open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 527/2375/18

провадження № 1-в/527/1/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2020 року Глобинський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

представника відділу філії ДУ «Центр пробації» ОСОБА_4 ,

засудженої - ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Глобине подання Глобинського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області про вирішення питання про скасування звільнення від відбування покарання відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженки с.Богданівка Знаменськогорайону Полтавськоїобласті Кіровоградськоїобласті,з неповноюсередньої освітою,не одружена,не працююча,зареєстрована тапроживає : АДРЕСА_1 засуджена 15березня 2018року вирокомМиргородського міськрайонногосуду Полтавськоїобласті зач.3ст.185 КК України до 3 років позбавлення волі, на підставіст. 79 КК України від призначеного покарання звільненого з іспитовим строком 2 роки,-

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2018 року до суду надійшло зазначене подання, яке обґрунтоване тим, що вироком Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 15 березня 2018 року ОСОБА_5 засуджена за ч.3 ст.185 КК Українидо 3 років позбавлення волі з іспитовим строком на 2 роки на підставі ст.ст.75,79 КК України, з покладенням обов`язків, передбачених пп. 1, 2 ч.1ст.76 КК України,а саме:періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи та навчання. Вироком суду ОСОБА_5 звільнено від покарання із застосуванням ст.79 КК України, оскільки вона має двох дітей віком до семи років, натомість на даний час за рішенням виконавчого комітету Пронозівської сільської ради Глобинського району Полтавської області № 34 від 22.10.2018 р. малолітніх дітей ОСОБА_6 та ОСОБА_7 було негайно відібрано у матері ОСОБА_5 та направлено до Глобинської ЦРЛ. Згідно розпорядження голови Глобинської РДА № 323 від 24.10.2018 року малолітніх ОСОБА_7 та ОСОБА_6 влаштовано до Кременчуцького обласного спеціалізованого будинку дитини. Крім того, на розгляді у Глобинському районному суді знаходиться справа про позбавлення батьківських прав ОСОБА_5 . Таким чином засуджена ОСОБА_5 свідомо ухиляється від виховання дітей, догляду за ними та не виконує обов`язки покладені на неї судом, чим доводить своє небажання стати на шлях виправлення. У зв`язку з наведеним начальник Глобинського РВ з питань пробації просить скасувати покарання з випробуванням ОСОБА_5

26.11.2019 р. ухвалою Глобинського районного суду Полтавської області було оголошено в розшук засуджену ОСОБА_5 , у зв`язку з чим провадження по даній справі було зупинено.

11.01.2020 р. відновлено провадження.

В ході розгляду справи представником відділу з питань пробації до суду надані додатки до подання, у яких було повідомлено про те, що засуджена ОСОБА_5 ухиляється від виконання обов`язків покладених судом, зокрема за період іспитового строку допустила 17 неявок на реєстрацію без наявності поважних на те причин, рішенням Глобинського районного суду Полтавської області від 10.04.2019 р. була позбавлена батьківських прав стосовно своїх дітей ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 , відомості про вчинення нею в період іспитового строку кримінального правопорушення відсутні.

Заслухавши думку прокурора та представника органу пробації, які подання підтримують та просять його задовольнити, думку засудженої ОСОБА_5 , яка заперечила проти задоволення подання, суд прийшов до наступного висновку.

З матеріалів справи вбачається, що вироком Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 15 березня 2018 року ОСОБА_5 засуджена за ч.3 ст.185, ст.75,79 КК Українидо 3 років позбавлення волі з іспитовим строком на 2 роки. Відповідно до пп.1,2 ч.1ст. 76 КК Українизобов`язано ОСОБА_5 в період іспитового строку періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи та навчання .

У період з 25.07.2018 року по 25.10.2018 року перебувала на обліку Миргородського міськрайонного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області. З 25.10.2018 року перебуває на обліку Глобинського районного відділу з питань пробації, з порядком та умовами відбування покарання ОСОБА_5 під підпис ознайомлена 30.10.2018 року.

Згідно копії листка реєстрації ОСОБА_5 допустила 17 неявок на реєстрацію.

Як убачається з матеріалів справи засуджена ОСОБА_5 є матір`ю двох малолітніх дітей, що стверджується їх свідоцтвами про народження, зважаючи на те, що при винесенні вироку її у відповідності дост.79 КК Українибуло звільнено від відбування покарання з випробуванням, натомість, відповідно до рішення виконавчого комітету Пронозівської сільської ради Глобинського району Полтавської області № 34 від 22.11.2018 року « Про негайне відібрання дітей ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 в ОСОБА_5 » було відібрано дітей і направлено їх до Кременчуцького обласного спеціалізованого будинку дитини.

Рішенням Глобинського районного суду Полтавської області від 10.04.2019 року ОСОБА_5 позбавлено батьківських прав стосовно її малолітніх дітей: дітей ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до ч.5ст.79 КК України, у разі коли звільнена від відбування покарання з випробуванням жінка відмовилися від дитини, передала її в дитячій будинок, зникла з місця проживання, ухиляється від виховання дитини, догляду за нею, не виконує покладених на неї судом обов`язків або систематично вчинює правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про її небажання стати на шлях виправлення, суд за поданням контролюючого органу направляє засуджену для відбування покарання згідно з вироком суду.

Згідно із ч.1 та ч.4ст.166 КВК України, якщо засуджений не виконує обов`язки, встановлені цимКодексом, Законом України «Про пробацію», а також покладені на нього судом, або систематично вчиняє правопорушення, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання.

Письмове попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженої для відбування призначеного покарання застосовується у разі невиконання засудженим хоча б одного з обов`язків, визначених законом та покладених на нього судом, за відсутності об`єктивних обставин, що фактично позбавляють засудженого можливості їх виконувати і документально підтверджені.

Відповідно до ч.2ст.78 КК України, якщо засуджений не виконує покладені на нього обовязки, суд виносить рішення про скасування звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням та про направлення його для відбування покарання, призначеного судом.

Дані, наявні в матеріалах провадження свідчать, що ОСОБА_5 не виконувала покладені на неї судом обов`язки.

З урахуванням обставин справи, особи засудженої, яка в період іспитового строку покладені на неї судом обов`язки не виконувала: ухиляється від виховання малолітніх дітей, догляду за ними, була позбавлена батьківських прав, суд приходить до висновку, що поведінка засудженої ОСОБА_5 під час іспитового строку свідчить про її небажання стати на шлях виправлення.

Зазначені обставини, відповідно до вимог ч.2 ст.78, ч.5 ст.79 КК України та ст.166КВК України єбезумовною підставою до скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням.

А тому суд вважає за необхідне скасувати засудженій звільнення від відбуття покарання з випробуванням та направити її для реального відбуття покарання у виді позбавлення волі, призначеного вироком Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 15.03.2018 р. за ч.3 ст.185 КК Українистроком на 3 роки позбавлення волі.

На підставі викладеного, керуючисьст. 539 КПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

ПоданняГлобинського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області про скасування звільнення від відбування покарання за вирокомМиргородського міськрайонного суду Полтавської області від15 березня 2018 рокувідносно ОСОБА_5 задовольнити.

Скасувати засудженій ОСОБА_5 звільнення від відбування покарання з випробуванням за вироком Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 15.03.2018 року.

Направити ОСОБА_5 для відбування покарання, призначеного вироком Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 15.03.2018 р. за ч.3 ст.185 КК Українистроком на 3 роки позбавлення волі.

Строк відбування покарання ОСОБА_5 рахувати з часу затримання.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом 7 днів з дня її оголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Глобинський районний суд Полтавської області, а засудженою в той же строк з часу отримання копії ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на її оскарження, а у випадку її оскарження, після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 86839805
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку