open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 752/23990/19

Провадження № 2/752/3355/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

(заочне)

20.01.2020 року Голосіївський районний суд м. Києва у складі

головуючого судді Шевченко Т.М.

з участю секретаря Власенко В.В.,

розглянувши за правилами спрощеного провадження без повідомлення учасників справи цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Грін-поінт" та Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації, про визнання трудових відносин припиненими та зобов`язання вчинити дії, -

в с т а н о в и в:

у листопаді 2019 року позивач ОСОБА_1 звернулася з позовом до ТОВ "Грін-поінт" та Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації, про визнання трудових відносин припиненими та зобов`язання вчинити дії.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначає, що протоколом № 6 загальних зборів учасників ТОВ "Грін - поінт" від 23.11.2017 р. вона була призначена директором вказаного товариства. Відомості про позивач,а як керівника ТОВ «Грін-Поінт», були внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відповідно до ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань». Строковий трудовий договір та контракт між сторонами не укладалися. З метою реалізації свого права на звільнення за власним бажанням ОСОБА_1 05.07.2019 р. подала заяву про звільнення за власним бажанням та вчинила дії для скликання загальних зборів учасників. Проте 15 серпня 2019 року учасники товариства чи його уповноважений представник на загальні збори учасників у вказаний час місце не з`явилися, у зв"язку з чим збори не відбулися. Вказані обставини унеможливлюють звільнення позивача у порядку, визначеному чинним законодавством.

За таких підстав, позивач просить суд:

- визнати трудові відносини між ОСОБА_1 та ТОВ «Грін Поінт» припиненими, а ОСОБА_1 звільнити з посади директора з 15.08.2019р.,

- зобов`язати Голосіївську районну в місті Києві державну адміністрацію виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадянських формувань запис про керівника (Директора) ТОВ «ГРІН-ПОІНТ» - ОСОБА_1 .

Ухвалою судді Голосіївського районного суду м. Києва від 04 грудня 2019 року відкрито спрощене позовне провадження у справі. (а.с. 44)

Відповідачі відзив на позовну заяву у встановлений судом строк не подали.

Оскільки розгляд справи відбувається в порядку спрощеного провадження без повідомлення учасників справи, особи, які беруть участь у справі, не викликались.

Суд на підставі статті 280 ЦПК України ухвалив постановити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши надані докази, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

З 24 листопада 2017 року протоколом № 6 загальних зборів учасників ТОВ «Грін-Поінт» ОСОБА_1 було призначено на посаду директора вказаного товариства.

05 липня 2019 року ОСОБА_1 подала заяву про звільнення з посади директора ТОВ «Грін-Поінт» за власним бажанням. (а.с. 13)

05 липня 2019 року було видано наказ № 05/07/19-1 про скликання позачергових загальних зборів учасників товариства на 15 серпня 2019 року. (а.с. 15)

Звертаючись у суд з даним позовом, ОСОБА_1 стверджує, що учасники товариства та їх уповноважені представники на загальні збори часників у вказаний час та місце не з`явилися, що унеможливлює її звільнення.

Відповідно до ч. 1 ст. 21 КЗпП України трудовий договір є угодою між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов`язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов`язується виплачувати працівникові заробітню плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбаченні законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Відповідно до п.4 ч. 1 ст. 36 КЗпП України підставами для припинення трудового договору є розірвання трудового договору з ініціативи працівника (статті 38,39), з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (статті 40,41) або не вимогу профспілкового чи іншого уповноваженого на представництво трудовим колективом органу (стаття 45).

Відповідно до ч. 1 ст. 38 КЗпП України, працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на визначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижня.

Таким чином, на підставі письмової заяви та попередивши власника або уповноваженого ним органу може бути розірваний трудовий договір за ч. 1 ст. 38 КЗпП України, що ОСОБА_1 було здійснено.

Статтями ст. 97, 99 Цивільного кодексу України встановлено, що управління товариством здійснюють його органу. Органами управління товариством є загальні збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом. Загальні збори товариства своїм рішенням створюють виконавчий орган та встановлюють його компетенцію і склад.

Аналогічні положення закріпленні у ч. 1 ст. 58 Закону України «про господарські товариства» від 19 вересня 1991 року N 1576-XII, ст. 30 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06 лютого 2018 року № 2275-VIII.

Відповідно до положень статті 38 КЗпП України, ст. 58,59,60,62 Закону України «Про господарські товариства» право Товариства на звільнення за власним бажанням кореспондує обов`язок учасників Товариства провести загальні збори, на яких розглянути заяву керівника Товариства та створити/призначити новий виконавчий орган.

Згідно із ст. 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Використання примусової праці забороняється.

Конституційний Суд України у рішеннях від 07.07.2004 року № 14-рп/2004, від 16.10.2007 року № 8-рп/2007 та від 29.01.2008 року № 2-рп/2008 зазначив, що визначене статтею 43 Конституції України право на працю Конституційний Суд України розглядає як природну потребу людини своїми фізичними і розумовими здібностями забезпечувати своє життя. Це право передбачає як можливість самостійно займатися трудовою діяльністю (індивідуально-трудова діяльність, фермерство тощо), так і можливість працювати за друдовим договором чи контрактом. Свобода праці передбачає можливість особи займатися чи не займатися працею, а якщо займатися, то вільно її обирати, забезпечення кожному без дискримінації вступати у трудові відносини для реалізації своїх здібностей. За своєю природою право на працю є невід`ємним і по суті означає забезпечення саме рівних можливостей кожному для його реалізації.

Реалізація права громадянина на працю здійснюється шляхом укладання ним трудового договору і виконання кола обов`язків за своєю спеціальністю, кваліфікацією або посадою, яка передбачається структурою і штатним розписом підприємства, установи чи організації.

Приписами ст. 22 КЗпП України та ст. 43 Конституції України забороняють будь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладанні, зміні та припиненні трудового договору.

Таким чином, уповноважений на звільнення керівника орган ТОВ «Грін-Поінт» проігнорував повідомлення ОСОБА_1 про бажання реалізувати своє право на вільний вибір трудової діяльності, не розглянув по суті її заяву про звільнення протягом передбачених законодавством строків, не виконав покладені на нього обов`язків, тим самим допустив порушення трудових прав ОСОБА_1 .

Крім того, позивач просить суд зобов`язати Голосіївську районну в місті Києві державну адміністрацію виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадянських формувань, запис про керівника (Директора) ТОВ «ГРІН-ПОІНТ»- ОСОБА_1 .

Положенням статті 10 Закону про державну реєстрацію юридичних осіб, свідчить, що наявність інформації у відкритому ЄДРПОУ про позивача як керівника ТОВ «Грін-Поінт» з огляду на фактичне припинення трудових відносин між ними, створює недостовірне уявлення у третіх осіб щодо керівництва ТОВ «Грін-Поінт» саме позивачем.

Відповідно до ч. 1 ст. 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі, документів, що подаються заявником для державної реєстрації, судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в ЄДРПОУ щодо серед іншого, зобов`язання вчинення реєстраційних дій.

У зв`язку з діями відповідача ТОВ «Грін-Поінт» позивач позбавлений можливості виключити інформацію щодо себе, як керівника ТОВ «Грін-Поінт», у встановлений законом про державну реєстрацію юридичних осіб спосіб та порядок шляхом надання державному реєстратору документів визначених ст. 17 закону про державну реєстрацію юридичних осіб.

Таким чином, доводи позивача про те, що вимога щодо зобов`язання вчинення дій є способом захисту прав позивача з огляду на бездіяльність ТОВ «Грін-Поінт» та відсутність можливості вимагати винесення відповідного рішення уповноваженим органом юридичної особи ТОВ «Грін-Поінт» у зв`язку із звільненням позивача із займаної посади на підставі статті 38 КЗпП України, в ході розгляду справи знайшли своє підтвердження, а тому даний позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України стягненню з відповідача на користь позивача підлягає судовий збір в сумі 768,40 гривні 60 копійок.

Керуючись статтями 21,38 КЗпП України, статтями 3, 4, 10, 11, 57-60, 88, 169, 209, 212-215, 218, 223 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРІН-ПОІНТ" та Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації, про визнання трудових відносин припиненими та зобов`язання вчинити дії - задовольнити.

Визнати припиненими трудові відносини між ОСОБА_1 та Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРІН-ПОІНТ" (код ЄДРПОУ 37560111), розташованим за адресою: 03150, м. Київ, вул. Велика Васильківська, з 15 серпня 2019 року за власним бажанням, відповідно до статті 38 КЗпП України.

Зобов`язати Голосіївську районну в місті Києві державну адміністрацію виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадянських формувань, запис про керівника (Директора) Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРІН-ПОІНТ" - ОСОБА_1 .

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРІН-ПОІНТ" на користь ОСОБА_1 768,40 грн. судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 87031372
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку