open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 382/178/20

Провадження № 1-кс/382/45/20

У Х В А Л А

Іменем України

02 березня 2020 року

Яготинський районний суд Київської області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

заявника ОСОБА_3

прокурора ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу ОСОБА_3 на невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення,

ВСТАНОВИВ:

До Яготинського районного суду надійшла скарга ОСОБА_3 на невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення, в котрій вказано, що 08.02.2020 він звернувся до Яготинського відділення поліції Переяслав - Хмельницького відділу поліції ГУНП в Київській області із заявою про обставини, які вказують на вчинення кримінального правопорушення, за яке передбачена відповідальність за ч.1 ст. 296 КК України. Заяву було зареєстровано 08.02.2020, що засвідчується талоном-повідомленням №546. В своїй заяві він, реалізовуючи свої права як заявника, просив: прийняти його заяву про кримінальне правопорушення за ст. 195 та ст.296 КК України; внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань; невідкладно розпочати досудове розслідування, у формі попереднього слідства, з підстави вчинення правопорушення, що має ознаки складу злочину, передбаченого ст. 195 та ч.1 ст.296 КК України; визнати його потерпілим від кримінального злочину, передбаченого ст.195 та ч.1 ст.296 КК України; вручити йому пам`ятку про процесуальні права і обов`язки потерпілого; надати йому можливість дати додаткові свідчення; повідомити його письмово, у встановленому законом порядку і строки, про початок кримінального провадження та закінчення досудового розслідування.

Керуючись ст. 55 та ст. 56 КПК України 10.02.2020 він звернувся до Яготинського відділення поліції Переяслав-Хмельницького відділу поліції ГУНП в Київській області для отримання інформації про результати розгляду його заяви про кримінальне правопорушення за ч.1 ст.296 КК України від 08.02.2020 року. Всупереч положенням ст. 214 КПК України, даних про те, що зазначена заява внесена до ЄРДР на даний час він не отримав.

Вважає, що така бездіяльність слідчого Яготинського ВП суперечить вимогам ст. 214 КПК України та призвела до того, що по його заяві не почато досудове розслідування, чим порушені його процесуальні права як заявника, передбачені КПК України, у зв`язку із чим він вимушений звернутись із скаргою, відповідно до ч.1 ст. 303 КПК України.

Враховуючи викладене просив зобов`язати слідчого Яготинського відділення поліції Переяслав- Хмельницького відділу поліції ГУНП в Київській області відповідно до вимог ст. 214 КПК України внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідні дані за його заявою від 08.02.2020, та розпочати досудове розслідування.

В судовому засіданні заявник підтримав заявлені вимоги.

Прокурор заперечувала проти заявлених вимог з огляду на вимоги ст.ст.216, 218 КК України. Оскільки Яготинським ВП було зареєстровано вказану заяву по вхідній кореспонденції та направлено за територіальністю.

Перевіривши матеріали скарги, вважаю, що скарга до задоволення не підлягає.

Згідно ст.216 КПК Українип, слідчі органів Національної поліції здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, крім тих, які віднесені до підслідності інших органів досудового розслідування.

Відповідно ч.1, 2 ст.218 КПК України, досудове розслідуванняздійснюється слідчимтого органудосудового розслідування,під юрисдикцієюякого знаходитьсямісце вчиненнякримінального правопорушення. Якщо слідчому із заяви, повідомлення або інших джерел стало відомо про обставини, які можуть свідчити про кримінальне правопорушення, розслідування якого не віднесене до його компетенції, він проводить розслідування доти, доки прокурор не визначить іншу підслідність.

Відповідно до ч.1, 2, 3 ст.214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 години після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування. Досудове розслідуваннярозпочинається змоменту внесеннявідомостей доЄдиного реєструдосудових розслідувань.Здійсненнядосудового розслідуваннядо внесеннявідомостей дореєстру абобез такоговнесення недопускається ітягне засобою відповідальність,встановлену законом.

Відповідно до ст. 24 КПК України кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності слідчого в порядку передбаченому цим Кодексом.

Стаття 303 КПК України передбачає, що на досудовому провадженні може бути оскаржено бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Стаття 304 КПК України, зазначає, що скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого передбачені частиною першою ст.303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності.

З копії заяви вбачається, що її прийнято 08.02.2020 року. Відповідно до листа від 11.02.2020 року вбачається, що дана заява направлена за територіальною належністю до Дарницького УП ГУ НП в м.Києві про що направлено листа також заявнику. Заявнику направлено лист про направлення даних матеріалів, які зареєстровані в канцелярії Дарницького УП ГУНП у м.Києві до Управління патрульної поліції в м.Києві.

Таким чином, враховуючи вище викладене, а також вимоги ст.ст.216, 218 КПК України, та той факт, що вказана заява на даний час направлена до УПП в м.Києві, вважаю, що скарга не підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 214, 306, 307, 218, 216 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні скарги ОСОБА_3 на невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 87926133
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку