open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

_____________________________________________________________________________________________________________________

Справа № 520/382/19

Провадження № 2/520/2278/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.12.2019 року

Київський районний суд м. Одеси в складі:

судді Пучкової І.М.,

за участю секретаря судового засідання Бродецької Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ТОВ «Одесагаз-Постачання», третя особа ПАТ «Одесагаз», про визнання дій незаконними та зобов`язання провести перерахунок, -

ВСТАНОВИВ:

08.01.2019 року позивачка звернулася до суду з позовною заявою до ТОВ «Одесагаз-Постачання», третя особа ПАТ «Одесагаз», в якій просить визнати незаконними дії ТОВ «Одесагаз-Постачання» з нарахування боргу за особовим рахунком № НОМЕР_1 у розмірі 449, 40 грн. за послуги з постачання газу та зобов`язати провести перерахунок плати за послуги постачання газу до квартири АДРЕСА_1 , за показаннями лічильника газу, виходячи з того, що вона почала споживати послугу з показань лічильника газу – 571, 713 м3, посилаючись на те, що з 26.10.2004 року по 20.05.2015 року вона не проживала та не мала можливості проживати у цій квартирі.

Представник відповідача ТОВ «Одесагаз-Постачання» заперечував проти задоволення позовної заяви, зазначив, що станом на 01.12.2018 року за особовим рахунком № НОМЕР_1 є заборгованість у сумі 472 грн. 92 коп., який підлягає сплаті.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, про дату розгляду справи повідомлявся належним чином.

Суд, дослідивши надані докази, вважає, що позовна заява є обґрунтованою і підлягає задоволенню.

Судовим розглядом встановлено, що позивачка ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 , що підтверджується свідоцтвом про право власності на житло від 27.01.2004 року, видане Управлінням ЖКГ Одеської міської ради.

З 26.10.2004 року в результаті шахрайських дій позивачка була позбавлена своєї квартири, і можливості проживати в ній.

Відповідно до акту державного виконавця від 20.05.2015 року, ОСОБА_1 була передана квартира у фактичне володіння та користування.

В акті державного виконавця від 20.05.2015 року зазначено, що на час передачі квартири ОСОБА_1 показання лічильника газу становили 00571, 713 м3.

Таким чином, у період з 26.10.2004 року по 20.05.2015 року позивач ОСОБА_1 не проживала у квартирі АДРЕСА_1 був оформлений на ОСОБА_2

Влітку 2016 року позивач звернулася до ПАТ «Одесагаз» з заявою про переоформлення особового рахунку.

За період часу з моменту передання квартири позивачеві до переоформлення особового рахунку (з 20.05.2015 року по 14.06.2016 року) позивач не споживала послугу з газопостачання.

У рахунку, які виставлялись ОСОБА_1 на оплату послуг газопостачання за період з 01.01.2016 року по 01.05.2017 року не містилось інформації про показання приборів обліку спожитого газу, а також про наявність боргу за дану послугу.

Згідно із ч. 1 ст. 15 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у ) нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону, виконавцем комунальних послуг є господарювання, що надає комунальну послугу з постачання та розподілу природного газу постачальник, який на підставі ліцензії провадить діяльність із постачання природного оператор газорозподільної системи, до якої приєднані об`єкти газоспоживання споживача. Індивідуальний споживач - фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об`єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги. Учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: споживач, виконавець комунальних послуг та управитель.

Постановою Кабінету Міністрів України від 22.03.2017р. №187 «Про затвердження «Положення про покладення спеціальних обов`язків на суб`єктів ринку природного газу», забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного затверджено перелік підприємств, яким надано право на провадження господарської діяльності з постачання природного газу побутовим споживачам. На території Одеської області право отримав постачальник із спеціальним обов`язком ТОВ «ОДЕСАГАЗ-ПОСТАЧАННЯ».

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про ринок природного газу», постачання природного газу - господарська діяльність, що підлягає ліцензуванню і полягає в реалізації природного газу безпосередньо споживачам на підставі укладених з ними договорів. Споживач - фізична особа, фізична особа - підприємець або юридична особа отримує природний газ на підставі договору постачання природного газу з метою використання для власних потреб, а не для перепродажу, або використання в якості сировини.

Побутовий споживач, яким є фізична особа, придбаває природний газ з метою використання для власних побутових потреб, у тому числі для приготування їжі, підігріву води та опалення своїх жилих приміщень, що не включає професійну та комерційну діяльність.

Відповідно до ст. 7 Закону, визначені права та обов`язки споживача житлово-комунальних послуг, відповідно до якої споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Аналогічна норма міститься в ч.2 ст.13 Закону України «Про ринок природі газу», яка покладає обов`язок на споживача забезпечувати своєчасну та повну оплату вар природного газу згідно з умовами договорів.

Обов`язок з оплати вартості фактично спожитих послуг з постачання газу належить особі, яка реально споживає таку послугу.

Відповідно до п. 5 ч. 2. ст. 8 Закону виконавець комунальної послуги зобов`язаний розглядати у визначений законодавством строк претензії та скарги споживачів і проводити, відповідні перерахунки розміру плати за комунальні послуги в разі їх ненадання, надання повному обсязі, несвоєчасно або неналежної якості, а також в інших випадках, визнані договором про надання комунальних послуг.

Згідно зі ст. 18 Закону України «Про ринок природного газу», приладовий облік природного газу здійснюється з метою отримання та реєстрації достовірної інформації про обсяги і якість природного газу під час його транспортування, розподілу, постачання, зберігання та споживання.

Оскільки плата за фактично спожитий газ здійснюється на підставі показань газового лічильника та на умовах укладених договорів, під час перерахунку необхідно врахувати, що 20.05.2015 року ОСОБА_1 прийняла квартиру з показаннями лічильника – 571,713 м3.

Суд, за наявності наявних доказів, вважає за можливе позовну заяву задовольнити.

Керуючись ст. 10-13, 81, 89, 141, 264, 265 ЦПК України, ст. 8, 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»,ст. 15 ЦК України,

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ТОВ «Одесагаз-Постачання», третя особа ПАТ «Одесагаз», про визнання дій незаконними та зобов`язання провести перерахунок задовольнити повністю.

Визнати незаконними дії ТОВ «Одесагаз-постачання» з нарахування ОСОБА_1 боргу за особовим рахунком № НОМЕР_1 в розмірі 449, 40 грн. за послуги з постачання газу в квартирі АДРЕСА_1 , станом на 01.12.2018 року.

Зобов`язати ТОВ «Одесагаз-постачання» провести перерахунок плати за послуги з постачання газу в квартирі АДРЕСА_1 , за показаннями лічильника газу виходячи з того, що ОСОБА_1 почала споживати газ починаючи з показань лічильника газу – 571, 713 м3.

Стягнути з ТОВ «Одесагаз-постачання», код за ЄДРПОУ 39525257, на користь держави судовий збір у розмірі 1536 (одна тисяча п`ятсот тридцять шість) грн.80 коп.

Рішення може бути оскаржено до Одеського апеляційного суду шляхом подання до Київського районного суду м. Одеси апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Пучкова І. М.

Джерело: ЄДРСР 86733453
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку