open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 362/70/20

Провадження № 1-кс/362/22/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 січня 2020 року слідчий суддя Васильківського міськрайонного суду Київської області - ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Василькові Київської області клопотання слідчого СВ Васильківського відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про накладення арешту на майно,-

в с т а н о в и в :

10.01.2020 р. до Васильківського міськрайонного суду Київської області надійшло клопотання слідчого СВ Васильківського відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 про накладення арешту, яке здане до відділення поштового зв`язку 05.01.2020 р.,на курточку чорногокольору ізполосками білогота червоногокольорів наїї рукавах,на якіймаються плямиречовини бурогокольору вилученоїза адресою: Київська обл., м. Васильків, вул. Покровська, 1, в службовому кабінеті №55, з метою отримання доказів щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України, а саме хуліганства, із застосуванням вогнепальної зброї.

Клопотання обґрунтовано наступним.

В провадженні СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020110140000071 від 04.01.2020.

04.01.2019 до ЧЧ Васильківського ВП ГУНП в Київській області надійшло повідомлення про те, що за адресою: Київська обл., Васильківський район, с. Здорівка, поряд з рибальським ставком, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , грубо порушуючи громадський порядок, що супроводжувалося особливою зухвалістю, застосовуючи вогнепальну зброю, спричинив тілесні ушкодження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ( ІПНПУ 234 від 04.01.2020).

В ході проведення досудового розслідування під час допиту потерпілого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , останній повідомив про те, що 04.01.2020 року близько 15 год. 00 хв., поруч з магазином «Троянда», по вул. Васильківській, с. Здорівка, Васильківського р-ну, Київської області, а саме в ході словесної перепалки, незнайомий йому чоловік здійснив постріл з пістолету в потерпілого, в результаті якого куля влучила в область коліна лівої ноги.

Окрім цього 04.01.2020 року слідчим СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_6 , проведено обшук затриманої особи в порядку статті 208 КПК України, а саме ОСОБА_7 .

Таким чином,з метоювиявлення тафіксації відомостейщодо обставинвчинення кримінальногоправопорушення,відшукання речейта предметів,які маютьзначення длякримінального провадженнята зметою запобіганнязнищення майна,збереження йоговластивостей,а саме:курточки чорногокольору ізполосками білогота червоногокольорів наїї рукавах,на якіймаються плямиречовини бурогокольору,04.11.2020в періодчасу з22год.55хв.по 23год.15хв.,за адресою: Київська обл.,м.Васильків,вул.Покровська,1,в службовомукабінеті №55,згідно вимогКПК України,було проведеноогляд місцяподії,в ходіякого буловиявлено тавилучено: курточку чорного кольору із полосками білого та червоного кольорів на її рукавах, на якій маються плями речовини бурого кольору.

Таким чиномв органудосудового розслідуваннявиникла необхідністьу накладанніарешту наречі вилученів ходіогляду місцяподії,а саме: курточки чорного кольору із полосками білого та червоного кольорів на її рукавах, на якій маються плями речовини бурого кольору.

Крім того, слідчий зазначає, що накладення арешту необхідно з метою повного, всебічного та неупередженого проведення досудового розслідування, проведення необхідних експертиз, отримання доказів, збереження речових доказів, щодо вчинення кримінального правопорушення, виявлення осіб, що причетні до вчинення кримінального правопорушення передбаченого. 4 ст. 296 КК України.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання, просив його задовольнити з підстав зазначених в ньому.

Заслухавши слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали у їх сукупності, слідчий суддя дприходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом достовірно встановлено, що в провадженні СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020110140000071 від 04.01.2020р.

Клопотання слідчого погоджене із прокурором Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_8 .

У ньому зазначено підстави, у зв`язку з якими потрібно здійснити арешт майна, вид майна, що належить арештувати, тобто клопотання оформлене відповідно до вимогст.171 КПК України.

До матеріалів клопотання додані копії документів, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження та долучені документи, які підтверджують обставини, викладені у клопотанні.

Майно, на яке слідчий просить накласти арешт вилучено під час проведення 04.11.2020 року за адресою: Київська область, м. Васильків, вул. Покровська, 1 (службовий кабінет № 55) огляду місця події, що підтверджується протоколом огляду місця події (а.с.7).

Відповідно до ч.1ст.170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно з ч.2ст.170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Крім того, ч.3ст.170 КПК Українивизначено, що у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Частиною 2статті 173 КПК Українипередбачено, що при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя повинен враховувати: правову підставу для арешту майна;можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Вирішуючи питання про задоволення клопотання слідчого, погодженого з прокурором та накладання арешту на вказане майно, суд враховує вимоги, передбачені ч.2ст.173 КПК Українита приходить до висновку, що існують правові підстави для арешту майна, є можливість використання його як доказу у кримінальному провадженні.

Таким чином, слідчим суддею встановлено, що існують підстави, визначені у ч.2ст.170 КПК України, для задоволення клопотання слідчого та накладення арешту на зазначене вище майно.

При цьому, з огляду на положення ч.ч.1, 3ст.170 КПК України, майно, яке відповідає критеріям, визначеним уст.98 КПК України, повинно вилучатися та арештовуватися незалежно від того, хто являється його власником, і у кого і де воно знаходиться, незалежно від того, чи належить воно підозрюваному чи іншій зацікавленій особі, оскільки в протилежному випадку не будуть досягнуті цілі застосування цього заходу забезпечення кримінального провадження - запобігання можливості протиправного впливу (відчуження, знищення, приховання) на певне майно, що, як наслідок, перешкодить об`єктивному встановленню обставин кримінального провадження.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до переконання, що незастосування даного заходу забезпечення кримінального провадження може призвести до зникнення або втрати майна, зазначеного у клопотанні слідчого, чи настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

Керуючись ст.ст.167-175,309,369,372, ч.2 ст.376 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання задовольнити.

Накласти арештна курточкучорного кольоруіз полоскамибілого тачервоного кольорівна їїрукавах,на якіймаються плямиречовини бурогокольору вилученоїза адресою: Київська обл., м. Васильків, вул. Покровська, 1, в службовому кабінеті №55, з метою отримання доказів щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України, а саме хуліганстві, із застосуванням вогнепальної зброї.

Ухвала про арешт майна виконується негайно, слідчим, прокурором.

Апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді може бути подана до Київського Апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 86838973
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку