open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №:755/20892/19

Провадження №: 1-кс/755/9805/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"27" грудня 2019 р. м.Київ

Слідчий суддя Дніпровського районного суду м.Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі Дніпровського районного суду м.Києва, скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого Дніпровського УП ГУНП у м.Києві, щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, -

В С Т А Н О В И В:

27.12.2019 року до Дніпровського районного суду м.Києва надійшла скарга ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого Дніпровського УП ГУНП у м.Києві, щодо невнесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У своїй скарзі скаржник посилається на те, що 19.12.2019 року він звернувся до Дніпровського УП ГУНП у м.Києві із повідомленням про вчинення директором ТОВ «Прайм Інтерпрайс» ОСОБА_4 кримінального правопорушення за ч.2 ст.175 КК України. Проте станом на день звернення до слідчого судді зі скаргою відомості про вчинення кримінального правопорушеня не були внесенні в порушення вимог ст.214 КПК України. На підставі викладеного, заявник просить слідчого суддю зобов`язати слідчого Дніпровського управління поліції Головного управління національної поліції в м.Києві внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення за ознаками ч.2 ст.175 КК України. у відповідності до поданої заяви, яка зареєстрована в Дніпровському УП ГУНП у м.Києві від 19.12.2019 року.

В судове засідання скаржник ОСОБА_3 не з`явився, подав до суду заяву про розгляд скарги без його участі, та скаргу підтримав з підстав, викладених у ній, просив її задовольнити.

Прокурор та слідчий в судове засідання не з`явилися, повідомилися судом про час і місце судового засідання належним чином та своєчасно. Відсутність прокурора чи слідчого в судовому засіданні не є перешкодою для розгляду скарги.

Згідно ст.306КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора розглядаються слідчим суддею не пізніше сімдесяти двох годин з моменту надходження відповідної скарги. Розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язковою участю особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Вивчивши матеріали скарги, долучені до неї матеріали (зокрема заяву про вчинення кримінального правопорушення від 19.12.2019 року), слідчий суддя прийшов до наступного.

Відповідно до ст.303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі ЄРДР) після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником.

За змістом ч.ч.1, 2 ст.214 КПК України, бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, означає не внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР впродовж 24 години після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Генеральною прокуратурою України за погодженням з Міністерством внутрішніх спав України, Службою безпеки України, органом, що здійснює контроль за податковим законодавством.

Як вбачається з п.1.2 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генерального прокурора України №69 від 17.08.2012 року, відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві, повідомленні чи виявлені з іншого джерела, повинні відповідати вимогам пункту 4 частини 5 статті 214 Кримінального процесуального кодексу України, зокрема мати короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Згідно з п.4 ч.5 ст.214КПК України до Єдиного реєстру досудових розслідування вносяться відомості про короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з інших джерел.

Аналізуючи вказані вимоги закону та зміст повідомлення ОСОБА_3 до слідчого Дніпровського УП ГУНП у м.Києві від 19.12.2019 року щодо скоєння, на думку заявника, кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.175 КК України, слідчий суддя приходить до висновку про відсутність підстав для невнесення вказаного повідомлення до ЄРДР, оскільки воно містить чіткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, що відповідає вимогам п.4 ч.5 ст.214 КПК України.

Таким чином скарга підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.2,9,22,214,303-306,307,309, ч.2 ст.376 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

Скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого Дніпровського УП ГУНП у м.Києві, щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР - задовольнити.

Зобов`язати слідчого Дніпровського управління поліції Головного управління національної поліції в м.Києві внести відомості про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_3 про скоєння на думку заявника, кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 175 КК України, яке було отримано Дніпровським управлінням поліції ГУНП в м.Києві від 19.12.2019 року

Копію ухвали направити скаржнику та до Дніпровського УП ГУНП у м.Києві для виконання.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Дніпровського районного суду

м.Києва ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 86841976
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку