open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" грудня 2019 р. справа № 300/2165/19

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Шумей М.В., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Коломийського міськрайонного відділу ДРАЦС Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області про визнання протиправним, скасування висновку та зобов`язання до вчинення дій, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (надалі, також - позивач) звернулася в суд з адміністративним позовом до Коломийського міськрайонного відділу ДРАЦС Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області (надалі, також - відповідач) про визнання протиправним, скасування висновку та зобов`язання до вчинення дій.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що висновком про внесення змін до актового запису цивільного стану відповідача відмовлено позивачу у виправленні дати народження з ІНФОРМАЦІЯ_1 на ІНФОРМАЦІЯ_2. Такій дії відповідача вважає протиправними просить суд скасувати вказаний висновок та зобов`язати відповідача внести відповідні зміни до актового запису цивільного стану за №12 від 18.05.1949.

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 08.11.2019 позовну заяву залишено без руху (а.с.16-17). У встановлений судом строк позивач усунув недоліки позовної заяви (а.с.22).

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 19.11.2019 відкрито провадження в даній адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження (а.с.1-2).

Відповідач скористався правом на подання відзиву на позовну заяву, який надійшов на адресу суду 28.11.2019. У відзиві на позовну заяву представник проти позову заперечив вказавши, що висновок про відмову у виправленні дати народження з ІНФОРМАЦІЯ_1 на ІНФОРМАЦІЯ_2 в акті запису цивільного стану складений у зв`язку з відсутністю підтверджуючих документів (а.с.37-39).

Розглянувши у відповідності до вимог статті 263 КАС України справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні), дослідивши в сукупності позовну заяву, відзив на позов, письмові докази, наявні в матеріалах даної адміністративної справи, судом встановлено такі обставини.

Згідно Свідоцтва про народження Серія НОМЕР_1 від 09.07.2014 ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.11).

Згідно Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища за №00024267012 від 17.10.2019 ОСОБА_1 змінила прізвища на ОСОБА_1 у зв`язку із одруженням. Також згідно з відомостями вказаного витягу ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.12).

Суд встановив, що свідоцтво про народження позивача та відомості, які містяться у Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища за №00024267012 від 17.10.2019 містять розбіжності в даті народження ОСОБА_1 .

На звернення позивача про внесення змін до актового запису цивільного стану відповідачем складено висновок, яким відмовлено у виправленні дати народження з ІНФОРМАЦІЯ_1 на ІНФОРМАЦІЯ_2 у зв`язку з відсутністю підтверджуючих документів.

Надаючи правову оцінку правовідносинам, що склались між сторонами, суд зазначає наступне.

Спірні правовідносини регулюються Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" від 01.07.2010 року № 2398-VІ (надалі, також - Закон № 2398-VІ).

Статтею 22 Закону № 2398-VІ передбачено, що внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав.

За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому.

У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказуються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку.

Внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться за заявою (серед іншого) особи, щодо якої складено актовий запис та одного з батьків.

Після внесення змін до актового запису цивільного стану заявнику повторно видається свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану.

Питання внесення змін до актових записів цивільного стану врегульовані Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженими наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року № 96/5 (надалі, також Правила № 96/5).

Відповідно до п. 2.6 Розділу II Правил № 96/5 разом із заявою про внесення змін до актового запису цивільного стану заявником подаються свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, у яких зазначені неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні, інші документи необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті.

Згідно п. 1.1,1.5 Розділу І правил № 96/5, внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться районними, районними у містах, міськими (міст обласного значення), міськрайонними, міжрайонними відділами державної реєстрації актів цивільного стану головного територіального управління юстиції (надалі, також - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством.

Позивачем був дотриманий порядок звернення із питанням про внесення змін до актових записів.

У разі відмови у внесенні змін до актових записів цивільного стану у висновку відділу державної реєстрації актів цивільного стану вказуються причини відмови та зазначається про можливість оскарження його у судовому порядку. Заяви про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання приймаються відділами державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, визначеному цими Правилами. Працівник відділу державної реєстрації актів цивільного стану, який прийняв заяву, звіряє відомості, зазначені заявником у заяві, з паспортом або паспортним документом. Суперечливі дані в документах письмово пояснюються заявником.

Судом встановлено, що звернувшись із відповідною заявою позивач надав копію паспорту громадянина України НОМЕР_2 виданого 09.01.1998 року Коломийським МВ УМВС України в Івано-Франківській області. Крім того, була надана копія свідоцтва про народження НОМЕР_1 , виданого 09.07.2014 Коломийським районним відділом ДРАЦС Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області та витяги з ДРАЦС №23977031 від 18.09.2019 щодо актового запису про народження №12 від 18.05.1949, №23988572 від 19.09.2019 щодо актового запису про шлюб №18 від 25.11.1972, №239888724 від 19.09.2019 щодо актового запису про розірвання шлюбу №17 від 25.01.2000, а також повідомлення полового будинку від 23.09.2019 №68.

Стаття 9 Закону № 2398-VІ передбачає, що державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті.

Відповідно до положень частини 1 статті 22 Закону № 2398-VІ та пункту 1.1 Правил № 96/5 відмова державних органів реєстрації актів цивільного стану про внесення змін до актових записів цивільного стану може бути оскаржена в судовому порядку.

Аналізуючи вищевикладені обставини та подані документи суд вважає, що орган державної реєстрації актів цивільного стану при реєстрації актів народження дітей, припустився помилки в даті народження, зазначивши ІНФОРМАЦІЯ_1.

У своєму висновку відповідач не вірно вказує про те, що відсутні підтверджуючі документи тому суд вважає, що у даному випадку посадова особа органу реєстрації актів цивільного стану не дослідила документи подані позивачем, внаслідок чого відповідачем складено висновок про відмову у внесенні змін до актового запису цивільного стану за №12 від 18.05.1949.

Таким чином, висновок відповідача від 26.09.2019 про відмову у внесенні змін до актового запису цивільного стану за №12 від 18.05.1949 є протиправним.

Відповідно до частини 1 статті 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Згідно із частинами 1 та 3 статті 132 КАС України, судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

До матеріалів справи долучено квитанцію від 31.10.2019, що підтверджує сплату позивачем судового збору в розмірі 768,40 грн (а.с.3-4).

Таким чином, підлягають стягненню за рахунок бюджетних асигнувань відповідача на користь позивача понесені ним витрати зі сплати судового збору в розмірі 768,40 грн (сімсот шістдесят вісім гривень) 40 копійок.

На підставі статті 129-1 Конституції України, керуючись статтями 139, 242-246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати протиправним та скасувати висновок Коломийського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області про відмову у внесенні змін до актового запису цивільного стану від 26.09.2019 року.

Зобов`язати Коломийський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області внести зміни до актового запису цивільного стану за №12 від 18.05.1949 про народження ОСОБА_1 , зареєстрованого виконавчим комітетом Гвіздецької селищної ради, Коломийського району, Івано-Франківська області, а саме: виправити дату народження з ІНФОРМАЦІЯ_1 на ІНФОРМАЦІЯ_2.

Стягнути з Коломийського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області (ЄДРПОУ 43182151, місцезнаходження: вул. Міцкевича, 2, м. Коломия, Коломийський район, Івано-Франківська область, 78200) за рахунок його бюджетних асигнувань на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_5 , місце проживання: АДРЕСА_1 ) судовий збір у розмірі 768,40 грн (сімсот шістдесят вісім гривень)40 копійок.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Восьмого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного судового рішення, через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Шумей М.В.

Джерело: ЄДРСР 86771784
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку