open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №431/7250/19

Провадження №2/431/229/20

У Х В А Л А

про передачу справи

29 січня 2020 року Суддя Старобільського районного суду Луганської області Кудрявцев І.В., розглянувши матеріали позовної заяви Управління соціального захисту населення Старобільської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 про стягнення зайве сплачених коштів,

В С Т А Н О В И В :

УСЗН Старобільської РДА звернувся до Старобільського районного суду Луганської області з позовом до ОСОБА_1 про стягнення зайве сплачених коштів.

Відповідно до ч.1 ст.27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

З доданих до позову ксерокопій заяв та довідки ВПО вбачається, що відповідач має адресу реєстрації її місця проживання: АДРЕСА_1 .

Згідно розпорядження голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №27/0/38-14 від 02.09.2014р., визначено територіальну підсудність справ, підсудних Свердловському районному суду Луганської області – Біловодському районному суду Луганської області.

Крім того, у позовній заяві зазначено місце проживання позивача: АДРЕСА_2 .

Згідно відповіді Половинкинської сільської ради Старобільського району Луганської області від 13.01.2020р., ОСОБА_1 проживає без реєстрації як ВПО за адресою: АДРЕСА_2 .

Статтею ст.3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» визначено поняття «місце перебування» та «місце проживання», згідно якої місце перебування - адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік; місце проживання - житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини; що орган реєстрації - виконавчий орган сільської, селищної або міської ради, сільський голова (у разі якщо відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено), що здійснює реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання особи на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження відповідної сільської, селищної або міської ради: реєстрація - внесення інформації до реєстру територіальної громади, документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування особи, із зазначенням адреси житла/місця перебування із подальшим внесенням відповідної інформації до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Абзацом першим пункту 9 Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України №207 від 02.03.2016р., визначено, що відомості про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання вносяться до паспорта громадянина України, тимчасового посвідчення громадянина України, посвідки на постійне проживання, посвідки на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист (документи, до яких вносяться відомості про місце проживання), а відомості про реєстрацію місця перебування - до довідки про звернення за захистом в Україні (документ, до якого вносяться відомості про місце перебування) шляхом проставлення в них відповідного штампа реєстрації місця проживання/перебування особи за формою згідно з додатком 1 до цієї Постанови.

Пунктом 25 вказаних Правил, визначено, що реєстрація місця перебування осіб, що звернулися за захистом в Україні із заявою за формою згідно з додатком 8, здійснюється на визначений законом строк на підставі документів, визначених пунктом 18 цих Правил (крім квитанції про сплату адміністративного збору). Відомості про реєстрацію місця перебування вносяться до довідки про звернення за захистом в Україні, зразок якої затверджується наказом МВС.

Наказом МВС України від 07.09.2011р. №649 на виконання пункту 2 статті 27 Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту" затверджено зразок довідки про звернення за захистом в Україні, яка, виходячи з положень ст.1 Закону України Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту" видається особам, що не є громадянами України.

Відповідно до абз.2 пункту 1 Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого Постановою КМУ від 01.10.2014р. №509, довідка є документом, який підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Оскільки додана до позовної заяви довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи не є документом, до якого вносяться відомості про реєстрацію місця проживання чи місця перебування, перелік яких визначено п.9 Правил реєстрації місця проживання, у зв`язку з чим немає підстав вважати адресу фактичного проживання відповідача ОСОБА_1 : АДРЕСА_2 , зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування.

Враховуючи що дана справа не належить до територіальної юрисдикції Старобільського районного суд Луганської області, вважаю за необхідне відповідно до п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України передати дану справу на розгляд Біловодського районного суду Луганської області, до територіальної юрисдикції якого належить дана справа.

На підставі викладеного, керуючись п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И В :

Цивільну справу за позовом Управління соціального захисту населення Старобільської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 про стягнення зайве сплачених коштів – передати на розгляд Біловодського районного суду Луганської області.

Ухвалу може бути оскаржено в апеляційному порядку до Луганського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Луганського апеляційного суду в 15-денний строк з дня проголошення ухвали.

Суддя І.В. Кудрявцев

Джерело: ЄДРСР 87302928
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку