open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №: 671/2116/19

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 січня 2020 року м. Волочиськ

Волочиський районний суд Хмельницької області

в складі головуючої - судді ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в м. Волочиськ у приміщенні суду кримінальне провадження № 12019240110000322 відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Волочиськ Хмельницької області, українця, громадянина України, із середньою спеціальною освітою, неодруженого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 на початку жовтня 2019 року, під час прогулянки виявив на смітнику, який розташований неподалік кладовища села Порохня Волочиського району Хмельницької області один кущ нарковмісної рослини коноплі та вирішив його зірвати, після чого, в порушення вимог ст. 7 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» (далі Закону), відповідно до якої діяльність з обігу наркотичних засобів, включених до таблиці І Переліку, на території України забороняється, шляхом збирання, незаконно їх придбав для власного вживання, які того ж дня переніс до себе на господарство за адресою: АДРЕСА_1 .

В подальшому, ОСОБА_4 , наприкінці жовтня 2019 року, в порушення ст. 7 Закону, перебуваючи на вказаному вище господарстві, реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на незаконне виготовлення наркотичних засобів без мети збуту, шляхом висушування та перетирання листя за допомогою рук, незаконно, із частини придбаної нарковмісної рослини коноплі, виготовив особливо небезпечний наркотичний засіб канабіс, маса якого становить 123,19 г, який в порушення вимог ст. 25 Закону, згідно якої зберігання наркотичних засобів у спеціально обладнаних приміщеннях здійснюється суб`єктами господарювання за наявності в них ліцензії на цей вид діяльності, зберігання наркотичних засобів у будь-яких кількостях в цілях, не передбачених цим Законом, забороняється, зберігав в житловому будинку на вказаному вище господарстві для власного вживання без мети збуту разом із рештою раніше придбаною нарковмісною рослиною коноплею, маса канабісу в якій складає 67,0 г.

Вказаний вище наркотичний засіб 13.11.2019 було виявлено та вилучено працівниками поліції в ході проведення санкціонованого обшуку вищезазначеного домоволодіння.

Згідно з висновком експерта № 8.6-1022:19 від 18.11.2019, вилучена в ході обшуку речовина зеленого кольору рослинного походження є особливо небезпечним наркотичним засобом канабісом, загальна вага якого в перерахунку на висушену речовину становить 190,19г.

Вказані дії обвинуваченого ОСОБА_4 органом досудовогорозслідування кваліфіковані за ч. 1 ст. 309 КК України, як незаконне придбання, виготовлення та зберігання наркотичних засобів без мети збуту.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою вину у висунутому звинуваченні визнав у повному обсязі, щиро покаявся і дав показання, які за своїм змістом повністю відповідають викладеним вище обставинам вчинення ним злочину. Вказав, що на початку жовтня 2019 року на смітнику с. Порохня він знайшов рослину коноплі, приніс її додому та повісив сушити. Потім перетер її від насіння. Знав, що дана речовина заборонена законом, але хотів використати для лікувальних цілей як знеболююче. Працівники поліції вилучили коноплю. В своїх діях щиро кається. Докази його вини, добуті досудовим слідством, визнав повністю і не оспорював.

Суд, враховуючи повне визнання вини обвинуваченим, заслухавши думку учасників судового провадження, за відсутності заперечень та сумнівів у добровільності їх позицій, на підставі ч. 3 ст. 349 КПК України визнав недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються та вирішив обмежитись допитом ОСОБА_4 і дослідженням характеризуючих даних на обвинуваченого.

За таких обставин, суд вважає доведеним, що ОСОБА_4 незаконно придбав, виготовив та зберігав наркотичний засіб канабіс, без мети збуту, а тому ці його дії кваліфікує за ч. 1 ст.309 КК України.

Вирішуючи питання про призначення обвинуваченому ОСОБА_4 покарання, суд керується вимогами ст.ст. 65 - 67 КК України та роз`ясненнями Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2003 «Про практику призначення судами кримінального покарання» та виходить із принципів законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання.

Зокрема, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, який згідно із ст. 12 КК України є злочином середньої тяжкості, особу винного, який раніше не судимий; по місцю проживання характеризується позитивно; на обліку у лікарів психіатра та нарколога не перебуває.

Обставинами, що відповідно до ст. 66 КК України пом`якшують покарання обвинуваченого ОСОБА_4 суд визнає його щире каяття.

Обставин, що відповідно до ст. 67 КК України обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_4 судом не встановлено.

Враховуючи всі обставини справи в їх сукупності, ставлення обвинуваченого ОСОБА_4 до вчиненого, його щиросердечне каяття, майновий стан, а також те, що від його злочину не настало серйозних негативних наслідків для інших осіб, суд переконаний, що саме покарання у виді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян передбаченому санкцією частини статті, за якою кваліфіковано його діяння буде необхідним та достатнім і досягне мети не лише кари ОСОБА_4 за вчинене, а й буде слугувати для його виправлення та попередження вчинення нових злочинів, як обвинуваченим так і іншими особами.

Запобіжний захід обвинуваченому не обирався.

Судові витрати за проведення експертизи наркотичних засобів в сумі 942 грн. 06 коп. слід стягнути з ОСОБА_4 на користь держави у відповідності до ч. 2 ст. 124 КПК України.

Речові докази: канабіс, стебла, коріння та насіння рослини коноплі, які поміщені в сейф-пакет експертної служби № 20386660 та передані на зберігання до кімнати зберігання речових доказів Волочиського ВП Городоцького ВП ГУНП в Хмельницькій області, необхідно знищити.

На підставі викладеного, керуючись ч. 3 ст. 349, ст.ст. 368, 373-376 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_4 визнати винним в вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України та призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі 50 (п`ятдесяти) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави процесуальні витрати пов`язанні з проведеною експертизою наркотичних засобів в розмірі 942 грн. 06 коп.

Запобіжний захід ОСОБА_4 не обирався.

Речові докази: канабіс, стебла, коріння та насіння рослини коноплі, які поміщені в сейф-пакет експертної служби № 20386660 та передані на зберігання до кімнати зберігання речових доказів Волочиського ВП Городоцького ВП ГУНП в Хмельницькій області знищити.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги через Волочиський районний суд Хмельницької області.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому і прокурору.

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 86893783
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку