open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №639/6295/19

Провадження № 1-кп/639/157/20

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 січня 2020 року м. Харків

Жовтневий районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Харкові обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12019220500000454 від 20.03.2019 року за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Грунівка Краснопільского району Сумської області, українця, громадянина України, з середньою спеціальною освітою, не працюючого, не одруженого, раніше не судимого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 309, ч. 2 ст. 309 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_4 , маючи злочинний умисел на незаконне придбання та подальше зберігання без мети збуту психотропної речовини, за невстановлених в ході досудового розслідування обставин, у невстановленому місці та у невстановлений період часу, але не пізніше 19.03.2019, придбав у невстановленої (невстановлених) особи (осіб), особистість якої (яких) процесуально встановити в ході досудового розслідування не виявилось за можливе, один полімерний пакет з вмістом речовини синього кольору, з психотропною речовиною, PVP, вагою приблизно 0,18 грама.

Таким чином, він виконав усі дії, які вважав за необхідне, для досягнення своєї злочинної мети щодо незаконного придбання без мети збуту психотропної речовини, PVP.

Надалі ОСОБА_4 , перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_1 , відразу ж після незаконного придбання зазначеної психотропної речовини, діючи з умислом, спрямованим на зберігання без мети збуту наявного у нього одного пакету з PVP, поклав його в тумбу, розташовану в приміщенні його спальної кімнати.

Таким чином ОСОБА_4 у вказаний період часу у зазначений спосіб виконав усі дії, які вважав необхідними, для незаконного зберігання придбаного ним одного пакету з PVP, без мети збуту.

Протиправні, злочинні дії ОСОБА_4 , пов`язані з незаконним зберіганням вищевказаної психотропної речовини, були припинені 20.03.2019 співробітниками СОГ Новобаварського ВП ГУ НП в Харківській області, якими під час огляду місця події, в присутності двох понятих у період з 12 год. 10 хв. по 12 год. 34 хв. в приміщенні спальної кімнати за адресою: м. Харків, пров. Кубраківський, буд. 10, виявили та вилучили з тумби один полімерний пакет з особливо небезпечною психотропною речовиною, обіг якої обмежено, PVP, (маса якої у перерахунку на масу представленої речовини склала 0,1843 грама), що підтверджено висновком експерта №3/860се-19 від 25.04.2019 за результатами судової експертизи дослідження матеріалів, речовин та виробів, за експертною спеціальністю 8.6 (дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів).

Таким чином, ОСОБА_4 у зазначений вище період часу виконав усі дії, які вважав за необхідне, для досягнення своєї злочинної мети щодо незаконного придбання та зберігання без мети збуту психотропної речовини.

Крім того, ОСОБА_4 , маючи повторний умисел на незаконне придбання та подальше зберігання без мети збуту психотропної речовини, за невстановлених в ході досудового розслідування обставин, у невстановленому місці та у невстановлений період часу, але не пізніше 20.03.2019, придбав у невстановленої (невстановлених) особи (осіб), особистість якої (яких) процесуально встановити в ході досудового розслідування не виявилось за можливе, два прозорих полімерних пакета з вмістом порошкоподібної речовини блакитного кольору, обмотані ізоляційною стрічкою жовтого кольору, з психотропною речовиною, PVP, загальною вагою приблизно 0,35 грама.

Таким чином, він виконав усі дії, які вважав за необхідне, для досягнення своєї злочинної мети щодо незаконного придбання без мети збуту психотропної речовини, PVP, вчинене повторно.

Надалі ОСОБА_4 відразу ж після незаконного придбання зазначеної психотропної речовини спочатку сховав два полімерних пакета з вмістом порошкоподібної речовини блакитного кольору, обмотані ізоляційною стрічкою жовтого кольору, розклавши їх по двом окремим полімерним упаковкам від презервативу «Dolfi», та, маючи повторний умисел на незаконне їх зберігання без мети збуту, поклав до одного із карманів вдягненого на ньому одягу та направився в район розташування вулиці Селянської м. Харкова, де планував сховати їх у схрони для подальшого зберігання.

Після цього ОСОБА_4 того ж дня, тобто 20.03.2019, прибувши через декілька хвилин в район розташування домоволодіння АДРЕСА_2 , діючи з умислом, спрямованим на зберігання без мети збуту наявних у нього двох пакетів з PVP, приблизно о 02 год. 30 хв. сховав під листя один полімерний пакет з вмістом порошкоподібної речовини блакитного кольору, обмотаний ізоляційною стрічкою жовтого кольору, поміщений до упаковки від презервативу «Dolfi».

В подальшому ОСОБА_4 , продовжуючи свої протиправні дії, охоплені єдиним злочинним умислом, через декілька хвилин того ж дня, тобто 20.03.2019, прибув в район розташування покинутої будівлі №124 по вул. Селянській, де, діючи з умислом, спрямованим на зберігання без мети збуту наявного у нього одного пакету з PVP, приблизно о 02 год. 40 хв. сховав під пожовкле листя другий полімерний пакет з вмістом порошкоподібної речовини блакитного кольору, обмотаний ізоляційною стрічкою жовтого кольору та поміщений до упаковки від презервативу «Dolfi».

Таким чином ОСОБА_4 у вказаний період часу у зазначений спосіб виконав усі дії, які вважав необхідними, для незаконного зберігання придбаних ним двох пакетів з PVP, без мети збуту, вчинене повторно.

Протиправні, злочинні дії ОСОБА_4 , пов`язані з незаконним зберіганням вищевказаної психотропної речовини, були припинені 20.03.2019 приблизно о 02 год. 45 хв. на законних підставах співробітниками Управління патрульної поліції в Харківській області, які, звернувши увагу на нього та його підозрілу поведінку, зупинили його поблизу домоволодіння № 1 по вул. Борова м. Харкова та в ході його опитування, передбаченого ст. 33 Закону України «Про Національну поліцію», встановили місця зберігання (схованок) двох пакетів з PVP.

Надалі прибулі за викликом співробітників патрульної поліції співробітники СОГ Новобаварського ВП ГУ НП в Харківській області під час огляду місця події, в присутності двох понятих того ж дня у період часу з 06 год. 00 хв. до 06 год. 23 хв. поблизу домоволодіння № 84 по вул. Селянській, виявили та вилучили з-під листя полімерний пакет з особливо небезпечною психотропною речовиною, обіг якої обмежено, PVP, (маса якої у перерахунку на масу представленої речовини склала 0,1777 грама), що підтверджено висновком експерта №3/851 се-19 від 15.04.2019 за результатами судової експертизи дослідження матеріалів, речовин та виробів, за експертною спеціальністю 8.6 (дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів).

Крім того, слідчим СВ Новобаварського ВП ГУ НП в Харківській області під час огляду місця події, в присутності двох понятих того ж дня у період часу з 06 год. 35 хв. до 06 год. 55 хв. поблизу покинутої будівлі за адресою: м. Харків, вул. Селянська, 124, виявлено та вилучено один полімерний пакет з-під пожовклого листя з особливо небезпечною психотропною речовиною, обіг якої обмежено, PVP, (маса якої у перерахунку на масу представленої речовини склала 0,18 грама), що підтверджено висновком експерта №3/851 се-19 від 15.04.2019 за результатами судової експертизи дослідження матеріалів, речовин та виробів, за експертною спеціальністю 8.6 (дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів).

Таким чином, ОСОБА_4 у зазначений вище період часу виконав повторно усі дії, які вважав за необхідне, для досягнення своєї злочинної мети щодо незаконного придбання та зберігання без мети збуту психотропної речовини.

Крім того, ОСОБА_4 , відчуваючи безкарність за раніше вчинені злочини у сфері обігу психотропних речовин, діючи повторно, маючи злочинний умисел на незаконне придбання та подальше зберігання без мети збуту наркотичного засобу, за невстановлених в ході досудового розслідування обставин, у невстановленому місці та у невстановлений період часу, але не пізніше 07.08.2019, придбав у невстановленої (невстановлених) особи (осіб), особистість якої (яких) процесуально встановити в ході досудового розслідування не виявилось за можливе, дві гілки рослини зеленого кольору у невисушеному виді та паперовий згорток з речовиною рослинного походження зеленого кольору у висушеному виді, з наркотичним засобом - канабісом.

Таким чином, він виконав усі дії, які вважав за необхідне, для досягнення своєї злочинної мети щодо незаконного придбання без мети збуту наркотичного засобу, канабісу, вчиненого повторно.

Надалі ОСОБА_4 відразу ж після незаконного придбання зазначеного наркотичного засобу, перебуваючи за місцем свого мешкання в будинку АДРЕСА_1 , діючи з умислом, спрямованим на повторне його зберігання без мети збуту, поклав дві гілки рослини зеленого кольору у невисушеному виді на шафу в приміщенні коридору, а паперовий згорток з його вмістом поклав на стіл, розташований у вітальній кімнаті.

Таким чином ОСОБА_4 у вказаний період часу у зазначений спосіб повторно виконав усі дії, які вважав необхідними, для незаконного зберігання придбаного ним канабісу, без мети збуту.

Протиправні,злочинні дії ОСОБА_4 ,пов`язані знезаконним зберіганнямвищевказаного наркотичногозасобу,були припинені07.08.2019на законнихпідставах слідчимСВ НовобаварськогоВП ГУНП вХарківській області,який підчас санкціонованогообшуку вприсутності двохпонятих уперіод з08год.52хв.по 09год.32хв.за адресою:м.Харків,пров.Кубраківський,буд.10,виявив тавилучив ізшафи,розташованої вприміщенні коридору,дві гілкирослини зеленогокольору уневисушеному виді-канабіс,(масаякого уперерахунку насуху речовинусклала 12,1924грама),а зістолу,розташованого увітальній кімнаті,паперовий згортокз речовиноюрослинного походженнязеленого кольоруу висушеномувиді -канабіс,(масаякого уперерахунку насуху речовинусклала 0,2403грама),що підтвердженовисновком експерта№3/2079се-19від 28.08.2019за результатамисудової експертизидослідження матеріалів,речовин тавиробів,за експертноюспеціальністю 8.6(дослідженнянаркотичних засобів,психотропних речовин.їх аналогів та прекурсорів).

Таким чином, ОСОБА_4 у зазначений вище період часу виконав повторно усі дії, які вважав за необхідне, для досягнення своєї злочинної мети щодо незаконного придбання та зберігання без мети збуту наркотичного засобу.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою вину у скоєнні кримінальних правопорушень визнав повністю, щиро розкаявся, пояснив суду, що дійсно вчинив кримінальні правопорушення за встановлених судом обставин. Фактичні обставини справи не оспорював. Просив суворо його не карати.

Учасники судового провадження вважали недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин справи, які ними не оспорюються.

Беручи до уваги повне визнання обвинуваченим своєї вини, а також те, що він не піддає сумніву фактичні обставини справи, відсутність у суду сумніву в правильності розуміння обвинуваченим змісту цих обставин, добровільності та істинності позиції обвинуваченого, суд, заслухавши думку учасників судового розгляду, які не заперечували проти недоцільності дослідження доказів щодо тих обставин, які ними не оспорюються, розглянув дане кримінальне провадження в порядку ч. 3 ст. 349 КПК України, попередньо роз`яснивши наслідки такого порядку дослідження доказів, обмежившись дослідженням матеріалів досудового розслідування, зокрема даних, що характеризують особу обвинуваченого, а також стосовно судових витрат, речових доказів.

Аналізуючи обставини, що визнаються учасниками судового провадження, суд дійшов висновку, що вина обвинуваченого ОСОБА_4 в обсязі пред`явленого обвинувачення (ст. 337 КПК України) є доведеною.

Дії ОСОБА_4 кваліфікуються за ч. 1 ст. 309 КК України, як незаконне придбання та зберігання психотропної речовини без мети збуту, за ч. 2 ст. 309 КК України як незаконне придбання та зберігання психотропної речовини без мети збуту, вчинене повторно, а також як незаконне придбання та зберігання наркотичної речовини без мети збуту, вчинене повторно.

Така юридична оцінка дій обвинуваченого відповідає фактичним обставинам, встановленим по справі.

Суд, призначаючи покарання обвинуваченому, враховує ступінь тяжкості вчинених ним злочинів, які відповідно до ст. 12 КК України є злочинами середньої тяжкості, особу обвинуваченого, який не судимий, хоча притягнутий до кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 186 КК України (рішення судом не прийнято), на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, офіційно не працює, проте зі слів неофіційно працевлаштований, неодружений, має постійне місце проживання.

Обставиною, що пом`якшує покарання обвинуваченого відповідно до ст. 66 КК України, суд вважає щире каяття.

Обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого згідно ст. 67 КК України, судом не встановлено.

Відповідно до вимог ч.2 ст.50 КК України, покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами.

Вимогами ч.2 ст.65 КК України передбачено, що особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів.

Призначаючи покарання ОСОБА_4 , суд виходить із положень ст.ст.50, 65 КК України, враховує принципи законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання, характер і ступінь тяжкості вчинених злочинів, наявність пом`якшуючих покарання обставин, дані про особу обвинуваченого, його вік та стан здоров`я, репутацію, у зв`язку з чим суд вважає необхідним і достатнім призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі в межах санкції ч. ч. 1, 2 ст. 309 КК України, при цьому, враховуючи неодноразовість епізодів вчинення злочину за ч. 2 ст. 309 КК України - з застосуванням максимальної санкції відповідної норми Закону.

Проте, оскільки виправлення та перевиховання обвинуваченого, на думку суду, є можливим без ізоляції від суспільства, адже ОСОБА_4 є особою молодого віку, розкаявся у скоєному, висловив в судовому засіданні намір не повертатися до злочинного способу життя, створити родину та працювати, суд вважає необхідним звільнити його від відбування призначеного покарання з випробуванням та встановленням іспитового строку з покладенням на нього обов`язків, передбачених п. п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України.

Саме таке покарання, на думку суду, дисциплінуватиме поведінку обвинуваченого у майбутньому з метою уникнення вчинення ним нових кримінально караних дій.

Згідно ст.124 КПК України процесуальні витрати підлягають стягненню з обвинуваченого.

Долю речових доказів суд вирішує в порядку ст.100 КПК України.

Цивільний позов не заявлявся.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст.ст.369371, 373, 374, 376, 392 395 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 309, ч. 2 ст. 309 КК України та призначити йому покарання:

- за ч. 1 ст. 309 КК України у вигляді 2 (двох) років позбавлення волі;

- за ч. 2 ст. 309 КК України у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, призначити ОСОБА_4 остаточне покарання у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування призначеного вироком суду покарання з випробуванням з іспитовим строком на 3 (три) роки.

Згідно з п. п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_4 обов`язки періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, місця роботи.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави процесуальні витрати за проведені по кримінальному провадженню експертні дослідження в розмірі 5024 (пять тисяч двадцять чотири) гривні 32 копійки (матеріали к/п, а.с. 31, 93, 151).

Речові докази: мобільний телефон «Lenovo А2010» в корпусі білого кольору, imei: НОМЕР_1 , НОМЕР_2 повернути ОСОБА_4 (матеріали к/п, а.с. 35), інші речові докази знищити після набрання вироком суду законної сили (матеріали к/п, а.с. 33. 95, 153).

Вирок може бути оскаржений в порядку статті 394 КПК України до Харківського апеляційного суду через Жовтневий районний суд м. Харкова протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 86840652
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку