open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 369/10956/18

Провадження № 2/369/1745/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

24.09.2019 року Києво-Святошинський районний суд Київської області у складі

головуючої судді Ковальчук Л.М.

за участю секретаря Заїка О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз», Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз» в особі Києво-Святошинської філії по експлуатації газового господарства Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз» про зобов`язання вчинити дії та надання документів,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом до Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз», Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз» в особі Києво-Святошинської філії по експлуатації газового господарства Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз» про зобов`язання вчинити дії та надання документів, посилаючись на те, що вона випадково дізналась про заборгованість з газопостачання. Позивач неодноразово їздила в кол-центр в м. Вишневе по вул. Святошинській 27 а для звірки, просила надати розрахунок, на підставі якого робила нарахування, де за підрахунками ПАТ «Київоблгаз» утворилась заборгованість, про яку позивач дізналася через 5 років, оскільки співробітник ОСОБА_2 повідомила, про те, що заборгованість вважається з 2013 року.

09.11.2017 року ОСОБА_1 надіслала лист начальнику Києво - Святошинської філії ФЕГГ ПАТ «Київоблгаз» Кутовому Р.О.- запит на інформацію по заборгованості з газопостачання за весь період, який вони вважають є не доплаченим. Позивач неодноразово зверталась до «Київоблгаз» , де її ніякої інформації в письмовій формі не надали.

На початку серпня до позивача надійшов лист від управління соціального захисту населення Києво - Святошинського району № 5388 від 09.07.2018 року, в якому відмовлено від отримання субсидії на житлово-комунальні послуги, а саме з газопостачання на опалювальний період 2018-2019 рік, у з в`язку з тим, що ПАТ «Київоблгаз» нарахував заборгованість в сумі 2661,34 грн. станом на 1 травня 2018 року. Згідно Акту звірки взаєморозрахунків від 21.10.2017 року залишок, за підрахунками ПАТ «Київоблгаз», був в розмірі 5187,01 грн..

ОСОБА_1 зверталась до ПАТ «Київоблгаз», де, незважаючи на вимоги закону, він не надав інформації у письмовій формі за адресою позивача: АДРЕСА_2 , про суму її заборгованості за кожний місяць послуг з газопостачання станом на теперішній час із зазначенням тарифів та відповідних розрахунків такої нарахованої заборгованості.

Відповідно до обов`язків до ПАТ «Київоблгаз» входить в обов`язки розглядати в установленому порядку заяви, претензії побутового споживача щодо нарахувань за споживчий природний газ і за наявності відповідних підстав задовольнити його вимоги; надавати побутовим споживачам інформацію передбачену Закон України «Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення», зокрема щодо ціни природного газу, порядку плати за споживчий природний газ, прав та обов`язків побутового споживача, дані про фактичні нарахування(обсяг та вартість) за послуги з газопостачання та інші відомості згідно з вимогами та умовами.

Враховуючи викладене, позивач ОСОБА_1 просила зобов`язати Києво- Святошинську філію ФЕГГ ПАТ «Київоблгаз», яка знаходиться за адресою: 08133, м. Вишневе, вул. Святошинська 27а, надати позивачеві інформацію у письмовій формі за адресою: АДРЕСА_3 про суму її заборгованості помісячно з послуг газопостачання станом на теперішній час із зазначенням тарифів та відповідних розрахунків такої нарахованої заборгованості, надати ОСОБА_1 копію відповідного розпорядження/наказу або іншого документа, на підставі якого позивачеві було здійснено розрахунок заборгованості за послугами з газопостачання.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилась, про дату, час і місце розгляду справи повідомлена належним чином, до суду надано заяву, в якій позивач позов підтримала та просила проводити розгляд справи у її відсутність.

У судове засідання представники відповідачів Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз», Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз» в особі Києво-Святошинської філії по експлуатації газового господарства Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз» не з`явилися, про дату, час і місце розгляду справи повідомлялись належним чином, причини неявки суду не відомі.

Оскільки позивач ОСОБА_1 в поданій суду заяві не заперечувала проти заочного розгляду справи, а відповідачі повідомлялися належним чином про дату, час і місце розгляду справи, суд ухвалив за можливе провести заочний розгляд справи.

Суд , з`ясувавши дійсні обставини справи та дослідивши письмові докази, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною, Законом України № 475/97-ВР від 17 липня 1997 року, яка відповідно до ст. 9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов`язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом.

Відповідно до положень ст. 55 Конституції України кожному гарантується судовий захист його прав і свобод.

Згідно вимог ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Відповідно до вимог ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За правилами ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до вимог ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

За правилами ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Судом встановлено, що 09.11.2017 року ОСОБА_1 надіслала лист начальнику Києво - Святошинської філії ФЕГГ ПАТ «Київоблгаз» Кутовому Р.О.- запит на інформацію по заборгованості з газопостачання за весь період, який вони вважають є не доплаченим. Позивач неодноразово зверталась до «Київоблгаз» , де її ніякої інформації в письмовій формі не надали.

На початку серпня до позивача надійшов лист від управління соціального захисту населення Києво - Святошинського району № 5388 від 09.07.2018 року, в якому відмовлено від отримання субсидії на житлово-комунальні послуги, а саме з газопостачання на опалювальний період 2018-2019 рік, у з в`язку з тим, що ПАТ «Київоблгаз» нарахував заборгованість в сумі 2661,34 грн. станом на 1 травня 2018 року. Згідно Акту звірки взаєморозрахунків від 21.10.2017 року залишок, за підрахунками ПАТ «Київоблгаз», був в розмірі 5187,01 грн..

ОСОБА_1 зверталась до ПАТ «Київоблгаз», де, незважаючи на вимоги закону, він не надав інформації у письмовій формі за адресою позивача: АДРЕСА_2 , про суму її заборгованості за кожний місяць послуг з газопостачання станом на теперішній час із зазначенням тарифів та відповідних розрахунків такої нарахованої заборгованості.

Судом залучено було до участі у справі як відповідача Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз».

Відповідно до вимог п. 4 ч. 2 ст. 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» виконавець зобов`язаний надавати в установленому законодавством порядку необхідну інформацію про перелік житлово-комунальних послуг, їх вартість, загальну вартість місячного платежу, структуру цін/тарифів, норми споживання, режим надання житлово-комунальних, їх споживачів властивості.

Згідно вимог ст. 1 Закону України «Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення» споживачам у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення гарантується безперешкодний та безоплатний доступ до інформації про: право споживачів, місце та порядок одержання інформації споживачами; ціни/тарифи, їхні складові для всіх категорій споживачів, зміну цін/тарифів; динаміку зміни історичної вартості складових цін/тарифів за останні п`ять років; розмір заборгованості з оплати спожитих товарів, послуг, період виникнення такої заборгованості - за категоріями споживачів. Ст. 2 цього закону передбачає, що доступ до інформації має бути достовірний, точний, повний та доводитися до відома споживачів у встановлений законом строк.

Відповідно до вимог ст. 5 Закону України «Про доступ до публічної інформації» забезпечення доступу до інформації, надання інформації за запитами на інформацію; згідно з ст. 19 оформлення запитів на інформацію - це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні. Запит на інформацію може бути індивідуальним, можуть подаватися в усній, письмовій чи інших формах. Письмовий запит подається в довільній форм.

Згідно вимог ст. 20 цього Закону строки розгляду запитів на інформацію мають надавати відповідь не пізніше п`яти робочих днів з дня отримання запиту. Якщо запит великого обсягу інформації то розпорядник інформації може продовжити строк розгляду запиту до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження, і повідомити запитувача в письмовій формі не пізніше п`яти робочих днів з дня отримання запиту.

Відповідно до Постанови про затвердження Правил надання населенню послуг з газопостачання Кабінету Міністрів України від 9 грудня 1999 року № 2246: п.28. Споживач має право на :отримання інформації щодо тарифів на постачання і транспортування газу, ціни газу, порядку плати за споживчий газ, переліку послуг з газопостачання, розміру плати за виконання додаткових робіт, правил підключення до газових мереж та методику розрахунку плати та підключення до газових мереж, нормативних та фактичних параметрів якісних показників газу та його тиску у газовій мережі.

Відповідно до вимог п. 32. газопостачальне підприємство зобов`язане розглядати в установленому порядку претензії споживача щодо нарахування за наданні послуги з газопостачання і за наявності відповідних підстав задовольнити його вимоги.

Згідно вимог п. 39 у разі коли між споживачем і газопостачальним (газорозподільним) підприємством не досягнуто згоди про надання послуг з газопостачання, розміру їх оплати, відшкодування збитків, спірні питання вирішуються в судовому порядку.

Слід зазначити, що відповідно до вимог ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обгрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи, і ці дані встановлюються такими засобами, а саме письмовими, речовими і електронними доказами, висновками експертів, показаннями свідків.

За правилами ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Згідно вимог ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Відповідно до вимог ст. 78 ЦПК України суд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно вимог ст. 79 ЦПК України достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Відповідно до вимог ст. 80 ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд врішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно вимог ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом.

Суд , враховуючи вищевикладене, з"ясувавши дійсні обставини справи та давши оцінку зібраним в справі доказам в їх сукупності, дійшов висновку, що позивачем ОСОБА_1 надано суду належні і допустимі докази в обгрунтування заявлених вимог і тому позов підлягає задоволенню, і слід зобов`язати Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз» надати ОСОБА_1 інформацію у письмовій формі на адресу її проживання: АДРЕСА_3 , про суму її заборгованості помісячно з послуги газопостачання станом на час винесення рішення по даній справі із зазначенням тарифів та відповідних розрахунків такої нарахованої заборгованості, і надати належним чином завірену копію відповідного розпорядження/наказу або іншого документа, на підставі якого їй було здійснено розрахунок заборгованості за послуги з газопостачання.

Керуючись п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною, Законом України № 475/97-ВР від 17 липня 1997 року, ст. 55 Конституції України, ст. ст. 15, 16 Цивільного кодексу України, Закону України «Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення», ст. ст. 5, 19, 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації», п. 4 ч. 2 ст. 21 Закону України « Про житлово-комунальні послуги», Постановою про затвердження Правил надання населенню послуг з газопостачання Кабінету Міністрів України від 9 грудня 1999 року № 2246, ст. ст. 3, 12, 13, 76-81, 89, 259, 264, 265, 268, 280, 281 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз», Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз» в особі Києво-Святошинської філії по експлуатації газового господарства Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз» про зобов`язання вчинитти дії та надання документів задовольнити.

Зобов`язати Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Київоблгаз» надати ОСОБА_1 інформацію у письмовій формі на адресу її проживання: АДРЕСА_3 , про суму її заборгованості помісячно з послуги газопостачання станом на час винесення рішення по даній справі із зазначенням тарифів та відповідних розрахунків такої нарахованої заборгованості, і надати належним чином завірену копію відповідного розпорядження/наказу або іншого документа, на підставі якого їй було здійснено розрахунок заборгованості за послуги з газопостачання.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом 20 днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду через Києво-Святошинський районний суд Київської області шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня складення повного рішення суду.

Суддя Ковальчук Л. М.

Джерело: ЄДРСР 87004553
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку