open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Шевченка, 41а, смт Семенівка, Полтавська обл., 38200

тел. (05341) 9-17-39, факс 9-17-39, 9-15-37, E-mail inbox@sm.pl.court.gov.ua

Справа № 547/14/20

Номер провадження 1-кс/547/4/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2020 рокусмт. Семенівка

Слідчий суддя Семенівського районного суду Полтавської області ОСОБА_1 за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань № 2 Семенівського районного суду Полтавської області клопотання заступника начальника СВ Семенівського ВП Хорольського ВП ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №42019171240000112 від 13.06.2019 за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1ст.3641 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Заступник начальника СВ Семенівського ВП Хорольського ВП ГУНП в Полтавській області капітан поліції ОСОБА_3 за погодженням з начальником Семенівського відділу Лубенської місцевої прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді Семенівського районного суду Полтавської області у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №42019171240000112 від 13.06.2019 за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст. 364-1 КК України, з клопотанням про надання заступнику начальника СВ Семенівського ВП Хорольського ВП ГУНП в Полтавській області капітану поліції ОСОБА_3 , слідчому СВ Семенівського ВП Хорольського ВП ГУНП в Полтавській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_5 тимчасового доступу до документів із можливістю їх вилучення (здійснити виїмку), щодо інформації, яка містить охоронювану законом таємницю та доступна банківській установі АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 , адреса АДРЕСА_1 , а саме:

-інформація про рух грошових коштів по розрахунковому рахунку № НОМЕР_2 ФГ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » (юридична адреса: АДРЕСА_2 , ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) з 26.12.2018 по 31.12.2019 включно.

Клопотання обґрунтовано тим, що для повноти та своєчасності проведення досудового розслідування по кримінальному провадженню необхідним є отримання інформації про рух коштів по рахунку, з метою встановлення фактичного надходження на розрахунковий рахунок ФГ « ОСОБА_6 » № НОМЕР_2 АТ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » грошових коштів у сумі 189100 грн. Вказана інформація має важливе значення для кримінального провадження та буде використана як доказ, однак іншим шляхом неможливо отримати зазначену вище інформацію.

Вказана інформація містить охоронювану законом таємницю та доступна лише у АТ« ІНФОРМАЦІЯ_1 », має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому необхідним є тимчасовий доступ до вищевказаних даних з можливістю їх вилучення.

Представник АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », у судове засідання не з`явився, банк був повідомлений належним чином, заяви про розгляд клопотання за його відсутності не подав. Вказане не перешкоджає розгляду клопотання слідчого.

Директор ФГ « ОСОБА_6 » ОСОБА_7 телефонограмою від 10.01.2020 просив розглянути клопотання за його відсутності, не заперечує щодо отриманні відповідної інформації у банку.

Слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав повністю, пояснив, що слідству треба запитувана інформація за вказаний період починаючи з 26.12.2018 по 31.12.2018. Уточнив, що слідчого цікавить лише надходження коштів від ІНФОРМАЦІЯ_3 на рахунок ФГ " ОСОБА_6 ". Погодився, що інформація про увесь рух коштів за рахунком господарства за рік є надмірною. Діяння полягає у внесенні посадовою особою фермерського господарства недостовірної інформації до первинного документа, внаслідок чого завдано шкоди бюджету та територіальній громаді. 15.11.2019 ОСОБА_7 повідомлено про підозру, тому слідчий не може у першого, як у керівника фермерського господарства, витребувати доказ, який вказує на його винуватість.

Вислухавши слідчого, вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчим суддею встановлено таке.

Відомості про злочин, передбачений ч. 1 ст. 3641 КК України, внесено до ЄРДР 13.06.2019 за №4201917124000112, фабула: 21.12.2018 у директора ФГ « ОСОБА_6 » ОСОБА_7 , який був обізнаний про обсяг фактично виконаних робіт по виготовленню ігрового майданчика із металевим корпусом «Замок» за договором № 119, виник прямий злочинний умисел, спрямований на одержання неправомірної вигоди для себе шляхом зловживання повноваженнями, тобто умисне, з метою одержання неправомірної вигоди для себе, використання всупереч інтересам ФГ « ОСОБА_6 » ним, як директором, своїх повноважень, що полягало у внесенні ним до видаткової накладної № 14-С від 21.12.2018 даних про наявність товару: Ігровий майданчик «Замок», який фактично був не виготовлений. Отже, охоронюваним законом інтересам держави, в особі ІНФОРМАЦІЯ_4 , спричинено істотну шкоду у вигляді заподіяння матеріальної шкоди на загальну суму 189100 грн.

21.12.2018 між ІНФОРМАЦІЯ_5 та Фермерським господарством « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (юридична адреса: АДРЕСА_2 , ЄДРПОУ НОМЕР_3 , р/р НОМЕР_2 АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ») укладено договір купівлі продажу №119 щодо передачі у власність ігрового майданчика із металевим корпусом «Замок» на загальну суму 189100 грн.

На виконання умов договору № 119 від 21.12.2018 ІНФОРМАЦІЯ_4 26.12.2018 здійснено перерахування грошових коштів з розрахункового рахунку № НОМЕР_4 , відкритого в ІНФОРМАЦІЯ_6 , на розрахунковий рахунок ФГ « ОСОБА_6 » № НОМЕР_2 , відкритого в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », згідно платіжних доручень №1634 від 22.12.2018 на суму 19100,00 грн. та №1635 від 22.12.2018 на суму 170000,00 грн., з призначенням платежу: «За ігровий майданчик замок».

21.12.2018 між ІНФОРМАЦІЯ_4 та ФГ « ОСОБА_6 » укладено договір відповідального зберігання в термін до 31.12.2019.

Під час проведення обшуків на території ФГ « ОСОБА_6 » не виявлено ігрового майданчику, який, згідно зазначених договорів, господарство продало виконавчому комітетові і зберігало на своїй території.

Доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів (ст. 84 КПК України).

Відповідно до ст. 92 КПК України обов`язок доказування обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні (передбаченихст. 91КПК України), за винятком випадків, передбаченихчастиною другоюцієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

Збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у порядку, передбаченому цим Кодексом. Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом (ч.ч. 1, 2 ст. 93 КПК України).

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до ч. 5ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

До охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать, зокрема, відомості, які можуть становити банківську таємницю (п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України).

Згідно ч.ч. 5-7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи викладене, роблю висновок, що з матеріалів клопотання вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані у клопотанні слідчого документи обґрунтовано перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », самі по собі мають суттєве значення для можливості встановлення обставин у кримінальному провадженні, а, відтак, клопотання слідчого підлягає задоволенню, але з істотним застереженням: банк повинен надати слідчому лише відомості про фактичне надходження на рахунок фермерського господарства двох платежів від виконавчого комітету, а не надати відомості про увесь рух коштів за рахунком.

Ураховуючи зазначене, керуючись ст.ст. 159, 160, 163-165, 309, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити частково.

Надати заступникуначальника СВСеменівського ВПХорольського ВПГУНП вПолтавській областікапітану поліції ОСОБА_3 та(або)слідчому СВСеменівського ВПХорольського ВПГУНП вПолтавській областістаршому лейтенантуполіції ОСОБА_5 , тимчасовий доступ до документів, із можливістю їх вилучення (здійснити їх виїмку або копіювання) щодо інформації, яка містить охоронювану законом таємницю та доступна банківській установі АТ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), асаме: інформація про надходження (зарахування) на рахунок № НОМЕР_2 Фермерського господарства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (юридична адреса: АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) із 22.12.2018 переказу:

-19100,00грн за платіжним дорученням №1634 від 22.12.2018;

-170000,00 грн за платіжним дорученням № 1635 від 22.12.2018

переказаних Фермерському господарству « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ІНФОРМАЦІЯ_7 (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) із банку ІНФОРМАЦІЯ_6 , код банку НОМЕР_6 .

У задоволенні клопотання у іншій частині відмовити.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали по 15.01.2020 включно.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту проголошення, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 86840249
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку