open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/61711/19-к

Примірник № ___

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 листопада 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду, в м. Києві клопотання слідчого першого слідчого відділу Першого управління організації досудових розслідувань Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які становлять банківську таємницю,

В С Т А Н О В И В:

22 листопада 2019 р. до суду надійшло клопотання слідчого першого слідчого відділу Першого управління організації досудових розслідувань Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 , погоджене з прокурором управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань, Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженням Генеральної прокуратури України, ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 62019000000001645 від 24.10.2019 р. про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

В судове засідання слідчий не з`явився, про місце і час розгляду клопотання повідомлений належним чином, подав заяву про розгляд клопотання у його відсутності.

У клопотанні сторона кримінального провадження просить розглядати клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею не здійснювалась.

З наданих матеріалів вбачається, що першим слідчим відділом Першого управління організації досудових розслідувань Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №62019000000001645 від 24.10.2019 р., за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 367 КК України. У ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що службові особи АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у період 2015-2019 рр. шляхом зловживання службовим становищем, здійснили розтрату майна в особливо великих розмірах при укладанні та проведенні правочинів з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 ), dechertLLP, OrientCapitalLTD, D.F. KingLimited. Крім того, службові особи ІНФОРМАЦІЯ_5 , шляхом неналежного виконання своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, не здійснили належний контроль заходів щодо підготовки та здійснення правочинів за зовнішніми кредитами АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що спричинило тяжкі наслідки.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 04.04.2015 № 318-р єврооблігації АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » включено у периметр плану реструктуризації боргу, підготовленого державою Україна. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 809 від 15.06.2011 р. «Про затвердження Порядку погодження залучення державними підприємствами, у тому числі господарськими товариствами (крім банків), у статутному капіталі яких 50 та більше відсотків акцій (часток, паїв) належать державі, кредитів (позик), надання гарантій або поруки за такими зобов`язаннями» цей Порядок визначає процедуру погодження залучення державними підприємствами, у тому числі господарськими товариствами (крім банків), у статутному капіталі яких 50 та більше відсотків акцій (часток, паїв) належать державі (далі - підприємства), кредитів (позик) шляхом укладення кредитного договору, договору позики або випуску облігацій підприємства, у результаті якого виникають зобов`язання щодо повернення коштів, та надання гарантій або поруки за такими зобов`язаннями. Залучення підприємством кредиту (позики), надання гарантій або поруки за таким зобов`язанням погоджується: Мінфіном - щодо внутрішніх довгострокових (більше одного року) та зовнішніх кредитів (позик); органом виконавчої влади, який здійснює функції управління державною власністю (далі - уповноважений орган), - щодо внутрішніх короткострокових (до одного року) кредитів (позик).

Кабінетом Міністрів України видано постанову від 25.03.2015 р. № 132 «Деякі питання залучення фінансового і юридичного радників суб`єктами господарювання державного сектору економіки, державними банками та міськими радами», відповідно до якої установлено, що у разі прийняття Державною адміністрацією залізничного транспорту та державними підприємствами, що належать до сфери її управління, публічними акціонерними товариствами « ІНФОРМАЦІЯ_7 », « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ІНФОРМАЦІЯ_8 (далі - позичальники) рішення про намір здійснити правочини за зовнішніми кредитами (позиками), місцевим боргом за місцевими зовнішніми запозиченнями, строк погашення яких настає до 2018 року, включно, шляхом обміну (зміни умов діючих позик), випуску та продажу боргових зобов`язань:

1) позичальники залучають:

компанію « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (Франція) як фінансового радника на умовах, визначених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11.02.2015 р. № 130;

компанію « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (Великобританія) як юридичного радника на умовах, визначених у договорах, що будуть укладені з нею;

2) оплата послуг зазначених радників здійснюється позичальниками за рахунок власних коштів та бюджету м. Києва.

2. Міністерство фінансів здійснює координацію заходів щодо підготовки та здійснення правочинів, зазначених у пункті 1 цієї постанови, та погоджує такі правочини.

Після видання постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 р. № 132 стосовно прийняття Державною адміністрацією залізничного транспорту та державними підприємствами, що належать до сфери її управління, рішення про намір здійснити правочини за зовнішніми кредитами (позиками), строк погашення яких настає до 2018 р., включно, шляхом обміну (зміни умов діючих позик), випуску та продажу боргових зобов`язань позичальники залучають за власний рахунок компанії « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (Франція), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (Велика Британія). У той же час, АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », крім вищевказаних іноземних підприємств протиправно залучено у якості фінансових та юридичних радників низку вітчизняних підприємств, які надавали послуги, аналогічні послугам що надавались « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (Франція) та « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (Великобританія), а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_1 ),ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 ) ІНФОРМАЦІЯ_11 ( ІНФОРМАЦІЯ_12 ), ІНФОРМАЦІЯ_13 (D.F. KingLimited), ІНФОРМАЦІЯ_14 . На рахунки вказаних підприємств перераховано значні суми грошових коштів, без відповідного погодження обґрунтування та погодження ІНФОРМАЦІЯ_5 .

З метою встановлення події кримінальних правопорушень окремо виникла необхідність вилучення документів, які стосуються укладення та виконання договорів позики на загальну суму 2,5 мільярди доларів США, укладених вказаними державними банками з « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (Франція), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (Великобританія), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 ), ОСОБА_5 (OrientCapitalLtd), ІНФОРМАЦІЯ_13 (D.F. KingLimited), DechertLLP, відповідно, з усіма додатками та матеріалами, які стали підставою для їх укладення, рішень, протокольних рішень прийнятих з приводу укладення договорів, їх умов, в тому числі прийнятих Кабінетом Міністрів України. Дані документи необхідні для встановлення осіб, які відповідали за прийняття рішень керівним складом АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », Міністерства фінансів України, Кабінету Міністрів України, контроль за їхнім виконанням, встановлення часових відрізків відповідальності конкретних осіб, виявлення осіб, які причетні до вищезазначеної злочинної діяльності, а також осіб, які фактично її здійснювали, використання як доказів відомостей, що містяться в даних документах, а також використання їх в ході здійснення заходів забезпечення кримінального провадження. У зв`язку з вище наведеним, у кримінальному провадженні № 62019000000001645 від 24.0.2019 р. виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 .

За змістом ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно пунктів 4, 5, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, відомості, які можуть становити банківську таємницю, та персональні дані особи.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, вивчивши надані матеріали, дійшов висновку, що речі і документи, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, з урахуванням наведених обґрунтувань та поданих документів мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст. 108, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому першого слідчого відділу Першого управління організації досудових розслідувань Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 62019000000001645 дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів, які становлять банківську таємницю, з можливістю вилучення належним чином завірених копій, що перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(МФО НОМЕР_3 , АДРЕСА_1 ), асаме:

- листів, меморандумів, протоколів, рішень, погоджень, розпоряджень та інших документів щодо залучення АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » радника з іноземного права;

- рішень правління АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та складених за результатами розгляду питань, пов`язаних із питаннями реструктуризації зобов`язань за єврооблігаціями;

- розпоряджень, наказів інших документів, на підставі яких виконувались обов`язки голови правління АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з 01.01.2015 р. по 11.11.2019 р.;

- документів укладенихз нерезидентом « ІНФОРМАЦІЯ_15 » відповідно з усіма додатками та матеріалами, які стали підставою для їх укладення, рішень, протокольних рішень прийнятих з приводу укладення договорів, їх умов, в тому числі прийнятих Кабінетом Міністрів України, окремими Міністерствами;

-договорів (здодатками,додатковими угодами)укладених міжАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(МФО НОМЕР_3 )та « ІНФОРМАЦІЯ_9 »(Франція),« ІНФОРМАЦІЯ_10 »(Великобританія),ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »(код НОМЕР_1 ),ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 ), ОСОБА_5 (OrientCapitalLtd), ІНФОРМАЦІЯ_13 (D.F.KingLimited),DechertLLP,платіжні дорученнята іншідокументи,які пдтверджуютьоплату занадані послуги, за весь період взаємовідносин;

- документів переписки, договорів, угод, додаткових угод, щодо оплати послуг та виконаних робіт, погоджень, здійснення координації, які складеніу зв`язку із залученням АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (Франція), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (Великобританія), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_1 ),ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 ), ОСОБА_5 (OrientCapitalLtd), ІНФОРМАЦІЯ_13 (D.F. KingLimited), DechertLLP (акти приймання-передачі виконаних робіт (послуг), платіжні доручення, рахунки-фактури та ін., актів (звітів) про виконану роботу, бухгалтерських документів, документів щодо оплати цих послуг вказаними суб`єктами господарювання, службова переписка);

- документів, що стосуються ведення офіційних переговорів та перемовин АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (Франція), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (Великобританія), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 ), ОСОБА_5 (OrientCapitalLtd), ІНФОРМАЦІЯ_13 (D.F. KingLimited), ІНФОРМАЦІЯ_16 , саме: офіційної переписки, протоколів зустрічей, документів щодо відрядження за кордон для таких зустрічей, даних щодо відвідування приміщення Міністерства представниками вищевказаних компаній;

- звіти незалежних аудиторів, а саме: документів, що стосуються надання аудиторських послуг по договорам позики на загальну суму 2,5 млрд доларів США, укладених між ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » з нерезидентом « ІНФОРМАЦІЯ_15 » та їх реструктуризації, а також договорах укладених з « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (Франція), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (Великобританія), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 ), ОСОБА_5 (OrientCapitalLtd), ІНФОРМАЦІЯ_13 (D.F. KingLimited), ІНФОРМАЦІЯ_16 .

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Ухвала виготовлена у двох примірниках.

Примірник № 1 знаходиться в матеріалах клопотання № 757/61711/19-к.

Примірник № 2 наданий слідчому ОСОБА_3

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 86560759
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку