open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

справа №619/3440/19

провадження №2/619/1325/19

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.12.2019 року Дергачівський районний суд Харківської області у складі:

головуючого-судді Калмикової Л.К.

за участю секретаря судового засідання - Кравченко К.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Служби у справах дітей Дергачівської районної державної адміністрації Харківської області до ОСОБА_1 , третя особа - Дергачівська місцева прокуратура Харківської області, про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач - Служба у справах дітей Дергачівської районної державної адміністрації Харківської області-звернулась до суду з позовом до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на те, що на обліку служби у справах дітей райдержадміністрації з 17.02.2017 року перебуває малолітня дитина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як така, що перебуває у складних життєвих обставинах у зв`язку з неналежним виконанням матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьківських обов`язків.

Мати дитини ОСОБА_1 раніше теж перебувала на відповідному обліку служби у справах дітей районної державної адміністрації у зв`язку з неналежним виконанням батьківських обов`язків, але сім`я переїхала мешкати до м. Харкова, і тоді ще неповнолітню, ОСОБА_1 було знято з обліку служби у справах дітей районної державної адміністрації.

06.02.2017 року до служби у справах дітей районної державної адміністрації надійшов лист від Дергачівського районного центра соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді про те, що ними було виявлено сім`ю ОСОБА_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Сім`я складалася з трьох чоловік: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , якій 17 років, та її малолітній син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_1 навчається у Дергачівській вечірній (змінній) загальноосвітній школі в 11 класі, не працює, доглядає за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Умови проживання сім`ї були незадовільні. Мешкали члени сім`ї в одній кімнаті, в якій вони сплять, готують їжу, харчуються. На стелі були сліди від протікання води в зв`язку з відсутністю в деяких місцях на даху шиферу. Для дитини було відсутнє окреме ліжко, всі троє членів сім`ї спали на одному ліжку. Холодильника для зберігання їжі немає, їжу сім`я готувала на електроплитці, кімната обігрівалася обігрівачем, газопостачання в будинку відключено за борги також був борг за електропостачання. Матір дитини ОСОБА_1 не мала паспорта громадянина України, не зважаючи на вік матір громадянка ОСОБА_4 з донькою ОСОБА_1 за отриманням паспорта до відповідних структур не звертались, внаслідок чого на той час не було оформлено державну допомогу при народженні дитини. Також з листа стало відомо про те, що ОСОБА_1 має багато пропусків занять без поважних причин у школі.

Того ж дня службою у справах дітей районної державної адміністрації було здійснено виїзд у зазначену сім`ю. На момент обстеження вся сім`я була вдома, було встановлено, що умови проживання дійсно незадовільні, з громадянкою ОСОБА_4 було проведено профілактичну бесіду про належне виконання батьківських обов`язків, а також про створення належних умов для проживання дитини та необхідність отримання паспорта її донькою ОСОБА_1 . Після цього громадянам ОСОБА_4 та ОСОБА_1 було повідомлено про те, що у разі якщо у найближчий час вони не вирішать питання ремонту стелі та косметичного ремонту, ОСОБА_1 разом із малолітнім ОСОБА_2 буде влаштовано до кімнати тимчасового перебування дитячого відділення КНП «Дергачівська ЦРЛ».

17.02.2017 року знову службою у справах дітей районної державної адміністрації спільно з фахівцем із соціальної роботи Дергачівського районного центра соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді було здійснено виїзд у сім`ю, в якій виховується малолітній ОСОБА_2 На момент обстеження в сім`ї нічого не змінилось, з громадянкою ОСОБА_4 було вкотре проведено профілактичну бесіду та було рекомендовано влаштуватись на роботу з метою вирішення матеріально-побутових проблем. Також для матері дитини ОСОБА_1 , якої не було вдома, було залишено повістку з проханням прибути до служби у справах дітей районної державної адміністрації 20.02.2017 року, в результаті обстеження дитину було взято на облік служби у справах дітей районної державної адміністрації.

20.02.2017 року громадянка ОСОБА_1 прибула до служби у справах дітей районної державної адміністрації. Під час бесіди громадянці ОСОБА_1 на час вирішення питання з ремонтом було запропоновано її разом із сином влаштувати до кімнати тимчасового перебування дитячого відділення КНП «Дергачівська ЦРЛ», але матір дитини відмовилась, також представниками служби було запропоновано ОСОБА_2 влаштувати до дитячого санаторія, на що теж почули відмову. Після цього остання зобов`язалась якнайскоріше вирішити питання з ремонтом даху, вирішити питання про отримання паспорту громадянина України та влаштувати сина до дитячого садочку. Громадянку ОСОБА_1 було попереджено про наслідки неналежного виконання батьківських обов`язків та попереджено про адміністративну відповідальність.

07.04.2017 року громадянка ОСОБА_1 прибула до служби у справах дітей районної державної адміністрації з проханням влаштувати до дитячого відділення свого малолітнього сина ОСОБА_2 з подальшим влаштуванням до дитячого державного закладу терміном на шість місяців у зв`язку з відсутністю належних умов для проживання. На підставі клопотання служби у справах дітей районної державної адміністрації та заяви матері, виходячи з найкращих інтересів малолітньої дитини, його під наглядом матері було влаштовано до кімнати тимчасового перебування дитячого відділення КНП «Дергачівська ЦРЛ», але матір дитини на другий день пішла з дитячого відділення і дитину доглядали медичні працівники. Громадянка ОСОБА_1 тільки інколи відвідувала сина. Після цього громадянку ОСОБА_1 було повідомлено, що доки вона не вирішить питання щодо перекриття покрівлі будинку, яка повністю протікає та доки вона не облаштує кімнату для проживання дитини, за її заявою хлопчика буде влаштовано до Харківського обласного будинку дитини. На комісії з питань захисту прав дитини районної державної адміністрації було розглянуто заяву громадянки ОСОБА_1 про влаштування її сина до дитячого державного закладу на повне державне утримання терміном на шість місяців, після чого на підставі відповідного розпорядження, в Управлінні охорони здоров`я Харківської облдержадміністрації працівниками служби у справах дітей районної державної адміністрації було отримано путівку про влаштування ОСОБА_2 до Обласного будинку дитини № 2 м. Харкова. Станом на отримання путівки дитина продовжувала перебувати в кімнаті тимчасового перебування дитячого відділення КНП «Дергачівська ЦРЛ».

16.05.2017 року службою у справах дітей було відвідано сім`ю громадянки ОСОБА_1 . Під час обстеження вдалося встановити, що покрівля перекрита, кімната облаштована дитячим ліжком, комодом для речей та в невеликій кількості іграшок, постільна білизна та дитячі речі, які вже використовувались раніше, були випрані. З громадянкою ОСОБА_1 було проведено профілактичну бесіду про створення належних умов для виховання та розвитку дитини, а також вкотре було попереджено про адміністративну відповідальність за неналежне виконання батьківських обов`язків, та повернуто малолітнього ОСОБА_2 на виховання у сім`ю.

26.07.2017 року під час профілактичного рейду в м. Дергачі було відвідано сім`ю громадянки ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 . Під час обстеження в кімнатах знову було брудно, повсюди розкидані брудні речі, дитяче ліжко застелено брудною білизною, відсутні продукти харчування, на подвір`ї все поросло бур`яном і повсюди розкидане сміття. Також під час бесіди вдалось встановити, що дитина з ранку близько 10-00 ще нічого не їла, бо у зв`язку з тим, що в будинку вже відключено і електропостачання (борг зі слів громадянки ОСОБА_1 становить 8000 грн.), продукти харчування, а тим паче готову їжу зберігати ніде. Після чого громадянку ОСОБА_1 було попереджено, що якщо під час чергового обстеження житлових умов на наступному тижні, в будинку не буде наведено лад і дитина не буде забезпечена продуктами харчування та чистими речами, малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , буде влаштовано до дитячого державного закладу. Після цього службою у справах дітей районної державної адміністрації було направлено лист до Дергачівського ВП ГУ НП в Харківській області з метою проведення профілактичної роботи з громадянкою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та вжиття заходів реагування у межах компетенції. Враховуючи вік матері, з метою навчання матері правильному харчуванню дитини згідно віку дитини, щодо організації дозвілля дитини, планування сімейного бюджету, утримувати помешкання згідно санітарно-гігієнічних норм фахівцем із соціальної роботи постійно проводилась робота, але позитивних результатів це не дало.

08.12.2017 року до служби у справах дітей райдержадміністрації звернулась громадянка ОСОБА_1 , яка мешкає та зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , про надання їй дозволу на влаштування її малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в сім`ю патронатного вихователя, з метою поліпшення своїх умов проживання та матеріального становища за час перебування її сина в сім`ї патронатного вихователя. Враховуючи висновок Дергачівського районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді від 07.12.2017 року № 01-22/811 щодо доцільності влаштування малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в сім`ю патронатного вихователя, відповідно до частини 7 статті 252, частини 1 статті 256 Сімейного кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2017 № 148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною», на засіданні комісії з питань захисту прав дитини райдержадміністрації громадянці ОСОБА_1 було надано дозвіл на влаштування її малолітнього сина сім`ю патронатного вихователя.

14.12.2017 року малолітню дитину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було влаштовано в сім`ю патронатного вихователя, відповідно до розпорядження голови районної державної адміністрації від 13 грудня 2017 року № 632 «Про влаштування малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до сім`ї патронатного вихователя громадянки ОСОБА_7 ».

14.03.2018 року до служби у справах дітей звернулася громадянка ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка мешкає та зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , з проханням розглянути питання про доцільність повернення її малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , із сім`ї патронатного вихователя громадянки ОСОБА_7 на виховання у рідну сім`ю. На підставі заяви громадянки ОСОБА_1 службою у справах дітей райдержадміністрації спільно з Дергачівським районним центром соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді 14.03.2018 року було здійснено виїзд у сім`ю громадянки ОСОБА_1 з метою обстеження житлово-побутових умов проживання. Під час обстеження було встановлено, що незважаючи на те, що матір дитини громадянка ОСОБА_8 частково вирішила питання щодо покращення своїх житлових умов, а саме: пофарбувала вікна та двері, у двох кімнатах поклеїла шпалери та сплатила борги за комунальні послуги, однак належні умови для проживання малолітньої дитини до цього часу не створено. В результаті цього термін перебування малолітньої дитини ОСОБА_2 в сім`ї патронатного вихователя було продовжено терміном на три місяці.

07.05.2018 року службою у справах дітей районної державної адміністрації спільно з фахівцем із соціальної роботи Дергачівського районного центра соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді було обстежено умови проживання сім`ї громадянки ОСОБА_1 . Під час обстеження було встановлено, що в помешканні функціонує електропостачання, газопостачання не підключене, в кімнатах зроблено косметичний ремонт, для дитини окрема кімната, в кімнаті софа, комод для речей, невелика кількість іграшок, кольорові олівці та альбом для малювання матір так і не придбала, в наявності були дитячі речі ті, що були і до влаштування дитини до сім`ї патронатного вихователя. Також сім`я придбала старенький холодильник, облаштували коридор під кухню. В прохідній кімнаті була ванна, в якій можно помитись та стояла пральна машина. Зі слів ОСОБА_1 стало відомо про те, вона неофіційно працевлаштувалась. З боку навчального закладу, який відвідувала ОСОБА_1 , протягом трьох місяців не надходило скарг щодо пропусків нею занять. Враховуючи акт обстеження умов проживання служби у справах дітей районної державної адміністрації від 07.05.2018 року та висновок Дергачівського районного центра соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді від 08.05.2018 року відповідно до розпорядження голови Дергачівської районної державної адміністрації від 16.05.2018 року № 244 дитину було повернуто на виховання у сім`ю рідної матері громадянки ОСОБА_1

18.08.2018 року до Дергачівського ВП ГУНП в Харківській області надійшло повідомлення від громадянки ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , про те, що 18.08.2018 року о 11-39 за адресою: АДРЕСА_2 , зупинка «Піски», біля магазину знайдена дитина. Хлопчик на вигляд 3 роки, волосся русяве, очі блакитні, погано говорить, з одягу на дитині лише майка. При виїзді на місце працівника поліції та представника служби у справах дітей районної державної адміністрації було встановлено, що це малолітній ОСОБА_2 . З метою з`ясування обставин та повернення дитини додому працівник поліції спільно з представником служб у справах дітей районної державної адміністрації хотіли поспілкуватись з матір`ю дитини, але це не виявилось можливим тому, що хвіртка була зачинена на замок, коли комісія стукала в двері, до них ніхто не вийшов в результаті чого малолітнього ОСОБА_2 на підставі акту органів внутрішніх справ України та закладу охорони здоров`я про підкинуту чи знайдену дитину та її доставку затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства внутрішніх справ України 17 грудня 2013 року № 1095/1239, було влаштовано до дитячого відділення, а матері дитини було залишено повістку з проханням прибути до служби у справах дітей районної державної адміністрації.

20.08.2019 року до служби у справах дітей районної державної адміністрації прибула матір дитини, з її слів стало відомо, що вона заснула приблизно на 10-15 хвилин, а коли проснулась зрозуміла, що сина в будинку немає, про що написала у своєму поясненні, матері дитини було повідомлено, що їй треба надати акт обстеження умов проживання, після чого вона зможе забрати дитину додому, але громадянка ОСОБА_1 зазначила, що на даний час її умови проживання незадовільні, тому забрати додому дитину громадянка ОСОБА_1 не змогла.

З матір`ю знову було проведено профілактичну бесіду та було рекомендовано якомога швидше навести лад в помешканні та вирішити питання щодо влаштування дитини до дитячого садочка. В результаті проведеної з матір`ю профілактичної роботи дитина повернулась на виховання у сім`ю, ОСОБА_2 почав відвідувати дитячий дошкільний заклад. Як представники служби у справах дітей районної державної адміністрації не намагались допомогти матері повноцінно займатись вихованням ОСОБА_2 , все одно це не давало позитивних результатів. До служби у справах дітей районної державної адміністрації неодноразово надходили листи з КЗ «Дергачівський ліцей № 1 ім. Данила Бакуменка» Дергачівської районної ради Харківської області про невідвідування дитиною садочка та про те, що дитина приходячи в садочок, постійно має неохайний вигляд.

02.05.2019 року з щоденної інформації Дергачівського ВП ГУНП в Харківській області стало відомо про те, що 30.04.2019 року за адресою: АДРЕСА_1 сталась пожежа, враховуючи те, що за даною адресою мешкає дитина, яка перебуває у складних життєвих обставинах, відразу було здійснено виїзд у зазначену сім`ю з метою з`ясування усіх обставин.

На момент відвідування сім`ї було встановлено, що дах будинку повністю зруйновано внаслідок пожежі, будинок потребує капітального ремонту. Сім`ї тимчасово надали прихисток сусіди. У зв`язку із ситуацією, яка сталася, малолітню дитину ОСОБА_2 за заявою матері громадянки ОСОБА_1 було влаштовано до кімнати тимчасового перебування КНП «Дергачівська ЦРЛ». З метою вирішення питання щодо ремонту помешкання матір дитини виявила бажання про влаштування сина до сім`ї патронатного вихователя та 02.05.2019 року написала відповідну заяву.

16.05.2019 року на підставі розпорядження від 15 травня 2019 року № 227 «Про влаштування малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до сім`ї патронатного вихователя громадянки ОСОБА_7 » малолітню дитину ОСОБА_2 було влаштовано в сім`ю патронатного вихователя ОСОБА_7 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

З метою подолання складних життєвих обставин, що призвели до влаштування дитини в сім`ю патронатного вихователя, сім`ю матері громадянки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на підставі рішення комісії з питань захисту прав дитини Дергачівської РДА від 07.05.2019 року, було взято під соціальний супровід Дергачівського районного центра соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді у зв`язку зі складними життєвими обставинами.

Станом на 13.08.2019 року громадянка ОСОБА_1 не вирішила свої матеріально-побутові проблеми, у зв`язку з чим сім`я матері громадянки ОСОБА_1 вимушена жити у зруйнованому гаражі, який розташований на подвір`ї помешкання.

За інформацією патронатного вихователя громадянки ОСОБА_7 за час перебування дитини в її сім`ї, матір громадянка ОСОБА_1 лише один раз відвідувала свого сина ОСОБА_2 . Зустріч матері із сином відбулася ІНФОРМАЦІЯ_6 року в парку, який розташований в смт Солоницівка. На момент зустрічі матір не привезла дитині гостинці, але їй ніхто не забороняв. Після зустрічі мати громадянка ОСОБА_1 спілкується з патронатним вихователем у телефонному режимі смс повідомленнями.

Громадянка ОСОБА_1 жодного разу за час перебування дитини в сім`ї патронатного вихователя не прибула до служби у справах дітей районної державної адміністрації, ніяких підтверджуючих доказів щодо подолання складних життєвих обставин не надала. Враховуючи вищевикладене та з метою соціального захисту дитини ОСОБА_2 було вирішено продовжити перебування малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в сім`ї патронатного вихователя громадянки ОСОБА_7

Запрошення на комісію з питань захисту прав дитини районної державної адміністрації громадянці ОСОБА_1 було направлено рекомендованим листом, але на засідання комісії громадянка ОСОБА_1 не прибула, про причини неявки не повідомила, що свідчить про безвідповідальне ставлення матері до життя та подальшої долі дитини.

Просить позбавити батьківських прав ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка фактично проживає та зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , у відношенні малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стягнути із ОСОБА_1 аліменти на утримання малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частини всіх видів доходів щомісячно, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня подачі позову до суду до досягнення дитиною повноліття на користь опікуна (піклувальника), батьків вихователів, прийомних батьків або державного дитячого закладу (в залежності від форми влаштування дитини).

В судове засідання представник позивача Служби у справах дітей Дергачівської районної державної адміністрації Харківської області Матюшенко Л.А. не з`явилась, згідно заяви позов підтримала, просить справу розглядати без її присутності

Згідно ч.1 ст.130 ЦПК України відповідач викликалась до суду через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України. Згідно інформації, опублікованої на офіційному веб-порталі «Судова влада України» в розділі «Оголошення про виклик до суду», відповідач була повідомлена про дату та час розгляду справи, але у судове засідання не з`явилась.

Представник третьої особи - Дергачівської місцевої прокуратури Сердюк К.В. в судове засідання не з`явилась, згідно заяви не заперечує проти позову, просить справу розглядати без її участі.

Відповідно до ч.1 ст.280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Так як відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, не з`явився в судове засідання без поважних причин та не подав відзив, а позивач не заперечує проти такого вирішення справи, то відповідно до ч.1 ст.281 ЦПК України суд постановив ухвалу про заочний розгляд справи.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про обґрунтованість позову.

Судом встановлено, що на обліку служби у справах дітей Дергачівської райдержадміністрації з 17.02.2017 року перебуває малолітня дитина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як така, що перебуває у складних життєвих обставинах у зв`язку з неналежним виконанням матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьківських обов`язків.

06.02.2017 року до служби у справах дітей Дергачівської районної державної адміністрації надійшов лист від Дергачівського районного центра соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді про те, що ними було виявлено сім`ю ОСОБА_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Сім`я складалася з трьох чоловік: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , якій 17 років, та її малолітній син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Службою у справах дітей Дергачівської районної державної адміністрації було здійснено виїзд у зазначену сім`ю. На момент обстеження було встановлено, що умови проживання незадовільні, з громадянкою ОСОБА_4 було проведено профілактичну бесіду про належне виконання батьківських обов`язків, а також про створення належних умов для проживання дитини та необхідність отримання паспорта її донькою ОСОБА_1 Громадянам ОСОБА_4 та ОСОБА_1 було повідомлено про те, що у разі якщо в найближчий час вони не вирішать питання ремонту стелі та косметичного ремонту, ОСОБА_1 разом із малолітнім ОСОБА_2 буде влаштовано до кімнати тимчасового перебування дитячого відділення КНП «Дергачівська ЦРЛ».

17.02.2017 року службою у справах дітей Дергачівської районної державної адміністрації спільно з фахівцем із соціальної роботи Дергачівського районного центра соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді було здійснено виїзд у сім`ю, в якій виховується малолітній ОСОБА_2 На момент обстеження в сім`ї нічого не змінилось, з громадянкою ОСОБА_4 було вкотре проведено профілактичну бесіду.

20.02.2017 року ОСОБА_1 прибула до служби у справах дітей районної державної адміністрації. Під час бесіди громадянці ОСОБА_1 на час вирішення питання з ремонтом було запропоновано її разом із сином влаштувати до кімнати тимчасового перебування дитячого відділення КНП «Дергачівська ЦРЛ», але матір дитини відмовилась.

07.04.2017 року ОСОБА_1 прибула до служби у справах дітей районної державної адміністрації з проханням влаштувати до дитячого відділення свого малолітнього сина ОСОБА_2 з подальшим влаштування до дитячого державного закладу терміном на шість місяців у зв`язку з відсутністю належних умов для проживання.

На підставі клопотання служби у справах дітей Дергачівської районної державної адміністрації та заяви ОСОБА_1 дитину під наглядом матері було влаштовано до кімнати тимчасового перебування дитячого відділення КНП «Дергачівська ЦРЛ», але матір дитини на другий день пішла з дитячого відділення і дитину доглядали медичні працівники.

На комісії з питань захисту прав дитини районної державної адміністрації було розглянуто заяву ОСОБА_1 про влаштування її сина до дитячого державного закладу на повне державне утримання терміном на шість місяців.

16.05.2017 року службою у справах дітей було відвідано сім`ю ОСОБА_1 . Під час обстеження встановлено, що умови для виховання та розвитку дитини покращені.

26.07.2017 року під час профілактичного рейду в м. Дергачі було відвідано сім`ю ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 . Під час обстеження встановлено, що умови для виховання та розвитку дитини неналежні.

Службою у справах дітей Дергачівської районної державної адміністрації було направлено лист до Дергачівського ВП ГУНП в Харківській області з метою проведення профілактичної роботи з громадянкою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та вжиття заходів реагування у межах компетенції.

08.12.2017 року до служби у справах дітей Дергачівської райдержадміністрації звернулась громадянка ОСОБА_1 про надання дозволу на влаштування малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в сім`ю патронатного вихователя, з метою поліпшення своїх умов проживання та матеріального становища.

14.12.2017 року малолітню дитину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було влаштовано в сім`ю патронатного вихователя, відповідно до розпорядження голови районної державної адміністрації від 13 грудня 2017 року № 632 «Про влаштування малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до сім`ї патронатного вихователя громадянки ОСОБА_7 ».

14.03.2018 року до служби у справах дітей звернулася громадянка ОСОБА_1 з проханням розглянути питання про доцільність повернення її малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , із сім`ї патронатного вихователя громадянки ОСОБА_7 на виховання у рідну сім`ю.

Враховуючи акт обстеження умов проживання служби у справах дітей районної державної адміністрації від 07.05.2018 року та висновок Дергачівського районного центра соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді від 08.05.2018 року відповідно до розпорядження голови Дергачівської районної державної адміністрації від 16.05.2018 року № 244 дитину було повернуто на виховання у сім`ю рідної матері громадянки ОСОБА_1

18.08.2018 року до Дергачівського ВП ГУНП в Харківській області надійшло повідомлення від громадянки ОСОБА_9 , про те, що 18.08.2018 року о 11-39 за адресою: АДРЕСА_2 , зупинка «Піски», біля магазину знайдена дитина, було встановлено, що це малолітній ОСОБА_2 .

З матір`ю знову було проведено профілактичну бесіду.

До служби у справах дітей районної державної адміністрації неодноразово надходили листи з КЗ «Дергачівський ліцей № 1 ім. Данила Бакуменка» Дергачівської районної ради Харківської області про невідвідування дитиною садочка та про те, що дитина, приходячи в садочок, постійно має неохайний вигляд.

02.05.2019 року з щоденної інформації Дергачівського ВП ГУНП в Харківській області стало відомо про те, що 30.04.2019 року за адресою: АДРЕСА_1 , сталась пожежа. У зв`язку із ситуацією, яка сталася, малолітню дитину ОСОБА_2 за заявою матері громадянки ОСОБА_1 було влаштовано до кімнати тимчасового перебування КНП «Дергачівська ЦРЛ». З метою вирішення питання щодо ремонту помешкання матір дитини виявила бажання про влаштування сина до сім`ї патронатного вихователя та 02.05.2019 року написала відповідну заяву.

16.05.2019 року на підставі розпорядження від 15 травня 2019 року № 227 «Про влаштування малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до сім`ї патронатного вихователя громадянки ОСОБА_7 » малолітню дитину ОСОБА_2 було влаштовано в сім`ю патронатного вихователя ОСОБА_7 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

З метою подолання складних життєвих обставин, що призвели до влаштування дитини в сім`ю патронатного вихователя, сім`ю матері громадянки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на підставі рішення комісії з питань захисту прав дитини Дергачівської РДА від 07.05.2019 року, було взято під соціальний супровід Дергачівського районного центра соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді у зв`язку зі складними життєвими обставинами.

Станом на 13.08.2019 року громадянка ОСОБА_1 не вирішила свої матеріально-побутові проблеми, у зв`язку з чим сім`я матері громадянки ОСОБА_1 вимушена жити у зруйнованому гаражі, який розташований на подвір`ї помешкання.

ОСОБА _1 жодного разу за час перебування дитини в сім`ї патронатного вихователя, не прибула до служби у справах дітей районної державної адміністрації, ніяких підтверджуючих доказів щодо подолання складних життєвих обставин не надала. Враховуючи вищевикладене та з метою соціального захисту дитини ОСОБА_2 було вирішено продовжити перебування малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в сім`ї патронатного вихователя громадянки ОСОБА_7 .

Згідно висновку про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_10 Дергачівської районної державної адміністрації Харківської області від 27.08.2019 вирішено за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_1 у відношенні малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до норм статті 155 СК України здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності, батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини, відмова батьків від дитини є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства, ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Згідно частин 1, 2 статті 12 Закону України «Про охорону дитинства» виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Будь -який сімейний спір стосовно дитини має вирішуватися з урахуванням та якнайкращим забезпеченням інтересів дитини.

Відповідно до статей 3, 18 Конвенції про права дитини 1989 року в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

На рівні внутрішнього законодавства України принцип урахування найкращих інтересів дитини викладно у пункті 8 статті 7 СК України та у статті 11 Закону України «Про охорону дитинства», згідно з положеннями яких регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини; предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів дитини.

На необхідності дотримання вказаного принципу неодноразово наголошено у практиці ЄСПЛ, яка застосовується судами України на підставі частини четвертої статті 10 ЦПК України та положень Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23 лютого 2006 року (Рішення ЄСПЛ від 06 липня 2010 року у справі «Neulinger and Shuruk v. Switzerland», п. 135; Рішення ЄСПЛ від 11 жовтня 2017 року «M.S. v. Ukraine», п. 77). При визначенні основних інтересів дитини у кожному конкретному випадку необхідно враховувати дві умови: по-перше, у якнайкращих інтересах дитини буде збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків, коли сім`я виявляється особливо непридатною або явно неблагополучною; по-друге, у якнайкращих інтересах дитини буде забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагополучним (Рішення ЄСПЛ від 16 липня 2015 року у справі «Mamchur v. Ukraine», п. 100).

У рішенні від 07 грудня 2006 року у справі «Хант проти України» Європейським судом з прав людини наголошено, що між інтересами дитини та інтересами батьків повинна існувати справедлива рівновага і, дотримуючись такої рівноваги, особлива увага має бути до найважливіших інтересів дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків (Рішення ЄСПЛ від 07 грудня 2006 року у справі «Хант проти України», п. 54). У цій справі ЄСПЛ, звертаючись до усталеної прецедентної практики Суду щодо статті 8 Конвенції, наголосив також на необхідності визначити, чи була особа, позбавлена батьківських прав, залучена до процесу в тій мірі, яка є достатньою для забезпечення відповідного захисту її інтересів (Рішення ЄСПЛ від 07 грудня 2006 року у справі «Хант проти України», п. 56; Рішення ЄСПЛ у справі «Elsholz v. Germany», п. 52; Рішення ЄСПЛ у справі «P., C. and S.v. The United Kingdom», п. 119; Рішення ЄСПЛ у справі «Venema v. the Netherlands», п. 91).

Статтею 150 СК України визначено обов`язок батьків щодо виховання та розвитку дитини.

Згідно з частинами другою та четвертою статті 155 СК України батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини. Ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Вказане свідчить, що ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини може бути підставою для позбавлення батьківських прав лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Позбавлення батьківських прав є виключною мірою, що тягне за собою правові наслідки як для батька (матері), так і для дитини (стаття 166 СК України).

У пунктах 15, 16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» судам роз`яснено, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування необхідно вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

Згідно п.2 ч.1 ст.164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дітей.

Встановлено , що відповідач ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Згідно ч.4 ст.19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Суд вважає встановленою наявність фактів, якими обґрунтовувалися вимоги позивача про стягнення аліментів, оскільки відповідачі матеріальної допомоги не надають.

Згідно ст.51 Конституції України батьки зобов`язані утримувати дітей до їх повноліття.

Згідно ст.180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно ст.182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 31) наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; 32) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення. Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно ч.1 ст.183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

З урахуванням всіх обставин справи, стану здоров`я та матеріального становища дитини, суд визначає розмір аліментів у розмірі ј частини з усіх видів заробітку (доходу) відповідача, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до її повноліття.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів - у межах суми платежу за один місяць.

Згідно ч.3 ст.12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч.1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Керуючись ст.ст. 164, 180, 182 СК України, ст.ст. 12, 13, 81, 83, 89, 258, 259, 263-265, 268, 351, 352, 354 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Служби у справах дітей Дергачівської районної державної адміністрації Харківської області задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьківських прав у відношенні малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , яка фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , аліменти на утримання дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходів) щомісячно, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 29.08.2019 року і до досягнення дитиною повноліття на користь опікуна (піклувальника), батьків, вихователів, прийомних батьків або державного дитячого закладу (в залежності від форми влаштування дитини).

Стягнути із ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 1536.80 грн.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Дергачівський районний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Відповідно до п.п.15.5 п.15 Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів до Апеляційного суду Харківської області через Дергачівський районний суд Харківської області.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони у справі:

Служба у справах дітей Дергачівської районної державної адміністрації Харківської області, місце знаходження: Харківська область, м.Дергачі, майдан Перемоги,1, код в ЄДРПОУ 38381694.

ОСОБА _1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 .

Дергачівська місцева прокуратура Харківської області, місцезнаходження: 62303 Дергачівський район м. Дергачі вул. 1 Травня №63.

Повний текст рішення виготовлено 16.12.2019.

Суддя Л. К. Калмикова

Джерело: ЄДРСР 86543891
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку