open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 362/4567/19

Провадження № 1-кп/362/188/20

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24.02.2020 року Васильківський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участі: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

прокурора ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

захисника обвинуваченого ОСОБА_6 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Василькові Київської області матеріали кримінального провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12019110140000668 від 20.05.2019 р. за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Ташкент, республіки Узбекистан, українця, громадянина України, має професійно-технічну освіту, непрацюючого, розлученого, має на утриманні двох малолітніх дітей: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше судимого: 07.06.2018 р. Апеляційним судом Київської області за ч. 1 ст. 286 КК України,-

- увчиненні кримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.389КК України,-

В С Т А Н О В И В :

Вироком Апеляційного суду Київської області від 07.06.2018 р. обвинувачений ОСОБА_5 засуджений за ч. 1 ст. 286 КК України, до покарання у вигляді штрафу в розмірі 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 4250 (чотири тисячі двісті п`ятдесят) гривень, з позбавленням права керування транспортними засобами строком на два роки.

02.07.2018 р. до Васильківського МРВ філії Державної установи «Центру пробації» у м. Києві та Київський області надійшов на виконання вирок Апеляційного суду Київської області від 07.06.2018 р., стосовно гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , після чого останньому було зроблено виклик, про явку в органи Васильківського МРВ філії Державної установи «Центру пробації» у м. Києві та Київський області.

03.08.2018 р. ОСОБА_5 був взятий на облік до Васильківського МРВ філії Державної установи «Центру пробації» у м. Києві та Київський області, для контролю виконання покарання у виді штрафу в розмірі 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та додаткового покарання у виді позбавлення права керування транспортними засобами строком на два роки.

Також, з ОСОБА_5 проведено бесіду, під час якої роз`яснено порядок та умови покарання за вироком суду, в т.ч. і у виді позбавлення права керувати транспортними засобами та положення ст. 34 КВК України, а також ОСОБА_5 ознайомлений з відповідальністю за ухилення від відбування даного покарання, що передбачено ч. 1 ст. 389 КК України.

Однак, ОСОБА_5 , маючи прямий умисел, направлений на ухилення від відбування покарання у виді позбавлення права керування транспортними засобами, усвідомлюючи протиправність своїх дій, маючи реальну можливість виконувати покладені на нього обов`язки, посвідчення водія до уповноваженого органу не здав та продовжував здійснювати керування транспортним засобом, будучи ознайомленим з умовами та порядком відбування покарання, отримавши необхідні роз`яснення та надавши письмову підписку про те, що він зобов`язується дотримуватись встановлених відносно нього судом обов`язків та одночасно, будучи попереджений про кримінальну відповідальність у випадку ухилення від відбування покарання у виді позбавлення права керування транспортними засобами строком на два роки, 13.02.2019 р. приблизно о 16 год. 00 хв. по вул. Декабристів в м. Васильків, протиправно керуючи автомобілем марки «ЗИЛ- ММЗ», номерний знак НОМЕР_1 , порушив п. 2.1 "Г" Правил дорожнього руху України, у зв`язку з чим відповідно до постанови серії ДПО18 №381531 інспектором Васильківського відділу поліції за ч. 1 ст. 126 КУпАП, ОСОБА_5 було визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу на суму 425,00 грн.

Крім того, ОСОБА_5 , маючи прямий умисел, направлений на ухилення від відбування покарання у виді позбавлення права керування транспортними засобами, усвідомлюючи протиправність своїх дій, 26.02.2019 р. приблизно о 15 год. 30 хв. по вул. Декабристів, поблизу будинку № 87 в м. Василькові, протиправно керуючи автомобілем марки «ЗИЛ-ММЗ», номерний знак НОМЕР_1 , порушив п. 31.3 "Б" Правил дорожнього руху України, у зв`язку з чим, відповідно до постанови серії ДПО18 №381597 поліцейським СРПП Васильківського відділу поліції за ч.3 ст. 121 КУпАП, ОСОБА_5 було визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу на суму 340,00 грн., що фактично підтверджує, те що ОСОБА_5 здійснював керування транспортним засобом.

Своїми протиправними діями та безвідповідальним ставленням до відбування покарання ОСОБА_5 показав, що стати на шлях виправлення не бажає, від відбування додаткового покарання у виді позбавлення права керування транспортними засобами на строк два роки ухиляється.

Допитаний всудовому засіданніобвинувачений ОСОБА_5 вину свою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 389 КК України, визнав повністю і суду показав, що він сплатив штраф призначений йому вироком Апеляційного суду Київської області від 07.06.2018 р., яким йому також було призначено покарання у виді позбавлення прав керування транспортними засобами строком на два роки. Проте, своє посвідчення водія він не здавав, оскільки вони були ним втрачені, про що він давав оголошення в газету і писав заву в поліцію. Після цього він сідав за кермо автомобіля і порушував правила дорожнього руху України. Після винесення вироку йому роз`яснювали права і обов`язки і, що він 2 роки не може керувати транспортними засобами. 20.02.2019 р., точної дати він не пам`ятає, він рухався в м. Василькові по вул. Декабристів, був зупинений працівниками поліції, при собі в нього не було страховки та техогляду на автомобіль, тому на нього склали протокол за порушення ПДР України. Посвідчення водія при ньому також не було. Автомобіль, яким він керував, належить його брату. У вчиненому кримінальному правопорушенні щиро розкаявся.

На підставі ч. 3 ст. 349 КПК України за згодою учасників судового провадження, судом визнано недоцільним дослідження доказів у кримінальному провадженні щодо тих обставин, які ніким з учасників судового розгляду не оспорюються. При цьому судом з`ясовано, чи правильно розуміють обвинувачений та інші учасники кримінального провадження зміст обставин, які ніким не оспорюються, чи немає сумнівів у добровільності їх позиції, а також роз`яснив їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Враховуючи вищевказане, суд приходить до висновку про повну доведеність вини ОСОБА_5 в ухиленні засудженого від відбування покарання у виді позбавлення права займатись певною діяльністю, а його дії правильно кваліфіковані за ч. 1 ст. 389 КК України.

Визнаючи винуватим обвинуваченого ОСОБА_5 і обираючи йому міру покарання, суд враховує характер і ступінь тяжкості вчиненого ним злочину, що відноситься, відповідно до ст. 12 КК України, до злочинів невеликої тяжкості, також повною мірою вивчена особа обвинуваченого: відповідно до вимоги ІП Васильківського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_5 раніше судимий, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, за місцем проживання характеризується посередньо, має на утриманні двох малолітніх дітей: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Судом, відповідно до ст. 66 КК України, беруться до уваги обставини, пом`якшуючі відповідальність обвинуваченого ОСОБА_5 : щире каяття.

Обставин, що обтяжують відповідальність обвинуваченого ОСОБА_5 , відповідно до ст.67 КК України, не встановлено.

Підстав для застосування відносно обвинуваченого ОСОБА_5 положень ст.69 КК України судом не вбачається.

Вироком Апеляційного суду Київської області від 07.06.2018 р. обвинувачений ОСОБА_5 засуджений за ч. 1 ст. 286 КК України, до покарання у вигляді штрафу в розмірі 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 4250 (чотири тисячі двісті п`ятдесят) гривень, з позбавленням права керування транспортними засобами строком на два роки.

Судом достовірно встановлено, що ОСОБА_5 , маючи прямий умисел, направлений на ухилення від відбування покарання у виді позбавлення права керування транспортними засобами, усвідомлюючи протиправність своїх дій, маючи реальну можливість виконувати покладені на нього обов`язки, посвідчення водія до уповноваженого органу не здав та продовжував здійснювати керування транспортним засобом, будучи ознайомленим з умовами та порядком відбування покарання, отримавши необхідні роз`яснення та надавши письмову підписку про те, що він зобов`язується дотримуватись встановлених відносно нього судом обов`язків та одночасно, будучи попереджений про кримінальну відповідальність у випадку ухилення від відбування покарання у виді позбавлення права керування транспортними засобами строком на два роки, 13.02.2019 р. приблизно о 16 год. 00 хв. по вул. Декабристів в м. Васильків, протиправно керуючи автомобілем марки «ЗИЛ- ММЗ», номерний знак НОМЕР_1 , порушив п. 2.1 "Г" Правил дорожнього руху України, у зв`язку з чим відповідно до постанови серії ДПО18 №381531 інспектором Васильківського відділу поліції за ч. 1 ст. 126 КУпАП, ОСОБА_5 було визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу на суму 425,00 грн., а також, 26.02.2019 р. приблизно о 15 год. 30 хв. по вул. Декабристів, поблизу будинку № 87 в м. Василькові, ОСОБА_5 протиправно керуючи автомобілем марки «ЗИЛ-ММЗ», номерний знак НОМЕР_1 , порушив п. 31.3 "Б" Правил дорожнього руху України, у зв`язку з чим, відповідно до постанови серії ДПО18 №381597 поліцейським СРПП Васильківського відділу поліції за ч.3 ст. 121 КУпАП, ОСОБА_5 було визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу на суму 340,00 грн., що фактично підтверджує, те що ОСОБА_5 здійснював керування транспортним засобом.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 389 КК України, до повного відбуття покарання, призначеного йому вироком Апеляційного суду Київської області від 07.06.2018 р.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КК України, якщо засуджений після постановлення вироку, але до повного відбуття покарання вчинив новий злочин, суд до покарання, призначеного за новим вироком, повністю або частково приєднує невідбуту частину покарання за попереднім вироком.

А тому, при призначенні покарання ОСОБА_5 необхідно застосувати вимоги та правила, передбачені ст. 71 КК України.

Беручи до уваги те, що особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів, одночасновраховуючи посередню характеристику на обвинуваченого ОСОБА_5 за місцем його проживання, те, що він раніше судимий, має на утриманні двох малолітніх дітей: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , щире каяття, суд вважає за можливе призначити обвинуваченому ОСОБА_5 покарання в межах санкції ч.1 ст.389 КК України у виді обмеження волі на певний строк.

Враховуючи вищезазначене, суд при призначенні остаточного покарання ОСОБА_5 застосовує вимоги ч. 1 ст. 71 КК України щодо часткового приєднання невідбутої частини покарання за вироком Апеляційного суду Київської області від 07.06.2018 р., яка становить 2 (два) роки позбавлення прав керування транспортними засобами, призначеного за даним вироком, і призначає йому покарання у виді обмеження волі на певний строк, з позбавленням прав керування транспортними засобами на строк 2 роки, оскільки ОСОБА_5 , будучи раніше судимим, на шлях виправлення не став, а вчинив новий умисний злочин після постановлення вироку, але до повного відбуття покарання.

Відповідно до ч. 2 ст. 50 КК України, покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженого, а також запобігання вчиненню нових злочинів, як засудженими, так і іншими особами.

Відповідно до ч. 2 ст. 65 КК України, особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів, а тому призначене покарання ОСОБА_5 буде відповідати його особі і вчиненому ним кримінальному правопорушенню.

Відповідно до реєстру матеріалів досудового розслідування, запобіжний захід відносно ОСОБА_5 не обирався та в судовому засіданні прокурором не було заявлено такого клопотання, а тому суд при постановленні вироку не застосовує до нього запобіжного заходу.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 369-371, 373-374 КПК України, суд,

У Х В А Л И В:

ОСОБА_5 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 389 КК України і призначити йому покарання у виді 1 (одного) року обмеження волі.

На підставі ч.1 ст. 71 КК України остаточне покарання ОСОБА_5 призначити, шляхом частково складання невідбутої частини покарання за вироком Апеляційного суду Київської області від 07.06.2018 р. у виді 1 (одного) року обмеження волі, з позбавленням прав керування транспортними засобами на строк 2 (два) роки.

Строк відбуття покарання ОСОБА_5 відраховувати з дня набрання даним вироком законної сили.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Вирок може бути оскаржено протягом 30 днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду.

Копію вироку після його проголошення вручити учасникам даного кримінального провадження.

Учасники судового розгляду мають право отримати в суді копію вироку.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 87834934
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку