open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 349/11/20

Провадження № 1-кс/349/6/20

У Х В А Л А

іменем України

11 січня 2020 року м. Рогатин

Слідчий суддя Рогатинського районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянув у судовому засіданні скаргу виконуючого обов`язки військового комісара ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 на постанову слідчого слідчого відділення Рогатинського віділення поліції Тисменицького відділу поліції Головного управління національної поліції в Івано-Франківській області ОСОБА_4 від 30 листопада 2019 року про закриття кримінального провадження №12019090210000232,

учасники судового провадження:

представники заявника ОСОБА_5 ,

ВСТАНОВИВ:

08 січня 2020 року виконуючий обов`язки військового комісара ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 подав скаргу на постанову слідчого Рогатинського відділення поліції ОСОБА_4 про закриття кримінального провадження №12019090210000232, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 337 КК України.

Обґрунтував скаргу тим, що постанова про закриття кримінального провадження є незаконною, прийнятою з порушенням норм КПК України, тому що дослідження обставин справи проведено неповно, внаслідок чого зроблено помилковий висновок про відсутність у ОСОБА_6 умислу на ухилення від навчальних зборів.

Всудовому засіданні представник ІНФОРМАЦІЯ_1 за довіреністю оператор відділення військового обліку та бронювання сержантів та солдатів запасу ОСОБА_5 скаргу підтримав з підстав наведених у ній, просив постанову слідчого скасувати.

Прокурор, слідчий у судове засідання не прибули, не повідомили суд про причинпи неприбуття, хоча про день, час та місце слухання справи були повідомлені в установленому законом порядку. Їхня неявка у судове засідання за ст. 306 КПК України не є перешкодою для розгляду скарги.

Заслухавши поясненняпредставника ІНФОРМАЦІЯ_1 ,дослідивши матеріалидолучені доскарги, вивчивши матеріали кримінального провадження №12019090210000232 приходжу до висновку про задоволення скарги та скасування постанови про закриття кримінального провадження з огляду на таке.

30 листопада 2019 року слідчий закрив кримінальне провадження № №12019090210000232 у зв`язку з відсутністю складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 337 КК України.

Слідчий мотивував прийняте рішення тим, що ОСОБА_6 не мав умислу на ухилення від навчальних зборів, оскільки його дружина поїхала на тимчасові заробітки в Республіку Польща, а він єдиний хто здійснював догляд за трьома неповнолітніми дітьми.

Частиною 2 ст. 337 КК України передбачено кримінальну відповідальність за ухилення військовозобов`язаного від навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів .

Згідно з п. 2 ч. 1 ст.284КПК України кримінальнепровадження закриваєтьсяв разі,якщо встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення.

Закриття кримінального провадження за відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення є можливим тільки у разі встановлення, що подія, з приводу якої надійшли заява або повідомлення, мала місце, була результатом вчиненого особою діяння (дії або бездіяльності), яке не є злочином у зв`язку з відсутністю хоча б одного із елементів складу кримінального правопорушення (об`єкту, об`єктивної сторони, суб`єкту, суб`єктивної сторони) або наявні обставини, які виключають злочинність діяння.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010 р. N 673 поважними причинами неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов`язаного до військового комісаріату для призову на збори у строк, установлений військовим комісаріатом, які підтверджені відповідними документами (довідками), визнаються:

смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича дружини (чоловіка), яка сталася пізніше ніж за сім діб до дати початку зборів;

хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які проживають разом із військовозобов`язаним, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичем;

здійснення стосовно військовозобов`язаного кримінального провадження, а також застосування до нього адміністративного стягнення або кримінального покарання, яке робить неможливим його прибуття;

потрапляння під вплив надзвичайної ситуації, яка виникла під час призову на збори і стала перешкодою своєчасному прибуттю;

складання державних іспитів у вищих навчальних закладах.

Відповідно до ч. 2 ст.9КПК України під час кримінального провадження прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Згідно з ч. 5 ст.110КПК України мотивувальна частина постанови слідчого про закриття кримінального провадження повинна містити зміст обставин, які є підставами для прийняття постанови, тобто зміст обставин, встановлених під час досудового розслідування, а також мотиви прийнятого рішення про закриття кримінального провадження, їх обґрунтування та посилання на положення цього Кодексу.

З огляду на ненадання слідчим належної правової оцінки такій обставині як недослідження слідчим обставин щодо наявності відповідних документів, які б підтверджували поважність причин неприбуття військовозобов`язаного ОСОБА_6 на навчальні збори, а тому висновок слідчого про відсутність такого елементу складу злочину як суб`єктивна сторона є необґрунтованим, через що постанова про закриття кримінального провадження підлягає скасуванню.

Керуючись, ст.ст. 303-307,372,376 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Скаргу виконуючого обов`язки військового комісара ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 задовольнити .

Постанову слідчого слідчого відділення Рогатинського віділення поліції Тисменицького відділу поліції Головного управління національної поліції в Івано-Франківській області ОСОБА_4 від 30 листопада 2019 року про закриття кримінального провадження, внесеного 10 вересня 2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12019090210000232 за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.337 КК України, на підставі п.2 ч.1 ст.284 КПК України, у зв`язку з відсутністю складу злочину, скасувати.

Матеріали кримінального провадження повернути в Рогатинське відділення поліції Тисменицького відділу поліції Головного управління національної поліції в Івано-Франківській області для продовження досудового розслідування.

Ухвала слідчого судді оскарженню в апеляційному порядку не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 86877966
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку