open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 березня 2020 року

м. Полтава

Справа № 440/237/20

Полтавський окружний адміністративний суд у складі судді Супруна Є.Б., розглянувши у письмовому провадженні за правилами спрощеного позовного провадження справу №440/237/20 за позовом ОСОБА_1 до Лубенського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

15 січня 2020 року ОСОБА_1 звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовом до Лубенського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області, в якому просить визнати протиправним та скасувати рішення відповідача від 24.10.2019 №391 щодо відмови у здійсненні перерахунку та виплати пенсії по інвалідності виходячи з п`ятикратного розміру мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня відповідного року відповідно до вимог частини 3 ст. 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи" та зобов`язати відповідача здійснити такий перерахунок і виплату його пенсії починаючи з 25.04.2019.

В обґрунтування позовних вимог вказує на порушення відповідачем його права на належне пенсійне забезпечення відповідно до статті 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" та п. 91 Порядку обчислення пенсії особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України ваід 23.11.2011 №1210 "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", виходячи з п`ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Ухвалою судді Полтавського окружного адміністративного суду від 20.01.2020 позовну заяву залишено без руху через невідповідність її вимогам статей 160, 161 Кодексу адміністративного судочинства України.

29.01.2020 позивач усунув недоліки позовної заяви, змінивши особу відповідача з Лубенського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (надалі - відповідач, ГУ ПФУ в Полтавській області).

У зв`язку з цим ухвалою судді Полтавського окружного адміністративного суду 03.02.2020 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі за позовом вже до ГУ ПФУ в Полтавській області та призначено її до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи (у письмовому провадженні).

Відповідач позов не визнав. У відзиві на позов зазначив, що позивач перебуває на обліку в Управлінні та отримує пенсію по інвалідності в розмірі відшкодування фактичних збитків відповідно до ст. 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Вважає, що перерахунок пенсії позивачу відповідно до ч. 3 ст. 59 цього Закону, як цього бажає ОСОБА_1 , є недоцільним, оскільки призведе до зменшення розміру пенсії (а.с. 55-56).

Розгляд даної справи, відповідно до частини п`ятої статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України, здійснюється в порядку спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи за наявними у справі матеріалами, в межах строку, встановленого статтею 263 цього ж Кодексу.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив такі факти та відповідні до них правовідносини.

Позивач ОСОБА_1 є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1-ї категорії та інвалідом ІІ групи, підтвердженням чому є посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС серія НОМЕР_1 , довідка про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках, потреби у наданні медичної та соціальної допомоги серії АБ №0032687 (а.с. 9-10).

Позивач перебуває на обліку в ГУ ПФУ в Полтавській області, де отримує пенсію по інвалідності в розмірі відшкодування фактичних збитків відповідно до ст. 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" як учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС згідно з постановою Лубенського міськрайонного суду Полтавської області від 22.01.2015 у справі №539/33/15-а.

Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи визначено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 №1210 "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Постановою Кабінету Міністрів України від 15.11.2017 №851 були внесені зміни до постанови №1210, у зв`язку з чим 24.10.2019 позивач звернувся до Лубенського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області (правонаступник - ГУ ПФУ у Полтавській області) із заявою встановленого зразка, про перерахунок пенсії відповідно до частини 3 статті 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" виходячи з п`ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року (а.с. 49).

Рішенням Лубенського відділу з питань перерахунків пенсій №11 управління застосування пенсійного законодавства ГУ ПФУ в Полтавській області від 24.10.2019 №391 ОСОБА_1 відмовлено в перерахунку, оскільки такий призведе до зменшення пенсії до 9 290,85 грн (а.с. 50).

Не погоджуючись з відмовою відповідача здійснити перерахунок, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Надаючи оцінку вимогам позивача, суд виходить з наступного.

Як вже з`ясовано судом, пенсія по інвалідності в розмірі відшкодування фактичних збитків як учаснику ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС призначена позивачу відповідно до статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", відповідно до якої умови, порядок призначення та мінімальні розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв`язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи визначаються актами Кабінету Міністрів України з відповідних питань.

Механізм обчислення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у зв`язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до статей 54, 57 і 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" визначено Порядком обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 №1210 (надалі - Порядок №1210).

Так, відповідно до п. 9 Порядку №1210 пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, для осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пенсії у зв`язку з втратою годувальника з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС визначаються за формулою П = Зс х Кзс х Кв/100%, де

П - розмір пенсії;

Зс - середня заробітна плата (дохід) в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2006 рік, що застосовується для обчислення пенсії відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування";

Кзс - середньомісячний коефіцієнт заробітної плати, який враховується під час обчислення пенсії;

Кв - розмір відшкодування фактичних збитків (у відсотках).

Середньомісячний коефіцієнт заробітної плати, який враховується під час обчислення пенсії (Кзс), визначається за формулою Кзс = Ск/К, де

Ск - сума коефіцієнтів заробітної плати (Кз1 + Кз2 + Кз3 + … + Кзn) за кожний місяць роботи в зоні відчуження у 1986 - 1990 роках;

К - кількість місяців, за які розраховано коефіцієнти заробітної плати. Коефіцієнт заробітної плати (Кз1, Кз2, Кз3, …, Кзn) за кожний місяць роботи в зоні відчуження, який враховується під час обчислення пенсії, визначається за формулою Кз = Зв/Зсм, де

Кз - коефіцієнт заробітної плати;

Зв - сума заробітної плати за роботу в зоні відчуження за місяць, за який розраховується коефіцієнт заробітної плати, за період 1986 - 1990 років;

Зсм - показник середньомісячної заробітної плати робітників та службовців, зайнятих у галузях національної економіки, згідно з додатком 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 20 листопада 2003 р. N 1783 "Про заходи щодо поліпшення пенсійного забезпечення громадян" (Офіційний вісник України, 2003 р., N 47, ст. 2431), за місяць, за який розраховується коефіцієнт заробітної плати, за період 1986 - 1990 років.

Розмір відшкодування фактичних збитків (Кв) для пенсій по інвалідності визначається як відсоток втрати працездатності, визначений органами медико-соціальної експертизи.

Під час визначення коефіцієнта заробітної плати у випадках, передбачених цим пунктом, середня заробітна плата за рік у відповідному періоді вважається середньомісячною платою робітників та службовців, зайнятих у галузях національної економіки, відповідного року.

З письмових пояснень начальника відділу з питань перерахунків пенсій №11 ГУ ПФУ у Полтавській області щодо розміру пенсії ОСОБА_1 (а.с. 61-62) суд з`ясував, що розмір пенсії останнього станом на 25.04.2019 становив 9 757,30 грн, з яких:

- 8 728,90 грн - основний розмір пенсії;

- 379,60 грн - додаткова пенсія інвалідам ІІ групи з числа ліквідаторів аварії на ЧАЕС, що виплачується відповідно до ст. 50 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" та пункту 13 Порядку №1210;

- 598,80 грн - підвищення інвалідам армії, прирівняним до інвалідів війни 2 групи, що виплачується відповідно до ст. 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" в розмірі 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність - 1 497,00 грн);

- 50,00 грн - цільова допомога інвалідам війни 2 групи, що виплачується відповідно до Закону України "Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни.

У свою чергу, основний розмір пенсії на рівні 8 728,90 грн розрахований як добуток середньомісячного заробітку для обчислення пенсії за формулами, зазначеними п. 9 Порядку №1210, який становить 12 469,85 грн на відсоток втрати працездатності, який за позивачем установлений на рівні 70%.

Разом з цим слід зазначити, що розмір пенсії відповідно до ч. 3 ст. 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", на підставі якої просить здійснити перерахунок позивач, станом на 25.04.2019 становив би 9 290,85 грн.

Відповідно до частини третьої статті 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" у редакції згідно із Законом України від 03.10.2017 №2148-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій", особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до цього Закону або за бажанням таких осіб - з п`ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

При цьому, словосполучення "дійсної строкової", яке міститься у положеннях частини третьої статті 59, визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 25.04.2019 №1-р(II)/2019).

З метою приведення підзаконних нормативних актів у відповідність до Закону від 03.10.2017 №2148-VІІІ Кабінет Міністрів України 15.11.2017 прийняв постанову №851, якою доповнив Порядок №1210 пунктом 91, який дублює зміст частини третьої статті 59 Закону та визначає формулу обчислення пенсії по інвалідності з п`ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, для осіб, які виявили бажання на її отримання.

У редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26.06.2019 №543 пункт 91 викладено так: "За бажанням військовослужбовців, зокрема військовозобов`язаних, призваних на військові збори, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження військової служби (військових зборів) і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється з п`ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, за формулою: П = Зс х Кзс х Кв/100%, де

П - розмір пенсії;

Зс - середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, визначається як середній показник за 2014, 2015 та 2016 роки;

Кзс - середньомісячний коефіцієнт заробітної плати, який враховується під час обчислення пенсії; Кв - розмір відшкодування фактичних збитків (у відсотках).

Середньомісячний коефіцієнт заробітної плати, який враховується під час обчислення пенсії (Кзс), визначається за формулою: Кзс = Зп(мін) х 5 /Зс1, де

Зп(мін) - розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року;

Зс1 - середня заробітна плата (дохід) в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески за рік, що передує відповідному року.

Розмір відшкодування фактичних збитків (Кв) визначається як відсоток втрати працездатності, визначений органами медико-соціальної експертизи.

У разі зміни розміру мінімальної заробітної плати проводиться перерахунок зазначених пенсій виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

При обчисленні пенсії ОСОБА_1 будуть застосовуватися такі складові:

Кзс = 4173 (розмір мінімальної заробітної плати на 01.01.2019) х 5 / 7810,88 (середня заробітна плата (дохід) в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески за 2018 рік) = 20865 / 7810,88 = 2,67127;

Зс = 4404,35 грн;

Кв = 70%.

Таким чином, основний розмір пенсії позивача може становити: 4404,35 х 2,67127 х 70/100% = 8235,65 грн, до якого також доплачуються надбавки:

379,60 грн - додаткова пенсія інвалідам ІІ групи з числа ліквідаторів аварії на ЧАЕС, що виплачується відповідно до ст. 50 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" та пункту 13 Порядку №1210;

625,60 грн - підвищення інвалідам армії, прирівняним до інвалідів війни 2 групи, що виплачується відповідно до ст. 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" в розмірі 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність - 1564 грн);

50,00 грн - цільова допомога інвалідам війни 2 групи, що виплачується відповідно до Закону України "Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Таким чином, за наслідками ймовірного перерахунку пенсія ОСОБА_1 на підставі ч. 3 ст. 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" з 25.04.2019 могла становити лише 9 290,85 грн, натомість позивач станом на вказану дату фактично отримував пенсію у розмірі 9 757,30 грн.

За таких обставин рішення Лубенського відділу з питань перерахунків пенсій №11 управління застосування пенсійного законодавства ГУ ПФУ в Полтавській області від 24.10.2019 №391 суд визнає таким, що відповідає критеріям правомірності та об`єктивності, у зв`язку з чим позовні вимоги ОСОБА_1 суд визнає необґрунтованими та відмовляє у задоволенні позову у повному обсязі.

Підстави для розподілу судових витрат відсутні.

Керуючись статтями 241-245 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) до Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (вул. Соборності, 66, м. Полтава, 36014, код ЄДРПОУ 13967927) про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії залишити без задоволення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Другого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня підписання судового рішення з урахуванням положень п.п. 15.5 п. 15 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя

Є.Б. Супрун

Джерело: ЄДРСР 87987982
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку