open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 359/10653/19

Провадження № 1-кс/359/5/2020

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 січня 2020 м.Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської обл. ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

розглянувши в приміщенні суду без проведення технічної фіксації судового засідання скаргу ОСОБА_3 на постанову слідчого про закриття кримінального провадження,

в с т а н о в и в :

19.11.2019 до Бориспільського міськрайонного суду надійшла зазначена скарга, якою скаржник просить скасувати постанову слідчого СВ поліції в а/п «Бориспіль» Бориспільського відділу поліції ГУ НП в Київській області капітана поліції ОСОБА_4 від 16 серпня 2019 року про закриття кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 42017111100000265 від 03.10.2017 р, крім того встановити процесуальний строк проведення досудового розслідування в межах 30 днів.

Вказана скарга обґрунтована тим, що 11.11.2019 ним було отримано простий лист від 31.10.2019 за підписом заступника начальника слідчого відділення поліції в аеропорту «Бориспіль» Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_5 , який було направлено на його адресу лише 15.05.2019. Вказаним листом направлено копію постанови від 16 серпня 2019 про закриття кримінального провадження №42017111100000265. З даної постанови вбачається, що слідчим слідчого відділення поліції в а/п «Бориспіль» Бориспільського відділу поліції ГУНП в Київській області, капітаном поліції ОСОБА_4 кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017111100000265 від 03.10.17 у зв`язку з відсутністю складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.382 КК України - закрито на підставі п. 2 ч. 1 ст.284 КПК України. Скаржник зазначає, що на момент закриття кримінального провадження слідчим не здійснено всіх необхідних заходів, спрямованих на швидке, повне і неупереджене дослідження обставин кримінального провадження. 28.02.2019 ухвалою слідчого судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області було скасовано попередню постанову про закриття даного провадження від 17.01.2019. З того часу жодних слідчих дій проведено не було, але була винесена оскаржувана постанова, що є порушенням його прав як потерпілого, що стало підставою для звернення з вказаною скаргою.

Скаржник у судове засідання не з`явилася, про місце, день та час розгляду справи повідомлялась належним чином. Надала заяву про розгляд справи без її участі, вимоги скарги підтримала в повному обсязі посилаючись на підстави зазначені у ній. Просила скаргу задовольнити.

Слідчий та прокурор в судове засідання не з`явились, про причини неявки не повідомляли, про місце, день та час розгляду справи повідомлялись у відповідності до норм діючого законодавства.

За таких обставин, враховуючи положення ч. 3ст. 306 КПК України, слідчий суддя вважає за можливе розглянути скаргу у відсутності представника органу досудового розслідування та прийняти процесуальне рішення у відповідності до вимогст. 307 КПК України.

Відповідно ст.107 КПК України фіксація за допомогою технічних засобів не проводилася, оскільки учасники процесуальної дії про застосування фіксації не заявили.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали скарги та додані до неї документи, давши їм належну правову оцінку приходить до висновку про відмову в задоволенні скарги, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ст.2КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ч. 1 ст.24КПК України кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому КПК України.

Відповідно дост. 26 КПК Українисторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом. Слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Відповідно до п. 5 ч. 1ст. 3 КПК Українидосудове розслідування - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Згідно ч. 1 п. 4 ст. 303 КПК Україна на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення слідчого про закриття кримінального провадження заявником, потерпілим, його представником чи законним представником.

Слідчий суддя вважає, що скаргу подано належною особою.

Згідно ст. 304 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Як вбачається з матеріалів справи, строк звернення до суду зі скаргою в порядку ст. 303 КПК України, заявником не пропущено.

Зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, відносяться: верховенство права; законність; рівність перед законом і судом; повага до людської гідності; доступ до правосуддя та обов`язковість судових рішень; змагальність сторін та свобода в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості; безпосередність дослідження показань, речей і документів; забезпечення права на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності.

Статтею 91 КПК України визначені обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні. Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Вичерпний перелік підстав закриття кримінального провадження міститься в ст. 284 КПК України, згідно якої кримінальне провадження закривається в разі встановлення відсутності в діянні складу кримінального правопорушення.

Закриття кримінального провадження є одним із способів її остаточного вирішення, а тому провадження має закриватися після всебічного повного та об`єктивного дослідження всіх обставин справи та оцінки слідчим всіх зібраних та перевірених доказів (ст.ст. 2, 284 КПК України).

Постанова про закриття кримінального провадження має бути мотивованою, її зміст повинен відповідати фактичним обставинам, встановленим матеріалами справи, зокрема в ній має бути викладено суть заяви особи, яка звернулася з метою захисту своїх прав та відповіді на всі поставлені нею питання, які виключають провадження у справі і обумовлюють її закриття, що є однією з гарантій забезпечення прав і законних інтересів учасників процесу (ст. 110 КПК України).

Тобто, на слідчого суддю, відповідно до норм КПК України, покладено обов`язок здійснювати судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні під час досудового розслідування, зобов`язаний перевірити законність прийнятої слідчим постанови. Зокрема, якщо слідчим закрито провадження за відсутністю в діях особи складу злочину, то слідчий суддя має звернути увагу на те, чи містить постанова детальний виклад обставин, за яких заявник вважав, що особою (особами) вчинено злочин, а у разі, якщо особі (особам) ставилося в вину декілька протиправних діянь, які підпадають під ознаки різних статей кримінального закону, то чи містить постанова висновки слідчого щодо відсутності вини особи (осіб) у вчиненні кожного з них.

Таким чином, прийняття рішення про закриття кримінального провадження можливе лише після всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин кримінального провадження, безпосереднього дослідження та оцінки слідчим доказів, які стосуються цього провадження в сукупності.

Згідно з ч. 2ст. 9 КПК Українипрокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язанні всебічно, повно і неупереджено дослідити усі обставини кримінального провадження. Лише за такої умови можливе виконання завдань кримінального судочинства. Усебічність дослідження обставин кримінального провадження означає, по-перше, висунення і дослідження всіх можливих версій щодо характеру події, що має ознаки кримінального правопорушення, винуватість особи; а-по друге, однаково ретельне встановлення і перевірку як обставин, що викривають, так і тих, що виправдовують особу. Повнота дослідження кримінального провадження означає встановлення всього кола фактичних обставин, що можуть суттєво вплинути на рішення у кримінальному провадженні; використання такої сукупності доказів, яка обґрунтовує зроблені висновки як такі, що не залишають місця сумнівам.

Постанова про закриття кримінального провадження має бути мотивованою, її зміст повинен відповідати фактичним обставинам, встановленим матеріалами справи, зокрема в ній мають бути викладені всі підстави, які виключають провадження у справі і обумовлюють її закриття, що є однією із гарантій забезпечення прав і законних інтересів учасників кримінального провадження.

Отже, закриття кримінального провадження є формою закінчення досудового розслідування, яке відбувається в силу наявності обставин, що його виключають. А тому прийняття рішення про його закриття можливе лише після всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин кримінального провадження й оцінки слідчим доказів у сукупності.

Згідно вимог ст. 11 КК України, злочином є передбачене цим Кодексом суспільно-небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб`єктом злочину.

Відповідно до ст. 129-1 Конституції України, яка є нормою прямої дії, судові рішення є обов`язковими для виконання на всій території України.

В матеріалах кримінального провадження відсутні будь-які слідчі дії після скасування ухвалою слідчого судді попередньої постанови про закриття кримінального провадження, а тому вимоги вказані в ухвалі та норми кримінального процесуального кодексу не виконані.

Як вбачається з оскаржуваної постанови при закритті кримінального провадження слідчим СВ не враховані і не прийняті до уваги, як докази вчинення посадовими особами Київської митниці ДФС кримінального правопорушення рішення вищезазначених судів, не дана їм правова оцінка.

Слідчим не вжито всіх необхідних слідчих (розшукових) дій спрямованими на отримання (збирання) доказів та належної перевірки вже отриманих доказів у кримінальному провадженні, з метою виявлення ознак кримінального правопорушення та осіб, що його вчинили. У справі не було встановлено які саме службові особи приймали рішення про відмову у видачі коштів для виконання рішення суду, не були встановлені особи, які безпосередньо були виконавцями письмових відповідей (документів, рішень), згідно яких висувалися умови для отримання вилучених коштів.

Таким чином, прийняття рішення про закриття кримінального провадження можливе лише після всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин кримінального провадження, безпосереднього дослідження та оцінки слідчим доказів, які стосуються цього провадження в сукупності.

За таких обставин, зважаючи на те, що в ході розгляду скарги знайшов своє підтвердження факт передчасності винесення слідчим рішення про закриття кримінального провадження, вважаю за необхідне задовольнити скаргу заявника ОСОБА_3 .

Крім того, відповідно достатті 6Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (РИМ, 4.XI.1950), яка згідно зчастиною першоюстатті 9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Відповідно до ч.1 ст.114 КПК для забезпечення виконання сторонами кримінального провадження вимог розумного строку слідчий суддя, суд має право встановлювати процесуальні строки у межах граничного строку, передбаченого цим Кодексом, з урахуванням обставин, встановлених під час відповідного кримінального провадження.

Ч.2 ст.114 КПК зазначає, щобудь-які строки, що встановлюються прокурором, слідчимсуддеюабосудом,не можуть перевищувати меж граничного строку, передбаченого цим Кодексом, та мають бути такими, що дають достатньо часу для вчинення відповідних процесуальних дій або прийняття процесуальних рішень та не перешкоджають реалізації права на захист.

Постільки досудове розслідування по зазначеному кримінальному провадженню фактично не проводиться тривалий час, затягується на протязі невиправдано тривалого строку, не надається оцінка об`єктивним доказам, які містяться у кримінальному провадженні № 42017111100000265 від 03.10.2017р., вважаю за необхідне встановити процесуальні строки проведення досудового розслідування та зобов`язати провести необхідні процесуальні дії для закінчення такого розслідування у розумні строки, передбачені ст.28 КПК.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 24, 26, 114, 303, 305, 306, 307, 309, ч. 2 ст. 376 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в :

Скаргу ОСОБА_3 - задовольнити.

Скасувати постанову слідчого СВ поліції в а/п «Бориспіль» Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області капітана поліції ОСОБА_4 від 16 серпня 2019 про закриття кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017111100000265 від 03.10.2017.

Зобов`язати слідчого СВ поліції в а/п «Бориспіль» Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області капітана поліції ОСОБА_4 продовжити досудове розслідування у кримінальному провадженні за №42017111100000265 від 03.10.2017.

Встановити процесуальний строк проведення досудового розслідування по кримінальному провадженню №42017111100000265 від 03.10.2017 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 382 КК України, в межах 30 (тридцяти) днів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає у відповідності до положень ст. 307 КПК України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 86838846
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку