open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 686/22225/19

Провадження № 2-а/686/115/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.01.2020

27 січня 2020 року

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Чевилюк З.А.

за участі секретаря Перун А.М.

позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Хмельницькому адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до начальника СРПП Деражнянського ВП Летичівського ВП ГУНП в Хмельницькій області старшого лейтенанта поліції Чорного Сергія Анатолійовича про визнання протиправною та скасування постанови про накладення адміністративного стягнення, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до начальника СРПП Деражнянського ВП Летичівського ВП ГУНП в Хмельницькій області Чорного С.А. про визнання протиправною та скасування постанови в справі про адміністративне правопорушення серії ЕАВ № 1420081 від 13.08.2019 року, якою його притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.3 ст.121 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 340 грн.

Із змісту оскаржуваної постанови вбачається, що 13.08.2019 року о 09 год. 56 хв. по вул. Проскурівській в м. Хмельницькому, неподалік будинку № 57/2 ОСОБА_1 , в порушення п. 31.3.б Правил дорожнього руху України, керував автомобілем « Volkswagen Golf» державний номерний знак НОМЕР_1 , не пройшовши обов`язковий технічний контроль вищевказаного транспортного засобу, чим допустив порушення вимог ч.3 ст.121 КУпАП.

Ухвалою судді від 20 серпня 2019 року відкрито провадження по справі.

У встановлений в ухвалі строк від відповідача відзив на позовну заяву до суду не надходив.

В судовому засіданні позивач заявлені позовні вимоги підтримав з підстав вказаних в позові, вказавши на те, що Правил дорожнього руху України він не порушував, оскільки керований ним автомобіль є легковим автомобілем вагою до 3,5 тон з кількістю місць для сидіння - 5, включаючи водія, який для перевезення пасажирів або вантажів, з метою отримання прибутку не використовується, а відтак обов`язковому технічному контролю не підпадає.

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши та оцінивши представлені по справі докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, судом встановлено, що 13 серпня 2019 року винесено постанову по справі про адміністративне правопорушення серії ЕАВ № 1420081 про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч. 3 ст. 121 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 340 грн. за інкриміноване позивачу порушення п.31.3 б Правил дорожнього руху.

Положенням ч.3 ст.121 КУпАП передбачено відповідальність за керування водієм транспортним засобом, що підлягає обов`язковому технічному контролю, але своєчасно його не пройшов.

Відповідно до змісту п. 31.3 б Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року N 1306 (далі - Правила дорожнього руху) забороняється експлуатація транспортних засобів якщо вони не пройшли обов`язковий технічний контроль (для транспортних засобів, що підлягають такому контролю).

При державній реєстрації легкових автомобілів у реєстраційних документах роблять відмітку щодо їх призначення згідно з документами виробника (легковий, таксі, спеціалізований санітарний автомобіль екстреної медичної допомоги, автомобіль інкасації, броньований, обладнаний спеціальними світловими і звуковими сигнальними пристроями тощо) (ч.4.ст19 Закону України «Про автомобільний транспорт»).

Періодичність проходження обов`язкового технічного контролю становить: для легкових автомобілів, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку, вантажних автомобілів (незалежно від форми власності) вантажопідйомністю до 3,5 тонни, причепів до них із строком експлуатації більше двох років - кожні два роки (ч.6.ст.35 Закону України «Про дорожній рух»).

Як вбачається з свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу « Volkswagen Golf» державний номерний знак НОМЕР_1 за типом є загальним легковим автомобілем, повною масою 2030 кг, а масою без навантаження - 1395 кг, кількість місць для сидіння 5, 2014 року випуску.

Відповідно до ч.2 ст.35 Закону « Про дорожній рух» автомобіль позивача є легковим автомобілем, який для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку не використовується.

Враховуючи наведене, суд вважає, що складена відносно ОСОБА_1 постанова про адміністративне правопорушення серії ЕАВ № 1420081 від 13.09.2019 року є такою, що складена протиправно, підстави для притягнення позивача до адміністративної відповідальності відсутні.

Керуючись ст.ст. 2, 6, 9, 77, 79, 241-246, 286, 293 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 задоволити.

Визнати протиправною та скасувати постанову про адміністративне правопорушення серії ЕАВ № 1420081 від 13.08.2019 року, складену відносно ОСОБА_1 за ч. 3. ст.121 КУпАП.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Сьмого апеляційного адміністративного суду через Хмельницький міськрайонний суд в 10-денний строк, який обчислюється з дня проголошення рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 .

Відповідач: Начальник СРПП Деражнянського ВП Летичівського ВП ГУНП в Хмельницькій області Чорний Сергій Анатолійович, Хмельницька область, Деражнянський район, м. Деражня, вул. Майдан Привокзальний,6.

Суддя : З.А.Чевилюк

Джерело: ЄДРСР 87176265
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку