open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

справа №619/2608/19

провадження №2/619/111/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 січня 2020 року Дергачівський районний суд Харківської області

в складі: головуючого судді Остропілець Є.Р.

при секретарі Суржкової В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Комунального підприємства «Харківські теплові мережі» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію, -

В С Т А Н О В И В:

Представник КП «Харківські теплові мережі» звернувся до Дергачівського районного суду Харківської області з позовом до ОСОБА_1 про стягнення вартості спожитої теплової енергії у сумі 67748 грн. 96 коп., а також суму сплаченого судового збору у розмірі 1921,00 грн.

В підтвердження своїх позовних вимог представник позивача посилається на те, що ОСОБА_1 на праві власності відповідно до договору дарування від 11.10.2007 належить нежитлове приміщення загальною площею 108,7 кв.м., яке розташоване на 1-му поверсі житлового будинку літ. "А-9" за адресою: АДРЕСА_1 з централізованою системою опалення, теплопостачання якого здійснює КП "Харківські теплові мережі".

На підставі акту обстеження вищезазначеного не житлового приміщення від 28.11.2016 було встановлено, що за вказаною адресою знаходиться магазин неспоживчих товарів, система опалення перебуває у робочому стані, споживач використовує теплову енергію для власних потреб.

У зв`язку з чим, відповідач безпідставно отримує теплову енергію за рахунок позивача, яку подає у централізовану систему опалення житлового будинку, де розташоване нежитлове приміщення відповідача.

Постачання теплової енергії на потреби опалення здійснюється на підставі розпоряджень місцевих органів влади про початок та закінчення опалювального сезону та підтверджується наступними документами:

-актами №177/5580, №177/7006, №178/8624 про підключення споживача до джерела теплової енергії;

-актами №178/5812, №178/9333, №178/8358 про відключення споживача від джерела теплової енергії.

Розрахунки за теплову енергію, що споживається, проводяться виключно в грошовій формі відповідно до встановлених тарифів. Розрахунковим періодом є календарний місяць. За кожен розрахунковий період відповідачу були направлені платіжні вимоги-доручення щодо суми нарахування за спожиту теплову енергію.

На теперішній час сума заборгованості сплачена не була, договір купівлі-продажу теплової енергії між споживачем та виконавцем теплової енергії не був підписаний, будь-яких заяв та зауважень на адресу позивача не надходило.

У період з 01.12.2017 р. по 01.05.2019 р. відповідач за рахунок позивача користувався тепловою енергією на опалення не житлового приміщення у розмірі 67 748 грн. 96 коп., тобто без достатніх підстав, тому згідно до ст.ст. 1212, 1213 ЦК України вартість спожитої теплової енергії повинна бути відшкодована позивачу в повному обсязі.

30.09.2019 відповідачем ОСОБА_1 надано до суду відзив на позовну заяву вказує, що в будинку за адресою: АДРЕСА_1 , система централізованого гарячого водопостачання у споживача відсутня, житловий будинок обладнаний централізованою системою опалення, що підтверджується актом обстеження системи теплопостачання об`єкту №177/985 від 15.11.2017 року. Також вказує, що між позивачем та відповідачем договір купівлі-продажу теплової енергії підписано не було. 16.04.2016 на підставі договору оренди №16/04/16-31 вказаний вище будинок, було передано в оренду ТОВ «Імперія права». Приміщення прийняли в належному стані, але без системи опалювання, централізоване опалення та трубопроводи були відсутні.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, відповідно до поданої заяви просив суд розглядати справу у його відсутність.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи у її відсутність, просила відмовити у задоволенні позову.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає позовну заяву такою, що не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом було встановлено, що ОСОБА_1 на праві власності відповідно до договору дарування від 11.10.2007 належить нежитлове приміщення загальною площею 108,7 кв.м., яке розташоване на 1-му поверсі житлового будинку літ. "А-9" за адресою: АДРЕСА_1 з централізованою системою опалення, теплопостачання якого здійснює КП "Харківські теплові мережі".

Відповідно довідки ТОВ «Юридична Компанія «Імперія Права» від 20 квітня 2016 року, встановлено що 16 квітня 2016 року ТОВ «Юридична Компанія «Імперія Права» орендувала приміщення у ФОП ОСОБА_1 , згідно договору оренди №16/04/16-31 від 16.04.2016 за адресою в АДРЕСА_2 . Приміщення прийняли в належному стані, але не вистачало системи опалювання. В приватному приміщенні смт.Солоницівка, вул.Пушкіна, буд.№14 централізоване опалювання та трубопроводи теплопостачання були відсутні.

Відповідно до акту обстеження КП «Солоницівського житлово-експлуатаційного господарства» від 17.09.2019, житловий будинок обладнаний централізованою системою опалення. В приватному приміщенні в смт.Солоницівка, за адресою АДРЕСА_2 , централізоване опалення та трубопроводи теплопостачання відсутні.

Згідно ч.3 ст.12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно ст.526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Згідно ст.4 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004 року №1875-ІV, законодавство України у сфері житлово-комунальних послуг базується на Конституції України і складається з нормативно-правових актів у галузі цивільного, житлового законодавства, цього Закону та інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини у сфері житлово-комунальних послуг.

Згідно ст.1 ч.1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004 року №1875-ІV, комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та гарячою водою, водовідведенням, газо - та електропостачанням, опаленням, а також вивезення побутових відходів у порядку, встановленому законодавством.

Згідно ст.20 ч.3 п.5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004 року №1875-ІV, споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Статтею 5 цього Закону передбачено, що до житлово-комунальних послуг належать:1) житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком; 2) комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Законом України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що власник приміщення, будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд (далі - власник) - фізична або юридична особа, якій належить право володіння, користування та розпоряджання приміщенням, будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, зареєстроване у встановленому законом порядку.

Комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та гарячою водою, водовідведенням, газопостачанням, опаленням, а також вивезення побутових відходів у порядку, встановленому законодавством.

Споживач - фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу.

Відповідно до статті 1 Закону України «По теплопостачання» місцева (розподільча) теплова мережа - сукупність енергетичних установок, обладнання і трубопроводів, яка забезпечує транспортування теплоносія від джерела теплової енергії, центрального теплового пункту або магістральної теплової мережі до теплового вводу споживача.

Згідно зі статтею 19 Закону України «Про теплопостачання» споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Пунктом 18 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою КМУ від 21 липня 2005 року №630 передбачено, що розрахунковим періодом для оплати послуг, якщо інше не визначено договором, є календарний місяць. Оплата послуг здійснюється не пізніше 20 числа місяця, наступного за розрахунковим періодом (місяцем), якщо договором не встановлено інший строк.

Пунктом 30 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення також передбачено обов`язок споживача оплачувати послуги в установлені договором строки.

Договір про надання послуг з теплопостачання між сторонами відсутній.

У постанові Верховного Суду України від 30 жовтня 2013 року N 6-59цс13, яка є обов`язковою для застосування, зазначено, що споживачі зобов`язані оплатити житлово - комунальні послуги, якщо вони фактично користувались ними.

Однак, з досліджених матеріалів справи вбачається, що відповідач не отримує житлово-комунальні послуги, оскільки в будинку відсутнє централізоване опалення та відсутні трубопроводи теплопостачання. Належних та переконливих доказів на спростування наведених обставин стороною позивача не надано. Оцінивши зібрані у справі докази, суд приходить висновку, що позовні вимоги не є обґрунтованими та не підлягають до задоволення.

Керуючись п. 18, 30 Правил надання послуг з централізованого опалення, ст. 1, 19 Закону України «Про теплопостачання», ст. 1, 4, 9, 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", ст.ст. 12, 13, 48 ,76-81, 263 -265, 354, 355 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні позовних вимоги Комунального підприємства «Харківські теплові мережі» -відмовити.

Рішення може бути скасоване Дергачівським районним судом Харківської області шляхом подачі відповідачем письмової заяви про його перегляд протягом 30-ти дні з дня його проголошення, а позивачем в загальному порядку шляхом подачі в 30-денний термін до Харківського апеляційного суду апеляції з моменту оголошення рішення, а в разі відсутності особи, яка бере участь у справі при оголошенні рішення, у той же строк з моменту отримання копії рішення.

Суддя Є. Р. Остропілець

Джерело: ЄДРСР 87050014
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку