open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
20.01.2020

Справа № 423/3894/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 січня 2020року

Попаснянський районний суд Луганської області

у складі

головуючої судді Архипенко А.В.,

за участю секретаря Іваненко С.П.,

розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Тошківської територіальної громади в особі Тошківської селищної ради Попаснянського району Луганської області про визнання права власності на будинок за набувальною давністю,-

в с т а н о в и в :

В поданому позові позивач ОСОБА_1 вказала, що у вересні 1999 року в зв`язку з потребою у власному житлі дізналася від знайомих, що у будинку АДРЕСА_1 є кинута квартира АДРЕСА_1 .

Зазначена квартира кинута, вхіднідвері були відсутн, ніяких чужих речей у квартирі не було, частина вікон була розбита, опалення було повністю відсутнє, все вказувало на те, що в цій квартирі тривалий час ніхто не проживає, сусіди повідомили позивачці, що не знають, хто тут раніше проживав.

В зв`язку з відсутністю власного житла позивачка, восени 1999 року, встановила у квартирі двері, зробила капітальний ремонт, встановила нові вікна, та почала там проживати.

За весь час проживання у квартирі ніхто не пред`являв на неї прав або будь-яких претензій, власник квартири не з`являвся.

Позивачка розраховувала на те, що власник (власники) квартириз`являться і вона буде мати можливість оформити право власності належним чином.

Однак, за весь час проживання у вказаній квартирі, власники не з`являлись, ніякі інші особи не звертались до позивачки із питань володіння вказаним будинком.

Позивачка проживає у цій квартирі понад 10 років, однак , в зв"язку з вісутністю власників зазначеного житла, за незалежних від позивачки причин, оформити нотаріально право власності на квартиру не надається можливим, а тому єдиним способом оформлення права власності є судовий порядок.

Враховуючи викладені обставини, позивачка, в поданій заяві , просить суд визнати за нею право власності за набувальною давністю на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 .

У судове засідання позивачка не з`явилася, в своїй заяві просила суд розглянути справу у її відсутність.

Представник відповідача також не з`явився до судового засідання, надав заяву про розгляд справи в його відсутність, в поданій заяві зазначив, що з позовними вимогами згоден.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, приходить до наступного.

Предметом даного позову є вирішення питання щодо набуття права власності на майно, що врегульовано нормами Цивільного Кодексу України та положеннями Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 07.02.2014р «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав».

Так, згідно положень ст. 344 ЦК України, особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом 10 років, набуває право власності на це майно /набувальна давність/.

При тім, згідно ст..12 п.3 та ст..81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень.

Враховуючи визначені правові положення, суд зазначає.

Судом встановлено, що згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна - відомості щодо власника квартири за адресою: АДРЕСА_1 - відсутні.

При цьому, згідно Акту депутатського обстеження від 10.09.2019 року, складеного депутатом Тошківської селищної ради Попаснянського р-ну Луганської обл. - в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , дійсно, з 1990 року, постійно проживає позивачка ОСОБА_1 та утримує квартиру за свій рахунок, підтримує її у належному стані, здійснює поточний ремонт, що підтверджує той факт, що позивачка добросовісно, відкрито та безперервно володіє вказаною нерухомістю, відомості про власнків даної квартири невідомі.

Даний акт був складений депутатом Тошківської селищної ради Попаснянського району Луганської обл. у присутності свідків - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , засвідчений печаткою Тошківської селищної ради Попаснянського району Луганської обл.

До того ж довідкою, виданої Тошківською селищною радою Попаснянького району Луганської обл. - також підтверджено, що в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , дійсно, з 1999 року, постійно проживає позивачка, відкрито та добросовісно володіє даною квартирою і з 1999 року до Тошківської селищної ради бідь-які інші особи не звертались з приводу власності зазначого житла.

Зазначена Довідка також була складена депутатом Тошківської селищної ради Попаснянського району Луганської області ОСОБА_4 та засвідчена печаткою Тошківської селищної ради Попаснянського району Луганської обл.

До цього ж, дотримуючись положень Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 07.02.2014р «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав» - із наданих суду письмових документів, судом також встановлено, що позивач не знав і не міг знати про відсутність у неї підстав для набуття права власності, оскільки він розраховував на те, що власники житла з`являться і у нього буде можливість оформити право власності на житло у передбаченому законом, порядку.

При цьому також суд переконався в тому, що позивачка не приховувала факту знаходження зазначеного житла у своєму володінні і володіння цим житлом з боку позивача не переривалось протягом всього строку набувальної давності, з 1999 року по теперішній час, тобто більш 10 років.

Також суд зазначає, що за весь час відкритого володіння позивачем зазначеним житлом, ніякі інші особи не звертались до нього із питання визнання права власності на зазначене житло.

За викладених підстав, в даній справі відповідачем по справі визначенй орган, уповноважений управляти майном відповідної територіальної громади, а саме Тошківська територіальна громада в особі Тошківської селищної ради Попаснянського району Луганської області, що є правильним, згідно положень Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 07.02.2014р «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав».

Таким чином, позовні вимоги позивачки щодо визнання за нею права власності за набувальною давністю обґрунтовані, так як з боку позивачки належними доказами доведено, що вона дійсно добросовісно, відкрито та безперервно володіє нерухомим майном, а саме квартирою за адресою: АДРЕСА_1 , протягом 10 років і це є підставою для набуття позивачем права власності на це майно, що передбачено ст.344 ЦК україни і не суперечить положенням Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 07.02.2014р «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав».

При таких обставинах заявлені вимоги знайшли підтвердження у суді і суд вважає можливим визнати право власності на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 - за позивачем для подальшого користування й одержання необхідних документів, що підтверджує право власності на об`єкт нерухомості, в зв`язку з чим поданий позов підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, ст.344 ЦК України, положень Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 07.02.2014р «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав»,

керуючись ст.ст.12, 81, 258-259,263-265, 352, 354-355 ЦПК, суд -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до Тошківської територіальної громади в особі Тошківської селищної ради Попаснянського району Луганської області про визнання права власності на будинок за набувальною давністю - задовольнити.

Визнати право власності на квартиру, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 - за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили з дня закінчення строку на апеляційне оскарженя, в порядку ст.273 ЦПК України.

Суддя Попаснянского районного суду А.В. Архипенко

Джерело: ЄДРСР 87539648
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку