open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

28.10.2019

Справа № 522/15431/19

Провадження 1-кп/522/2126/19

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 жовтня 2019 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Одесі обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019160000000554 від 08.06.2019 р. відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Джугастрове, Іванівського району, Одеської області, громадянина України, з середньо-спеціальною освітою, одруженого, має на утриманні малолітню доньку 2013 року народження, працюючого слюсарем електриком у ТОВ «ТВ Серрус», зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , є особою, що не має судимості в силу ст. 88 КК України,

обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора - ОСОБА_4 ,

захисника - ОСОБА_5 ,

обвинуваченого - ОСОБА_3 ,

ВСТАНОВИВ:

08.06.2019 р. приблизно о 03.00 годині, ОСОБА_3 , перебуваючи на посаді водія ТОВ «ТВ Серрус», керуючи вантажним автомобілем сміттєвоз «MAN ME 14.280» р/н НОМЕР_1 , який відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_2 належить ТОВ

«ТВ Серрус», у темний час доби при достатній видимості, здійснював рух по асфальтному сухому дорожньому покриттю дорозі заїзду до пляжу «Аркадія №6» з боку вул. Каманіна в напрямку сміттєвих контейнерів, та напроти будинку № 28-Б по вул. Каманіна, розвернувся для під`їзду до сміттєвих контейнерів заднім ходом.

Порушуючи правила безпеки дорожнього руху, а саме пункти 2.3 (б), 10.1., 10.9., 12.3 «Правил дорожнього руху» України (введені в дію 01.01.2002 відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 1306 від 10.10.2001), перед початком руху заднім ходом ОСОБА_3 не переконався в безпечності своїх дій іншим учасникам дорожнього руху, а також не звернувся при необхідності за допомогою до інших осіб та самостійно, не переконавшись в повній відсутності перешкод або інших учасників дорожнього руху, що могли перебувати позаду вантажного автомобіля в його безпосередній близькості, почав рух заднім ходом автомобіля, по дорозі до контейнерів.

Продовжуючи рух заднім ходом у вказаному напрямку, водій ОСОБА_3 не вжив заходів, що виключають виникнення та розвиток аварійної ситуації та недопущення дорожньо-транспортної події, в результаті чого, на відстані 71.2 м. від будинку 28-Б по вул. Каманіна у м. Одесі допустив наїзд на невстановленого пішохода чоловічої статі на вигляд 30-35 років, який знаходився на лівому узбіччі за ходом руху автомобіля сміттєвоза «MAN ME 14.280» р/н НОМЕР_1 , після чого мав місце переїзд вказаного пішохода заднім лівим колесом вантажного автомобіля. В результаті отриманих тяжких тілесних ушкоджень, смерть потерпілого настала на місці пригоди.

Досудовим слідством дії ОСОБА_3 кваліфіковано за ч.2 ст. 286 КК України за кваліфікуючою ознакою порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого.

Суд вважає, що дії ОСОБА_3 кваліфіковано правильно.

Допитаний в судовому засіданні ОСОБА_3 , провину в інкримінованому йому злочині, передбаченому ч.2 ст. 286 КК України, визнав повністю, та підтвердив обставини вчинення злочину, викладені в обвинувальному акті. У скоєному щиро покаявся.

Крім того, обвинувачений заявив про те, що він з доказами, добутими органами досудового слідства в підтвердження його провини згоден, їх не оспорює і просить суд в судовому засіданні їх не досліджувати.

Оскільки ОСОБА_3 , визнав свою провину у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України, фактичні обставини ніким з учасників судового провадження не оспорювались, суд визнав недоцільним дослідження усіх доказів та розглянув справу відповідно до ч.3 ст. 349 КПК України.

При цьому, судом з`ясовано, що обвинувачений ОСОБА_3 , правильно розуміє зміст обставин, передбачених ч.3 ст. 349 КПК України, сумнівів у добровільності його позиції немає, останньому роз`яснено, що у такому випадку він буде позбавлений права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

При призначенні виду та міри покарання ОСОБА_3 , суд, відповідно до положень ст.65 КК України, враховує особу обвинуваченого, який характеризується позитивно, характер і ступінь суспільної небезпеки вчиненого злочину, обставини його вчинення, пом`якшуючі обставини.

Відповідно до ст. 12 КК України злочин, передбачений ч.2 ст. 286 КК України, який вчинив ОСОБА_3 , є тяжким злочином.

До обставин, що пом`якшують покарання обвинуваченого ОСОБА_3 , суд відносить щире каяття.

Обставини, що обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_3 , судом не встановлено.

Враховуючи те, що ОСОБА_3 , позитивно характеризується, має постійне місце реєстрації та проживання, працевлаштований, одружений, має на утриманні малолітню доньку 2013 року народження, вину у вчинені необережного злочину визнав у повному обсязі, щиро розкаявся, суд дійшов висновку, що виправлення та попередження вчинення ним нового злочину можливо без його ізоляції від суспільства із застосуванням ст. 75 КК України.

Разом з цим, з урахуванням характеру скоєного ОСОБА_3 злочину, який спричинив смерть потерпілого, обставин справи та особи обвинуваченого, суд приходить до висновку про необхідність позбавлення ОСОБА_3 права керування транспортними засобами.

Згідно ст. 124 КПК України, на обвинуваченого слід покласти витрати пов`язанні із проведенням експертиз.

Питання про речові докази вирішуються судом відповідно до вимог ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 100, ч.3 ст. 349, 368-371, 373, 374, 376 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_3 , визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України, та призначити йому покарання у вигляді 4 (чотирьох) років позбавлення волі, з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 1 (один) рік 6 (шість) місяців.

Відповідно до ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням на 2 (два) роки.

На підставі ст.76 КК України покласти на ОСОБА_3 такі обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Нагляд за особами, звільненими від відбування покарання з випробуванням, здійснюється уповноваженим органом з питань пробації за місцем проживання, роботи або навчання засудженого.

Зарахувати ОСОБА_3 в строк відбування покарання термін його перебування під вартою з 08.06.2019 р. по 02.08.2019 р.

Початок відбування іспитового строку рахувати з дня проголошення вироку, тобто з 28.10.2019 р.

Запобіжний захід ОСОБА_3 до набраннявироком законноїсили необирати

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Київського районного суду м.Одеси від 11.06.2019 р., а саме з вантажного автомобіля сміттєвоза «MAN ME 14.280» р/н НОМЕР_1 , свідоцтва про реєстрацію НОМЕР_2 видане 30.12.2013 Центр ДАІ 5102, які належать ТОВ «ТВ Серрус».

Речові докази:

- відповідно до постанови про визнання речових доказів від 08.06.2019 р., а саме: диск DVD-R «MAXIMUS» - зберігати при матеріалах кримінального провадження;

- відповідно до постанови про визнання речових доказів від 08.06.2019 р., а саме вантажний автомобільсміттєвоз «MANME14.280» р/н НОМЕР_1 , після вступу вироку в законну силу вважати повернутим власнику ТОВ «ТВСеррус»;

- відповідно до постанови про визнання речових доказів від 19.06.2019 р., одяг та взуття, а саме: спортивна кофта, футболка, спортивні штани, шорти, труси, пара шкарпеток, взуття, після вступу вироку в законну силу - знищити.

Судові витрати у розмірі 8007,51 грн. стягнути з ОСОБА_3 на користь держави.

Вирок може бути оскаржений шляхом подачі апеляції через Приморський районний суд м.Одеси в Одеський апеляційний суд протягом тридцяти днів з моменту його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 86850846
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку