open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 592/1610/20

Провадження № 1-кс/592/776/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 лютого 2020 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду міста Суми ОСОБА_1 , розглянувши матеріали скарги ОСОБА_2 на бездіяльність прокурора Сумської області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

у с т а н о в и в:

05.02.2020 до слідчого судді Ковпаківського районного суду міста Суми поштою надійшла скарга ОСОБА_2 , згідно якої просить:

- зобов`язати прокурора Сумської області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про досудове розслідування кримінального провадження за фактами злочинних дій службових осіб ГУ ДФС у Сумській області викладених у його повідомленні від 21.01.2020, яке було вручене 22.01.2020 о 13 год. 37 хв. за попередньою правовою кваліфікацією частина 5 статті 27, стаття 205; частина 5 статті 27, частина 3 стаття 212; частина 2 статті 243; частина 2 статті 364; частина 1 статті 347 Кримінального кодексу України;

- зобов`язати прокурора прокуратури Сумської області надати йому витяг з Єдиного державного реєстру досудового розслідування;

- витребувати з прокуратури Сумської області матеріали повідомлення про вчинення злочину від 27.06.2018.

Дослідивши скаргу та долучені до неї матеріали, слідчий суддя дійшов наступного висновку. Порядок звернення до суду за судовим захистом у кримінальному провадженні врегульовано Кримінальним процесуальним кодексом України.

Відповідно до усталеної практики Європейського суду з прав людини положення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право на звернення до суду. Проте, право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, оскільки право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави.

Згідно пункту 1 частини 1 статті 303 Кримінального процесуального кодексу України на досудовому провадженні може бути оскаржено бездіяльність слідчого або прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до статті 306 Кримінального процесуального кодексу України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду згідно з правилами судового розгляду, передбаченими статтями 318-380 цього Кодексу, з урахуванням положень цієї глави.

Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду, у межах юрисдикції якого знаходиться орган дії або бездіяльність якого оскаржуються, з урахуванням вимог статей 32, 33 Кримінального процесуального кодексу України щодо територіальної та інстанційної підсудності.

Звертаючись до слідчого судді Ковпаківського районного суду міста Суми, ОСОБА_2 у поданій скарзі порушує питання про бездіяльність прокурора Сумської області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Виходячи з аналізу статті 32 Кримінального процесуального кодексу України щодо територіальної підсудності скарги приходжу до висновку, що дана скарга не підлягає розгляду слідчим суддею Ковпаківського районного суду міста Суми, оскільки місцезнаходженням прокуратури Сумської області є адреса: м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, 33, що знаходиться в межах територіальної підсудності Зарічного районного суду міста Суми.

Отже, прокуратура Сумської області знаходиться поза межами територіальної юрисдикції Ковпаківського районного суду міста Суми.

Згідно пункту 2 частини 2 статті 304 Кримінального процесуального кодексу України скарга повертається у разі якщо скарга не підлягає розгляду в цьому суді.

За наведених підстав на підставі пункту 2 частини 2 статті 304 Кримінального процесуального кодексу України скарга підлягає поверненню ОСОБА_2 як така, що не підлягає розгляду в Ковпаківському районному суді міста Суми.

Керуючись пунктом 2 частини 2 статті 304 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

Скаргу ОСОБА_2 на бездіяльність прокурора Сумської області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань повернути особі, яка подала скаргу.

Роз`яснити ОСОБА_2 , що повернення скарги не позбавляє його права повторного звернення до слідчого судді Зарічного районного суду міста Суми у порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена безпосередньо до Сумського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня отримання її копії.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 87371243
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку