open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

16 січня 2020 року

Київ

справа №215/4196/19

адміністративне провадження №К/9901/1394/20

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Кашпур О.В.,

суддів - Дашутіна І.В., Шевцової Н.В.,

перевіривши касаційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 12 серпня 2019 року та постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 03 грудня 2019 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Завідуючої відділу ведення Державного реєстру виборців виконавчого комітету Тернівської районної у м. Кривий Ріг ради Костіної Людмили Павлівни про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Завідуючої відділу ведення державного реєстру виборців виконавчого комітету Тернівської районної у м. Кривий Ріг ради Костіної Людмили Павлівни, в якому просив:

- визнати бездіяльність завідуючої відділом ведення державного реєстру виборців виконавчого комітету Тернівської районної у м. Кривий Ріг ради Костіної Людмили Павлівни протиправною, яка виявилася у порушенні фундаментальних прав зазначених в ст.ст. 3, 33, 71 Конституції України і відмові діяти згідно правової позиції ст.ст. 19, 68 Конституції України;

- захистити інтереси ОСОБА_1 пов`язанні з виборчим процесом і забезпечити правовий режим гарантій вільного волевиявлення на виборах, зазначивши окремим пунктом рішення закон чи інший нормативно-правовий акт, які забороняють завідуючій відділом ведення державного реєстру виборців виконавчого комітету Тернівської районної у м. Кривий Ріг ради Костіній Людмилі Павлівні підтвердити, визначити, зафіксувати місце його тимчасового мешкання, проживання за адресою: АДРЕСА_1 ;

- визнати протиправною бездіяльність завідуючої відділом ведення державного реєстру виборців виконавчого комітету Тернівської районної у м. Кривий Ріг ради Костіної Людмили Павлівни, яка виявилась у порушенні правового режиму розгляду заяви ОСОБА_1 від 11.07.2019 вх. № 1472-20-22/2 згідно порядку ст.ст. 18, 19 Закону України «Про звернення громадян», ч.ч. 1, 2, 8 ст. 11 Закону України «Про державну службу»;

- захистити право голосу ОСОБА_1 на виборах, зазначивши закон чи інший нормативно-правовий акт вимоги яких порушено завідуючою відділом ведення державного реєстру виборців виконавчого комітету Тернівської районної у м. Кривий Ріг ради Костіною Людмилою Павлівною згідно ст. 249 КАС України.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 12 серпня 2019 року, залишеною без змін постановою Третього апеляційного адміністративного суду від 03 грудня 2019 року, позовну заяву ОСОБА_1 залишено без розгляду на підставі частин першої та п`ятої статті 270 КАС України.

Не погоджуючись із вказаними рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, позивач 04 січня 2020 року позивач засобами поштового зв`язку направив касаційну скаргу до Верховного Суду.

Пунктом 8 частини другої статті 179 Конституції України серед іншого закріплено засади судочинства щодо забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Стаття 14 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» кореспондує наведеним конституційним положенням.

За правилами частини першої статті 334 Кодексу адміністративного судочинства України за відсутності підстав для залишення касаційної скарги без руху, повернення касаційної скарги чи відмови у відкритті касаційного провадження суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відкриття касаційного провадження у справі.

Особливості апеляційного та касаційного оскарження судових рішень в окремих категоріях адміністративних справ визначені статтею 272 КАС України, відповідно до частини третьої якої судові рішення суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду справ, визначених статтями 273-277, 282-286 цього Кодексу, набирають законної сили з моменту проголошення і не можуть бути оскаржені.

В свою чергу, особливості провадження у справах щодо уточнення списку виборців врегульовано статтею 274 КАС України.

Таким чином, законодавцем виключено можливість перегляду касаційним судом рішень суду апеляційної інстанції, ухвалених за наслідками апеляційного перегляду справ з приводу уточнення списку виборців.

В касаційній скарзі скаржником заявлено клопотання про передачу справи на розгляд Великої палати Верховного Суду.

Вирішуючи дане клопотання, касаційний суд виходить з наступного.

Відповідно до частин шостої статті 346 Кодексу адміністративного судочинства України справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду у всіх випадках, коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної юрисдикції.

Однак, як слідує з касаційної скарги, рішення в цій справі не оскаржується з підстав порушення правил предметної юрисдикції.

Крім того, суд зазначає, що порушення норм процесуального права, якщо вони не стосуються предметної юрисдикції, не можуть бути підставою для передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

Враховуючи викладене, у клопотанні ОСОБА_1 про передачу справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду слід відмовити.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 333 КАС України суд касаційної інстанції відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційну скаргу подано на судове рішення, що не підлягає касаційному оскарженню.

За такого правового регулювання ухвала Третього апеляційного адміністративного суду від 16 серпня 2019 року не підлягає касаційному перегляду, підстави для відкриття касаційного провадження відсутні.

Керуючись статтями 248, 272, 333 КАС України,

у х в а л и в:

Відмовити у відкритті касаційного провадження за скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 12 серпня 2019 року та постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 03 грудня 2019 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Завідуючої відділу ведення Державного реєстру виборців виконавчого комітету Тернівської районної у м. Кривий Ріг ради Костіної Людмили Павлівни про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

Копію цієї ухвали разом з касаційною скаргою та доданими до неї матеріалами направити особі, яка її подала.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями і оскарженню не підлягає.

Суддя -доповідач: О. В. Кашпур

Судді : І.В. Дашутін

Н.В. Шевцова

Джерело: ЄДРСР 86956766
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку