open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 373/6/20

Провадження №1-кс/373/7/20

УХВАЛА

11січня 2020року Слідчий суддя Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду

Київської області ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

представника скаржника адвоката ОСОБА_3 ,

розглянувши всудовому засіданнів м.Переяславі скаргуадвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Приватного акціонерного товариства «ПЛЕМЗАВОД «КОЛОС», на бездіяльність посадових осіб Переяслав-Хмельницького ВП ГУНП в Київській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

встановив:

08.01.2020 до суду надійшла скарга адвоката ОСОБА_3 , яку він в судовому засіданні підтримав та пояснив, що 29.12.2019 він, як представник ПрАТ «Племзавод «КОЛОС», подав до ГУ НП в Київській області заяву про вчинення злочину, передбаченого ст. 197-1 КК України, обґрунтувавши її тим, що посадові особи Улянівської сільської ради Переяслав-Хмельницького району незаконно заволоділи земельною ділянкою в розмірі 26,4 га, яка перебуває у постійному користуванні у ПрАТ «Племзавод «КОЛОС» згідно Державного акту на право постійного користування землею І-КВ № 000313 та нібито передали її працівникам соціальної сфери. Внаслідок цього Товариству завдано збитки в розмірі 3000000 грн. Заяву про злочин було зареєстровано в інформаційно-телекомунікаційній системі «Інформаційний портал Національної поліції України» (журнал єдиного обліку) Головного управління Національної поліції в Київській області за № 13428, а 30.12.2019 за вх. № 7559 заява Товариства через систему електронного зв`язку надійшла до Переяслав-Хмельницького відділу поліції. Про це його проінформували в ГУ НП в Київській області.

Всупереч вимогам ст. 214 КПК України слідчим Переяслав-Хмельницького ВП Головно управління Національної поліції в Київській області відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесено, розслідування не розпочато, а тому адвокат ОСОБА_3 просить задовольнити його скаргу шляхом зобов`язання посадовий осіб Переяслав-Хмельницького відділу поліції ГУНП Київської області внести відомості про вчинене кримінальне правопорушення до ЄРДР за його заявою (повідомленням) про кримінальне правопорушення за ст. 197-1 КК України та розпочати досудове розслідування.

Прокурор та посадова особа Переяслав-Хмельницького відділу поліції ГУ НП В Київській області в судове засідання на розгляд скарги не з`явилися, будь яких заперечень на надіслали.

Відповідно до ч.3. ст. 306 КПК України відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду даної скарги.

За змістом талону повідомлення єдиного обліку №13428 про прийняття і реєстрацію заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення та іншу подію 29.12.2019 в інформаційно-телекомунікаційнійсистемі «Інформаційнийпортал Національноїполіції України»(журналєдиного обліку)Головного управлінняНаціональної поліціїв Київськійобласті зареєстрованозаявупредставника ПрАТ «Племзавод «КОЛОС» ОСОБА_3 про те, що посадові особи Улянівської сільської ради Переяслав-Хмельницького району незаконно заволоділи земельною ділянкою розміром 26,4 га, яка перебувала у постійному користуванні товариства. Товариству завдано збитків на 3000000,00 грн.

Відповідно до змісту заяви про злочин від 27.12.2019, адресованої начальнику ГУ НП в Київській області, Приватним акціонерним товариством «ПЛЕМЗАВОД «КОЛОС» було виявлено самовільне зайняття належної товариству земельної ділянки групою невідомих осіб.

Попередньо Улянівська сільська рада листом № 462 від 16.12.2019 повідомило про передачу земельної ділянки загальною площею 26,4 га працівникам соціальної сфери. У зв`язку з цим заявник звертає увагу правоохоронного органу, що дії посадових осіб Улянівської сільської ради в особі голови ОСОБА_4 мають ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 197-1 КК України та просить внести відомості до ЄРДР та розпочати досудове розслідування.

Вислухавши аргументи скаржника, дослідивши подані ним докази, є підстави для висновку, що має місце незаконна бездіяльність посадових осіб Переяслав-Хмельницького ВП ГУ НП в Київській області. За відсутності реакції та відзиву на скаргу з боку керівника органу досудового розслідування, слідчий суддя вважає достовірним той факт, що після спливу 24 годин з дня подання заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 197-1 КК України, відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені не були, що вказує на бездіяльність органу досудового розслідування.

Відповідно до положень ст. 39 КПК України керівник органу досудового розслідування організовує досудове розслідування, визначає слідчого (слідчих), який здійснюватиме досудове розслідування, а також самостійно здійснює досудове розслідування, користуючись при цьому повноваженнями слідчого, вживає заходи щодо усунення порушень вимог законодавства у випадках їх допущення слідчим.

За правилами ч.1 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк. Такі скарги можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності.

Статтею 2 КПК України визначено завдання кримінального провадження, якими є: захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування.

Відповідно до ст. 3 цього Кодексу слідчий суддя здійснює повноваження щодо судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Враховуючи все вищевикладене вважаю, що обставини викладені у скарзі є достовірними, бездіяльність керівника органу досудового розслідування не спростована та не є виправданою, а тому скарга підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 303-307, 309 КПК України,

ухвалив:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Приватного акціонерного товариства «ПЛЕМЗАВОД «КОЛОС», на бездіяльність посадових осіб Переяслав-Хмельницького ВП ГУНП в Київській області задовольнити.

Визнати незаконною бездіяльність посадових осіб Переяслав-Хмельницького ВП ГУ НП в Київській області та зобов`язати їх внести відомості про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 197-1 КК України, згідно заяви (повідомлення) ОСОБА_3 , поданої в інтересах ПрАТ «ПЛЕМЗАВОД «КОЛОС», зареєстрованої в Інформаційно-телекомунікаційній системі ГУ НП в Київській області 29.12.2013 (номер талона-повідомлення єдиного обліку 13428), та розпочати досудове розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає

.Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 86839124
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку