open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

_____________________________________________________________________________________________

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 січня 2020 року

м. Одеса

Справа № 915/1765/19

Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів головуючого судді Лавриненко Л.В.

суддів Аленіна О.Ю., Таран С.В.

при секретарі судового засідання - Чеголі Є.О.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Приватного акціонерного товариства "Санта Україна" м. Первомайськ

на рішення Господарського суду Миколаївської області від 01.10.2019 р.

по справі № 915/1765/19

за позовом Приватного акціонерного товариства "Санта Україна" м. Первомайськ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" м. Миколаїв

про визнання недійсними односторонніх змін до договору про постачання електричної енергії від 02.01.2019 р. № 56/13

суддя суду першої інстанції: Смородінова О.Г.

час та місце ухвалення рішення: 01.10.2019 р., м. Миколаїв, вул. Адміральська, 22, Господарський суд Миколаївської області

за участю представників сторін:

від Приватного акціонерного товариства "Санта Україна" м. Первомайськ: Трифонов Д.В.

від Товариства з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" м. Миколаїв: Білецька О.В., Лінченко В.В.

Ухвалою Південно - західного апеляційного господарського суду від 11.11.2019 р. відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Приватного акціонерного товариства "Санта Україна" м. Первомайськ на рішення Господарського суду Миколаївської області від 01.10.2019 р. у справі № 915/1765/19.

Апеляційна скарга Приватного акціонерного товариства "Санта Україна" м. Первомайськ розглянута в межах процесуального строку, встановленого ч. 1 ст. 273 ГПК України.

В липні 2019 р. Приватне акціонерне товариство "Санта Україна" м. Первомайськ звернулось до Господарського суду Миколаївської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" м. Миколаїв про визнання недійсними односторонніх змін зі збільшення ціни за постачання електричної енергії з 1,84999 грн. за 1 кВт/год. до 2,19742 грн. за 1 кВт/год., внесених Товариством з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" м. Миколаїв в додаток № 2 до договору про постачання електричної енергії споживачу від 02.01.2019 р. № 56/13.

Обґрунтовуючи свої вимоги, Приватне акціонерне товариство "Санта Україна" м. Первомайськ стверджувало, що відповідач в односторонньому порядку без надання інформації про збільшення ціни за договором про постачання електричної енергії виставив позивачу платіжне доручення від 04.07.2019 р. № 56/13/7/1/П1 про сплату вартості електричної енергії за липень 2019 р. за ціною 2,19742 грн. за 1 кВт/годину без ПДВ, що є порушенням вимог ст. 509, ч. 1 ст. 526, ч. 1 ст. 628 та ст. 632 ЦК України.

Позивач зауважував також на тому, що збільшення вартості електричної енергії було обумовлено прийняттям НКРЕКП постанови "Про встановлення тарифу на передачу електричної енергії ДП НЕК "Укренерго" на ІІ півріччя 2019 р." від 07.06.2019 р. № 954, яким Державному Підприємству "Національна енергетична компанія "Укренерго" м. Київ тариф на послуги з передачі електричної енергії визначено на рівні 347,43 грн./МВт·год.

Крім того, постановою НКРЕКП "Про встановлення тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління ДП "НЕК "УКРЕНЕРГО" на II півріччя 2019 року" від 07.06.2019 р. № 955 Державному Підприємству "Національна енергетична компанія "Укренерго" м. Київ встановлено тариф на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління на рівні 8,90 грн./МВт·год. (без урахування податку на додану вартість).

Разом із тим, на час збільшення Товариством з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" м. Миколаїв вартості електричної енергії за договором від 02.01.2019 р. № 56/13, ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 27.06.2019 р. у справі № 640/11330/19 дію наведених постанов було зупинено. З огляду на цю обставину позивач вважає, що дії відповідача зі збільшення вартості постачання електричної енергії з 1,84999 грн./1кВт·год. до 2,19742 грн./1кВт·год. є неправомірними, а відповідні зміни, внесені в односторонньому порядку до договору про постачання електричної енергії споживачу, - незаконними.

Рішенням Господарського суду Миколаївської області від 01.10.2019 р. у справі № 915/1765/19 Приватному акціонерному товариству "Санта Україна" м. Первомайськ у задоволенні позову відмовлено.

Судове рішення мотивоване тим, що позивачем не доведено, а ні факту одностороннього внесення Товариством з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" м. Миколаїв змін до договору про постачання електричної енергії споживачу від 02.01.2019 р. № 56/13, а ні наявності правових підстав для визнання цих змін недійсними.

Не погодившись з рішенням Господарського суду Миколаївської області від 01.10.2019 р. у справі № 915/1765/19, Приватне акціонерне товариство "Санта Україна" м. Первомайськ оскаржило його до Південно - західного апеляційного господарського суду.

В апеляційній скарзі позивач посилається на невідповідність оскарженого ним судового рішення вимогам ч. 1, ч. 2 та ч. 5 ст. 236 ГПК України.

В силу приписів ст. 269 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього.

Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

У суді апеляційної інстанції не приймаються і не розглядаються позовні вимоги та підстави позову, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Як встановлено місцевим господарським судом, і ці обставини підтверджуються матеріалами справи, 02.01.2019 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" м. Миколаїв і Публічним акціонерним товариством "Санта Україна" м. Первомайськ укладено договір № 56/13 про постачання електричної споживачу.

Пунктом 1.1. цього договору встановлено, що він є договором приєднання, який встановлює порядок та умови постачання електричної енергії, як товарної продукції, та укладається сторонами з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України шляхом приєднання споживача до умов цього договору.

Відповідно до п. 2.1. договору Товариство з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" м. Миколаїв продає електричну енергію споживачу - Публічному акціонерному товариству "Санта Україна" м. Первомайськ, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Пунктами 5.1., 5.2., 5.3. та 5.4. договору сторони погодили, що споживач розраховується з постачальником за електричну енергію за цінами, що визначаються відповідно до механізму визначення ціни електричної енергії, згідно з обраною споживачем комерційною пропозицією, яка є додатком до цього договору.

Спосіб визначення ціни (тарифу) електричної енергії зазначається в комерційній пропозиції постачальника.

Інформація про діючу ціну електричної енергії має бути розміщена на офіційному веб-сайті постачальника не пізніше ніж за 20 днів до початку застосування із зазначенням порядку її формування.

Ціна електричної енергії має зазначатися постачальником у рахунках про оплату електричної енергії за цим договором, у тому числі у разі її зміни.

Згідно з пунктами 13.1. та 13.2. договір укладається на строк, зазначений у комерційній пропозиції, яку обрав споживач, та набирає чинності з моменту погодження (акцептування) споживачем заяви - приєднання, яка є додатком 1 до цього договору, та сплаченого рахунку (квитанції) постачальника.

Постачальник має повідомити про зміну будь-яких умов договору споживача не пізніше ніж за 20 днів до їх застосування з урахуванням інформації про право споживача розірвати договір. Постачальник зобов`язаний повідомити споживача в порядку, встановленому законом, про будь-яке збільшення ціни і про право припинити дію договору без сплати будь-яких штрафних санкцій чи іншої фінансової компенсації постачальнику, якщо споживач не приймає нові умови.

Відповідно до підписаної між позивачем та відповідачем комерційної пропозиції від 02.01.2019 р., яка є додатком до договору про постачання електричної енергії споживачу від 02.01.2019 р. № 56/13, постачання електричної енергії у розрахунковому періоді здійснюється за прогнозованою ціною (тарифом) за 1кВт·год., яка визначається за формулою:

Ц прог = Ц прог ОРЕ + Н постач

Н постач = Ц прог * 7 %, де

Ц прог ОРЕ - прогнозована ринкова ціна електроенергії на відповідний розрахунковий період, затверджена постановою НКРЕКП;

Н постач - надбавка постачальника електричної енергії (прибуток).

По точках обліку, які обладнані диференційованим обліком, ціна (тариф) на електричну енергію буде визначатися таким чином:

Ц пік = Ц пік середня на ОРЕ + Н постач

Н постач = Ц пік середня на ОРЕ * 7 %;

Ц напівпик = Ц напівпик середня на ОРЕ + Н постач

Н постач = Ц напівпик середня на ОРЕ * 7 %;

Ц ніч = Ц ніч середня на ОРЕ + Н постач

Н постач = Ц ніч середня на ОРЕ * 7 %, де

Ц пік середня на ОРЕ - середньозважена фактична ціна за розрахунковий місяць, яка склалася погодинно на оптовому ринку електроенергії (ОРЕ) у піковий період часу доби;

Ц напівпік середня на ОРЕ - середня фактична ціна за розрахунковий місяць, яка склалася погодинно на оптовому ринку електроенергії (ОРЕ) у напівпіковий період часу доби;

Ц ніч середня на ОРЕ - середньозважена фактична ціна за розрахунковий місяць, яка склалася на оптовому ринку електроенергії (ОРЕ) у нічний період часу доби.

При цьому, при визначенні середньої ціни на ОРЕ буде врахована вартість акцизного податку та розподілу небалансу, який виставляє ДП "Енергоринок" до сплати постачальнику (у % відношенні від загальної суми сплаченого постачальником в ДП "Енергоринок" акцизного збору та небалансу електроенергії).

Згідно з п. 8 комерційної пропозиції від 02.01.2019 р. сторони визначили, що договір про постачання електричної енергії споживачу набирає чинності з дати підписання споживачем заяви - приєднання до договору і укладається на строк до 30.06.2019 (включно), а в частині розрахунків договір діє до повного їх завершення. Договір вважається продовженим на кожний наступний рік, якщо за місяць до закінчення строку дії Договору жодною із сторін не буде заявлено про припинення його дії або перегляд його умов.

Листом від 15.01.2019 р. № 201 Товариство з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" м. Миколаїв проінформувало Публічне акціонерне товариство "Санта Україна" м. Первомайськ про те, що відповідно до постанови НКРЕКП "Про затвердження прогнозованої оптової ринкової ціни на 2019 рік" від 14.12.2018 р. № 1906 прогнозована оптова ринкова ціна на електричну енергію у січні 2019 р. складатиме 1 618,42 грн. за 1 МВт·год (без ПДВ).

Вказаний лист містить пропозицію відповідача розрахунки за спожиту електричну енергію протягом розрахункового періоду здійснювати плановими платежами за тарифом 1,7317 грн. за 1 кВт·год. (1,61842+7%):

до 04 числа поточного місяця - 60 % вартості очікуваного обсягу споживання електричної енергії поточного розрахункового періоду;

до 14 числа поточного місяця - 40 % Публічне акціонерне товариство "Санта Україна" м. Первомайськ періоду.

01.07.2019 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" м. Миколаїв та Публічним акціонерним товариством "Санта Україна" м. Первомайськ підписано комерційну пропозицію № 12.

За умовами цієї комерційної пропозиції ціна (тариф) для здійснення планових платежів за електричну енергію за 1 кВт·год. без ПДВ у розрахунковому періоді визначається таким чином:

Ц ф = Ц прогн + Н постач

Н постач = 7 %, де

Ц прогн - прогнозна оптова ринкова ціна (далі-ОРЦ) електроенергії на відповідний період, затверджена НКРЕКП, грн. без ПДВ;

Н постач - надбавка постачальника електричної енергії (дохід для впровадження діяльності з надання послуг з постачання електроенергії за вільною ціною) грн. без ПДВ.

Ціна (тариф) по точках обліку, які розраховуються по загальному обліку за фактично спожиту електричну енергію за 1 кВт·год без ПДВ у розрахунковому періоді визначається таким чином:

Ц ф = Ц факт.групи "б" + Н постач,

Н постач = 7%, де

Ц факт.групи "б" - фактична середньозважена ціна на купівлю електричної енергії по площадці вимірювання групи "б" відповідного регіону України (для площадок вимірювання, які не забезпечені автоматизованою системою збору даних та керування лічильниками (далі - АСКУЕ), яка склалася на ринку електричної енергії з урахуванням вартості розподілу небалансів та акцизного податку, тарифу на послуги з передачі електричної енергії, плати за послуги Оператора ринку, послуги на диспетчеризацію Оператору системи передачі та всіх обов`язкових податків (крім ПДВ, що обліковується окремо), зборів та платежів, що передбачені законодавством та іншими нормативними документами.

Ціна (тариф) по точках обліку, які обладнані тризонним диференційним обліком із гарантованим щодобовим зчитуванням даних з лічильників за фактично спожиту електричну енергію, за 1 кВт·год без ПДВ у розрахунковому періоді визначається таким чином:

Ц пік = Ц пік.сер. на ринку + Н постач

Н постач = Ц пік.сер. на ринку * 7 %;

Ц напівпик = Ц напівпик сер. на ринку + Н постач

Н постач = Ц напівпик сер. на ринку * 7 %;

Ц ніч = Ц ніч сер. на ринку + Н постач

Н постач = Ц ніч сер. на ринку * 7 %, де

Ц пік середня на ОРЕ - середньозважена фактична ціна за розрахунковий місяць, яка склалася на ринку електроенергії на підставі щоденних погодинних обсягів купівлі електроенергії у піковий період часу доби з урахуванням вартості розподілу небалансів та акцизного податку, тарифу на послуги з передачі електричної енергії, плата за послуги Оператора ринку, послуги на диспетчеризацію Оператору системи передачі та всіх обов`язкових податків (крім ПДВ, що обліковується окремо), зборів та платежів, що передбачені законодавством та іншими нормативними документами;

Ц напівпик сер. на ОРЕ - середньозважена фактична ціна за розрахунковий місяць, яка склалася на ринку електроенергії на підставі щоденних погодинних обсягів купівлі електроенергії у напівпіковий період часу доби з урахуванням вартості розподілу небалансів та акцизного податку, тарифу на послуги з передачі електричної енергії, плата за послуги Оператора ринку, послуги на диспетчеризацію Оператору системи передачі та всіх обов`язкових податків (крім ПДВ, що обліковується окремо), зборів та платежів, що передбачені законодавством та іншими нормативними документами;

Ц ніч середня на оре - середньозважена фактична ціна за розрахунковий місяць, яка склалася на ринку електроенергії на підставі щоденних погодинних обсягів купівлі електроенергії у нічний період часу доби з урахуванням вартості розподілу небалансів та акцизного податку, тарифу на послуги з передачі електричної енергії, плата за послуги Оператора ринку, послуги на диспетчеризацію Оператору системи передачі та всіх обов`язкових податків (крім ПДВ, що обліковується окремо), зборів та платежів, що передбачені законодавством та іншими нормативними документами.

Розмір оплати за фактичний обсяг електричної енергії розраховується з урахуванням розміру податку на додану вартість, що нараховується при проведенні операцій купівлі - продажу електричної енергії відповідно до законодавства України.

Згідно з виставленими Товариством з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" м. Миколаїв рахунками від 04.07.2019 р. № 56/13/7/1/П1 та № 56/13/7/1/П2 вартість електричної енергії для Публічного акціонерного товариства "Санта Україна" м. Первомайськ за липень 2019 р. склала 43 530,02 грн. та 68 559,50 грн. Всього: 112 089,52 грн.

Обчислення вартості електричної енергії за липень 2019 р. здійснювалося відповідачем за тарифом, який дорівнює 2,19742 грн./кВт·год.

Збільшення вартості електричної енергії у цьому періоді з 1,84999 грн./кВт·год. до 2,19742 грн./кВт·год. обумовлено включенням до ціни електричної енергії складової тарифу на послуги з її передачі на рівні 347,43 грн./МВт·год., який запроваджено постановою НКРЕКП "Про встановлення тарифу на послуги з передачі електричної енергії ДП "НЕК "УКРЕНЕРГО" на II півріччя 2019 року" від 07.06.2019 р. № 954.

Висунувши в апеляційній скарзі вимогу про скасування рішення Господарського суду Миколаївської області від 01.10.2019 р. у цій справі, Публічне акціонерне товариство "Санта Україна" м. Первомайськ наполягає на тому, що місцевим господарським судом не досліджено в повному обсязі тієї обставини, що ціна, яка визначається відповідачем за допомогою обраної позивачем комерційної пропозиції, зазначається відповідачем в рахунках на оплату, і саме ці рахунки (в даному випадку: від 04.07.2019 р. № 56/13/7/1/П1 та № 56/13/7/1/П2 з зазначенням тарифу, який складає 2,19742 грн./кВт·год.) є змінами до договору про постачання електричної енергії споживачу від 02.01.2019 р. № 56/13.

Позивач вважає необґрунтованим висновок суду першої інстанції про недоведеність факту порушення відповідачем п. 13.2 договору про постачання електричної енергії споживачу, оскільки інформація про ціну договору, а не про механізм її формування, мала бути розміщена на офіційному веб-сайті відповідача не пізніше ніж за 20 днів до початку застосування такої ціни.

Позивач наполягає також на тому, що ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва про забезпечення адміністративного позову від 27.06.2019 р. у справі № 640/12695/19, постановленою з посиланням на приписи ст. ст. 150, 154 КАС України, зупинено дію постанови НКРЕКП "Про встановлення тарифу на послуги з передачі електричної енергії ДП "НЕК "УКРЕНЕРГО" на II півріччя 2019 року" від 07.06.2019 р. № 954, а тому відповідач при визначенні ціни електричної енергії у липні 2019 р. не мав правових підстав враховувати запроваджені цими постановами тарифи на послуги з її передачі.

За результатами розгляду матеріалів справи, суд апеляційної інстанції дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 275 ГК України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України "Про ринок електричної енергії".

В силу приписів частин 1, 2 та 6 ст. 56 Закону України "Про ринок електричної енергії" від 13.04.2017 р. № 2019-VIII (зі змінами та доповненнями) постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу.

Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами.

Постачання електричної енергії електропостачальниками здійснюється з дотриманням правил роздрібного ринку.

Відповідно до п. п. 3.1.1., п. п. 3.1.5. та п. п. 3.1.7. Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 р. № 312, постачання (продаж) електричної енергії споживачу здійснюється за договором про постачання електричної енергії споживачу обраним споживачем електропостачальником, який отримав відповідну ліцензію, за вільними цінами, крім постачання електричної енергії постачальником універсальної послуги або постачальником "останньої надії". Ціни (тарифи) на послуги постачальника універсальних послуг, постачальника "останньої надії" визначаються у встановленому законодавством порядку.

Електропостачальники мають інформувати своїх споживачів про зміну будь-яких умов договору про постачання електричної енергії споживачу не пізніше ніж за 20 днів до їх застосування з урахуванням інформації про право споживача розірвати договір. Електропостачальники зобов`язані повідомляти споживачів в установленому порядку про будь-яке збільшення ціни і про право споживачів припинити дію договору, якщо вони не приймають нові умови (п. п. 3.1.1.).

Електропостачальник розміщує у відкритому доступі форму відповідного договору, який пропонується споживачам до укладення. До договору про постачання електричної енергії споживачу або договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг відповідний електропостачальник має розробити з урахуванням вимог законодавства публічні комерційні пропозиції та розмістити їх на своїх офіційних веб-сайтах та на сайті Регулятора (п. п. 3.1.5.).

Договір між електропостачальником та споживачем укладається, як правило, шляхом приєднання споживача до розробленого електропостачальником договору на умовах комерційної пропозиції, опублікованої електропостачальником.

У разі офіційного оприлюднення комерційної пропозиції електропостачальник не має права відмовити споживачу у приєднанні до договору на умовах цієї комерційної пропозиції, якщо технічні засоби вимірювання та обліку електричної енергії забезпечують виконання сторонами умов комерційної пропозиції. На вимогу споживача електропостачальник має надати письмовий примірник договору, підписаний з його боку.

Якщо сторони досягли згоди щодо укладення договору на інших умовах, відмінних від тих, які містяться у комерційних пропозиціях, розміщених на офіційному сайті електропостачальника, договір укладається у паперовій формі.

При цьому сторони можуть за взаємною згодою оформлювати додатки до договору, в яких узгоджуються організаційні особливості постачання електричної енергії. Такі додатки оформлюються у паперовій формі та підписуються обома сторонами (п. п. 3.1.7.).

Відповідно до ст. 643 ЦК України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Як встановлено місцевим господарським судом, і ці обставини не заперечуються учасниками справи, 11.06.2019 р. Товариство з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" м. Миколаїв на своєму офіційному веб-сайті в мережі Інтернет розмістило комерційну пропозицію № 12, яку 27.06.2019 р. було прийнято Приватним акціонерним товариством "Санта Україна" м. Первомайськ шляхом підписання заяви - приєднання.

Отже, підписавши заяву - приєднання від 27.06.2019 р., Приватне акціонерне підприємство "Санта Україна" м. Первомайськ відповідно до п. 5.2 договору про постачання електричної енергії споживачу від 02.01.2019 р. № 56/13 погодилось, що з 01.07.2019 р. ціна (тариф) електричної енергії визначатиметься у спосіб, передбачений комерційною пропозицією № 12.

З огляду на викладене, доводи Приватного акціонерного товариства "Санта Україна" м. Первомайськ про одностороннє збільшення відповідачем ціни за постачання електричної енергії з 1,84999 грн./кВт·год. до 2,19742 грн./кВт·год. спростовуються матеріалами справи.

Судом не приймаються до уваги доводи апеляційної скарги Приватного акціонерного товариства "Санта Україна" м. Первомайськ про неврахування місцевим господарським судом тієї обставини, що ціна, яка визначається відповідачем за допомогою обраної позивачем комерційної пропозиції, зазначається відповідачем в рахунках на оплату, і саме ці рахунки (в даному випадку: від 04.07.2019 р. № 56/13/7/1/П1 та № 56/13/7/1/П2 з зазначенням тарифу, який складає 2,19742 грн./кВт·год.) є змінами до договору про постачання електричної енергії споживачу від 02.01.2019 р. № 56/13.

В цьому питанні суд апеляційної інстанції виходить зі змісту п. 5.2. та п. 5.4. укладеного між учасниками справи договору, відповідно до яких спосіб визначення ціни (тарифу) електричної енергії зазначається в комерційній пропозиції постачальника.

Ціна електричної енергії має зазначатися постачальником у рахунках про оплату електричної енергії за цим договором, у тому числі у разі її зміни.

Отже, визначивши у спосіб, передбачений комерційною пропозицією № 12 ціну (тариф) електричної енергії у липні 2019 р. в сумі 2,19742 грн./кВт·год., Товариство з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" м. Миколаїв відобразило її (його) в рахунках від 04.07.2019 р. № 56/13/7/1/П1 та № 56/13/7/1/П2.

Загальні вимоги, додержання яких є необхідним для чинності правочину, закріплені в ст. 203 ЦК України.

За приписами цієї ч. 1 - ч. 5 цієї норми зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності.

Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом.

Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Відповідно до ч. 1 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п`ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

З огляду на приписи наведених норм, суд апеляційної інстанції вважає, що включення до ціни (тарифу) електричної енергії у липні 2019 р. складової тарифу на послуги з її передачі, запровадженого постановою НКРЕКП "Про встановлення тарифу на послуги з передачі електричної енергії ДП "НЕК "УКРЕНЕРГО" на II півріччя 2019 року" від 07.06.2019 р. № 954, попри зупинення дії цієї постанови ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 27.06.2019 р. у справі № 640/12695/19, не є правовою підставою для визнання недійсними змін до договору про постачання електричної енергії від 02.01.2019 р. № 56/13 в частині збільшення ціни електричної енергії, оскільки:

1) постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними, а не регульованими цінами, що надає постачальнику електричної енергії можливість самостійно формувати і встановлювати ціни на електричну енергію, як товар, на власний розсуд визначаючи складові такої ціни;

2) на час вирішення спору в межах цієї справи місцевим господарським судом і перегляду рішення Господарського суду Миколаївської області від 01.10.2019 р. в апеляційному порядку постанову НКРЕКП "Про встановлення тарифу на послуги з передачі електричної енергії ДП "НЕК "УКРЕНЕРГО" на II півріччя 2019 року" від 07.06.2019 р. № 954 не визнано недійсною Окружним адміністративним судом м. Києва, а сам факт зупинення її дії не свідчить про недійсність змін до договору про постачання електричної енергії від 02.01.2019 р. № 56/13 в частині збільшення ціни електричної енергії, які погоджені сторонами.

Суд апеляційної інстанції не приймає до уваги доводи апеляційної скарги Приватного акціонерного товариства "Санта Україна" м. Первомайськ про недодержання відповідачем 20 - денного строку повідомлення споживача про намір внести зміни до договору постачання електричної енергії, оскільки, як цілком слушно зазначив місцевий господарський суд, незважаючи на 19-денний строк оприлюднення комерційної пропозиції № 12, позивач не скористався передбаченим п. 13.2. договору правом на його розірвання, а погодився з новою редакцією додатку № 2 до цього договору.

Відповідно до ч. 1 - ч. 3 та ч. 5 ст. 236 ГПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права.

Судове рішення має відповідати завданню господарського судочинства, визначеному цим Кодексом.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

За результатами розгляду матеріалів справи суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що рішення Господарського суду Миколаївської області від 01.10.2019 р. у справі № 915/1765/19 відповідає вимогам ст. 236 ГПК України, а тому підстави для його скасування відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 272 - 282 ГПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Рішення Господарського суду Миколаївської області від 01.10.2019 р. у справі № 915/1765/19 залишити без змін, апеляційну скаргу Приватного акціонерного товариства "Санта Україна" м. Первомайськ - без задоволення.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду, в порядку та на умовах, передбачених ГПК України.

Повний текст постанови складено та підписано 14.01.2020 р.

Головуючий суддя: Л. В. Лавриненко

Судді : О.Ю. Аленін

С.В. Таран

Джерело: ЄДРСР 86878409
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку