open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Справа № 542/30/20

Провадження №1-кс/542/13/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2020 року смт Нові Санжари

Слідчий суддя Новосанжарського районного суду Полтавської області ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні, в залі суду в смт Нові Санжари клопотання старшого слідчого СВ Новосанжарського ВП ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020170270000015 від 04.01.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувсядо судуз вищевказанимклопотанням,погодженим прокуроромНовосанжарського відділуКобеляцької місцевоїпрокуратури Полтавськоїобласті ОСОБА_4 ,в якомупросить винести ухвалу про дозвіл на проведення обшуку: старшому слідчому СВ Новосанжарського ВП ГУНП в Полтавській області капітану поліції ОСОБА_3 спільно з працівниками СКП Новосанжарського ВП ГУНП, на території ділянки, розташованої в смт. Нові Санжари, вулиця Полтавська 3- А та прилеглої території, Новосанжарського району, де знаходиться ТОВ ПРОМО СТАР УКРАЇНА, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме вилучення пластикової ємкості об`ємом 1000 літрів, яка позначена №31HA|Y|CN|JY|CCSNJ004-15 з вмістом рідини 200 літрів та металевої ємкості сірого кольору, яка поміщена печаткою Новосанжарського ВП ГУНП в Полтавській області за №123, що має значення для встановлення істини по досудовому розслідуванню.

Клопотання мотивовано тим, що 04.01.2020 року до Новосанжарського ВП ГУНП надійшло повідомлення від оперативного працівника спеціальної поліції ГУНП в Полтавській області ОСОБА_5 про те, що в ході перевірки діяльності АЗГП розташованої в АДРЕСА_1 було виявлено наступні порушення, зі сторони головного інспектора будівельного нагляду інспекційного відділу №1 Департаменту ДАБІ у Полтавській області ОСОБА_6 - приміщення збудовано без документу що дає право на виконання будівельних робіт, чим порушено ст. 34 ЗУ Про регулювання містобудівельної діяльності ч.7 ст.34 ЗУ - самовільне будівництво. Об`єкт будівництва експлуатується без введення в експлуатацію, порушено ч.2 ст.39 ЗУ Про регулювання містобудівельної діяльності. Згідно ст. 376 ЦКУ об`єкт є самочинним будівництвом. Зі сторони інспектора ВПБ УЗНС Головного управління ДСНС України у Полтавській області ОСОБА_7 було виявлено наступні порушення на даному об`єкті - АГЗП як об`єкт підвищеної небезпеки, не обладнано автоматизованою системою раннього виявлення загрози виникнення НС та оповіщення населення у разі її виникнення, не проведено уточнення планів локалізації і ліквідації наслідків на ОПНС КМУ від 09.08.2017 року №626 пункт 7, не надано договір на обов`язкове аварійно-рятувальне обслуговування суб`єктів господарювання ст.133 КУЗУ, приміщення операторської АГЗП не обладнано системами протипожежного захисту відповідно до вимог ДБНВ 2.5 - 56:2014 року Система протипожежного захисту розділ 5 глава 1 пункт 1,2 ППБУ, відсутній переносний газоаналізатор у вибухозахищеному виконанні, допускається експлуатація електророзеток та вимикачів встановлених на горючій основі розділ 4 глава 1 пункт 1.17 ППБУ, територію АГЗП не огороджено суцільною огорожею п.8.145 ДБН В 2.5-20:2001 „газопостачання,, над резервуарами ЗВГ відкрито прокладено електропровід на відкритій відстані 5 метрів до вибухонебезпечної зони - розділ 4 глава 1 пункт 1.18 ППБУ, не проведено повторну централізацію ОПН з урахуванням всіх джерел небезпеки - 2 резервуари ЗВГ та ємність з ДП - ПКМУ від 11.07.2002 р. та не надано декларацію безпеки ОТІМ (ПКМУ від 11.07.2002 р. №956. Даними діями порушено правила безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому підприємстві особою, яка зобов`язана їх дотримувати, якщо це порушення створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або заподіяло шкоду здоров`ю потерпілого.

Даний факт внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020170270000015 від 04.01.2020 року та розпочато досудове розслідування направлене на отримання доказів у даному кримінальному провадженні за ознаками ч.1 ст. 272 КК України.

З метою встановлення всіх обставин справи, під час виїзду на місце події тобто за адресою смт. Нові Санжари вул. Полтавська ЗА (В), було встановлено, що за даною адресою знаходиться територія ТОВ „ПРОМО СТАР УКРАЇНА,, яка за даною адресою здійснює роздібну торгівлю пальним, відповідно до ліцензії виданої Головним управлінням ДФС у Полтавській області в особі заступника начальника ОСОБА_8 за адресою Новосанжарський район, смт. Нові Санжари, вул. Полтавська ЗВ. Під чс огляду даної території, за вищевказаною адресою, було виявлено - пластикову ємкість об`ємом на 1000 літрів, яка обладнана пристроєм по типу електричного лічильника та заправочного шлангу. На момент огляду в даній ємкості знаходилась рідина на позначіці пластикової ємкості 200 літрів. Також на даній території було виявлено металеву ємкість з надписом „Вибухонебезпечно,, яка на момент огляду мала відповідні позначення за №6738, об`ємом 9.9 м.3 на якій мається відповідний датчик з показникою „50„. На момент даного огляду дана ємкість була зачинена у зв`язку з чим всановити її вміст не представилось за можливим. Також поряд з даною ємкістю було виявлено іншу металеву ємкість сірого кольору, до якої на момент огляду були підєднані шланги, які свій початок мали від металевої ємкості вказаної вище, яка позначена №6738. Також перевірити вміст даної ємкості не представилось за можливе у зв`язку з тим, що вона була зачинена та у зв`язку з недопущенням травмування присутніх під час огляду. Поряд з даними ємкостями було виявлено обладнання по типу заправочної колонки та єлектиричного двигуна маркування W- EF 100 L. В ході подальшого огляду на перелічені вище об`єкти було поміщено печатки Новосанжарського ВП ГУНП під №123.

На підставі вищезазначеного, слідство має у своєму розпорядженні достатні дані, які вказують на те, що на території розташованій в АДРЕСА_1 де знаходиться ТОВ ПРОМО СТАР УКРАЇНА яка проводить роздрібну торгівлю пальним знаходяться речі, які створюють загрозу життю та здоров`ю як осіб, які працюють на даному об`єкті, так і осіб, які там перебувають, що має значення для встановлення істини по досудовому розслідуванню.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання.

Дослідивши наданіматеріали,вислухавши поясненняслідчого,суд приходитьдо висновкупро те,що клопотання слідчого про проведення обшуку не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до частини 1 статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно доч.3ст.234КПК Україниу разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;

8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Згідно ч.5 п.4 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; відшукувані речі мають значення для досудового розслідування; відомості,які містятьсяу відшукуванихречах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду.

В провадженні СВ Новосанжарського ВП Кобеляцького ВП ГУ НП в Полтавській області перебуває кримінальне провадження №12029170270000015 з правовою кваліфікацією за ч.1ст.272 КК України (а.с.7).

З витягу ЄРДР вбачається, що 04.01.2020 року до Новосанжарського ВП ГУНП надійшло повідомлення від оперативного працівника спеціальної поліції ГУНП в Пролтавській області ОСОБА_5 про те, що в ході перевірки діяльнотсі АЗГП розташованої в АДРЕСА_1 було виявлено наступні порушення, зі сторони головного інспектора будівельного нагляду інспекційного відділу №1 Департаменту ДАБІ у Полтавській області ОСОБА_6 - приміщення збудовано без документу, що дає право на виконання будівельних робіт, чим порушено ст. 34 ЗУ Про регулювання містобудівельної діяльності ч.7 ст. 34 ЗУ - самовільне будівництво. Об`єкт будівництва експлуатується без введення в експлуатацію, порушено ч.2 ст. 39 ЗУ Про регулювання містобудівельної діяльності. Згідно ст. 376 ЦКУ об`єкт є самочинним будівництвом. Зі сторони інспектора ВПБ УЗНС Головного управління ДСНС України у Полтавській області ОСОБА_7 було виявлено наступні порушення на даному об`єкті - АГЗП як об`єкт підвищеної небезпеки, не обладнано автоматизованою системою раннього виявлення загрози виникнення НС та оповіщення населення у разі її виникнення, не проведено уточнення планів локалізації і ліквідації наслідків на ОПНС КМУ від 09.08.2017 року №626 пункт 7, не надано договір на обов`язкове аварійно-рятувальне обслуговування суб`єктів господарювання ст.133 КУЗУ, приміщення операторської АГЗП не обладнано системами протипожежного захисту відповідно до вимог ДБНВ 2.5 - 56:2014 року Система протипожежного захисту розділ 5 глава 1 пункт 1,2 ППБУ, відсутній переносний газоаналізатор у вибухозахищеному виконанні, допускається експлуатація електророзеток та вимикачів встановлених на горючій основі розділ 4 глава 1 пункт 1.17 ППБУ, теритоірію АГЗП не огороджено суцільною огорожею п.8.145 ДБН В 2.5-20:2001 „газопостачання,,, над резервуарами ЗВГ відкрито прокладено електропровід на відкритій відстані 5 метрів до вибухонебезпечної зони - розділ 4 глава 1 пункт 1.18 ППБУ, не проведено повторну централізацію ОПН з урахуванням всіх джерел небезпеки - 2 резервувари ЗВГ та ємність з ДП - ПКМУ від 11.07.2002 р. та не надано декларацію безпеки ОТІМ (ПКМУ від 11.07.2002 р. №956. Даними діями порушено правила безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому підприємстві особою, яка зобов`язана їх дотримувати, якщо це порушення створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або заподіяло шкоду здоров`ю потерпілого.

В судовому засіданні слідчий надав витягу з ЄРДР в якому виправлено місце вчинення можливого правопорушення, а саме зазначено, що проводилась перевірка діяльності АЗГП, розташованої за адресою: смт Нові Санжари, вул.ПолтавськаЗВ (а.с.39).

Обшук слідчий має намір провести на території ділянки, розташованої в смт Нові Санжари, вулиця Полтавська 3 А та прилеглої території, Новосанжарського району, де знаходиться ТОВ ПРОМО СТАР УКРАЇНА.

Згідно з протоколом огляду від 04.01.2020 року (а.с.15-21) слідчим була оглянута територія, що розташована за адресою: смт Нові Санжари, вул. Полтавська, ЗВ, де розташована АЗС, що відповідає відомостям, вказаним у витягу з ЄРДР в рамках якого розглядається клопотання, в ході проведення огляду були виявлені та оглянуті ємкості, вказані в клопотанні.

Тобто, такі речі, були виявлені та оглянуті саме за адресою: смт Нові Санжари, вул. Полтавська, ЗВ, доказів на підтвердження того, що вони знаходяться на території ділянки, розташованої в смт. Нові Санжари, вулиця Полтавська 3 А та прилеглої території Новосанжарського району, з вказанням меж такої прилеглої території Новосанжарського району, надано не було.

Крім того, відповідно до ч.2 ст.233КПК України, під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи. В клопотанні ж такий обєкт вказаний як «територія ділянки та прилегла територія».

Мета обшуку зазначена як виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме вилучення пластикової ємкості об`ємом 1000 літрів, яка позначена №31HA|Y|CN|JY|CCSNJ004-15 з вмістом рідини 200 літрів та металевої ємкості сірого кольору, яка поміщена печаткою Новосанжарського ВП ГУНП в Полтавській області за №123, що має значення для встановлення істини по досудовому розслідуванню.

Разом з тим, згідно з вищевказаним протоколом огляду, за адресою АДРЕСА_1 , вказані ємкості вже були виявлені й оглянуті, а відомості про вчинення кримінального правопорушення за адресою: АДРЕСА_2 , матеріали, додані до клопотання не містять.

В судовому засіданні слідчий також не зміг пояснити конкретну мету проведення обшуку, зазначивши, що більш за все метою є відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

При цьому а ні в клопотанні не зазначено, а ні в судовому засіданні не встановлено, яке саме значення мають відшукувані речі для досудового розслідування за фактом порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, а також, те що відомості, які містяться у відшукуваних речах, можуть бути доказами під час судового розгляду, чи є вони предметом, знаряддям злочину, чи зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Враховуючи наведене, оскільки слідчим не доведено достатні підстави вважати,що відшукуваніречі знаходятьсяу зазначеномув клопотанніволодінні, відшукуваніречі маютьзначення длядосудового розслідування, а також, те що відомості, які містяться у відшукуваних речах, можуть бути доказами під час судового розгляду, слідчий суддя приходить до висновку, що в задоволенні клопотання слідчого Новосанжарського відділення поліції Кобеляцького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Полтавській області старшого слідчого СВ Новосанжарського ВП ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020170270000015 від 04.01.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України необхідно відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.234, 235 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання старшого слідчого СВ Новосанжарського ВП ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020170270000015 від 04.01.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Новосанжарського

районного суду Полтавської області ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 86840115
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку