open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Cправа № 127/3188/20

Провадження № 1-кс/127/1573/20

У Х В А Л А

Іменем України

02 березня 2020 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

слідчого судді: ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вінниці в залі суду скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність ГУНП у Вінницькй області, яка полягає у невнесенні відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань по заяві ОСОБА_3 від 02.02.2020,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 звернувся до суду із вищевказаною скаргою, яку мотивував тим, що 02.02.2020 він звернувся до Головного управління Національної поліції у Вінницькій області із заявою про вчинення злочинів з приводу протиправних дій працівників ТОВ «Воля-Кабель», в діях яких вбачаються ознаки складу злочинів, передбачених ст.ст. 190, 191, 192, 223-1, 356, 358 КК України. Особа, яка подала скаргу звертає увагу на те, що на день подання скарги відомості до ЄРДР за його повідомленням не внесено та не розпочато досудове розслідування. Вищевказані дії вважає протиправними, у зв`язку з чим просить скаргу задовольнити.

В судовезасідання ОСОБА_3 не з`явився, однак надав до суду заяву, в якій просить дану справу розглянути у його відсутність. Скаргу підтримує в повному обсязі та просить її задовольнити.

Представник Головного управлінняНаціональної поліціїу Вінницькійобласті в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду повідомлявся своєчасно та належним чином, про причини неявки суду не повідомив.

Відповідно до частини четвертої статті 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи те, що учасники процесуальної дії не з`явились в судове засідання, слідчий суддя вважає за можливим розглянути дану справу без застосування технічних засобів фіксування.

Дослідивши матеріали скарги, суд дійшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що 02.02.2020 ОСОБА_3 звернувся до Головного управління Національної поліції у Вінницькій області із заявою про вчинення злочинів з приводу протиправних дій працівників ТОВ «Воля-Кабель», в діях яких вбачаються ознаки складу злочинів, передбачених ст.ст. 190, 191, 192, 223-1, 356, 358 КК України. На думку ОСОБА_3 протиправні дії працівників ТОВ «Воля-Кабель» виражаються в тому, що надані вказаною компанією останньому послуги не відповідають зазначеному тарифному плану, вибраному ОСОБА_3 , зокрема щодо швидкості інтернету. Також ТОВ «Воля-Кабель» невиконує відповідні перерахунки щодо неналежного інтернету, здійснює фактичний обман, завищує ціни по сплаті за інтернет, здійснює підробку документів. При цьому письмові заяви ОСОБА_3 направлені рекомендованими листами від 14.12.2019, 15.12.2019, 05.01.2020, 19.01.2020 з доданими до них доказами ТОВ «Воля-Кабель» не розглянуті.

Відповідно дочастини першоїстатті 214 КПК Українислідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Положенням про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань передбачено, що до реєстру вносяться відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві, повідомленні чи виявлені з іншого джерела, повинні відповідати вимогам пункту 4 частини п`ятої статті 214КПК України, зокрема містити короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Дійсно кримінально-процесуальне законодавство передбачає внесення до ЄРДР інформації на підставі заяв та повідомлень про кримінальне правопорушення, але не будь-яких заяв, які надходять до органів досудового розслідування при здійсненні ними своїх повноважень.

Підставами вважати заяву чи повідомлення саме про вчинення злочину є наявність в таких заявах або повідомленнях об`єктивних даних, які дійсно свідчать про ознаки злочину, що підтверджують реальність конкретної події злочину (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину).

Якщо у заявах чи повідомленнях таких даних немає, вони не можуть вважатися такими, які мають бути обов`язково внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань і щодо них не повинно проводитися досудове розслідування.

Суд враховуючи вищенаведене, дослідивши скаргу та заяву ОСОБА_3 , вважає, що відомості, які зазначені у заяві не містять в собі даних, що можуть вказувати на конкретні ознаки складу злочинів, які передбачені ст.ст. 190, 191, 192, 223-1, 356, 358 КК України.

Таким чином, невнесення відомостей до ЄРДР із заяв, які за своєю суттю не є заявою про злочин, не є бездіяльністю слідчого чи прокурора в розумінні положень ч. 1 ст. 303 КПК України.

З вказаних мотивів слідчий суддя дійшов висновку, що скарга ОСОБА_3 задоволенню не підлягає.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 303, 307 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

В задоволенні скарги ОСОБА_3 на бездіяльністьГУНП уВінницькй області,яка полягаєу невнесеннівідомостей провчинення кримінальногоправопорушення доЄдиного реєструдосудових розслідуваньпо заяві ОСОБА_3 від 02.02.2020 - відмовити.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Джерело: ЄДРСР 87967399
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку