open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Роздільнянський районний суд Одеської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 511/2091/19

Номер провадження: 2-о/511/3/20

20 січня 2020 року Роздільнянський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - Іванової О. В.,

секретаря судового засідання - Кирилової І.В.

за участю:

заявника ОСОБА_1

зацікавленої особи ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Роздільна цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Бецилівська сільська рада Роздільнянського району Одеської області, ОСОБА_3 , ОСОБА_2 про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

01.11.2019 року заявник ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин між нею та ОСОБА_4 , що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , стверджуючи, що вона, заявник, є дочкою померлої, проте одержати свідоцтво про право на спадщину після смерті свої матері вона не може через те, що в документи ім`я її матері у свідоцтві про смерть вказано як « ОСОБА_4 », тоді як у свідоцтві про народження заявника, прізвище матері вказане, як " ОСОБА_5 ", а відповідно до даних, що містяться в державному реєстрі актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , прізвище дружини після реєстрації шлюбу « ОСОБА_7 », що є розбіжностями в написанні імені та прізвища, тому їй необхідно встановити факт родинних відносин, а саме: що ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 являється рідною матір`ю ОСОБА_1 , для оформлення спадщини по закону.

Свої вимоги обґрунтувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 76 років померла її мати ОСОБА_4 . Після її смерті відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки площею 15,33 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. За життя ОСОБА_4 заповіту не склала, а тому має місце спадкування за законом. Спадкоємцями за законом були: вона - дочка спадкодавця - ОСОБА_1 , дочка – ОСОБА_3 та син спадкодавця – ОСОБА_2 . З метою прийняття спадщини вона звернулася до приватного нотаріуса Роздільнянського районного нотаріального округу А.Й. Іванової, з заявою про прийняття спадщини після смерті матері, але при вивченні документів нотаріус виявила розбіжності в написанні імені та прізвища матері, а саме: ім`я матері у свідоцтві про смерть вказано як « ОСОБА_4 », тоді як у свідоцтві про народження, заявника, прізвище матері вказане, як " ОСОБА_5 ", а відповідно до даних, що містяться в державному реєстрі актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , прізвище дружини після реєстрації шлюбу « ОСОБА_7 ». У зв`язку з тим, що спору про право не має, зазначена обставина змусила її звернутися до суду з відповідною заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

Ухвалою суду від 04.11.2019 року провадження по справі було відкрито та призначено відкрите судове засідання.(а.с.37).

Заявниця ОСОБА_1 надала в судовому засідання пояснення, які повністю відповідають заяві, яка надана до суду та відповідно до яких зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати – ОСОБА_4 з моменту свого народження до смерті ОСОБА_4 заявниця проживала з нею і знала її як свою матір. Після смерті матері відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки площею 15,33 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. У встановленому порядку звернувшись до нотаріуса, вона отримала відмову, оскільки нотаріусом були виявлені розбіжності в написанні імені та прізвища матері. У зв`язку з вищезазначеним, вона змушена була звернутися до суду з заявою про встановлення факту. Просила позовні вимоги задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судовому засіданні пояснив, що він являється рідним братом заявниці, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла їх мати ОСОБА_4 , яка постійно проживала та була зареєстрована в Одеській області Роздільнянському районі с. Бецилове. Спадщину в установлені законом строки він не прийняв, за продовження цього строку до суду звертатися не буде, на спадщину не претендує і претензій до того, щоб свідоцтво про право на спадщину було видано на його сестру ОСОБА_1 не має. Зазначав, що померла дійсно було як його так і заявниці та ОСОБА_3 рідною матір`ю, чому в документах існують розбіжності в написанні ім`я та приз віща матері він не знає, хто записана в якості у нього в свідоцтві про народження він також не знає оскільки свої документи він втратив та тривалий час не відновив. Заяву в судовому засіданні підтримав у повному обсязі.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, про день та час слухання справи була сповіщена належним чином. Шляхом телефонограми повідомила, що позовні вимоги ОСОБА_1 підтримує та не заперечує проти їх задоволення, просила судове засідання провести за її відсутністю.(а.с.119).

Представник заінтересованої особи – Бецилівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області надав на адресу суду заяву, відповідно до якої з урахуванням відсутності спору, вважав можливим задовольнити заяву ОСОБА_1 та розгляд вищевказаної справи провести за відсутністю представника заінтересованої особи. (а.с.85).

Заслухавши сторони та свідків в судовому засіданні, розглянувши надані заявницею документи та матеріали, звіривши копії документів з оригіналами в ході судового засідання, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, суд дійшов висновку, що вимоги заяви підлягають задоволенню в повному обсязі за наступних підстав.

Пунктом 5 частини 2 статті 293 ЦПК України передбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, серії НОМЕР_1 , виданим виконавчим комітетом Бецилівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, на підставі актового запису № 18.(а.с.5).

До одруження ОСОБА_4 мала прізвище ОСОБА_8 , що підтверджується свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_2 виданим 27.09.1960 року Барабайською сільською радою Овідіопольського району Одеської області на підставі актового запису № 16.(а.с.7).

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки площею 15,33 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ОД № 029960 від 27.11.2003 року.(а.с.10-12).

Відповідно до довідки Бецилівської сльської ради за №285 від 18.09.2019 року ОСОБА_4 до дня своєї смерті, а саме: 22.10.2011 року постійно була зареєстрована за адресою: с. Бецилове, Роздільнянського району Одеської області і виписана у зв`язку зі смерт`ю. Разом з нею постійно сумісно до дня її смерті проживала дочка ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .(а.с.13).

За життя ОСОБА_4 заповіту не склала, а тому має місце спадкування за законом.

Спадкоємцями за законом після смерті ОСОБА_4 були:

- ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , дочка спадкодавця, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 виданим 07.11.2012 року виконавчим комітетом Барабойської сільської ради Овідіопольського району Одеської області на підставі актового запису № 18. Відповідно до свідоцтва про народження встановлено, що мати останньої є : ОСОБА_5 , в графі батько - запис відсутній. (а.с.14).

- ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , донька спадкодавця.(а.с.17).

- ОСОБА_2 . ІНФОРМАЦІЯ_5 , син спадкодавця.(а.с.18).

Відповідно до рішення Роздільнянського районного суду Одеської області від 15.01.2019 року за заявою ОСОБА_1 був встановлений юридичний факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 постійно проживала разом з своєю матірю ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 однією сімєю на час відкриття спадщини, а саме станом на ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою с. Бецилове Роздільнянського району Одеської області. Рішення набрало законної сили 15.02.2019 року.(а.с.20).

З метою прийняття спадщини заявниця звернулася до приватного нотаріуса Роздільнянського районного нотаріального округу Іванової А.Й., з заявою про прийняття спадщини після смерті своєї матері ОСОБА_4 , але при вивченні документів нотаріус виявила розбіжності в написанні імені та прізвища матері, а саме: ім`я матері у свідоцтві про смерть вказано як « ОСОБА_4 », тоді як у свідоцтві про народження, заявника, прізвище матері вказане, як " ОСОБА_5 ", а відповідно до даних, що містяться в державному реєстрі актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , прізвище дружини після реєстрації шлюбу « ОСОБА_11 ». Нотаріусом було рекомендовано звернутися до суду для встановлення факту родинних відносин з померлою.(а.с.21).

З огляду спадкової справи № 24/2019, заведеної після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 вбачається, що заявниця ОСОБА_1 звернулася до приватного нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, яка залишилася після смерті її матері своєчасно, інші спадкоємці відсутні.(а.с.36-90).

З оглянутих судом копій Ф№1 на заявника ОСОБА_1 наданих Роздільнянським РВ ГУ ДМС вбачається, що ОСОБА_1 паспорт змінювала один разу зв`язку з обміном та в формі її мати була зазначена як ОСОБА_4 (а.с.100-101).

З оглянутих судом копій Ф№1 на спадкодавця ОСОБА_4 наданих Роздільнянським РВ ГУ ДМС вбачається, що паспорт вона змінювала один раз у зв`язку з втратою 22.05.2006 року та отримала новий паспорт на ім`я ОСОБА_4 (а.с.102-103).

Свідки ОСОБА_12 та ОСОБА_13 в судовому засіданні підтвердили, що дійсно знали померлу, як ОСОБА_4 , якій ОСОБА_1 дійсно являється рідною донькою.

Пленум Верховного Суду України у пунктах 1 та 7 своєї постанови «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31 березня 1995 року № 5 звертає увагу судів на те, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. Суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо твердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію у зв`язку із втратою годувальника.

Встановлення вказаного факту ОСОБА_1 необхідно для оформлення спадщини, що відкрилась після смерті матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Порядок судочинства у справах про встановлення юридичних фактів врегульовано статтями 315-319 ЦПК. Справи про встановлення юридичних фактів можуть бути предметом розгляду суду порядком окремого провадження за таких умов: 1) факти, які підлягають встановленню, повинні мати юридичний характер, тобто відповідно до закону викликати юридичні наслідки: виникнення, зміну або припинення особистих чи майнових прав громадян або організацій; 2) для визначення юридичного характеру факту потрібно з`ясувати мету, для якої необхідне його встановлення; 3) один і той самий факт для певних осіб і для певної мети може мати юридичне значення, а для інших осіб та для іншої мети ні (наприклад, встановлення факту перебування на утриманні для призначення пенсії у зв`язку з втратою годувальника має юридичне значення для непрацездатного члена сім`ї померлого незалежно від часу перебування на його утриманні, а для вітчима і мачухи таке право настане за умови, якщо вони виховували або утримували померлого пасинка чи падчерку протягом не менше п`яти років (статті 37 і 41 Закону України «Про пенсійне забезпечення»); 4) встановлення факту не має бути пов`язано з наступним вирішенням спору про право, підвідомчого суду; 5) якщо при розгляді справи про встановлення факту заінтересованими особами буде заявлений спір про право, підвідомчий суду, або суд сам дійде висновку, що у даній справі встановлення факту пов`язано з необхідністю вирішення в судовому порядку спору про право, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює цим особам, що вони вправі подати позов на загальних підставах6) заявник не має іншої можливості одержати чи поновити документи, які посвідчують факт, що має юридичні наслідки.

Наявність спору про право, не підвідомчого судам, не є перешкодою для судового встановлення юридичного факту. Заявник разом із заявою про встановлення факту подає докази на підтвердження того, що до її пред`явлення він звертався до відповідних організацій за одержанням документа, який посвідчував би такий факт, але йому в цьому було відмовлено, із зазначенням причин відмови (відсутність архіву, відсутність запису в актах громадянського стану тощо). Чинним законодавством не передбачений інший позасудовий порядок встановлення юридичних фактів.

Роль судового розгляду встановлення юридичних фактів випливає з їх значення для розвитку правових відносин та необхідності захисту прав і охоронюваних законом інтересів громадян та організацій.

Оскільки заявник звернулася до суду з заявою для захисту свого права на одержання свідоцтва про право на спадщину після смерті своєї матері, це питання шляхом встановлення неправильності запису в акті про народження заявника, імені та прізвища спадкодавця, вирішити неможливо із-за смерті спадкодавця, з матеріалів справи не вбачається, що встановлення факту за даною заявою пов`язане з необхідністю вирішення в судовому порядку спору про право, тому суд дійшов висновку, що заява є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню з метою захисту цивільного права заявника щодо визнання родинних відносин між нею та її рідною матір`ю, ім`я якої у документах не збігається з написанням цього ж ім`я у документах її доньки.

Відповідно до вимого ст.ст.12,13,76-81,89 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі; особа, яка бере участь у справі, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд, таке право мають також особи (за винятком тих осіб, які не мають цивільної процесуальної дієздатності), в інтересах яких заявлено вимоги; кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень; письмовими доказами є будь-які документи, акти, довідки, листування службового або особистого характеру або витяги з них, що містять відомості про обставини, які мають значення для справи; письмові докази, як правило, подаються в оригіналі, але якщо подано копію письмового доказу, суд за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, має право вимагати подання оригіналу; сторони зобов`язані подати свої докази суду до або під час судового засідання у справі.

У зв`язку з вищевикладеним судом є встановленим та доведеним той факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є рідною донькою ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.ст. 2-13, 76-81, 83, 89, 258-259, 263-265, 268, 273,293,315,352,354-356ЦПК України,суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Бецилівська сільська рада Роздільнянського району Одеської області, ОСОБА_3 , ОСОБА_2 про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є рідною донькою ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу на протязі 30 днів з дня його проголошення, а у випадку оголошення вступної та резолютивної частини на протязі 30 днів з дня складання повного судового рішення до Одеського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлений 22.01.2020 року.

Суддя: О. В. Іванова

Джерело: ЄДРСР 87080710
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку