open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УКРАЇНА

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

____________________________________________________________________

Справа № 683/216/19

Провадження № 22-ц/4820/213/20

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 січня 2020 року м. Хмельницький

Хмельницький апеляційний суд у складі колегії

суддів судової палати з розгляду цивільних справ

Ярмолюка О.І. (суддя-доповідач), Купельського А.В., Янчук Т.О.,

секретар судового засідання Шевчук Ю.Г.,

з участю представниці відповідача Канюки Т.В . ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3 до Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Хмельницькгаз» про визнання відключення від мережі газопостачання незаконним і зобов`язання до поновлення газопостачання за апеляційною скаргою Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Хмельницькгаз» на рішення Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 1 липня 2019 року,

встановив:

1.Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У січні 2019 року ОСОБА_3 звернулася до суду з позовом до Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Хмельницькгаз» (далі - АТ «ОГС «Хмельницькгаз») про визнання відключення від мережі газопостачання незаконним і зобов`язання до поновлення газопостачання.

ОСОБА_3 зазначила, що вона є споживачем послуг з газопостачання, які надаються за адресою: АДРЕСА_1 . 26 липня 2018 року працівники АТ «ОГС «Хмельницькгаз» відключили належну їй квартиру від газорозподільної мережі у зв`язку з неоплатою цих послуг. У серпні 2018 року позивачка погасила борг, однак АТ «ОГС «Хмельницькгаз» відмовилося відновити розподіл природного газу з посиланням на те, що вона не відшкодувала витрати на припинення та відновлення газопостачання. Позивачка не була попереджена про припинення газопостачання, внаслідок чого АТ «ОГС «Хмельницькгаз» не дотрималося процедури відключення газових приладів від газорозподільної мережі.

За таких обставин ОСОБА_3 просила суд визнати дії по припиненню газопостачання незаконними та зобов`язати АТ «ОГС «Хмельницькгаз» безкоштовно відновити постачання газу до кв. АДРЕСА_1 .

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 1 липня 2019 року позов задоволено.

Визнано дії АТ «ОГС «Хмельницькгаз» щодо відключення кв. АДРЕСА_1 , від мережі газопостачання незаконними.

Зобов`язано АТ «ОГС «Хмельницькгаз» за власний рахунок у строки, передбачені пунктом 6 глави 7 розділу VI Кодексу газорозподільних систем, здійснити заходи з відновлення постачання/розподілу природного газу на об`єкт побутового споживача ОСОБА_3 - кв. АДРЕСА_1 .

Суд першої інстанції виходив з того, що АТ «ОГС «Хмельницькгаз» не дотрималося порядку відключення споживача від мережі газопостачання, внаслідок чого порушене право ОСОБА_3 має бути відновлене.

Короткий зміст вимог апеляційної скарги

В апеляційній скарзі АТ «ОГС «Хмельницькгаз» просить скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове рішення про відмову в позові посилаючись на неправильне застосування норм матеріального права.

Узагальнені доводи особи, яка подала апеляційну скаргу

Апеляційна скарга мотивована тим, що ОСОБА_3 допустила заборгованість з оплати комунальних послуг, а тому після відповідного письмового попередження АТ «ОГС «Хмельницькгаз» правомірно припинило газопостачання до її квартири. Суд неправильно застосував норми чинного законодавства, що регулюють спірні правовідносини, та дійшов помилкового висновку про обґрунтованість позову.

Узагальнені доводи та заперечення інших учасників справи

ОСОБА _3 не подала відзив на апеляційну скаргу.

2.Мотивувальна частина

Позиція суду апеляційної інстанції

Частиною 1 статті 375 ЦПК України встановлено, що суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Заслухавши учасників судового процесу та дослідивши матеріали справи, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню.

Встановлені судами першої та апеляційної інстанції обставини

ОСОБА _3 є власником кв. АДРЕСА_1 , та споживачем послуг з газопостачання, які надаються Товариством з обмеженою відповідальністю «Хмельницькгаз збут» (далі - ТОВ «Хмельницькгаз збут») до цієї квартири (особовий рахунок № НОМЕР_1 ).

10 липня 2018 року ТОВ «Хмельницькгаз збут» направило оператору газорозподільної системи - АТ «ОГС «Хмельницькгаз» доручення про припинення газопостачання побутовим споживачам (населенню), які заборгували за спожитий газ. До списку боржників включено ОСОБА_3 , яка допустила заборгованість у розмірі 2 578 грн 35 коп.

26 липня 2018 року працівники АТ «ОГС «Хмельницькгаз» здійснили відключення газових приладів у квартирі ОСОБА_3 від газорозподільної мережі.

Згідно квитанції від 13 серпня 2018 року №80 ОСОБА_3 погасила заборгованість у розмірі 2 414 грн 05 коп., однак, АТ «ОГС «Хмельницькгаз» не відновило розподіл природного газу з посиланням на те, що позивачка не відшкодувала витрати на припинення та відновлення газопостачання.

Застосовані норми права

Відповідно до ч. 1 ст. 15, ч. 1 ст. 16 ЦПК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Одним із способів захисту цивільного права є відновлення становища, яке існувало до порушення (п. 4 ч. 2 ст. 16 ЦПК України).

Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки визначені Законом України від 24 червня 2004 року №1875-ІV «Про житлово-комунальні послуги» (далі - Закон №1875-ІV), який був чинним на час виникнення спірних правовідносин.

Статтею 1 Закону №1875-ІV встановлено, що житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил.

За змістом п. 1 ч. 1 ст. 13 Закону №1875-ІV комунальні послуги з газопостачання є одним із видів житлово-комунальних послуг.

Учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник (ч. 2 ст. 19 Закону №1875-ІV).

Згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 12 Закону України від 9 квітня 2015 року №329-VIII «Про ринок природного газу» (далі - Закон №329-VIII) постачання природного газу здійснюється відповідно до договору, за яким постачальник зобов`язується поставити споживачеві природний газ належної якості та кількості у порядку, передбаченому договором, а споживач зобов`язується оплатити вартість прийнятого природного газу в розмірі, строки та порядку, передбачених договором.

Права та обов`язки постачальників і споживачів визначаються цим Законом, Цивільним і Господарським кодексами України, правилами постачання природного газу, іншими нормативно-правовими актами, а також договором постачання природного газу.

Із положень ст. 13 Закону №329-VIII слідує, що споживач має право на отримання природного газу належної якості та кількості, фізико-хімічні показники якого відповідають встановленим нормам, відповідно до умов укладених договорів, крім випадків припинення (обмеження) постачання природного газу відповідно до вимог законодавства та умов договорів, і зобов`язаний забезпечувати своєчасну та повну оплату вартості природного газу згідно з умовами договорів.

Як передбачено ст. 41 Закону №329-VIII, за результатами консультацій із суб`єктами ринку природного газу регулятор затверджує кодекс газорозподільних систем, який повинен містити: основні правила технічної експлуатації газорозподільних систем, планування, оперативно-технологічного управління та розвитку газорозподільних систем та механізми нагляду за їх додержанням; умови, у тому числі комерційні та технічні, доступу до газорозподільних систем, включаючи комерційні та технічні умови приєднання нових об`єктів замовника до газорозподільної системи; правила обліку природного газу (у тому числі приладового); правила поведінки на випадок збоїв у роботі газорозподільних систем; порядок обміну інформацією з іншими суб`єктами ринку природного газу; інші питання щодо експлуатації газорозподільних систем.

Пунктом 4 глави 1 розділу І Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30 вересня 2015 року №2494 (зареєстрована в Міністерстві юстиції України 6 листопада 2015 року за №1379/27824) (далі - Кодекс газорозподільних систем) визначено, що:

оператор газорозподільної системи (далі - Оператор ГРМ) - суб`єкт господарювання, що на підставі ліцензії здійснює діяльність з розподілу природного газу газорозподільною системою, яка знаходиться у його власності або користуванні відповідно до законодавства, та здійснює щодо неї функції оперативно-технологічного управління;

підключення до газорозподільної системи/підключення до ГРМ - фізичне з`єднання в точці приєднання (на межі балансової належності) газових мереж суміжного суб`єкта ринку природного газу (зокрема споживача) з газорозподільною системою, здійснене в установленому законодавством порядку, зокрема згідно з цим Кодексом;

постачальник природного газу (постачальник) - суб`єкт господарювання, який на підставі ліцензії здійснює діяльність із постачання природного газу.

Порядок обмеження та припинення розподілу природного газу споживачам визначений главою 7 розділу VI Кодексу газорозподільних систем.

Зокрема Оператор ГРМ в установленому законодавством порядку має право припинити/обмежити газопостачання (розподіл природного газу) на об`єкт споживача (у тому числі побутового споживача) з дотриманням Правил безпеки систем газопостачання, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15 травня 2015 року № 285, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 8 червня 2015 року за № 674/27119, та нормативних документів, що визначають порядок обмеження/припинення природного газу, у випадку несвоєчасної та/або неповної оплата послуг згідно з умовами договору розподілу природного газу (п. 1).

При припиненні (відновленні) газопостачання (розподілу природного газу) складається акт у двох примірниках, один з яких залишається у споживача (п. 4).

Відновлення газопостачання (розподілу природного газу) здійснюється Оператором ГРМ протягом двох робочих днів у містах та п`яти календарних днів у сільській місцевості за письмовим зверненням споживача (його постачальника) про відновлення газопостачання (розподілу природного газу) та після усунення порушень (за їх наявності) і відшкодування Оператору ГРМ витрат на припинення та відновлення газопостачання (розподілу природного газу) (п. 6).

Порядок обмеження/припинення постачання природного газу встановлений Правилами постачання природного газу затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30 вересня 2015 року №2496 (зареєстрована в Міністерстві юстиції України 6 листопада 2015 року за №1382/27827) (далі - Правила постачання природного газу).

Відповідно до п. 17 розділу ІІІ Правил постачання природного газу якщо побутовий споживач не здійснив оплату за спожитий природний газ протягом десяти днів після строку, визначеного договором постачання природного газу, постачальник має право здійснити заходи з припинення постачання природного газу споживачу шляхом направлення споживачу письмового повідомлення (з відміткою про вручення) з вимогою самостійно припинити споживання природного газу за рахунок перекриття запірного пристрою перед газовим приладом та допустити представника постачальника за пред`явленням службового посвідчення на об`єкт для пломбування запірних пристроїв, що має здійснюватися з дотриманням техніки безпеки. При цьому в повідомленні про припинення споживання природного газу постачальник має зазначити підстави та дату припинення газоспоживання, яка не може бути раніше ніж через три дні після дати отримання повідомлення.

Постачальник має право здійснити заходи з припинення газопостачання споживачу через залучення до цих робіт Оператора ГРМ. Для цього постачальником має бути укладений з Оператором ГРМ договір на виконання робіт, пов`язаних з припиненням/обмеженням газопостачання споживачам. При необхідності здійснення заходів з обмеження чи припинення газопостачання споживачу Оператором ГРМ постачальник надсилає Оператору ГРМ відповідне письмове повідомлення (з позначкою про вручення) про необхідність здійснення ним заходів з припинення/обмеження розподілу природного газу споживачу, копію якого надсилає споживачу (з позначкою про вручення), в якому повинен зазначити підстави припинення, дату та час, коли необхідно припинити розподіл природного газу на об`єкт споживача. У такому разі Оператор ГРМ відповідно до умов укладеного договору на виконання робіт, пов`язаних з припиненням/обмеженням газопостачання, здійснює в установленому порядку припинення розподілу природного газу на об`єкт споживача, після чого повідомляє про це постачальника.

Згідно п. 2 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2009 року №270 (далі - Правила поштового зв`язку):

вручення поштового відправлення, поштового переказу - виробнича операція, яка полягає у видачі поштового відправлення, виплаті коштів за поштовим переказом одержувачу;

повідомлення про вручення поштового відправлення, поштового переказу - повідомлення, яким оператор поштового зв`язку доводить до відома відправника чи уповноваженої ним особи інформацію про дату вручення реєстрованого поштового відправлення, виплати коштів за поштовим переказом та прізвище одержувача;

рекомендоване поштове відправлення - реєстрований лист (рекомендований лист), поштова картка, бандероль, відправлення для сліпих, дрібний пакет, мішок "M", які приймаються для пересилання без оцінки відправником вартості його вкладення.

В силу п. 99 Правил поштового зв`язку (в редакції на час виникнення спірних правовідносин) рекомендовані поштові відправлення, у тому числі рекомендовані листи з позначкою «Судова повістка», рекомендовані повідомлення про вручення поштових відправлень, поштових переказів, повідомлення про надходження електронних поштових переказів, які не були вручені під час доставки, повторні повідомлення про надходження реєстрованих поштових відправлень (крім зазначених в абзаці четвертому пункту 93 цих Правил), поштових переказів, адресовані фізичним особам, під час доставки за зазначеною адресою або під час вручення в об`єкті поштового зв`язку вручаються адресату, а у разі його відсутності - повнолітньому члену сім`ї за умови пред`явлення документа, що посвідчує особу, а також документа, що посвідчує родинні зв`язки з адресатом (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб тощо), чи рішення органу опіки і піклування про призначення їх опікунами чи піклувальниками.

Згідно з ч.ч. 1, 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Як передбачено ч. 1 ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Мотиви , з яких виходить суд апеляційної інстанції

За змістом указаних правових норм споживач має право на отримання житлово-комунальних послуг, у тому числі послуг з газопостачання, належної якості та кількості відповідно до встановлених нормативів і умов укладеного договору. Припинення надання таких послуг можливе лише з підстав і в порядку, передбаченими нормами чинного законодавства.

Підставою припинення постачання природного газу є несвоєчасна або неповна оплата споживачем послуг згідно з умовами договору розподілу природного газу, разом із тим, таке припинення надання послуг має бути здійснене уповноваженою особою відповідно до встановленого порядку та з дотриманням прав споживача.

Однією з гарантій дотримання прав споживача є належне повідомлення його про припинення надання послуг, яке б давало можливість споживачеві своєчасно усунути порушення, що можуть стати підставою для відключення газових приладів від газорозподільної мережі.

З матеріалів справи вбачається, що з 1 липня 2015 року постачання природного газу до квартири ОСОБА_3 здійснює газопостачальне підприємство - ТОВ «Хмельницькгаз збут».

У справі відсутні дані про те, що між постачальником і споживачем укладений договір на надання послуг з газопостачання, разом із тим між ними існують фактичні договірні відносини, згідно яких ТОВ «Хмельницькгаз збут» постачає природний газ до квартири ОСОБА_3 , а та, у свою чергу, здійснює оплату вартості цих послуг.

ОСОБА_3 затримала оплату за спожитий газ, а тому ТОВ «Хмельницькгаз збут» вправі було здійснити заходи з припинення постачання природного газу до її квартири шляхом залучення до цих робіт оператора газорозподільної системи - АТ «ОГС «Хмельницькгаз».

Заперечуючи проти позову, АТ «ОГС «Хмельницькгаз» зазначило, що порядок припинення газопостачання ОСОБА_3 дотриманий, а позивачка була завчасно повідомлена про відключення квартири від газової мережі.

Ці заперечення відповідач обґрунтував Повідомленням про припинення газоспоживання та погашення простроченої заборгованості від 31 травня 2018 року та Рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу (а.с. 23).

Повідомлення про припинення газоспоживання та погашення простроченої заборгованості від 31 травня 2018 року (а.с. 23) не відповідає вимогам п. 17 розділу ІІІ Правил постачання природного газу, оскільки в ньому не зазначено дату припинення газоспоживання, яка не повинна настати раніше, ніж через три дні після дати отримання повідомлення.

У свою чергу, Рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу (а.с. 23) не містить поштову адресу ОСОБА_3 , на яку відправлялось поштове відправлення, до того ж, з цього Рекомендованого повідомлення неможливо встановити зміст поштового відправлення. Текст указаної поштової листівки свідчить про те, що 3 липня 2018 року поштове відправлення вручено не ОСОБА_3 особисто та не особі, яка діє за довіреністю останньої, а уповноваженій особі, хоча ім`я цієї особи не зазначено.

Названі документи достовірно не підтверджують факт отримання ОСОБА_3 повідомлення про припинення газопостачання. В них відсутня достатня інформація щодо предмета доказування, внаслідок чого суд першої інстанції правомірно визнав їх неналежними доказами.

Разом із тим, на підставі проїзних документів (а.с. 39, 40) суд першої інстанції виходив з того, що в період з 11 червня до 28 липня 2018 року ОСОБА_3 перебувала за межами України та не могла отримати повідомлення про припинення газопостачання.

Ці обставини АТ «ОГС «Хмельницькгаз» не спростувало.

Давши належну оцінку доказам у справі, суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку, що АТ «ОГС «Хмельницькгаз» не дотрималося порядку відключення споживача від мережі газопостачання, внаслідок чого порушене право ОСОБА_3 має бути відновлене.

Посилання АТ «ОГС «Хмельницькгаз» на те, судом неправильно застосовано норми матеріального права, є безпідставними.

3. Висновки суду апеляційної інстанції

Рішення суду ґрунтується на повно і всебічно досліджених обставинах справи та ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права, а тому підстав для його скасування в межах доводів апеляційної скарги не вбачається.

Керуючись ст.ст. 374, 375, 381, 382, 384, 389, 390 ЦПК України,

постановив:

Апеляційну скаргу Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Хмельницькгаз» залишити без задоволення, а рішення Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 1 липня 2019 року - без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 31 січня 2020 року.

Судді: О.І. Ярмолюк

А.В. Купельський

Т.О. Янчук

Головуючий у першій інстанції - Цішковський В.А.

Доповідач - Ярмолюк О.І. Категорія 24

Джерело: ЄДРСР 87286366
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку