open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 лютого 2020 року Чернігів Справа № 750/14105/19

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Непочатих В.О.,

при секретарі Лазаренко В.Г.,

за участю позивача ОСОБА_1 , відповідача ОСОБА_2 , представника відповідача Купцова І.О., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до заступника командира військової частини НОМЕР_1 з тилу - начальника тилу ОСОБА_2 , військової частини НОМЕР_1 про визнання протиправною та скасування догани,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до заступника командира військової частини НОМЕР_1 з тилу - начальника тилу ОСОБА_2 , військової частини НОМЕР_1 , в якому просить визнати протиправним та скасувати наказ заступника командира військової частини НОМЕР_1 з тилу ОСОБА_2 про накладення дисциплінарного стягнення у вигляді догани від 02.12.2019 «з невиконання наказу № 232 щодо порядку носіння льотної форми одягу».

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що ним не було порушено наказ Міністерства оброни України від 29.04.2016 № 232, оскільки даний наказ не визначає порядок носіння льотної форми одягу, а встановлює норми забезпечення речовим майном. Стверджує, що наказу, який би визначав правила носіння льотної форми одягу на даний час не існує. Також зазначає, що заступник командира військової частини НОМЕР_1 з тилу - начальник тилу ОСОБА_2 при винесенні оскаржуваного наказу перевищив свої повноваження, оскільки відповідно до посади у військовій частині позивач безпосередньо підпорядковується командиру частини.

Відповідачі подали до суду відзив на позов, в якому вказують, що наказом Міністерства оборони України від 29.04.2016 № 232 затверджено не тільки «Норми забезпечення речовим майном військовослужбовців Збройних Сил України в мирний час та особливий період», на які посилається позивач у позові, а й «Інструкцію про організацію речового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України в мирний час та особливий період», абзацом 2 пункту 7 розділу IV якої передбачено, що використання льотно-технічного обмундирування дозволяється тільки під час виконання робіт, пов`язаних з польотами й обслуговуванням авіаційної та спеціальної техніки, носіння його як повсякденного одягу та у вільний від виконання робіт час забороняється. При цьому, участь позивача у попередній підготовці до польотів не давала йому права перебувати у строю на ранковому шикуванні у льотно-технічному обмундируванні.

У відповіді на відзив позивач стверджує, що час і порядок носіння льотно-технічного обмундирування повинен бути встановлений командиром військової частини та не визначається Інструкцією про організацію речового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України в мирний час та особливий період або Правилами носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями Збройних Сил України та ліцеїстами військових ліцеїв. Позивач зазначає, що перебуває на посаді начальника льотної методичної служби військової частини НОМЕР_1 (Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки), відноситься до льотного складу та особисто виконує польоти на авіаційній техніці, а також відповідає за льотну-методичну підготовку всього льотного складу, тому 02.12.2019 прибув на службу до військової частини НОМЕР_1 саме для попередньої підготовки до польотів, в яких він повинен був примати участь.

В поданих до суду запереченнях відповідачі вказали, що наказом командира військової частини НОМЕР_1 від 09.10.2019 № 544 «Про перехід військової частини НОМЕР_1 на носіння зимової форми одягу» було встановлено перехід військової частини на носіння польової зимової форми одягу з 15.10.2019. Сама по собі попередня підготовка до польотів не є підставою для прийняття військовослужбовцем рішення щодо зміни форми одягу. Стверджують, що зимова льотно-технічна форма одягу позивачу (у разі якщо він був залучений до спільних випробувань дослідного зразка комплексу протитанкового керованого ракетного озброєння 524Р у складі вертольоту Мі-8МСБ-В у рамках ДКР «Джміль») була встановлена тільки о 11 год. 15 хв. 02.12.2019, на період виконання польотів з 03 по 07 грудня 2019, що не давало позивачу права перебувати на ранковому шикуванні о 08.30 02.12.2019 у льотно-технічному обмундируванні, використовуючи його як повсякденний одяг.

Вислухавши пояснення учасників справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

Відповідно до копії службової картки, довідки військової частини НОМЕР_1 від 07.02.2020, копії посвідчення офіцера НОМЕР_2 , позивач з 05.09.2017 проходить військову службу на посаді начальника льотної-методичної служби у військовій частині НОМЕР_1 (а.с. 5, 62, 63).

02.12.2019 заступником командира військової частини НОМЕР_1 з тилу - начальником тилу ОСОБА_2 за невиконання наказу № 232 щодо порядку носіння льотної форми одягу на позивача було накладено дисциплінарне стягнення у вигляді догани (а.с. 6).

Даючи правову оцінку обставинам справи, суд зважає на таке.

Сутність військової дисципліни, обов`язки військовослужбовців щодо її додержання, види заохочень та дисциплінарних стягнень, права командирів щодо їх застосування, а також порядок подання і розгляду заяв, пропозицій та скарг визначає Дисциплінарний статут Збройних Сил України, затверджений Законом України від 24.03.1999 № 551-XIV (далі - Дисциплінарний статут).

Статтею 1 Дисциплінарного статуту визначено, що військова дисципліна - це бездоганне і неухильне додержання всіма військовослужбовцями порядку і правил, встановлених військовими статутами та іншим законодавством України.

Відповідно до статті 4 Дисциплінарного статуту військова дисципліна зобов`язує кожного військовослужбовця: додержуватися Конституції та законів України, Військової присяги, неухильно виконувати вимоги військових статутів, накази командирів; бути пильним, зберігати державну та військову таємницю; додержуватися визначених військовими статутами правил взаємовідносин між військовослужбовцями, зміцнювати військове товариство; виявляти повагу до командирів і один до одного, бути ввічливими і додержуватися військового етикету; поводитися з гідністю й честю, не допускати самому і стримувати інших від негідних вчинків.

Згідно з частиною першою статті 45 Дисциплінарного статуту у разі невиконання (неналежного виконання) військовослужбовцем своїх службових обов`язків порушення військовослужбовцем військової дисципліни або громадського порядку командир повинен нагадати йому про обов`язки служби, а за необхідності накласти дисциплінарне стягнення.

За приписами частини першої статті 97 Дисциплінарного статуту про накладені дисциплінарні стягнення військовослужбовцям може бути оголошено особисто, у письмовому наказі (розпорядженні), на нараді чи перед строєм військовослужбовців, які мають військові звання (обіймають посади) не нижче за військове звання (посаду) військовослужбовця, який вчинив правопорушення.

Пунктом «б» статті 48 Дисциплінарного статуту визначено, що на військовослужбовців можуть бути накладені такі дисциплінарні стягнення, як догана.

З матеріалів справи слідує, що наказом командира військової частини НОМЕР_1 від 09.10.2019 № 544 «Про перехід військової частини НОМЕР_1 на носіння зимової форми одягу» наказано заступникам командира військової частини, командирам (начальникам) структурних підрозділів, начальникам служб військової частини НОМЕР_1 не допустити випадків носіння військовослужбовцями неустановлених зразків військової форми одягу, взуття, знаків розрізнень, брудного обмундирування та взуття. З 15.10.2019 перейти на носіння польової зимової форми одягу (а.с. 48).

Наказом командира військової частини НОМЕР_1 від 26.12.2018 № 755/ДСК встановлено, що загальне шикування особового складу частини проводиться на плацу військової частини щопонеділка та після святкових та неробочих днів о 08 год. 30 хв. (а.с. 49)

02.12.2019 під час ранкового шикування, що супроводжувалось ритуалом підняття Державного Прапору України та проходженням особового складу військової частини підрозділами урочистим маршем перед трибуною командира військової частини, позивач знаходився у строю в льотно-технічному обмундируванні, замість польової зимової форми одягу, чим порушив військовий однострій.

У відповідності до абзацу 2 пункту 7 розділу IV Інструкції про організацію речового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України в мирний час та особливий період, затвердженої наказом Міністерства оборони України від 29.04.2016 № 232 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 26.05.2016 за № 767/28897 (далі - Інструкція) використання льотно-технічного обмундирування дозволяється тільки під час виконання робіт, пов`язаних з польотами й обслуговуванням авіаційної та спеціальної техніки. Носіння його як повсякденного одягу та у вільний від виконання робіт час забороняється.

Наказом Міністерства оборони України від 20.11.2017 № 606, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.12.2017 за № 1502/31370, затверджено Правила носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями Збройних Сил України та ліцеїстами військових ліцеїв (далі - Правила), в пункті 6 розділу І, яких визначено, зокрема, що за належністю військова форма одягу поділяється на: 1) військову форму одягу Сухопутних військ Збройних Сил України, 2) військову форму одягу Повітряних Сил Збройних Сил України, 3) військову форму одягу Військово- Морських Сил Збройних Сил України, 4) військову форму одягу Високомобільних десантних військ Збройних Сил України, 5) військову форму одягу Сил спеціальних операцій Збройних Сил України. Під час виконання бойових (навчально-бойових) завдань, проведення навчань, маневрів, польотів, навчальних занять, на бойових чергуваннях та під час несення служби у добовому наряді носиться необхідне спорядження, визначене відповідними нормами забезпечення.

Згідно пункту 20 розділу І Правил, зокрема, спеціальний (робочий) одяг та льотно-технічне обмундирування використовують військовослужбовці, яким цей одяг передбачено за нормами забезпечення, під час бойового чергування, на навчаннях, маневрах, під час виконання польотів та підготовки до них, на заняттях з військовою технікою і під час виконання робіт у гаражах, парках, майстернях, на аеродромах, у лабораторіях, лікувальних закладах, на складах, кораблях, у військових частинах В усіх інших випадках носити спеціальний (робочий) одяг не дозволяється.

Порядок носіння спеціального одягу, льотно-технічного обмундирування і головного убору до нього, засобів індивідуального захисту та інших елементів екіпіровки визначає командир військової частини.

Спеціальний одяг зберігається поза спальними приміщеннями підрозділу у спеціальних шафах, кімнатах для зберігання речей на окремих стелажах і вішалках, в особистих кабінетах (приміщеннях).

Отже, наказом командира військової частини НОМЕР_1 від 09.10.2019 № 544 було визначено перехід військової частини НОМЕР_1 на носіння польової зимової форми одягу з 15.10.2019, а положеннями Інструкції та Правилами передбачені правила носіння льотно-технічного обмундирування та, зокрема, заборони його носіння як повсякденного одягу у вільний від виконання робіт час.

Посилання позивача на те, що 02.12.2019 він приймав участь у попередній підготовці до польотів, тому був споряджений у льотно-технічне обмундирування не заслуговують на увагу, з огляду на таке.

Відповідно до постановки задачі авіаційному персоналу військових частин НОМЕР_1 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , ПАТ «Мотор Січ», яке здійснювалося о 11 год. 15 хв. 02.12.2019, було доведено, що тренажі на авіаційній техніці льотному складу провести під керівництвом заступника командира військової частини НОМЕР_1 з авіації з 14.30 до 15.30 з 03 по 06 грудня 2019 року, та встановлено, що форма одягу льотно-технічна зимова (а.с. 50-53).

Таким чином, враховуючи, що льотним складом тренажі на авіаційній техніці 02.12.2019 не проводились, про форму одягу (льотно-технічна зимова) було доведено особовому складу лише о 11 год. 15 хв. 02.12.2019, тому на ранковому шикуванні о 08 год. 30 хв. 02.12.2019 позивач безпідставно перебував у льотно-технічному обмундируванні, використовуючи його як повсякденний одяг, чим порушив військову дисципліну.

Щодо повноважень заступника командира військової частини НОМЕР_1 з тилу - начальника тилу ОСОБА_2 застосовувати до позивача дисциплінарні стягнення, суд зазначає наступне.

В силу вимог частини другої статті 76 Статуту внутрішньої служби Збройних Силу України, затвердженого Законом України від 24.03.1999 № 548-XIV, заступник командира бригади (полку, окремого батальйону) з тилу підпорядковується командирові та є прямим начальником усього особового складу бригади (полку, окремого батальйону).

Згідно статті 7 Дисциплінарного статуту застосовувати заохочення та накладати дисциплінарні стягнення можуть тільки прямі командири та командири, визначені в розділі 3 цього Статуту. Дисциплінарну владу, яка надана молодшим командирам, завжди мають і старші командири.

Командири, посади яких у цьому Статуті не визначені, користуються дисциплінарною владою стосовно підлеглих військовослужбовців згідно з військовим званням, передбаченим їх посадою: майор, підполковник (капітан 3 рангу, капітан 2 рангу) - владою командира батальйону (корабля 3 рангу); полковник, генерал-майор (капітан 1 рангу, контр-адмірал) - владою командира бригади (полку, корабля 1 рангу) (пункти «д», «е» статті 8 Дисциплінарного статуту).

Відповідно до частини першої статті 9 Дисциплінарного статуту заступники командирів з`єднань, військових частин (підрозділів), закладів, установ та організацій користуються стосовно підлеглих дисциплінарною владою на один ступінь нижчою, ніж їх безпосередні командири.

Статтею 54 Дисциплінарного статуту визначено, що командир окремого батальйону (корабля 2 рангу), а також командир окремої військової частини, який користується дисциплінарною владою командира батальйону (корабля 3 рангу), має право застосовувати стягнення, визначені в пунктах «а» - «г» статті 48 цього Статуту (крім попередження про неповну службову відповідність осіб офіцерського складу).

З аналізу викладеного слідує, що заступник командира військової частини НОМЕР_1 з тилу користується владою командира батальйону та є прямим начальником для позивача, а тому мав право накладати відносно позивача дисциплінарне стягнення у вигляді догани.

Таким чином, враховуючи те, що позивач допустив носіння льотно-технічного обмундирування, як повсякденного одягу у вільний від виконання польотів час та не в процесі підготовки на тренажах, що є порушенням вимог абзацу 2 пункту 7 розділу IV Інструкції, пункту 20 Правил, суд приходить до висновку про порушення позивачем службової дисципліни та правомірність притягнення його до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани.

Відповідно до частини першої статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

З урахуванням зазначеного, суд, на підставі наданих доказів в їх сукупності, системного аналізу положень законодавства України, приходить до висновку, що в задоволенні позову ОСОБА_1 необхідно відмовити повністю.

Керуючись статтями 72-74, 77, 241-246, 260-262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позову ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 ) до заступника командира військової частини НОМЕР_1 з тилу - начальника тилу ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ), військової частини НОМЕР_1 ( АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) про визнання протиправною та скасування догани - відмовити повністю.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Шостого апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 25.02.2020.

Суддя В.О. Непочатих

Джерело: ЄДРСР 87797721
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку