open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

10.01.2020

Справа №359/8653/19

Провадження №1-кп/359/528/2019

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2020 м. Бориспіль

Бориспільський міськрайонний суд Київської області у складі:

Головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участі:

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду з технічною та відео фіксацією, кримінальне провадження №12019110100001288, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.08.2019, що надійшло до суду з обвинувальним актом за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Київ, українця, громадянина України, не працюючого, раніше не судимого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України,

в с т а н о в и в:

01.08.2019 приблизно о 21 годині 00 хвилин ОСОБА_4 , перебуваючи поблизу грального закладу, що розташований за адресою: м. Бориспіль вул. Київський Шлях, 2/2 - Г, поряд із клумбою на тротуарі помітив фольговий згорток прямокутної форми, який знаходився на землі. Піднявши вказаний згорток ОСОБА_4 розгорнув його і виявив, що в середині знаходиться порошкоподібна речовина білого кольору. Будучи особою, яка раніше вживала психотропні речовини, ОСОБА_4 , зрозумів, що вказана порошкоподібна речовина білого кольору являє собою психотропну речовину, обіг якої обмежено - амфетамін.

В цей час у ОСОБА_4 виник злочинний умисел направлений на незаконне придбання та подальше зберігання психотропної речовини, обіг якої обмежено - амфетамін, без мети збуту.

Реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_4 знаючи властивості та способи вживання психотропної речовини, діючи з умислом направленим на незаконне придбання та зберігання психотропної речовини, без мети збуту, поклав зазначений фольговий згорток у якому знаходилася порошкоподібна речовина білого кольору до одного з відділень свого гаманця, який в свою чергу поклав до лівої кишені своїх штанів, чим вчинив незаконне придбання та зберігання психотропної речовини, обіг якої обмежено - амфетамін, без мети збуту.

01.08.2019приблизно о23годині 50хвилин заадресою:Київська обл.м.Бориспіль вул.Київський Шлях,2/2-Г, ОСОБА_4 був зупинений працівниками Бориспільського відділу поліції ГУНП в Київській області з метою перевірки.

У ході проведення слідчим огляду особистих речей ОСОБА_4 , за участі двох понятих, в лівій кишені штанів, а саме в одному з відділень гаманця було виявлено та в подальшому вилучено фольговий згорток в середині якого знаходилася порошкоподібна речовина білого кольору.

Згідно висновку експерта №11-2/4866 від 27.08.2019, надана на дослідження порошкоподібна речовина білого кольору, містить у своєму складі психотропну речовину, обіг якої обмежено - амфетамін. Загальна маса амфетаміну в речовині становить 0,267 г.

Амфетамін згідно «Списку № 1 Особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено» в Таблиці 2 «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого Кабінетом Міністрів України від 16.05.2000 №770 - є психотропною речовиною, обіг якої обмежено.

Таким чином, ОСОБА_4 , обвинувачується у незаконному придбанні та зберіганні психотропної речовини, обіг якої обмежено - амфетамін, без мети збуту, тобто у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України.

Обвинувачений визнав вину у вчиненні кримінального правопорушення, щиро розкаявся, фактичні обставини вчиненого злочину не оспорює та у судовому засіданні надав наступні покази, а саме 01.08.2019приблизно о21годині 00хвилин вінпрогулювався тапоряд ізклумбою натротуарі помітивфольговий згорток,який знаходивсяна землі.Піднявши вказанийфольговий згортоквін розгорнувйого івиявив,що всередині знаходитьсяпорошкоподібна речовина-амфетамін. Тоді він, знаючи властивостіта способивживання психотропноїречовини,поклав зазначенийфольговий згортокз амфетаміномдо гаманця.Цього ждня,він бувзупинений працівниками Бориспільськоговідділу поліціїГУНП вКиївській областіз метоюперевірки табуло виявленота вподальшому вилученофольговий згортокз амфетаміном. Зобов`язався в подальшому не вчиняти подібного та зазначив, що жалкує про вчинене. Крім того зазначив, хоч офіційно не працевлаштований однак, просив суд врахувати обставину, що він має кошти для сплати штрафу.

У зв`язку з тим, що обвинувачений та інші учасники кримінального провадження не оспорювали фактичні обставини вчинення кримінального правопорушення (злочину), суд на підставі ч. 3 ст. 349 КПК України, визнав недоцільним досліджувати докази стосовно цих фактичних обставин та обмежується допитом обвинуваченого та дослідженням доказів, які характеризують його особу, досліджує речові докази, судові витрати, роз`яснивши сторонам, що у такому разі вони будуть позбавлені права оскаржити фактичні обставини справи в апеляційному порядку.

Судом з`ясовано, що обвинувачений та інші учасники кримінального провадження розуміють зміст цих обставин, сумніву у добровільності та істинності їх позицій немає.

Таким чином, розгляд провадження проводився відносно обвинуваченого в межах пред`явленого йому обвинувачення.

При встановлених обставинах, оцінюючи зібрані докази, суд вважає, що вина обвинуваченого ОСОБА_4 , у вчиненні вищезазначеного кримінального правопорушення у судовому засіданні доведена повністю і зібраних доказів достатньо для визнання його винним.

Дії обвинуваченого кваліфіковані за ч. 1 ст. 309 КК України які виразилися у незаконному придбанні та зберіганні психотропної речовини, обіг якої обмежено - амфетамін, без мети збуту.

Таку кваліфікацію дій обвинуваченого ОСОБА_4 , суд вважає правильною.

Так, амфетамін є психотропною речовиною, яка відноситься до переліку наркотичних засобів, обіг якої обмежено. Його придбання та зберігання чинним законом є обмеженою. Це означає, що дії ОСОБА_4 , мають ознаку незаконності. ОСОБА_4 , це було відомо, він усвідомлював суспільно небезпечний характер власних дій, передбачав їх суспільно небезпечні наслідки, але бажав їх настання з метою подальшого особистого вживання наркотичного засобу. Це підтверджує наявність в його діях виключно прямого умислу, а також те, що він не мав на меті збут наркотичних засобів. Вчинене ним кримінальне правопорушення є закінченим. Відповідно до «Списку № 2 Особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких обмежено» Таблиці 2 «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого Кабінетом Міністрів України від 16.05.2000 № 770 - є психотропною речовиною, обіг якої обмежено.

Тому суд дійшов до переконання, що обвинувачений повинен бути засуджений за ч. 1 ст. 309 КК України, за незаконне придбання та зберігання психотропної речовини, обіг якої обмежено - амфетамін, без мети збуту, в межах санкції даної статті.

Відповідно до вимогст.65КК України при призначенні покарання суд повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу засудженого та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання. Особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження вчинення нових злочинів.

Згідноіз ст.66КК України обставинами, які пом`якшують покарання ОСОБА_4 , суд вважає його щире каяття та те, що своїми послідовними показаннями сприяв судовому слідству.

Обставиною, що обтяжують покарання обвинуваченого, відповідно до ст. 67 КК України, судом не встановлено.

Аналіз даних про особу обвинуваченого вказує на те, що він раніше не судимий. На обліках у лікарів нарколога та психіатра не перебуває. Не одружений. Офіційно не працевлаштований. Малолітні особи та інваліди на його утриманні не перебувають.

Призначаючи вид і міру покарання для обвинуваченого ОСОБА_4 , суд враховує те, що він вчинив злочин середньої тяжкості, згідно вимог статті 12 КК України.

З урахуванням викладеного, тяжкості скоєного кримінального правопорушення, даних про особу обвинуваченого, з урахуванням обставин, які пом`якшують покарання, правову позицію прокурора, додержуючись принципу законності, індивідуалізації, справедливості та обґрунтованості покарання, а також враховуючи, що згідно із ч. 2ст. 50 КК Українипокарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженого,та з огляду на всі обставини в цілому,суд приходить до висновку про те, що ОСОБА_4 , за вчинення злочину середньої тяжкості, належить призначити покарання у виді штрафу в розмірі п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить вісімсот п`ятдесят гривень.

Суд вважає, що дана міра покарання відносно обвинуваченого є достатньою для виправлення та попередження вчинення ним нових злочинів, враховуючи тяжкість вчиненого злочину та особу обвинуваченого, пом`якшуючи обставини.

Долю речових доказів вирішити відповідно до ст.100 КПК України.

Крім того, з обвинуваченого, на користь Держави України, слід стягнути витрати на проведення експертизи у розмірі 1256 гривень 08 копійок.

Керуючись: ст. 100, 122, ч. 2 ст. 124, ст. 318, ч. 3 ст.349, ст.ст. 342-351358363-368 КПК України, ст.ст. 65-66, ч. 1 ст. 309 КК України, суд, -

у х в а л и в:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним у вчинені злочину, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України та призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі 50 (п`ятдесяти) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень 00 копійок.

Засуджений ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зобов`язаний сплатити суму штрафу на користь держави України (одержувач коштів: Борисп.УК/Бориспіль/21081100, код отримувача ЄДРПОУ: 38007070, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО): 899998, рахунок отримувача: UA888999980313070106000010004, код класифікації доходів: 21081100), - в місячний строк з моменту набрання вироком суду законної сили.

Стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь Держави України - 1256 (одну тисячу двісті п`ятдесят шість) гривень 08 копійок процесуальних витрат, пов`язаних із залученням експерта.

Речові докази, після набрання вироком суду законної сили, що знаходяться на зберіганні в камері схову Бориспільського ВП ГУНП у Київській області, а саме наркотичний засіб обіг якого обмежено - амфетамін масою 0,267 г. - знищити.

Вирок судуможе бутиоскаржений вапеляційному порядкудо Київськогоапеляційного судучерез Бориспільський міськрайонний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 86838847
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку