виходив з того, що позивачем не зазначено повного найменування позивача, а саме: ідентифікаційного коду юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (позивача) та адреси представника позивача, що відповідає офіційним документам із зазначенням ідентифікаційного коду адвоката Лишенка Сергія Сергійовича; відсутні належним чином завірені документи, що підтверджують правовий статус позивача як суб`єкта виборчого процесу відповідних виборів – для суду та відповідача; відсутні належним чином копії письмових доказів, зокрема, скріншот з сайту ЦВК щодо місцезаходження відповідача та копія календарного плану – для суду; документи згідно додатку до позову із належним засвідченням для відповідача, відсутні докази та нормативно-правового обґрунтування щодо графіку роботи вказаної комісії або цілодобового чергування, наявність інших доказів щодо відсутності відповідача за адресою, вказаною на сайті ЦВК – для суду та відповідача. Відтак, позовна заява не відповідала статтям 160, 161 КАС України, які позбавляють суд можливості відкрити провадження по справі.

05.03.2020 о 16 год. 15 хв. позивачем на виконання ухвали суду надано заяву на усунення недоліків з уточненим адміністративним позовом та додатковими документами.

На усунення недоліків позивачем надано уточнений адміністративний позов із зазначенням ідентифікаційного коду представника позивача та надано рішення Про державну реєстрацію змін до відомостей про структурне утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Приазовської районної в Запорізькій області організації «Блок Петра Порошенка «Солідарність» від 28.02.2020 – у примірниках для суду та відповідача; засвідчену копію скріншоту з сайту ЦВК.

На обґрунтування усунення недоліків представник позивача зазначив, що в позовній заяві зазначено місцеперебування представника позивача; позивач є структурним утворенням політичної партії, відтак не має статусу юридичної особи; повноваження представника підтверджується лише ордером; додані копії до позовної заяви не засвідчуються в силу відсутності такої вимоги у частині першій статті 161 КАС України.

Суд не погоджується з твердженнями позивача та зазначає наступне.

Щодо відсутності вимог нормами КАС України щодо засвідчення доданих до позову документів суд зазначає наступне.

Відповідно до пункту 8 частини п`ятої статті 160 КАС України в позовній заяві зазначається перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності), зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких доданих заяви.

Крім того, статтею 94 КАС України визначено вимоги до письмових доказів. Відповідно до частини другої статті 94 КАС України, письмові докази подаються в оригіналі або належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Згідно частини четвертої вказаної статті копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому законодавством. Відповідно до абзацу 2 частини п`ятої статті 94 учасники справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Нормативно-правовими актами, що регулюють порядок засвідчення копій документів, є: Національний стандарт України "Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів ДСТУ 4163-2003", затверджений наказом Держспоживстандарту України від 7 квітня 2003 ороку № 55; Правила організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджені наказом Міністерства юстиції України від 18 червня 2015 року № 1000/5 (далі - Правила); інструкції з діловодства в окремих органах державної влади та інші.

При цьому в силу пункту 1 Правил ці Правила встановлюють єдині вимоги щодо створення управлінських документів і роботи зі службовими документами, а також порядок їх архівного зберігання в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності (далі - установи). Ці Правила є нормативно-правовим актом, обов`язковим для виконання всіма установами.

Пункт 5.27 ДСТУ 4163-2003 визначає, що відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

У силу пункту 8 глави 10 розділу ІІ Правил копія набуває юридичної сили лише в разі її засвідчення в установленому порядку.

Напис про засвідчення копії складається зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів (ініціалу імені) та прізвища, дати засвідчення копії.

Напис про засвідчення копії скріплюється відбитком печатки відповідного структурного підрозділу установи або печатки "Для копій".

У випадках, визначених законодавством, копії документів засвідчуються відбитком печатки установи.

На лицьовому боці у верхньому правому куті першого аркуша документа проставляється відмітка "Копія".

Відповідно до пункту 1 глави 10 розділу ІІ Правил порядок виготовлення, засвідчення та видавання копій документів визначається інструкцією з діловодства установи.

Згідно висновку Верховного Суду, викладеного у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 19 вересня 2018 року у справі № 569/907/18 (провадження № К/9901/54415/18) під час перевірки копій документів, на предмет їх відповідності КАС України, слід брати до уваги правила засвідчення копій документів, визначені Національним стандартом України "Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів ДСТУ 4163-2003", затвердженим наказом Держспоживстандарту України від 7 квітня 2003 ороку № 55, Правила організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджені наказом Міністерства юстиції України від 18 червня 2015 року № 1000/5, інструкції з діловодства в окремих органах державної влади (місцевого самоврядування) та інші.

Відповідно до пункту 8 глави 10 розділу ІІ Правил, які в силу пункту 1 їх розділу І є нормативно-правовим актом, обов`язковим для виконання всіма державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями незалежно від форм власності, копія набуває юридичної сили лише в разі її засвідчення в установленому порядку. Напис про засвідчення копії складається зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів (ініціалу імені) та прізвища, дати засвідчення копії.

Напис про засвідчення копії скріплюється відбитком печатки відповідного структурного підрозділу установи або печатки "Для копій".

У випадках, визначених законодавством, копії документів засвідчуються відбитком печатки установи. На лицьовому боці у верхньому правому куті першого аркуша документа проставляється відмітка "Копія".

Таким чином, вимоги щодо належного засвідчення копій визначено і нормами КАС України, і спеціальними нормами, що регулюють вказані відносини.

Щодо ненадання документів, що підтверджують правовий статус позивача як суб`єкта виборчого процесу відповідних виборів суд зазначає наступне.

Згідно з пунктом 1 частиною першою статтею 171 КАС України, суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, зокрема, чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність.

Відповідно до частини першої статті 273 КАС України, право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб`єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб`єкти ініціювання референдуму.

За правилами пункту 3 частини першої статті 22 Виборчого кодексу України встановлено, що суб`єктом виборчого процесу відповідних виборів, зокрема, є партія (організація партії), яка висунула кандидатів на відповідних виборах.

На підтвердження належності до суб`єкта виборчого процесу представник позивача надає Рішення від 28.02.2020. Проте відповідно до вказаного Рішення державним реєстратором вирішено здійснити державну реєстрацію змін до відомостей про структурне утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи, а саме змінено повне найменування.

При цьому інших документів позивачем не надано. Суд звертає увагу, що відповідно до статті 10 Закону України «Про політичні партії в Україні» обласні, міські, районні організації, первинні осередки політичної партії або інші структурні утворення, передбачені статутом партії, утворюються в порядку, визначеному статутом партії. Рішення про утворення обласної, міської, районної організації, первинного осередку політичної партії та іншого структурного утворення, передбаченого статутом партії, приймається на установчих зборах (конференції) обласної, міської, районної організації, первинного осередку політичної партії або іншого структурного утворення, передбаченого статутом партії, оформляється протоколом, який підписують головуючий та секретар. Згідно статті 11 вказаного Закону реєстрація політичних партій, їхніх обласних, міських і районних організацій, первинних осередків або інших структурних утворень, передбачених статутом партії, здійснюється в порядку, визначеному Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", після перевірки поданих матеріалів. В супереч вимогам суду, позивачем не надано жодного з вище перелічених документів на підтвердження свого правового статусу як суб`єкта виборчого процесу.

Відповідно до пункту 1 частини 4 статті 169 КАС України позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк.

Згідно частини 8 статті 169 КАС України повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

За правилами частини 5 статті 169 КАС України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду не пізніше п`яти днів з дня ї надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Керуючись статтями 169, 241, 243, 246 КАС України, суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Приазовської районної в Запорізькій області організації Політичної партії «Європейська Солідарність» (72401, Запорізька область, смт.Приазовське, вул. Пушкіна, 3), поданого адвокатом адвокатського об`єднання «Юрлюкссервіс» Лишенком Сергієм Сергійовичем (69035, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 155/79) до Приазовської районної виборчої комісії Запорізької області (72401, Запорізька область, Приазовський район, смт Приазовське, вул. Леніна, 5) про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії – повернути.

Копію ухвали про повернення позовної заяви разом із позовною заявою і усіма доданими до неї матеріалами надіслати позивачу.

Роз`яснити позивачу, що повернення позовної заяви, згідно з частиною 8 статті 169 КАС України, не позбавляють права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Апеляційні скарги на судові рішення за наслідками розгляду справ, визначених статтями 273-277 цього Кодексу, можуть бути подані у дводенний строк з дня їх проголошення, а на судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніш як за чотири години до початку голосування.

Ухвало складено у повному обсязі та підписано 05 березня 2020 року.

Суддя О.О. Артоуз

Джерело: ЄДРСР 88059158
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку