open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Миколаївський районний суд Одеської області

Справа№ 508/1329/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 січня 2020 року Миколаївський районний суд Одеської області

В складі головуючого судді Горобця В.Л

Секретаря Ніколаєвої А.Л.

Розглянувши у судовому засіданні в смт. Миколаївка цивільну справу у підготовчому загальному провадженні за позовом ОСОБА_1 до Ісаївської сільської ради, Миколаївського району, Одеської області про визнання права на земельну частку ( пай ),

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 01 квітня 1986 року була прийнята на роботу та в члени колгоспу «Розквіт» с. Ісаєве, Миколаївського району, Одеської області. В подальшому колгосп «Розквіт» було реорганізовано в колективне сільськогосподарське підприємство «Розквіт» с. Ісаєве, Миколаївського району, Одеської області, а у 1999 році було прийнято рішення про припинення діяльності КСП «Розквіт». Весь цей час до 03.11.1999 року позивачка залишалася членом колгоспу КСП та працювала на різних роботах.

15 листопада 1996 року КСП «Розквіт» отримало Державний акт на право колективної власності на землю з додатком осіб які мають право на земельну частку ( пай ). Середній розмір земельної частки ( паю ) складає - 7,70 га, грошова оцінка одиниці площі ріллі складає 31 017,00 гривень.

До зазначеного списку позивачка включена не була з невідомих їй причин.

Позивачка не знала про те, що порушені її Конституційні права, а стало їй про це достовірно відомо лише коли вона звернулася до Відділу у Миколаївському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області.

Позивачка ОСОБА_1 , в судове засідання не з`явилася, однак надала до суду заяву, в якій позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник відповідача Ісаївської сільської ради, Миколаївського району, Одеської області в судове засідання не з`явилася, однак надала суду заяву, в якій позов визнає, не заперечує проти його задоволення, просить справу розглянути в її відсутність.

Згідно ст. 200 ч. 3 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Оскільки відповідач позов визнала та подала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, суд приходить до висновку про ухвалення рішення по справі в підготовчому судовому засіданні.

Згідно ст. 247 ч. 2 ЦПК України у зв'язку з неявкою в судове засідання сторін, які беруть участь у справі, фіксуваня судового процесу технічними засобами не здійснювалось.

Оцінивши зібрані по справі докази, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов слід задовольнити, що також підтверджується матеріалами справи: копією паспорта ОСОБА_1 ( а.с. 5 ), копією трудової книжки ( а.с. 6 ), архівною довідкою ( а.с. 7 ), довідкою виданою з Держгеокадастру, щодо вартості земельної ділянки ( а.с. 8 ).

Статтею 10 Закону України «Про колективне сільськогосподарське підприємство» передбачено, що земля може належати підприємству на праві колективної власності, а також може бути надана у постійне або тимчасове користування, в тому числі на умовах оренди.

Законом України «Про порядок виділення в натурі ( на місцевості ) земельних ділянок власникам земельних часток ( паїв )» та Указом Президента України від 8 серпня 1995 року № 720 ( 720/95 ) «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» визначено, що право на земельну частку ( пай ) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Тобто право на земельну частку ( пай ) надавалось членам недержавного сільськогосподарського підприємства відповідно до встановленого членства в підприємстві на дату видачі сільськогосподарському підприємству державного акта на право колективної власності на землю.

Зі змісту Постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 року № 7 «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ», вбачається, що не внесення до списку, що додається до державного акту на право колективної власності на землю особи, яка була членом колективного сільськогосп підприємства на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

Право власності або право постійного користування землею посвідчується державними актами, а право тимчасового користування землею, в тому числі на умовах оренди, оформляється договором.

Згідно ст. 1 Закону України «Про порядок виділення в натурі ( на місцевості ) земельних ділянок власникам земельних часток ( паїв )» право на земельну частку ( пай ) мають:

-колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку ( пай ) у встановленому законодавством порядку;

-громадяни - спадкоємці права на земельну частку ( пай ), посвідченого сертифікатом;

-громадяни та юридичні особи України, які відповідно до законодавства України набули право на земельну частку ( пай );

-громадяни України, евакуйовані із зони відчуження, відселені із зони безумовного ( обов`язкового ), або зони гарантованого добровільного відселення, а також громадяни України, що самостійно переселилися з територій, які зазнали радіоактивного забруднення і які на момент евакуації, відселення або самостійного переселення були членами колективних або інших сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які проживають у сільській місцевості.

Згідно ст. 122 ЗК України право передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності України покладено на центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи.

Керуючись ст. ст. 19; 77; 200; 247; 258; 263; 268; 273; 354 ЦПК України; ст. ст. 267; 373; 374 ЦК України; ст. ст. 78; 81; 122 ЗК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Поновити ОСОБА_1 строк звернення до суду з позовом про визнання права на земельну частку ( пай ).

Позовну заяву ОСОБА_1 до Ісаївської сільської ради, Миколаївського району, Одеської області про визнання права на земельну частку ( пай ) - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , право на земельну частку ( пай ) в розмірі 7,70 га, як пропущеній у додатку до Державного акту на право колективної власності КСП «Розквіт» с. Ісаєве, Миколаївського району, Одеської області.

Зобов`язати Ісаївську сільську раду, Миколаївського району, Одеської області прийняти рішення про надання дозволу ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , на розробкутехнічної документації із землеустрою, щодо встановлення ( відновлення ) меж земельної ділянки в натурі ( на місцевості ) із земель колективної власності колишнього колективного сільськогосподарського підприємства «Розквіт» с. Ісаєве, Миколаївського району, Одеської області.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення до Одеського апеляційного суду через Миколаївський районний суд Одеської області, відповідно до п. п. 15.5) п. п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, який передбачає, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Суддя : Горобець В.Л.

Джерело: ЄДРСР 87080567
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку