open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 344/22560/19

Провадження № 1-кс/344/82/20

У Х В А Л А

09 січня 2020 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , адвоката ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду скаргу захисника ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_5 на рішення слідчого про зупинення досудового розслідування кримінального провадження №120170900010000988,-

В С Т А Н О В И В:

в клопотанні вказано, що слідчим СВ Івано-Франківського ВИ ТУ НП в області ОСОБА_4 , здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, відомості стосовно якого 14.03.2017 року внесені в ЄДРДР за № 120170900010000988 за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 126 КК України. В межах даного провадження перевіряється причетність ОСОБА_5 до нанесення побоїв ОСОБА_6 під час спроби проведення громадських слухань 16.09.2016 року. Паралельно з вказаним кримінальним провадженням на розгляді судді Івано-Франківського міського суду перебуває справа № 344/5378/17 про обвинувачення ОСОБА_6 в умисному нанесенні 16.09.2016 року побоїв ОСОБА_7 , як службовій особі, у зв`язку з службовою чи громадською діяльністю, тобто за ч. 2 ст. 350 КК України. Протягом 2 років, повідомлення про підозру в рамках вказаного кримінального провадження не вручено, досудове розслідування кримінального провадження № 20170900010000988 неодноразово безпідставно зупинялось. Сторона захисту при наявності інформації щодо зупинення досудового розслідування оскаржувала такі дії слідчого, ухвалами слідчих суддів постанови слідчого про зупинення досудового розслідування було неодноразово скасовано. При ознайомленні з матеріалами кримінального провадження, було встановлено, що 18.01.2019 року постановою слідчого ОСОБА_4 , досудове розслідування кримінального провадження було в черговий раз зупинено, в зв`язку з оголошенням в розшук ОСОБА_5 . Вказана постанова є незаконною, необґрунтованою та підлягає скасуванню з огляду на те, що досудове розслідування може бути зупинене після повідомлення особі про підозру. У ОСОБА_5 відсутній процесуальний статус підозрюваного, оскільки в матеріалах кримінального провадження відсутні докази в підтвердження того, що ОСОБА_5 отримано процесуальний документ повідомлення про підозру, оскільки в матеріалах досудового розслідування на а/с 84, 85, 86 міститься повідомлення «Укрпошти» про невручення поштового відправлення з повідомленням про підозру від 25.04.2017 р. ОСОБА_5 на час інкримінованих йому подій та на даний час є депутатом Івано-Франківської міської ради, тобто має постійне місце роботи, бере участь у голосуванні на сесіях Івано-Франківської міської ради та жодним чином не переховується від органу досудового розслідування.

В судовому засіданні адвокат підтримав скаргу з підстав, що в ній зазначені, долучив до матеріалів скарги Довідку від 27/12/2019 №120/27/12 видану секретарем міської ради ОСОБА_8 , надав перед судом пояснення про те, що постанова слідчого позбавлена правових підстав, в ній відсутній виклад обставин, які встановлені слідчим, відсутня правова оцінка фактичних обставин, у його підзахисного відсутній процесуальний статус підозрюваного, законодавством передбачено спеціальний порядок щодо вручення повідомлення про підозру, так як ОСОБА_5 є депутатом місцевої ради, його підзахисний проживає за місцем реєстрації, відвідує місце роботи згідно встановленого робочого графіку, подає звіти в ДФС, у слідства відсутні підстави здійснення розшуку, так як ОСОБА_5 не переховується від органу досудового розслідування.

Слідчий в судовому засіданні надав пояснення про те, що повідомлення про підозру ним відправлено для вручення ОСОБА_5 засобом поштового зв`язку, відмітки про отримання процесуального документу дійсно немає, відомостей від оперативний підрозділів про місцеперебування ОСОБА_5 станом на даний час ним не отримано, а тому він не заперечив скаргу в частині поновлення досудового розслідування та заперечив її в частині визнання дій слідчого незаконними.

Пунктом 2 частини першої ст. 303 КПК України передбачено, що на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора рішення слідчого, прокурора про зупинення досудового розслідування - потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження.

Відповідно до п. 2 ч. 1 статті 280 КПК України досудове розслідування може бути зупинене після повідомлення особі про підозру у разі, якщо оголошено в розшук підозрюваного.

Частиною 1 статті 281 КПК України зазначається, якщо під час досудового розслідування місцезнаходження підозрюваного невідоме або особа перебуває за межами України та не з`являється без поважних причин на виклик слідчого, прокурора за умови його належного повідомлення про такий виклик, то слідчий, прокурор оголошує його розшук.

Статтею 133 КПК України визначено, що слідчий, прокурор під час досудового розслідування має право викликати підозрюваного, свідка, потерпілого або іншого учасника кримінального провадження у встановлених цим Кодексом випадках для допиту чи участі в іншій процесуальній дії. Слідчий, прокурор під час досудового розслідування мають право викликати особу, якщо є достатні підстави вважати, що вона може дати показання, які мають значення для кримінального провадження, або її участь у процесуальній дії є обов`язковою.

Як передбачено частинами 1 та 2 статті 135 КПК України особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв`язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою. У разі тимчасової відсутності особи за місцем проживання повістка для передачі їй вручається під розписку дорослому члену сім`ї особи чи іншій особі, яка з нею проживає, житлово-експлуатаційній організації за місцем проживання особи або адміністрації за місцем її роботи.

Отже ОСОБА_5 не переховувався від досудового розслідування, був присутній та працював на пленарних засіданнях Івано-Франківської міської ради 18/12/2019, 20/11/2019, 08/11/2019, 09/10/2019, 26/09/2019, 16/08/2019, 27/06/2019, 07/06/2019, 25/04/2019, 09/04/2019.

Відповідно до ч.1 ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Отже постанова слідчого про зупинення досудового розслідування позбавлена правових підстав, адвокатом доведено обставину впливу зупинення досудового розслідування на права ОСОБА_5 , що не заперечено в судовому засіданні слідчим.

Зі змісту ст. 307 КПК України вбачається, що за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування слідчий суддя може винести ухвалу про: скасування рішення слідчого чи прокурора; зобов`язання припинити дію; зобов`язання вчинити певну дію, відмову в задоволенні скарги.

Відповідно до зазначеного суд, -

П О С Т А Н О В И В :

скаргу задовольнити;

скасувати постанову слідчого СВ Івано-Франківського ВП ГУ НП в Івано-Франківській області ОСОБА_4 від 18.01.2019 року про зупинення досудового розслідування кримінального провадження №120170900010000988.

Ухвала не підлягає оскарженню.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 86858008
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку