open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

28.02.2020

ЄУН №397/1002/19

Провадження №1-кп/389/286/19

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 лютого 2020 року Знам`янський міськрайонний суд

Кіровоградської області в складі:

головуючої судді - ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2

за участю:

прокурора - ОСОБА_3

обвинуваченого - ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Знам`янка кримінальне провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019120310000243 від 10.06.2019, стосовно

ОСОБА_4 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Александровськ Пермської області Російської Федерації, громадянина України, з вищою освітою, не працюючого, одруженого, утриманців не маючого, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

по обвинуваченню у вчиненні кримінального правопорушення,

передбаченого ст.126-1 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Обвинувачений ОСОБА_4 скоїв домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення психологічного насильства щодо подружжя, що призводить до психологічних страждань та емоційної залежності потерпілої особи, за наступних обставин.

Відповідно до свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 від 19.12.2014 між ОСОБА_5 та ОСОБА_6 зареєстровано державний шлюб. 28.01.2019, 07.03.2019 та 06.05.2019 Олександрівським районним судом Кіровоградської області ОСОБА_4 було притягнуто до відповідальності, передбаченої ч.2 ст.173-2 КУпАП, за вчинення відповідно 05.12.2018, 03.03.2019 та 26.04.2019 домашнього насильства стосовно дружини ОСОБА_6 .

ОСОБА_4 за місцем проживання, а саме за адресою: АДРЕСА_1 та по АДРЕСА_2 вказаного населеного пункту кожного разу окремо, на ґрунті особистих неприязних відносин, провокував словесний конфлікт, в ході якого, діючи систематично, умисно та цілеспрямовано, усвідомлюючи характер своїх протиправних дій, вчиняв стосовно своєї дружини ОСОБА_6 психологічне насильство у вигляді словесних образ і приниження гідності останньої, що призвело до психологічних страждань, які виразилися у вкрай неприємні відчуття останньої, при яких вона відчувала емоційний дискомфорт.

Так, 05.12.2018 приблизно об 11.00 год. ОСОБА_4 по АДРЕСА_2 , діючи умисно, усвідомлюючи свою перевагу у фізичному розвитку, з мотивів явної неповаги до існуючих норм співжиття, на ґрунті неприязних відносин, вчинив психологічне насильство до своєї дружини ОСОБА_6 , що проявилося у словесних образах потерпілої нецензурними словами та погрозах фізичної розправи над нею, чим принизив честь і гідність останньої, що призвело до психологічних страждань, які виразилися у вкрай неприємні відчуття останньої, при яких вона відчувала емоційний дискомфорт.

03.03.2019 приблизно о 15.30 год. ОСОБА_4 , перебуваючи за місцем проживання, а саме за адресою: АДРЕСА_1 , діючи умисно, усвідомлюючи свою перевагу у фізичному розвитку, з мотивів явної неповаги до існуючих норм співжиття, на ґрунті неприязних відносин, вчинив психологічне насильство до своєї дружини ОСОБА_6 , що проявилося у словесних образах потерпілої нецензурними словами та погрозах фізичної розправи над нею, чим принизив честь і гідність останньої, що призвело до психологічних страждань, які виразилися у вкрай неприємні відчуття останньої, при яких вона відчувала емоційний дискомфорт.

Крім того, 26.04.2019 приблизно о 13.00 год. ОСОБА_4 , перебуваючи за місцем проживання, а саме за адресою: АДРЕСА_1 , продовжуючи свій злочинний умисел, направлений на вчинення домашнього насильства, діючи умисно та цілеспрямовано, усвідомлюючи свою перевагу у фізичному розвитку, з мотивів явної неповаги до існуючих норм співжиття, на ґрунті неприязних відносин, вчинив психологічне насильство до своєї дружини ОСОБА_6 , що проявилося у словесних образах потерпілої нецензурними словами та погрозах фізичної розправи над нею, чим принизив честь і гідність останньої, що призвело до психологічних страждань, які виразилися у вкрай неприємні відчуття останньої, при яких вона відчувала емоційний дискомфорт.

09.06.2019 приблизно об 11.30 год. ОСОБА_4 , перебуваючи за місцем проживання, а саме за адресою: АДРЕСА_1 , незважаючи на неодноразові рішення суду про притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства за ч.2 ст.173-2 КУпАП, маючи умисел, направлений на вчинення домашнього насильства, діючи умисно та цілеспрямовано, усвідомлюючи свою перевагу у фізичному розвитку, з мотивів явної неповаги до існуючих норм співжиття, на ґрунті неприязних відносин, знову вчинив психологічне насильство до своєї дружини ОСОБА_6 , що проявилося у словесних образах потерпілої нецензурними словами та погрозах фізичної розправи над нею, чим принизив честь і гідність останньої, що призвело до психологічних страждань, які виразилися у вкрай неприємні відчуття останньої, при яких вона відчувала емоційний дискомфорт.

Внаслідок протиправних, систематичних, злочинних дій з боку ОСОБА_4 його дружина потерпіла ОСОБА_6 зазнала психологічного насильства, яке виразилося в словесних образах, погрозах, залякуванні, які викликали у останньої психологічні страждання, які виразилися у вкрай неприємні відчуття останньої, при яких вона відчувала емоційний дискомфорт та погіршення якості її життя.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 вину свою в скоєному кримінальному правопорушенні визнав повністю та пояснив, що дійсно у 2019 році неодноразово, незважаючи на судові рішення, за місцем спільного проживання вчиняв стосовно своєї дружини ОСОБА_6 психологічне насильство шляхом словесних образ в її бік та погроз фізичної розправи над нею. В скоєному щиро кається, просить суд суворо його не карати.

Враховуючи, що обвинувачений ОСОБА_4 в повному обсязі визнав свою вину у вчиненні інкримінованого йому органом досудового розслідування кримінального правопорушення при обставинах, викладених в обвинувальному акті, та беручи до уваги, що інші учасники судового розгляду також не оспорювали фактичні обставини справи і судом встановлено, що учасники судового розгляду, в тому числі обвинувачений правильно розуміє зміст цих обставин та відсутні сумніви щодо добровільності та істинності його позиції, суд вважає можливим, відповідно до положень ст.349 КПК України, визнати недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються, проти чого не заперечують прокурор та обвинувачений, правильно розуміючи зміст даних обставин і в них немає сумнівів у добровільності їх позиції.

Учасникам процесу роз`яснено, що в такому разі вони будуть позбавлені права оспорювати ці фактичні обставини справи в апеляційному порядку.

За таких обставин суд вважає вину обвинуваченого ОСОБА_4 доведеною, а його дії в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст.126-1 КК України, за ознаками: домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення психологічного насильства щодо подружжя, що призводить до психологічних страждань та емоційної залежності потерпілої особи, кваліфіковані правильно.

При призначенні покарання обвинуваченому ОСОБА_4 , суд враховує ступінь суспільної небезпеки скоєного обвинуваченим кримінального правопорушення, яке відноситься до категорії невеликої тяжкості, особу обвинуваченого,який ранішене судимий,суспільно-корисною працею не займається, за місцем проживання характеризується негативно, в скоєному щиро розкаявся.

До обставин, які пом`якшують покарання ОСОБА_4 суд відносить визнання своєї вини, щире каяття в скоєному.

Обставин, які обтяжують покарання ОСОБА_4 , судом не встановлено.

Суд не погоджується з посиланням в обвинувальному акті на те, що скоєння злочину щодо подружжя є обставиною, яка обтяжує покарання ОСОБА_4 , оскільки згідно з ч.4 ст.67 КК України, якщо будь-яка з обставин, що обтяжує покарання, передбачена в статті Особливої частини цього Кодексу як ознака злочину, що впливає на його кваліфікацію, суд не може ще раз враховувати її при призначенні покарання як таку, що його обтяжує.

Враховуючи тяжкістьскоєного ОСОБА_4 ,особу обвинуваченого,наявність обставин,які пом`якшуютьта відсутністьобставин,які обтяжуютьйого покарання, суд вважає, що виправлення ОСОБА_4 можливе без ізоляції його від суспільства, застосувавши до обвинуваченого покарання у виді громадських робіт.

Разом з цим, суд вважає за доцільне застосувати до ОСОБА_4 обмежувальний захід, передбачений п.5 ч.1 ст.91-1 КК України, зокрема направити його для проходження пробаційної програми на строк 3 місяці.

Керуючись ст.ст.367, 368, 373 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

ОСОБА_4 визнати винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст.126-1 КК України, та призначити покарання у виді 240 годин громадських робіт.

Згідно зі ст.91-1 КК України застосувати до ОСОБА_4 обмежувальний захід, відповідно до якого направити ОСОБА_4 для проходження пробаційної програми на строк 3 (три) місяці.

Вирок може бути оскаржений до Кропивницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Знам`янський міськрайонний суд Кіровоградської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, а у разі її подання, якщо його не скасовано, після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя Знам`янського міськрайонного суду

Кіровоградської області ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 87907598
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку