open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

_____________________________________________________________________________________________________________________

Справа № 947/29630/19

Провадження № 2-а/947/439/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.12.2019 року

Київський районний суд м.Одеси

У складі головуючого судді Калашнікової О.І.

При секретарі Шеховцевій О.В.

За участю представника позивача – адвоката Шляпіної Л.М.

розглянув у відкритому судовому засіданні справу за правилами спрощеного позовного провадження за адміністративним позовом ОСОБА_1 до страшого лейтенанта поліції ДОП Таїровського ВП Київського відділу поліції в м.Одесі ГУНП в Одеській області Коваленко Ірини Вікторівни про визнання зіпсованим бланку термінового заборонного припису стосовно кривдника,

Встановив

ОСОБА _1 звернулась до суду з вимогами ухвалити судове рішення, яким визнати зіпсованим та терміново скасувати заповнений бланк термінового заборонного припису стосовно кривдника від 02.12.2019 року серії АА №067403, заповнений старшим лейтенантом поліції ДОП Таїровського ВП Київського ВП в м.Одесі ГУНП в Одеській області Коваленко І.В. Позивач посилається на наявність у приписі випарвлень – ім`я постраждалої особи вказано як Ігор, потім закреслене, запис взято в дужки далі зазначено ім`я і по батькові. Порядок винесення уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України термінового заборонного припису стовоно кривдника не допускає закреслень чи виправлень відомостей, що вносяться до припису. Окрім того, позивач звертає увагу, що в порушення приписів Порядку не зазначено ступінь спорідненості між постраждалою особою і кривдником.

Ухвалою суду від 05.12.2019 року відкрито провадження по справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 , справу призначено до розгляду в поряду спрощеного прлвадження з повідомленням сторін про дату, час і місце розгляду справи.

В судовому засіданні представник позивача – адвокат Шляпіна Л.М. позов підтримала.

Відповідача наддала заяву про розгляд справи за її відсутності, зазначивши, що позов не визнає.

Суд вивчив матеріали справи і встановив, що 02.12.2019 року страшим лейтенантом ДОП Таїровського ВП Київського ВП в м.Одесі Коваленко І.В. складено терміновий заборонний припис стосовно кривдника – ОСОБА_1 у зв`язку зі скоєнням нею домашнього насильства відносно постраждалої особи – ОСОБА_2 . В судовому засіданні представник позивача пояснила, що насильницькі дії відносно сина ОСОБА_2 вона- ОСОБА_1 не вчиняла, навпаки, такі дії були вчинені сином стосовно матері ОСОБА_1 . Заборонний припис позивач оскаржує саме з підстав зіпсованості бланку цього припису, в якому міститься закреслення.

Дослідивши наведні позивачем доводи і надані докази, суд дійшов висновку, що позов не підлягає задоволенню з наступних підстав.

За змістом ч. 1 ст. 5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом визнання протиправним та нечинним нормативно-правового акта чи окремих його положень; визнання протиправним та скасування індивідуального акта чи окремих його положень; визнання дій суб`єкта владних повноважень протиправними та зобов`язання утриматися від вчинення певних дій; визнання бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправною та зобов`язання вчинити певні дії; встановлення наявності чи відсутності компетенції (повноважень) суб`єкта владних повноважень; прийняття судом одного з рішень, зазначених у п.п. 1-4 цієї частини та стягнення з відповідача - суб`єкта владних повноважень коштів на відшкодування шкоди, заподіяної його протиправними рішеннями, дією чи бездіяльністю.

Стаття 24 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» передбачає такі спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству: терміновий заборонний припис стосовно кривдника; обмежувальний припис стосовно кривдника; взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи; направлення кривдника на проходження програми для кривдників. Крім того не сприятливі наслідки для кривдника за домашнє насильство передбачені кодексом про адміністративні правопорушення України та Кримінальним кодексом України.

Відповідно до ст.25 закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», терміновий заборонний припис виноситься кривднику уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров`ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення. Для реалізації цього положення Міністерством внутрішніх справ України видано наказ №654 «Про затвердження Порядку винесення уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України термінового заборонного припису стосовно кривдника». Терміновий заборонний припис виноситься за заявою постраждалої особи, а також за власною ініціативою працівником уповноваженого підрозділу органів Національної поліції України за результатами оцінки ризиків.

Форма оцінки вчинення домашнього насильства відповідно до наказу Міністерства внутрішніх справ та Міністерства соціальної політики «Про затвердження Порядку проведення оцінки ризиків вчинення домашнього насильства» складається з 27 питань, на які поліцейський має відповісти «так», «ні», «невідомо». Питання стосуються безпосередньо безпеки постраждалої особи: чи погрожував кривдник вбити, чи застосовував кривдник фізичне насильство, що мало наслідком спричинення середнього та/або тяжкого ступеня тілесних ушкоджень, чи має кривдник алкогольну або наркотичну залежність, чи має кривдник зброю та/або може її легко дістати й застосувати тощо. У разі визначення високого рівня безпеки кривднику обов`язково виноситься терміновий заборонний припис. Якщо визначено середній рівень безпеки, рекомендовано винесення термінового заборонного припису, а у разі його винесення — застосування не всіх заходів, які в ньому містяться. Якщо визначено низький рівень небезпеки, то припис виноситься на розсуд працівника поліції.

Припис виноситься строком до 10 діб. Документ передбачає вжиття стосовно кривдника таких заходів, як зобов`язання залишити місце проживання чи перебування постраждалої особи, заборону на вхід та перебування в місці проживання або перебування постраждалої особи, а також заборону в будь-який спосіб контактувати з постраждалим від домашнього насильства. Під час вирішення питання про винесення термінового заборонного припису пріоритет надається безпеці постраждалої особи. Зазначена вимога поширюється також на місце спільного проживання (перебування) постраждалої особи та кривдника незалежно від їхніх майнових прав на відповідне житлове приміщення.

Відповідно до приписів Порядку винесення уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України термінового заборонного припису стосовно кривдника, затвердженого наказом МВС України 01.08.2018 року за №654 (п.8) не допускаються закреслення чи виправлення відомостей, що заносяться до припису, а також унесення додаткових записів після того, як припис підписано постраждалою особою (її представником), свідком(ами) (за наявності) та кривдником.

У разі допущення порушень при оформленні припису його заповнений бланк вважається зіпсованим.

З огляду на викладене, суд вважає, що позивач обрав невірний спосіб захисту свого права, що наявність закреслень у терміновому заборонному приписі стосовно кривдника вже робить бланк припису зіпсованим і з цих підстав не підлягає скасуванню.

Керуючись ст.ст. 241 – 246 КАС України, суд

Вирішив:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до старшого лейтенанта поліції ДОП Таїровського ВП Київського відділу поліції в м.Одесі ГУНП в Одеській області Коваленко Ірини Вікторівни про визнання зіпсованим бланку термінового заборонного припису стосовно кривдника залишити без задоволення.

Рішення суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до П`ятого апеляційного адміністративного суду через Київський районний суд м. Одеси протягом 10 днів з дня її проголошення.

Суддя Калашнікова О. І.

Джерело: ЄДРСР 86588606
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку