open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 грудня 2019 року м. Запоріжжя

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя в складі судді Жупанової І.Б., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, цивільну справу № 336/4393/19, пр.№2/336/2855/2019 за позовом Акціонерного товариства Комерційного банку «Приват Банк» (м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про стягнення боргу кредитором спадкодавця,-

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача в інтересах та від імені АТ КБ «ПриватБанк» 09.07.2019 року звернувся до Шевченківського районного суду м.Запоріжжя із зазначеним позовом.

В позовній заяві зазначено, що 25.10.2010 року між ПАТ КБ «Приватбанк» та спадкодавцем ОСОБА_2 укладено договір за яким остання отримала кредит.

Позивач зазначав, що за умовами вказаного договору позичальник отримала кредит у розмірі 9500,00 грн. у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку зі сплатою відсотків за користування кредитом згідно умов договору. Позивачем було виконано умови кредитного договору та надано відповідачу кредит.

ІНФОРМАЦІЯ_1 позичальник ОСОБА_2 померла. Представник позивача зазначає, що спадкоємцем, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини є ОСОБА_1 , про що в якості доказів надає копії паспортів позичальника і відповідача.

10.03.2014 року позивач направив претензію кредитора до 5 Запорізької державної нотаріальної контори. 22.03.2014 року позивачем було отримано відповідь в якій зазначено, що спадкоємці померлої ОСОБА_2 із заявами про прийняття чи відмову від спадщини до нотаріальної контори не звертались. При цьому позивач вважає що відповідач прийняв спадщину, до складу якої входять , у тому числі, кредитні зобов`язання померлої.

ІНФОРМАЦІЯ_2 року до спадкоємця, ОСОБА_1 , позивачем направлено лист-претензію, згідно якої позивач пред`явив свої вимоги, але жодних дій вчинено не було.

Позивач зазначає, що станом на дату смерті заборгованість позичальника за кредитним договором б/н від 25.10.2010 року становить -9679,73 грн., яка складається з 9500 грн. заборгованості за кредитом, 179,73 грн. заборгованості за відсотками. Враховуючи викладене представником позивача заявлено вимоги про стягнення зі спадкоємця ОСОБА_1 заборгованості за вказаним кредитним договором у розмірі 9679,73 грн., а також витрат по сплаті судового збору.

Ухвалою суду від 21.11.2019 року відкрито провадження по справі, постановлено розгляд справи проводити в порядку спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та без повідомлення сторін, за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

Відповідачу копію ухвали суду про відкриття провадження по справі з матеріалами позовної заяви та додатками до неї було направлено на адресу зареєстрованого місця проживання. Вказані матеріали відповідачем отримані не були, конверт з вказаними матеріалами повернуто установою пошти з відміткою за закінченням терміну зберігання.

Відзиву на позовну заяву у встановлений судом строк відповідач не подав. Заяви та клопотання до матеріалів справи до початку її розгляду від відповідача не надходили.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу у зв`язку із розглядом справи за відсутності учасників справи, не здійснюється згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши надані сторонами письмові докази, оцінивши їх на предмет належності, допустимості, достовірності і достатності, суд на їх підставі встановив такі фактичні обставини та відповідні їм правовідносини:

Відповідно до частин першої, другої статті 207 ЦК України правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

За змістом статей 626, 628 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Частиною першою статті 638 ЦК України встановлено, що істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Відповідно до частини першої статті 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірах та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти (частина перша статті 1048 ЦК України).

Частиною другою статті 1054 ЦК України встановлено, що до відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Кредитний договір укладається у письмовій формі. Кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним (стаття 1055 ЦК України).

На підтвердження факту укладення між позивачем та спадкодавцем ОСОБА_2 кредитного договору позивачем до матеріалів справи долучено:

Заява-Анкета про приєднання до Умов та правил надання банківських послуг в ПриватБанку. (а.с.7). За змістом вказаної Анкети-заяви, що містить підпис гр.. ОСОБА_2 остання виявила бажання отримати в ПАТ КБ «ПриватБанк» лише пенсійну картку. Відомостей, щодо отримання ОСОБА_2 будь-яких інших видів послуг, у тому числі отримання нею кредитної картки – долученими доказами не підтверджується. Графа «Вкажіть бажаний кредитний ліміт по платіжній картці кредитка «Універсальна» / Gold» – порожня та не містить відомостей щодо розміру кредитного ліміту.

Жодні інші документи долучені до матеріалів справи, зокрема Витяг зУмов та правил від 06.03.2010 р. не містять підпису ОСОБА_2 та не свідчать про укладення кредитного договору з позивачем.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.34)

За змістом статей 1216-1218 ЦК України: Спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 608 ЦПК України Зобов`язання припиняється смертю боржника, якщо воно є нерозривно пов`язаним з його особою і у зв`язку з цим не може бути виконане іншою особою.

За змістом ч. 2 ст. 1281 ЦК України Кредиторові спадкодавця належить пред`явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги.

За змістом положень ст.. 79-81 ЦПК України: Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Позивач вказує, що 10.03.2014 року позивач направив претензію кредитора до 5 Запорізької державної нотаріальної контори.

На підтвердження вказаної інформації надає: Реєстр поштових відправлень від 04.03.2014 року та чек від «Укрпошта» від 10.03.2019 року про відправлення 30 рекомендованих листів. Водночас сам реєстр поштових відправлень не містить відбитку печатки або штампу «Укрпошти», щоб беззаперечно свідчив про передання саме наданого суду реєстру, для відправлення на пошту. Також вказаний реєстр не містить, а позивачем не долучено, номери відправлень для кожного конверта зокрема, щодо того, що був направлений за вимогою кредитора відносно ( ОСОБА_2 ).

Адресатом для вимоги відносно ОСОБА_2 № НОМЕР_1 , згідно долученої копіє реєстру поштових відправлень є «державна … нтора» (а.с.35 зворотня сторона), що не підтверджує направлення вказаної заяви саме до П`ятої Запорізької державної нотаріальної контори.

Суд також звертає увагу, що твердження позивача про те, що 22.03.2014 року позивачем було отримано відповідь від 5 Запорізької ДНК, позивач підтверджує нібито копією вказаної відповіді. (а.с.37) водночас копія останньої виготовлена у такий спосіб, що її об`єктивно неможливо прочитати, а фрагменти документу містять відомості про ОСОБА_3 та гр.. ОСОБА_4 , що не має відношення до справи.

На підтвердження розміру заборгованості позичальника на суму 9679,73 грн., яка складається з 9500 грн. заборгованості за кредитом, 179,73 грн. заборгованості за відсотками, позивач надає розрахунок заборгованості за договором станом на 14.03.2017 року (а.с. 4-6). Проте як встановлено судом ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Тобто заборгованість розраховувалась позивачем і після смерті особи з якою нібито укладено кредитний договір.

Згідно ч. 5 ст. 95 ЦПК України Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Так в порушення вказаних вимог долучені до позовної заяви всі копії документів письмових доказів не містять дати засвідчення.

Таким чином копії документів, що долучені позивачем до матеріалів справи з порушенням порядку їх засвідчення, не доводять звернення позивача з вимогою до спадкоємця ОСОБА_1 , не підтверджують розмір заборгованості спадкодавця ОСОБА_2 перед позивачем, оскільки така заборгованість розраховувалась також після смерті останньої, а також не підтверджують сам факт укладення ОСОБА_2 з позивачем кредитного договору.

Дослідивши надані представником позивача на підтвердження позовних вимог письмові докази, суд приходить до висновку, що позов не підлягає задоволенню.

Відповідно до вимог ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 2, 5, 19, 76-81, 141, 258-259, 264-265, 274-275, 279 ЦПК, ст.ст. 207, 525-526, 1046-1051 ЦК України, -

У Х В А Л И В :

Відмовити в задоволенні позову Акціонерного товариства Комерційний Банк «Комерційний Банк «Приватбанк» (м. Київ, вул. Грушевського, 1Д) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про стягнення боргу кредитором спадкодавця.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення - якщо така адреса відсутня.

Суддя: І.Б. Жупанова

Джерело: ЄДРСР 86547737
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку