open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 522/17505/19

Провадження № 2/522/1326/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 лютого 2020 року

Приморський районний суд м. Одеси:

під головуванням - судді Абухіна Р.Д.,

за участю секретаря судового засідання:Стогнієнко Т.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю « АЛВОНА ПЛЕНЕТ» про стягнення заробітної плати та компенсації за невикористану частину щорічної відпустки невиплачених при звільненні,-

ВСТАНОВИВ:

16.10.2019 року позивач звернувся до суду із позовом до відповідача, по якому просив суд стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість по заробітній платі в розмірі 18 124,44 грн. за серпень та вересень 2019 року, компенсації за невикористану частину щорічної відпустки у сумі 2212,70 грн., а всього стягнути грошові кошти на загальну суму 20 337,14 грн..

Заявлені вимоги обгрунтовує тим, що позивач працював в ТОВ « АЛВОНА ПЛЕНЕТ» на посаді менеджера з туризму з 05.05.2014 року, з 01.04.2019 року позивача було переведено на посаду виконавчого директора. 30.09.2019 року позивача було звільнено з роботи за ст. 38 КЗпП України, за власним бажанням. Як підставу звільнення позивач зазначає несплату заробітної плати за останні місяці.

Підставою звернення до суду із даним позовом стали посилання позивача на те, що під час звільнення їй не було виплачену заробітну плату за серпень та вересень 2019 року та компенсацію за невикористану частину щорічної відпустки.

Позивач по справі до судового засідання не з`явилась, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлена належним чином. Надала заяву про розгляд справи за її відсутності, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідач до судового засідання не з`явився, про час, дату та місце судового засідання повідомлений належним чином у встановленому порядку. Заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи або про розгляд справи за його відсутності до суду не подавав.

Суд, у зв`язку з неявкою відповідача та неповідомленням про поважні причини такої неявки в судове засідання, ненаданням відповідачем відзиву на позов, зі згоди представника позивача, ухвалив слухати справу у відсутності відповідача, згідно ст.ст.280-281 ЦПК України, при заочному розгляді на підставі наявних у справі доказів.

У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Суд, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, додані до неї документи приходить до висновку, що даний позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Правовідносини між сторонами по справі є цивільно-правовими та урегульовані положеннями ЦК України.

По справі встановлені наступні фактичні обставини.

У період з 05.05.2014 року по 30.09.2019 року ОСОБА_1 перебувала у трудових відносинах з ТОВ « АЛВОНА ПЛЕНЕТ», працювала на посаді менеджера з туризму. 05.05.2014 року позивача було переведено на посаду виконавчого директора, що підтверджується трудовою книжкою серії НОМЕР_1 .

30.09.2019 року позивача звільнено з роботи за власним бажанням відповідно до ст. 38 КЗпП України, згідно наказу №42 від 26.09.2019 року, про що було зроблено запис у трудовій книжці.

Підставою звернення до суду із даним позовом стало те, що під час звільнення позивачу не була виплачена заробітна плата в розмірі 18 124, 44 грн. за період серпень-вересень 2019 року та 2 212,70 грн.- компенсація за невикористану частину щорічної відпустки за період роботи з 26.05.2019 року по 30.09.2019 року в кількості 10 днів.

Відповідно до ст.. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст.. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Частиною 1 ст. 47 КЗпП України передбачено, що власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівнику належним чином оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 116 КЗпП України, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Частинами 1 ст. 83 КЗпП України передбачено, у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

З аналізу вказаної норми вбачається, що остаточний розрахунок при звільнені працівника проводиться в день його звільнення, з обов`язковим попереднім письмовим повідомленням працівника про розмір нарахованих сум.

З приводу грошової компенсації за невикористану щорічну відпустку.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 82 КЗпП України, до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (стаття 75 цього Кодексу), зараховуються: час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно з законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (в тому числі час оплаченого вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу).

Згідно посадового окладу позивача, до сплати підлягало:

9602,22 грн. – заробітна плата за серпень 2019 року;

9602,22 грн. – заробітна плата за вересень 2019 року;

2212,70 грн.- компенсація за невикористану частину щорічної відпустки за період роботи 26.05.2019 року по 30.09.2019 року в кількості 10 календарних днів.

Частиною 1 ст. 117 КЗпП України передбачено, в разі не виплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові у строки, зазначені в ст. 116 цього Кодексу при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити своєму працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Згідно порядку обчислення середньої заробітної плати затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 100 від 08.02.1995 року в інших випадках збереження середньої заробітної плати середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов`язана відповідна виплата.

Згідно довідки з пенсійного фонду від 09.10.2019 року середня заробітна плата за два календарних місяці роботи складала 9062,22 грн.

Відповідно до ч.1,6 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 5 Закону України « Про судовий збір», від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються: позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Отже, з відповідача в дохід держави слід стягнути судовий збір в розмірі 768,40 грн..

З наведеного вище, суд вважає позов законним, обгрунтованим та таким, що підлягає частковому задоволенню.

Висновки суду відповідають вимогам норм права, на які посилається суд під час розгляду справи і фактичним обставинам по справі, а також підтверджується зібраними по справі доказами.

У рішенні суду повно відображені обставини, які мають значення для даної справи, висновки суду про встановлені обставини і правові наслідки, які є вичерпними, відповідають дійсності і підтверджуються достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні.

Розглянувши справу повно, всебічно, об`єктивно та неупереджено, суд вважає правомірними заявлені позовні вимоги, які є обґрунтованими, тому вважає за можливе їх задовольнити частково, в частині стягнення моральної шкоди суд вважає за необхідне відмовити за недоведеністю вимоги.

На підставі викладеного та керуючись: ст.ст. 38,75,83,116, 117 КЗпП України, ст.ст. 15,16 ЦК України, ст. ст. 2, 4, 13, 76-81, 95, 258-259, 263 ЦПК України, суд –

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю « АЛВОНА ПЛЕНЕТ» про стягнення заробітної плати та компенсації за невикористану частину щорічної відпустки невиплачених при звільненні,- задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛВОНА ПЛЕНЕТ» ( код ЄДРПОУ 39067413) на користь ОСОБА_1 ( РНОКПП: НОМЕР_2 ) заборгованість по заробітній платі у розмірі 18 124,44 грн. за серпень та вересень 2019 року, компенсацію за невикористану частину щорічної відпустки у сумі 2212,70 грн., а свього – 20 337,14 грн..

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛВОНА ПЛЕНЕТ» ( код ЄДРПОУ 39067413) в дохід держави судовий збір в сумі 768,40 грн..

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на заочне рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення суду набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя: Абухін Р.Д.

05.02.20

Джерело: ЄДРСР 87379839
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку