open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №359/190/20

Провадження №1-кс/359/108/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2020 року слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

за участю перекладача ОСОБА_4 ,

за участю захисника ОСОБА_5 ,

за участю затриманого ОСОБА_6 ,

розглянувши в приміщенні суду у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Бориспільської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про застосування тимчасового арешту до

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Новосибірськ, громадянина Російської Федерації, з вищою юридичною освітою, працюючого в ТОВ «Великий шлях» на посаді фінансового директора, одруженого, на утриманні якого перебувають двоє дітей, раніше не судимого, проживаючого на о. Пхукет у Королівстві Таїланд, обвинуваченого у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.210 та ч.3-ч.5 ст.228.1 КК Російської Федерації,

встановив:

1. Суть клопотання, що розглядається слідчим суддею.

1.1. В січні 2020 року прокурор ОСОБА_3 звернувся з вказаним клопотанням та обґрунтовує його тим, що 8 січня 2020 року об 11 годині 50 хвилин в пункті пропуску для повітряного сполучення «Бориспіль» під час оформлення пасажирів рейсу №295 сполученням «Доха-Київ» був затриманий ОСОБА_6 , який перебуває у міжнародному розшуку у зв`язку з вчиненням ним на території Російської Федерації злочинів, передбачених ч.1 ст.210 та ч.3-ч.5 ст.228.1 КК Російської Федерації. Згідно з кримінальним законодавством України такі злочини кваліфікуються за ч.1 ст.255 та ч.3 ст.307 КК України, за вчинення яких передбачено максимальне покарання у виді позбавлення волі на строк до 12 років. Тому прокурор ОСОБА_3 просить застосувати до ОСОБА_6 тимчасовий арешт строком на 40 діб до надходження запиту про його видачу від компетентних органів Російської Федерації.

2. Позиції учасників кримінального процесу з приводу поданого клопотання.

2.1. У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримує клопотання та наполягає на його задоволенні.

2.2. Захисник ОСОБА_5 заперечує проти задоволення клопотання та посилається на те, що на копії постанови судді про обрання її підзахисному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відсутня відмітка про набрання судовим рішенням законної сили. Крім того, ОСОБА_6 працевлаштований, на його утриманні перебуває дружина та двоє дітей. Тому захисник ОСОБА_5 просить відмовити у задоволенні клопотання.

2.3. ОСОБА_6 також заперечує проти задоволення клопотання та посилається на те, що він не причетний до інкримінованих йому злочинів. Тому ОСОБА_6 просить відмовити у задоволенні клопотання.

3. Обставини, встановлені слідчим суддею.

3.1. 8 січня 2020 року об 11 годині 50 хвилин в пункті пропуску для повітряного сполучення «Бориспіль» під час оформлення пасажирів рейсу №295 сполученням «Доха-Київ» був затриманий громадянин Російської Федерації ОСОБА_6 . Ця обставина підтверджується протоколом про затримання особи (а.с.5-7), копією паспорту громадянина Російської Федерації для виїзду за кордон (а.с.11).

3.2. Спірні процесуальні правовідносини регулюються главою 44 «Видача осіб, які вчинили кримінальне правопорушення (екстрадиція)» КПК України.

4. Норми процесуального права, якими керується слідчий суддя при розгляді клопотання.

4.1. Відповідно до ч.6 ст.583 КПК України при розгляді клопотання слідчий суддя перевіряє наявність документів, передбачених пунктом 2 частини четвертої цієї статті.

4.2. Згідно з п.2 ч.4 ст.583 КПК України до клопотання додаються документи, що містять дані про вчинення особою злочину на території іноземної держави та обрання щодо неї запобіжного заходу компетентним органом іноземної держави.

4.3. За правилом ч.1 ст.573 КПК України запит про видачу особи (екстрадицію) направляється за умови, якщо за законом України хоча б за один із злочинів, у зв`язку з якими запитується видача, передбачено покарання у виді позбавлення волі на максимальний строк не менше одного року.

5. Мотиви, якими керується слідчий суддя при розгляді клопотання.

5.1. Постановою старшого слідчого СУ МВС Республіки Карелія від 2 грудня 2019 року ОСОБА_6 був притягнутий в якості обвинуваченого у кримінальній справі за обвинуваченням у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.210 та ч.3-ч.5 ст.228.1 КК Російської Федерації. Зі змісту пред`явленого обвинувачення вбачається, що ОСОБА_6 приймав безпосередню участь в злочинній організації, діяльність якої полягала у незаконному збуті наркотичних засобів на території Російської Федерації.

5.2. Згідно з кримінальним законодавством України такі злочини кваліфікуються за ч.1 ст.255 та ч.3 ст.307 КК України, за вчинення яких передбачено максимальне покарання у виді позбавлення волі строком до 12 років.

5.3. Постановою старшого слідчого СУ МВС Республіки Карелія від 2 грудня 2019 року був оголошений розшук ОСОБА_6 . Крім того, постановою заступника начальника відділу №1 МВС Республіки Карелія від 4 грудня 2019 року (а.с.36-38) ОСОБА_6 був оголошений в міжнародний розшук.

5.4. Постановою судді Петрозаводського міського суду Республіки Карелія від 5 грудня 2019 року (а.с.32-34) ОСОБА_6 обрано запобіжний захід у вигляді тримання його під вартою.

5.5. На підставі вказаного судового рішення в базі даних Інтерполу була оформлена картка про міжнародний розшук ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Новосибірськ, громадянина Російської Федерації (а.с.24-26). Повне співпадіння прізвища, ім`я та по батькові, дати та місця народження, а також громадянства переконливо свідчить про те, що ОСОБА_6 , який був затриманий в міжнародному аеропорту «Бориспіль», є саме тією особою, яку розшукують компетентні органи Російської Федерації для здійснення кримінального судочинства.

5.6. Безумовно,застосування до ОСОБА_6 тимчасового арешту призведе довтручання вйого правона свободута особистунедоторканість.Водночас,вжиття цьогопроцесуального заходує вкрайнеобхідним длязабезпечення кримінальногосудочинства тазміцнення авторитетуУкраїни всистемі міжнародноїкримінальної юстиції.Досягнення такихцілей становитьсуспільний інтерес,якийпревалює над принципом поваги до свободи затриманого.

5.7. З огляду на це слідчий суддя вважає, що до ОСОБА_6 допустимо застосувати тимчасовий арешт строком на 40 діб до надходження запиту про його видачу від компетентних органів Російської Федерації.

6. Доводи, відхилені слідчим суддею, та мотиви їх відхилення.

6.1. Захисник ОСОБА_5 не подала жодного доказу на підтвердження того, що постанова судді Петрозаводського міського суду Республіки Карелія від 5 грудня 2019 року була скасована судом апеляційної інстанції. Тому слідчий суддя критично оцінює її сумнів з приводу того, що вказане судове рішення не набрало законної сили.

6.2. Крім того, розглядаючи клопотання про застосування тимчасового арешту, слідчий суддя не уповноважений досліджувати обґрунтованість оголошеної підозри (або пред`явленого обвинувачення), а також надавати оцінку законності рішень судових та правоохоронних органів іноземної держави з приводу обрання затриманому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та оголошення його у міжнародний розшук. Тому слідчий суддя також критично оцінює посилання ОСОБА_6 на вказані обставини.

Керуючись ч.2 ст.369, ч.3 ст.371, ст.372, п.2 ч.6 ст.583 та п.3 ч.1 ст.589 КПК України, слідчий суддя

ухвалив:

Клопотання прокурора Бориспільської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про застосування до затриманого тимчасового арешту задовольнити.

Застосувати до ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Новосибірськ, громадянина Російської Федерації, з вищою юридичною освітою, працюючого в ТОВ «Великий шлях» на посаді фінансового директора, одруженого, на утриманні якого перебувають двоє дітей, раніше не судимого, проживаючого на о. Пхукет у Королівстві Таїланд, обвинуваченого у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.210 та ч.3-ч.5 ст.228.1 КК Російської Федерації, тимчасовий арешт строком на 40 діб до надходження запиту про його видачу від компетентних органів Російської Федерації.

Перебіг строку тимчасового арешту рахувати з дня затримання ОСОБА_6 з 8 січня 2020 року.

Ухвала слідчого судді діє до 16 лютого 2020 року включно.

Утримувати ОСОБА_6 в державній установі «Київський слідчий ізолятор» Міністерства юстиції України.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 5 днів з дня її оголошення.

Суддя

Бориспільського міськрайонного суду ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 86838843
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку