open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

125/234/20

1-кс/125/72/2020

УХВАЛА

10.02.2020 м. Бар Вінницької області

Слідчий суддя Барського районного суду Вінницької області ОСОБА_1 , розглянувши матеріали скарги ОСОБА_2 на бездіяльність працівників БарськогоВП ЖмеринськогоВП ГУНПу Вінницькійобласті,

УСТАНОВИВ:

10.02.2020 у Барському районному суді Вінницької області була зареєстрована скарга ОСОБА_2 на бездіяльністьпрацівників Барського ВП Жмеринського ВП ГУНП у Вінницькій області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР за заявою ОСОБА_2 від 04.02.2020 (ЄО № 435), що надійшла 07.02.2020 о 17.33 год. на електрону пошту суду.

Скарга від імені ОСОБА_2 надійшла з електронної адреси " ІНФОРМАЦІЯ_1 " у вигляді сканованого зображення скарги без цифрового підпису, як вбачається зі знімку екрану з вхідним повідомленням на електронну пошту Барського районного суду Вінницької області.

Вирішуючи питання відкриття провадження за скаргою, слідчий суддя враховує таке.

Кримінальний процесуальний кодекс України не містить заборони щодо подання учасниками судового провадження документів у електронному вигляді, однак ця обставина не звільняє сторони від обов`язку дотримуватися правил, за якими мають подаватися такі документи. Зокрема, документи повинні подаватися через підсистему "Електронний суд" та повинні відповідати вимогам Тимчасового регламенту обміну електронними документами між судами та учасниками судового процесу, кримінального провадження, затвердженого наказом ДСА України від 07.11.2016 № 227 (далі Регламент). Відповідно до Регламенту документи, повинні надсилатися до суду з електронної адреси, що складається з ідентифікатора, позначки "@" та доменного імені. При цьому ідентифікатором для юридичних осіб є ідентифікаційний код юридичної особи, для фізичних осіб та фізичних осіб - підприємців - ідентифікаційний номер платника податків - фізичної особи (у разі відсутності ідентифікаційного номера - серія та номер паспорта громадянина). Доменним іменем є ім`я у домені "mail.gov.ua" (п. 2 розділу І Регламенту).

Крім того, згідно зі статтею 7 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов`язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги".

Аналогічна позиція наведена у постановах Верховного Суду від 24.04.2018 № 522/385/17, від 16.07.2018 № 791/51/18, від 21.02.2019 № 766/9800/18.

У порушення наведених положень нормативно-правових актів, до суду з електронної адреси " ІНФОРМАЦІЯ_1 " надійшло скановане зображення скарги без цифрового підпису, що унеможливлює ідентифікацію особи, яка подала цю скаргу.

Відповідно до ч. 1 ст. 304 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 304 КПК України скарга повертається, якщо скаргу подала особа, яка не має права подавати скаргу.

Викладені вище порушення порядку подання електронного документу скарги позбавляють можливості слідчого суддю встановити яка особа подала скаргу, відтак, відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 304 КПК України скаргу, що надійшла до Барського районного суду Вінницької області у вигляді та у спосіб, що не передбачені законом, слід повернути.

Відповідно до частини 7статті 304 КПК України, повернення скарги не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді, суду в порядку, передбаченому цим кодексом.

На підставі, викладеного, керуючись ст. ст.303,304,306 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Скаргу на бездіяльність працівників Барського ВП Жмеринського ВП ГУНП у Вінницькій області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР,повернути ОСОБА_2 .

Копію ухвали про повернення скарги невідкладно надіслати особі, якою вона подана, разом зі скаргою.

Повернення скарги не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді, суду у порядку, передбаченомуКПК України.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя:

Джерело: ЄДРСР 87489242
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку