open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №639/557/20

Провадження №1-кс/639/296/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 лютого 2020 року м. Харків

Слідчий суддя Жовтневого районного суду міста Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові скаргу адвоката ОСОБА_4 в інтересах ув`язненої ОСОБА_5 , 1966 року народження, засудженої вироком Лозівського міськрайсуду Харківської області від 19.01.2004р. за ст.307 ч.2 КК України до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна, подану в порядку ст. 206 КПК України,-

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_4 в інтересах ув`язненої ОСОБА_5 звернувся до слідчого судді Жовтневого районного суду м. Харкова зі скаргою в порядку ст. 206 КПК України.

В обґрунтування своєї скарги адвокат ОСОБА_4 зазначив, що відповідно довисновку лікарявід 15.01.2020року у ОСОБА_5 за результатамиобстеження виявленоознаки злоякісногоновоутворення тарекомендовано лікуванняв онкологічномувідділенні замісцем проживання.27.01.2020року вприміщенні ДУ«Харківський слідчийізолятор» ув`язненуобстежено лікаремкардіологом-терапевтом.За наслідкомобстеження вбачається,що стан ОСОБА_5 тяжкий,вона потребуєнегайної госпіталізаціїв терапевтичневідділення многопрофільноїклініки,огляді уролога з проведенням УЗІ сечового міхура та нирок, огляду у онколога для визначення тактики лікування основного захворювання (раку). Проте представники медичної частини №27, ДУ «Харківській слідчий ізолятор» з невідомих причин вищевказані приписи не виконують. Керівництво вищевказаних установ не вживають дій щодо адекватної діагностики та лікування ув`язненої ОСОБА_5 , у зв`язкуіз чимадвокат бувзмушений звернутисядо слідчогосудді ізвідповідною скаргою.

В подальшому адвокат уточнив вимоги своєї скарги, в якій зазначив,що з 04.02.2020 року ОСОБА_5 направлено з ДУ «Харківський слідчий ізолятор» до багатопрофільної лікарні ДУ «Темнівська виправна колонія №100» для проведення лікування. На теперішній час, виконана лише перша частина рекомендацій лікаря ОСОБА_6 від 27.01.2020 року, а саме: контролюється кровотеча, відновлено сечовиділення, проводиться противоанемічна терапія, проте відповідно до другої частини зазначеного консультативного висновку, крім невідкладної допомоги ув`язнена потребує негайного визначення адекватної тактики лікування основного захворювання (раку). Крім того, ОСОБА_5 відповідно до медичних висновків має тяжку хворобу, яка відноситься до новоутворення І\/ стадії за міжнародною класифікацією TNM та підлягає звільненню у порядку, передбаченому ст. 84 КК України. У зв`язку із чим, захисник просив зобов`язати уповноважених службових осіб ДУ «Харківський слідчий ізолятор», філію ДУ «Центр охорони здоров`я Державної кримінально виконавчої служби» в Харківській області та Багатопрофільну лікарню Державного закладу «Темнівська виправна колонія №100» забезпечити в межах своїх повноважень ув`язнену ОСОБА_5 , належною медичною допомогою для визначення адекватної тактики лікування її основного захворювання (раку) та зобов`язати вищевказані державні установи розглянути питання щодо можливості застосування до ОСОБА_5 вимог ст. 84 ч.2 КК України щодо звільнення її від подальшого відбуття покарання, у зв`язку із тяжкою хворобою.

У судовому засіданні адвокат ОСОБА_4 підтримав вимоги уточненої скарги та просив її задовольнити.

Прокурор ОСОБА_3 вважав можливим задовольнити скаргу в повному обсязі.

Заслухавши думки учасників процесу, дослідивши матеріали справи, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.1 ст. 206 КПК України кожен слідчий суддя суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться особа, яка тримається під вартою, має право постановити ухвалу, якою зобов`язати будь-який орган державної влади чи службову особу забезпечити додержання прав такої особи.

Судовим розглядом встановлено, що ОСОБА_5 засуджена вироком Лозівського міськрайсуду Харківської області від 19.01.2004р. за ст.307 ч.2 КК України до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Відповідно до висновку лікаря урологічного відділення Обласної державної бюджетної установи охорони здоров`я «Городская больница №2 г. Белгорода», Російська Федерація від 15.01.2020 року у ОСОБА_5 за результатами обстеження виявлено ознаки злоякісного новоутворення, а саме ознаки утворення (c-r) тіла і шийки матки з інвазією, параметрия білатерально, товстої кишки в області ректосігмоідного переходу, задньої стінки дна сечового міхура, гирла правого сечоводу. Кількісна лимфоаденопатия брижі сигмо видної кишки і внутрішніх клубових груп. Обструктивний уретро гідронефроз справа. Згусток в просвіті сечового міхура уретральний катетер. Інволютивні зміни придатків.

25.01.2020 року гінекологом стаціонарного відділення №1 КНП «Лозівське територіальне медичне об`єднання» Лозівської міської ради Харківської області ОСОБА_5 рекомендовано лікування у спеціалізованому медичному закладі Харківський обласний центр онкології. Того ж дня ОСОБА_5 оглянута хірургом, який вказує про необхідність лікування у онкологічному відділенні за місцем проживання.

27.01.2020 року у приміщенні слідчого ізолятору ОСОБА_5 обстежено лікарем кардіологом-терапевтом, кандидатом медичних наук ОСОБА_6 . За наслідками обстеження констатовано вкрай тяжкий стан засудженої, у зв`язку з чим у консультативному висновку лікарем вказується про необхідність: термінового усунення затримання сечі; заходи щодо зупинення кровотечі; проведення противоанемічної терапії; огляді уролога з проведенням УЗІ сечового міхура та нирок; госпіталізації в терапевтичне відділення многопрофільної клініки; огляду у онколога для визначення тактики лікування основного захворювання (раку).

Крім того, 27.01.2020 року ОСОБА_7 була оглянута лікарем гінекологом, сімейним лікарем медичної частини №27, були проведені клініко-лабораторні дослідження: клінічний аналіз крові, сечі, аналіз крові на цукор, аналіз на сифіліс.

30.01.2020 року адвокатом ОСОБА_4 в інтересах ув`язненої ОСОБА_5 було подано скаргу до ЄСПЛ, у зв`язку з ненаданням останній належної медичної допомоги.

03.02.2020 року ув`язнена була оглянута лікарем гінекологом медичної частини №27 та лікарем КНП «Обласний центр онкології», проведено збір матеріалу для гістологічного дослідження. На час огляду скарг не пред`являла, загальний стан здоров`я стабільний. Виділення зі статевих шляхів скудні, сукровичного характеру. Сечовиділення самостійне. Симптом Пастернацького негативний з обох боків. Після операційна рана в області нефростоми суха, чиста.

04.02.2020 року ОСОБА_5 була направлена з ДУ «Харківський слідчий ізолятор» до багатопрофільної лікарні ДУ «Темнівська виправна колонія №100».

Засуджена 04.02.2020 року була госпіталізована до хірургічного відділення Темнівської багатопрофільної лікарні №100 з діагнозом: Рак шийки та тіла матки Т4в Nх Mх. Уретерогідронефроз.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод покладає на державу обов`язок захищати фізичне здоров`я осіб, позбавлених волі. Держава має право забезпечити належний захист здоров`я ув`язнених, зокрема шляхом надання необхідної медичної допомоги (п.72 рішення від 18.12.2008р. по справі «Ухань проти України», заява №30628/02).

Відповідно достатті 11Закону України «Про попереднє ув`язнення» медичне обслуговування, а також лікувально-профілактична і протиепідемічна робота в СІЗО організовуються і проводяться відповідно до законодавства про охорону здоров`я. Для цього на території СІЗО функціонує медична частина.

Медична частина забезпечує надання первинної лікувально-профілактичної допомоги ув`язненим і засудженим, яка включає консультацію медичного працівника, діагностику і лікування захворювань, травм та отруєнь, профілактичні заходи, направлення хворого ув`язненого чи засудженого для надання спеціалізованої та високоспеціалізованої допомоги.

Відповідно до «Правил внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби України», затверджених наказом Міністерства юстиції України№ 1769/5 від 14.06.2019,передбачено надання медичного обслуговування ув`язненим особам в слідчих ізоляторах.

Надання ув`язненим і засудженим медичної допомоги, у тому числі екстреної медичної допомоги, що не може бути надана у медичній частині, здійснюється відповідно достатті 11Закону України «Про попереднє ув`язнення»,статей 8, 107, 116 КВК, Порядку взаємодії закладів охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України із закладами охорони здоров`я з питань надання медичної допомоги особам, узятим під варту, затвердженого наказом Міністерства юстиції України, Міністерства охорони здоров`я України від 10 лютого 2012 року № 239/5/104, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 лютого 2012 року за № 212/20525 (із змінами), Порядку організації надання медичної допомоги засудженим до позбавлення волі, затвердженого наказом Міністерства юстиції України, Міністерства охорони здоров`я України від 15 серпня 2014 року № 1348/5/572, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20 серпня 2014 року за № 990/25767 (із змінами).

Згідно до п. 2.3 вищевказаного Порядку, медичне обстеження осіб, узятих під варту, здійснюється у разі їх звернення зі скаргою на стан здоров`я за ініціативою лікаря медичної частини СІЗО або адміністрації СІЗО. У випадках, коли лікарі медичної частини СІЗО не можуть самостійно встановити діагноз, начальник медичної частини СІЗО подає запит до керівництва СІЗО щодо направлення хворого на лікування до обраного закладу охорони здоров`я з орієнтовного переліку або залучення відповідного лікаря-фахівця закладу охорони здоров`я.

Відповідно до п. 2.7 Порядку у разі необхідності в додаткових лабораторних обстеженнях, які не можуть бути проведені в медичних частинах СІЗО (наявним обладнанням, лабораторіями та обсягом медико-санітарної допомоги не передбачено проведення цих обстежень), вони проводяться на базі закладів охорони здоров`я з орієнтовного переліку.

Про необхідність проведення обстеження, яке потребує вивезення особи, узятої під варту, до закладу охорони здоров`я, лікар медичної частини СІЗО готує медичну довідку про стан її здоров`я та запит до керівництва СІЗО.

Керівництво СІЗО забезпечує своєчасне направлення особи, узятої під варту, на обстеження до обраного лікарем медичної частини СІЗО закладу охорони здоров`я з орієнтовного переліку.

Згідно п. 2.8. вищевказаного Порядку якщо за результатами огляду чи обстеження особи, узятої під варту, встановлено, що вона потребує надання медичної допомоги у закладі охорони здоров`я з орієнтовного переліку, лікар медичної частини СІЗО готує медичну довідку про стан здоров`я особи, узятої під варту, та звертається із запитом до керівництва СІЗО.

Керівництво СІЗО забезпечує перевезення особи, узятої під варту, до закладу охорони здоров`я з орієнтовного переліку та направляє довідку про стан здоров`я особи, узятої під варту, органу або особі, в провадженні яких знаходиться кримінальна справа цієї особи.

Керівництво СІЗО організовує та забезпечує цілодобову охорону особи, узятої під варту, під час лікування у закладах охорони здоров`я відповідно до вимог нормативно-правових актів Міністерства юстиції, Міністерства охорони здоров`я.

Крім того, відповідно до Порядку організації надання медичної допомоги засудженим до позбавлення волі, затвердженого Наказом Міністерства Юстиції України та Міністерства охорони здоров`я України №1348/5/572 від 15.08.2014 року, з урахуванням результатів обстеження та встановленого діагнозу лікар медичної частини негайно призначає засудженому курс лікування в обсязі, передбаченому стандартами та нормативами медичної допомоги у сфері охорони здоров`я, клінічними протоколами надання медичної допомоги.

Відповідно до пункту 7 Розділу ІІІ.3 Уніфікованого клінічного протоколу план лікування складається за участю онкогінеколога, лікаря з променевої терапії, хіміотерапевта. З метою уточнення стадії злоякісного новоутворення та обґрунтування плану лікування пацієнта проводяться:

- лабораторні дослідження: розгорнутий загальний аналіз крові, біохімічний аналіз крові з визначенням печінкових, ниркових проб, білкових фракцій, електролітів, глюкози крові, коагулограма крові - протромбіновий індекс, попередники факторів згортання крові.

-інструментальні дослідження: ЕКГ, рентгенографія ОГК, УЗД черевної порожнини та тазу, КТ/МРТ, ФКС, ЕГДС, цистоскопія.

- консультації суміжних спеціалістів за наявності показань уролога (для виключення залучення в пухлинний процес суміжних органів), проктолога (для виключення залучення в пухлинний процес суміжних органів), інших спеціалістів за наявності екстрагенітальної патології.

Таким чином, як встановлено в судовому засіданні, на теперішній час уповноваженими службовими особами установ виконання покарань вищевказані приписи не виконуються, що позбавляє ОСОБА_5 своєчасної, адекватної діагностики та лікування. Своєчасна діагностика і лікування раку тіла і шийки матки, як і будь-якого іншого онкологічного захворювання в повній мірі визначає прогноз і результат захворювання.

З огляду на вищевикладене слідчим суддею приймається рішення про зобов`язання уповноважених службових осіб ДУ «Харківський слідчий ізолятор», філію ДУ «Центр охорони здоров`я Державної кримінально виконавчої служби» в Харківській області та Багатопрофільну лікарню Державного закладу «Темнівська виправна колонія №100» забезпечити в межах своїх повноважень ув`язнену ОСОБА_5 , 1966 року народження, належною медичною допомогою для визначення адекватної тактики лікування її основного захворювання (раку), відповідно до пункту 7 Розділу ІІІ.3 Уніфікованого клінічного протоколу первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної (висококваліфікованої) медичної допомоги «Дисплазія шийки матки. Рак шийки матки», який затверджений Наказом Міністерства охорони здоров`я України №236 від 02.04.2014 року.

Крім того, згідно до ч. 2 ст. 84 КК України особа, яка після вчинення злочину або постановлення вироку захворіла на іншу тяжку хворобу, що перешкоджає відбуванню покарання, може бути звільнена від покарання або від подальшого його відбування. При вирішенні цього питання суд враховує тяжкість вчиненого злочину, характер захворювання, особу засудженого та інші обставини справи.

Відповідно до ст. 154 Кримінально-виконавчого кодексу України подання про звільнення від відбування покарання внаслідок тяжкої хвороби подається до суду начальником органу або установи виконання покарань. Одночасно з поданням до суду надсилаються висновок лікарської комісії й особова справа засудженого. У поданні вказуються дані, які характеризують поведінку Засудженого під час відбування покарання.

Згідно Наказу Міністерства юстиції та Міністерства охорони здоров`я № 1348/5/572 від 15.08.2014 року, а саме п.п. 1,2 Розділу IV медичному обстеженню з метою підготовки та подання до суду матеріалів для вирішення питання про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання підлягають засуджені, які захворіли в УВП, а також особи, які захворіли до засудження, але їх хвороби внаслідок прогресування набули характеру, зазначеного в переліку захворювань, які є підставок) для подання до суду матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання, згідно з додатком 12 до цього Порядку.

Медичний огляд засуджених осіб проводиться лікарсько-консультативними комісіями закладів охорони здоров`я ДКВС, а у разі неможливості перенаправлення хворого засудженого до закладу охорони здоров`я ДКВС медичний огляд засуджених осіб проводиться лікарсько-консультативними комісіями закладів охорони здоров`я державної або комунальної форм власності після обов`язкового лікування і обстеження хворого в стаціонарних умовах закладів охорони здоров`я ДКВС або закладів охорони здоров`я державної або комунальної форм власності з урахуванням результатів його медичного обстеження, проведеного лікування та заключного діагнозу.

До тяжких хвороб відносяться новоутворення IV стадії за міжнародною класифікацією ТNМ (з гістологічним та Морфологічним підтвердженнями). Відповідно з вищевказаних медичних висновків у ОСОБА_5 саме ця стадія хвороби.

З урахуванням вищевикладеного, слідчий суддя приходить до висновку про зобов`язання уповноважених осіб ДУ «Харківськийслідчий ізолятор»,ДУ «Темнівськавиправна колонія№100» розглянути питання щодо можливості застосування до ОСОБА_5 вимог ст. 84 ч.2 КК України щодо звільнення її від подальшого відбуття покарання у зв`язку із тяжкою хворобою.

Керуючись ст.ст. 206, 369-372, 375, 376 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Скаргу адвоката ОСОБА_4 в інтересах ув`язненої ОСОБА_5 , подану в порядку ст. 206 КПК України задовольнити.

Зобов`язати уповноважених службових осіб ДУ «Харківський слідчий ізолятор», філію ДУ «Центр охорони здоров`я Державної кримінально виконавчої служби» в Харківській області та Багатопрофільну лікарню Державного закладу «Темнівська виправна колонія №100» забезпечити в межах своїх повноважень ув`язнену ОСОБА_5 , 1966 року народження, належною медичною допомогою для визначення адекватної тактики лікування її основного захворювання (раку), відповідно до пункту 7 Розділу ІІІ.3 Уніфікованого клінічного протоколу первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної (висококваліфікованої) медичної допомоги «Дисплазія шийки матки. Рак шийки матки», який затверджений Наказом Міністерства охорони здоров`я України №236 від 02.04.2014 року.

Зобов`язати вищевказані державні установи розглянути питання щодо можливості застосування до ОСОБА_5 вимог ст. 84 ч.2 КК України щодо звільнення її від подальшого відбуття покарання у зв`язку із тяжкою хворобою.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 87543689
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку