open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 592/628/20

Провадження № 1-в/592/79/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 лютого 2020 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м.Суми у складі: головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , засудженого ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Суми клопотання засудженого ОСОБА_5 , 1983 року народження, про звільнення з-під варти та від відбування покарання у виді довічного позбавлення волі,-

ВСТАНОВИВ:

До Ковпаківського районного суду м.Суми надійшло клопотання засудженого ОСОБА_5 , 1983 року народження, про звільнення з-під варти та від відбування покарання у виді довічного позбавлення волі.

В судовому засіданні засуджений ОСОБА_5 , його захисник клопотання підтримали.

В судовому засіданні прокурор заперечував проти задоволення клопотання, оскільки за вироком Апеляційного суду Сумської області від 15.12.2004 року ОСОБА_5 відбуває покарання у виді довічного позбавлення волі. Підстав для звільнення ОСОБА_5 від відбування покарання у виді довічного позбавлення волі не має.

Заслухавши думку засудженого, його захисника, прокурора, перевіривши матеріали особової справи засудженого, суд вважає, що клопотання не підлягає задоволенню з таких підстав:

Судом встановлено, що вироком Апеляційного суду Сумської області від 15.12.2004 року ОСОБА_5 було засуджено за ст.115 ч.2 п.п.1,6,12, ст.187 ч.4, ст.194 ч.2 ст.289 ч.3, ст.357 ч.3, 70 ч.1 КК України до довічного позбавлення волі з конфіскацією всього майна. Згідно цього вироку запобіжний захід відносно ОСОБА_5 був залишений у виді тримання під вартою. Ухвалою Верховного Суду України від 22.03.2005 року вирок Апеляційного суду Сумської області від.15.12.2004 року відносно ОСОБА_5 залишений без змін.

Статтею 63 КК України визначено, що покарання у виді позбавлення волі полягає в ізоляції засудженого та поміщенні його на певний строк до кримінально-виконавчої установи закритого типу. Позбавлення волі встановлюється на строк від одного до п`ятнадцяти років, за винятком випадків, передбачених Загальною частиною цього Кодексу.Відповідно до ст. 64 КК України довічне позбавлення волі найсуворіше покарання у кримінальному праві України. Цей вид покарання передбачено в альтернативі з позбавленням волі на певний строк за обмежене коло особливо тяжких злочинів і застосовується лише у випадках, спеціально передбачених КК, якщо суд не вважає за можливе застосувати позбавлення волі на певний строк.

Законом України № 838-VІІІ частину п`яту статті 72 КК України викладено в редакції, згідно з якою зарахування судом строку попереднього ув`язнення у разі засудження до позбавлення волі в межах того самого кримінального провадження, у межах якого до особи було застосовано попереднє ув`язнення, провадиться з розрахунку один день попереднього ув`язнення за два дні позбавлення волі,або за правилами, які встановлені ч. 1 цієї статті.При призначенні основного покарання, не зазначеного в частині першій ст. 72 КК України, суд зобов`язаний повністю звільнити засудженого від відбування такого покарання.

Відповідно до Прикінцевих положень Закону № 838-VІІІ цей Закон застосовується до всіх осіб, щодо яких на момент набрання чинності цим Законом набрав законної сили обвинувальний вирок, покарання за яким не відбуто повністю.

У приписах частини п`ятої статті 72 КК України у редакції Закону № 838-VІІІ зазначено про те, що передбачені в ній правила зарахування строку попереднього ув`язнення мають застосовуватися у період дії цієї норми при засудженні осіб до позбавлення волі.

Тобто, в зазначеній нормі визначено порядок розрахунку строку попереднього ув`язнення та позбавлення волі, але при цьому не вказано, для якого саме позбавлення волі (довічного чи на певний строк) слід застосовувати це правило.

Оскільки ОСОБА_5 був засуджений до довічного позбавлення волі, якеє видом позбавлення волі, він в жодному разі не має права на звільнення його від відбування покарання з підстав зазначених в його клопотанні.

На цей час ОСОБА_5 залишений тимчасово в ДУ «Сумський СІЗО» для розгляду його скарг та клопотань і відповідно до п.13 ч.1 ст.537 КПК України клопотання (подання) про вирішення питання, пов`язаного з виконанням вироку (про звільнення від покарання), зокрема у разі необхідності вирішення питань за п.13 ч.1 ст.537 КПК України подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого виконується вирок (п.2. ч.2 ст.539 КПК України).

Керуючись ст. ст. 369-372, ст. 537, ст. 539 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити в задоволенні клопотання ОСОБА_5 , 1983 року народження, про звільнення з-під варти та від відбування покарання у виді довічного позбавлення волі.

Ухвала може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду через Ковпаківський районний суд м. Суми протягом семи днів з моменту її проголошення, а засудженим в той же строк з моменту вручення копії ухвали.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 87322461
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку