open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 712/152/20

Провадження №1- кс/712/286/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 січня 2020 року Слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора відділу управління прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 про здійснення тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні № 32019250000000032 від 13.12.2019 року за ч.1 ст. 212-1 КК України,

В С Т А Н О В И В:

До Соснівського районного суду м. Черкаси звернувся прокурор відділу управління прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання мотивує тим, що в слідчому управлінні фінансових розслідувань ГУ ДФС у Черкаській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню №32019250000000032, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.12.2019 за фактами ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212-1 КК України.

У ході розслідування кримінального провадження встановлено, що згідно з аналітичною довідкою від 03.12.2019 №7/23-00-16-004/01432478 сектору боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ІНФОРМАЦІЯ_1 , службові особи ДП ПРАТ НАК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) у період діяльності з 01.01.2017 по 21.11.2019 здійснювали купівлю і продаж ТМЦ, та використали наявні обігові кошти для господарських потреб, при цьому ухилились від сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до фондів загальнообов`язкового державного соціального страхування в сумі 1 140 тис. грн, що є у значних розмірах.

Разом з тим, відповідно до ч. 12 ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування» єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов`язаннями із сплати єдиного внеску зобов`язань із сплати податків, інших обов`язкових платежів, передбачених законом, або зобов`язань перед іншими кредиторами зобов`язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов`язаннями, крім зобов`язань з виплати заробітної плати (доходу).

У ході досудового розслідування у кримінальному провадженні виникла потреба у встановленні обсягів коштів, які надходили на банківські рахунки ДП ПРАТ НАК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » « ІНФОРМАЦІЯ_3 », їх використання, а також встановлення осіб, які розпоряджалися коштами вказаного підприємства. Вказані відомості необхідні для встановлення факту можливості своєчасної та повної сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, сплата якого, відповідно до Закону України №2464-ІV від 08.07.2010, має пріоритет перед іншими зобов`язаннями.

Згідно інформаційної картки з баз даних ДФС України встановлено, що ДП ПРАТ НАК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) має банківські рахунки № НОМЕР_2 (980), НОМЕР_3 (980), НОМЕР_4 (980), НОМЕР_5 (980) відкриті в установі Черкаське ОУ АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » м. Черкаси (МФО НОМЕР_6 ), по яким здійснювались розрахунки.

Відомості про рух коштів по вищевказаним рахункам ДП ПРАТ НАК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), відкритих в установі Черкаське ОУ АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » м. Черкаси (МФО НОМЕР_6 ), у даному кримінальному провадженні мають доказове значення, так як за їх допомогою можливо встановити походження грошових коштів та відслідкувати їх рух по взаємовідносинам ДП ПРАТ НАК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з контрагентами постачальниками та покупцями.

Таким чином, для з`ясування всіх обставин, а також необхідності проведення документальних перевірок та судових експертиз, виникла необхідність у тимчасовому доступі до відомостей, які становлять банківську таємницю, а саме рух коштів по рахункам ДП ПРАТ НАК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 (980), НОМЕР_3 (980), НОМЕР_4 (980), НОМЕР_5 (980), відкритих в установі Черкаське ОУ АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » м. Черкаси (МФО НОМЕР_6 ), з можливістю вилучення роздруківки руху коштів по даним рахункам за період з 02.07.2019 по час проведення тимчасового доступу із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини, призначення платежів, дати та часу (години, хвилини та секунди) надходження коштів на рахунки та перерахування з них, документів, на підставі яких проведені операції, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні коди ЄДРПОУ, МФО й номерів рахунків контрагентів, з якими проведені операції, а також юридичної справи з відкриття вказаних рахунків.

Прокурор у судове засідання не з`явився, звернувся до суду з заявою, в якій просить судовий розгляд проводити без його участі, клопотання підтримує у повному обсязі та просить його задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України з метою недопущення зміни або знищення речей та документів, що містять інформацію, доступ до якої є предметом клопотання слідчого, судове засідання проводиться без виклику особи, у володінні якої знаходиться така інформація.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, вважає наступне.

Згідно з ч.1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володіння якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Таким чином, слідчий суддя зобов`язаний перевіряти наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, врахувати докази на підтвердження обставин, викладених у клопотанні, які мають бути надані ініціатором клопотання.

Як свідчать матеріали клопотання, досудовим слідством використані всі надані чинним законодавством можливості щодо отримання необхідної для розкриття кримінального правопорушення інформації. Слідчим суддею враховується, що в інший спосіб одержати відомості, в межах досудового розслідування неможливо.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Відповідно до п. 5 та п. 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в документах, належить: відомості, які можуть становити банківську таємницю; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Відповідно до ст. 60 Закону України Про банк та банківську діяльність Інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Банківською таємницею, зокрема, є: відомості про стан рахунків клієнтів, у тому числі стан кореспондентських рахунків банків у Національному банку України; операції які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійсненні ним угоди; фінансово-економічний стан клієнтів; системи охорони банків та клієнтів; інформація про організаційно правову структуру юридичної особи клієнта, її керівників, напрями діяльності.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що дане клопотання підлягає до часткового задоволення, оскільки у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що проведення тимчасового доступу до вказаних у клопотанні слідчим документів, які перебувають у володінні Черкаського ОУ АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » м. Черкаси (МФО НОМЕР_6 ) має суттєве доказове значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а в подальшому, використання отриманих документів як доказів.

Водночас, в матеріалах клопотання відсутні докази призначення та проведення експертних досліджень вказаних у клопотанні документів, а відтак клопотання прокурора підлягає до часткового задоволення з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів без вилучення їх оригіналів.

Керуючись ст.ст. 159, 163-165, 309, 369-372, 395 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора відділу управління прокуратури Черкаської області ОСОБА_3 про здійснення тимчасового доступу до речей і документів задовольнити частково.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні Черкаського ОУ АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » м. Черкаси (МФО НОМЕР_6 ) з можливістю вилучити належним чином завірених копій документів без вилучення їх оригіналів, що містять банківську таємницю, а саме:

- особової (юридичної) справи та документів, що стосуються відкриття та обслуговування рахунків ДП ПРАТ НАК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 (980), НОМЕР_3 (980), НОМЕР_4 (980), НОМЕР_5 (980);

- щосекундних роздруківок руху коштів, за період з 02.07.2019 по час виконання ухвали про проведення тимчасового доступу, із зазначенням дати та часу проведення операцій, з розшифровками призначення платежів та із зазначенням контрагентів (їх кодів, та банківських рахунків) по розрахунковим рахункам ДП ПРАТ НАК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 (980), НОМЕР_3 (980), НОМЕР_4 (980), НОМЕР_5 (980), в тому числі відомості надати в електронному вигляді.

Організацію виконання ухвали покласти на старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Черкаській області капітана податкової міліції ОСОБА_4 , який має право доручити виконання ухвали співробітникам оперативного управління ГУ ДФС у Черкаській області, а саме старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Черкаській області старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_5 .

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів, слідчим суддею може бути постановлено ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 86841492
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку