open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

09.01.2020

Справа № 696/19/20

1-кс/696/8/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 січня 2020 року м. Кам`янка

Слідчий суддяКам`янського районногосуду Черкаськоїобласті ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 ,за участюпрокурора Кам`янськоговідділу Смілянської місцевої прокуратури ОСОБА_3 ,розглянувши клопотаннястаршого слідчогоСВ Кам`янськогоВП СмілянськогоВП ГУНПв Черкаськійобласті майора поліції ОСОБА_4 про арешт майна, -

встановив :

Старший слідчийСВ Кам`янськогоВП СмілянськогоВП ГУНПв Черкаськійобласті ОСОБА_4 ,за погодженням із прокурором Кам`янського відділу Смілянської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , звернувся з клопотанням про накладення арешту на майно, а саме на автомобіль марки МАЗ-5551 д.н.з. НОМЕР_1 , який згідно свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_2 належить ОСОБА_5 та на пісок вагою 10 тонн який зберігається в кузові даного автомобіля, на автомобіль марки МАЗ-503 д.н.з. НОМЕР_3 , (свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_4 ) та на пісок вагою 10 тонн який зберігається в кузові даного автомобіля, трактор Т-156 д.н.з. НОМЕР_5 (свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_6 ) які належать Колективному підприємству Кам`янська фірма «Шляховик» в особі директора ОСОБА_5 .

Обґрунтовуючи вказане клопотання слідчий зазначив, що 04 січня 2020 року до Кам`янського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області із заявою звернувся ОСОБА_6 , про те, що в урочищі «Діденкове», яке знаходиться в адміністративних межах Ребедайлівської сільської ради, невідома особа незаконно добуває пісок.

Дані відомості були внесені до ЄРДР від 05.01.2020 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 240 КК України.

В ходідосудового розслідуваннябуло встановлено,що водійавтомобіля МАЗ-5551 д.іі.з. НОМЕР_1 - ОСОБА_7 , водій автомобіля МАЗ-503 д.н.з. НОМЕР_3 - ОСОБА_8 за допомогою навантажувача трактора Т-156 д.н.з. НОМЕР_5 під керуванням ОСОБА_9 04.01.2020 близько 11 години 00 хвилин в урочищі «Діденкове», що в межах Ребедайлівської сільської ради Кам`янського району Черкаської області, в порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України за № 827 від 12 грудня 1994 року «Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення», без відповідних законно оформлених документів здійснювали незаконне видобування піску.

05.01.2020 постановою старшого слідчого СВ Кам`янського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 автомобіль МАЗ- 5551 д.н.з. НОМЕР_1 завантажений піском вагою 10 тонн, автомобіль МАЗ-503 д.н.з. НОМЕР_3 завантажений піском вагою 10 тонн, трактор Т-156 д.н.з. НОМЕР_5 , було визнано речовим доказом у кримінальному провадженні 12020250170000011 від 05.01.2020 року.

На даний час в органа досудового розслідування виникли необхідність накладення арешту на вказане майно, оскільки вони зберегли на собі сліди злочину та були предметом скоєння кримінального правопорушення, і в подальшому можуть бути використані як доказ фактів чи обставин у зазначеному кримінальному провадженні.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому обставини, просив накласти арешт на вказане майно.

ОСОБА_5 , як власник майна, яке знаходиться у його приватній власності, та як представник юридичної особи в судове засідання з`явився, та пояснив, що надати транспорт для навантаження та доставки піску його попросив ФОП ОСОБА_10 , оскільки КП «Шляховик» є підрядчиком останнього, та який запевнив, що домовився із сільською радою .Також зазначив, що майно, яке визнано речовим доказом реалізовувати не збирається.

Заслухавши доводи учасників процесу, дослідивши додані до клопотання документи, слідчий суддя приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Згідно п.1 ч.2, 3ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення,збереження речових доказів та може бути накладений на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу, згідно з якою речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Надаючи оцінку дослідженим в ході розгляду клопотання доказам, слідчий суддя дійшов висновку пронаявність умов, визначених п. п. 1,2,5,6 ч. 2ст. 173 КПК України.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 827 від 12 грудня 1994 року «Про затвердження переліків корисних копалин загального державного та місцевого значення» пісок віднесено до корисної копалини загального державного значення-« сировина формувальна та для грудкування залізорудних концентратів» та « сировина вогнетривка».

Враховуючи вищевикладене, вважаю, що наявні всі правові підстави для накладення арешту на майно, а саме: на автомобіль марки МАЗ-5551 д.н.з. НОМЕР_1 , який згідно свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_2 належить ОСОБА_5 та на пісок вагою 10 тонн який зберігається в кузові даного автомобіля, на автомобіль марки МАЗ-503 д.н.з. НОМЕР_3 , (свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_4 ) та на пісок вагою 10 тонн який зберігається в кузові даного автомобіля, трактор Т-156 д.н.з. НОМЕР_5 (свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_6 ) які належать Колективному підприємству Кам`янська фірма «Шляховик» в особі директора ОСОБА_5

Згідно ч. 4ст. 173 КПК України, у разі задоволення клопотання слідчий суддя, суд застосовує найменш обтяжливий спосіб арешту майна.

У судовому засіданні встановлено, що метою застосування арешту майна є збереження його як речового доказу.

Оцінюючи встановлені в судовому засіданні обставини,завдання арешту майна, як виду заходу забезпечення кримінального провадження, наслідки, які матиме накладення арешту на рухоме майно, вважаю за необхідне накласти арешт шляхом встановлення заборони на його відчуження, передачі іншій особі у тимчасове чи постійне користування та у його використанні.

При цьому, беручи до уваги строки досудового розслідування та строки судового розгляду кримінального провадження, на що може бути витрачений значний час, та те, що Кам`янський ВП Смілянського ВП ГУНПв Черкаській області не має спеціально обладнаного майданчика для належного зберігання вищезазначеного майна, а тому вважаю, що дане майно слід передати на зберігання володільцю ОСОБА_5 та КП Кам`янська фірма « Шляховик» в особі директора ОСОБА_5 та зобов`язати останнього зберігати вказане майно в переданому стані до скасування даної ухвали в установленому законом порядку.

Керуючисьст.ст. 170 - 173 КПК України,-

постановив :

Клопотання слідчого задовольнити .

Накласти арешт на автомобіль марки МАЗ-5551 д.н.з. НОМЕР_1 , який згідно свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_2 належить ОСОБА_5 , жителю АДРЕСА_1 , із подальшою забороною у відчуженні даного майна, передачі його іншій особі у тимчасове чи постійне користування та у його використанні на строк проведення досудового розслідування і встановлення істини по справі, з наданням його під відповідальне зберігання власнику.

Накласти арешт на транспортні засоби, а саме на автомобіль марки МАЗ-503 д.н.з. НОМЕР_3 , (свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_4 ), трактор Т-156 д.н.з. НОМЕР_5 (свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_6 ) які належать Колективному підприємству Кам`янська фірма «Шляховик» в особі директора ОСОБА_5 , із подальшою забороною у відчуженні даного майна, передачі його іншій особі у тимчасове чи постійне користування та у його використанні на строк проведення досудового розслідування і встановлення істини по справі, з наданням його під відповідальне зберігання власнику.

Накласти арешт на виявлену в кузовах автомобілів марки «МАЗ-5551» д.н.з. НОМЕР_1 та марки МАЗ-503 д.н.з. НОМЕР_3 , корисні копалини (пісок) вагою 20 тонн.

Виконання ухвали покласти на старшого слідчого СВ Кам`янського ВП Смілянського ВП ГУНПв Черкаській області ОСОБА_4 ..

Ухвала підлягає до негайного виконання.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя :

Джерело: ЄДРСР 86841340
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку