open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 547/1122/19

Провадження №1-кп/548/78/20

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 січня 2020 року м.Хорол

Хорольський районний суд Полтавської області в складі :

головуючогосудді - ОСОБА_1

при секретарі судового засідання - ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого - ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Хорол кримінальне провадження № 12019170320000346 по обвинуваченню:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженець с.Мирони Семенівськогорайону Полтавськоїобласті,зареєстрований тапроживає заадресою: АДРЕСА_1 ,українець,громадянин України,паспорт серія НОМЕР_1 ,виданий ОктябрськимРВ ПМУУМВС України вПолтавській області26.08.1995року,освіта середняспеціальна,неодружений,не працюючий,раніше не судимий,

у вчиненні злочину передбаченого ч. 1 ст. 249 КК України

В С Т А Н О В И В:

18.11.2019 близько 16.00 год., ОСОБА_4 , маючи прямий умисел, спрямований на незаконне зайняття рибним добувним промислом, маючи при собі заборонене для любительського рибальства знаряддя лову 1 риболовну сітку довжиною 50 м, висотою по 1,5 м, розмір вічок 35х35 мм, прибув до берегу затоки р. Сула на території Національного природного парку «Нижньосульський» на пів острові «Орівщина» в адміністративних межах с. Погребняки Семенівського району Полтавської області, після чого, порушуючи вимоги п.п. 3.1, 3.14, 3.15 Наказу Державного комітету рибного господарства України № 19 від 15.02.1999 «Про затвердження Правил любительського і спортивного рибальства», повністю розуміючи, що здійснює незаконний вилов риби, порушуючи вимоги ст. 63 Закону України «Про тваринний світ», з берега виставив принесену з собою риболовну сітку.

Після цього19.11.2019року,близько 13.00год.,продовжуючи своюзлочинну діяльність, ОСОБА_4 повернувся тапідняв зводи встановленуним риболовнусітку,таким чиномнезаконно добуврибу різнихпорід унаступній кількості: окунь 1екз.та карасьсріблястий 268шт.,чим завдавводним біоресурсамУкраїни істотнушкоду урозмірі 8181(вісімтисяч стовісімдесят одна)грн.,розрахованої відповіднодо Постанови Кабінету Міністрів України № 541 від 24.07.2013 року «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно заповідний фонд».

Після цього ОСОБА_4 був виявлений на березі затоки р. Сула на території Національного природного парку «Нижньосульський» на пів острові «Орівщина» в адміністративних межах с. Погребняки Семенівського району Полтавської області із забороненим знаряддям лову та незаконно виловленою рибою.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 підтвердив всі обставини скоєння злочину, свою вину в скоєному визнав повністю, пояснення дав аналогічні до фабули обвинувачення, щиро розкаявся у скоєному, просить його суворо не карати.

Крім повного визнання своєї вини обвинуваченим, його вина підтверджується зібраними по справі доказами, дійсність та достовірність яких учасниками судового розгляду не оспорюється.

Оскільки обставини справи ніким із учасників судового розгляду не оспорюються, обвинувачений та інші учасники судового розгляду правильно розуміють зміст цих обставин, сумнівів у добровільності їх позиції немає та йому роз`яснено про позбавлення права оспорювати ці фактичні обставини справи у апеляційному порядку, суд відповідно до ч. 3ст. 349 КПК Українивизнав за недоцільне дослідження доказів стосовно цих обставин справи.

Таким чином, своїми умисними діями, які виразилися у незаконному зайнятті рибним добувним промислом, що заподіяло істотну шкоду, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення передбачене ч. 1 ст. 249 КК України.

Призначаючи покарання обвинуваченому ОСОБА_4 за ч. 1 ст. 249 КК України, суд, керуючись ст. 65 КК України, враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу обвинуваченого, обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Обставинами,які пом`якшуютьпокарання обвинуваченому ОСОБА_4 , відповідно до ст. 66 КК України, є щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, що обтяжує покарання обвинуваченому ОСОБА_4 ,відповідно дост.67КК України,відсутні.

Беручи до уваги викладене, суд дійшов висновку, що для виправлення і перевиховання обвинуваченого ОСОБА_4 без ізоляції від суспільства і досягне мети при призначенні йому покарання у виді обмеження волі із застосуванням ст. 75 КК України, звільнивши його від відбування покарання з випробуванням із покладенням на нього обов`язків, передбаченихст.76 КК України.

Обрані обвинуваченому вид та міра покарання, за переконанням суду, відповідають не тільки тяжкості вчиненого ним кримінального правопорушення, обставинам справи, але й особі обвинуваченого, є обґрунтованими та будуть відповідати цілям покарання.

Враховуючи особу обвинуваченого ОСОБА_4 , суд приходить до висновку про відсутність підстав обрання відносно нього запобіжного заходу.

Цивільний позов по даному кримінальному провадженню не заявлявся.

Питання про речові докази суд вирішує відповідно дост. 100 КПК України.

Судові витрати по даному кримінальному провадженню відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 31, 176-179, 369 371, 373 376, 394, 395 КПК України,

З А С У Д И В :

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 249 КК України, та за цією статтею призначити йому покарання у виді 1 ( одного ) року обмеження волі.

Згідно ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 від призначеного покарання з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк 1 (один) рік .

Відповідно до ст. 76 КК України, зобов`язати ОСОБА_4 в період випробувального строку періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Запобіжний захід ОСОБА_4 до набрання вироком законної сили не обирати.

Речові докази:

-риболовецьку мисинову сітку довжиною50 м, висотою 1,5м, вічко 35х35 які знаходяться в кімнаті зберігання речових доказів Семенівського ВП Хорольського ГУНП в Полтавській області,після набрання вироком суду законної сили - знищити;

-свіжовиловлену рибу різних видів, а саме : карась сріблястий - 268 екз. окунь - 1 екз шт., загальноювагою 60кг, яку передано на зберігання НПП " Нижньосульський" , після набрання вироком суду законної сили залишити у НПП " Нижньосульський".

Скасувати арешт накладений ухвалою слідчого судді Семенівського районного суду Полтавської області від 21.11.2019 року : - риболовецьку мисинову сітку довжиною50м, висотою 1,5м,вічко 35х35, -свіжовиловлену рибу різних видів, а саме : карась сріблястий - 268 екз. окунь - 1 екз шт., загальноювагою 60кг.

Згідно зі ч. ч. 6, 7ст. 376 КПК Україникопію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору. Копія судового рішення не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні.

Вирок може бути оскаржений до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляції через Хорольський районний суд Полтавської області.

ГоловуючийОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 86840229
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку